وازکتومی (Vasectomy)

در این مقاله مطالعه می کنید:

وازکتومی یکی از روشهای متداول در تمامی دنیا جهت جلوگیری از باروری در مردان می باشد که فواید و عوارضی ممکن است داشته باشد.

عمل وازکتومی چیست؟

وازکتومی یکی از روشهای متداول در جلوگیری از باروری مردان می باشد. در این روش با جراحی کوچک مسیر وازدفران را که وظیفۀ عبور اسپرم از بیضه به سمت پروستات و مجرای ادراری را دارد، مسدود می کنند. این روش با بی حسی موضعی و درد کم و  جراحی کوتاه مدت و ارزان قیمت است. درصد موفقیت ۹۵ درصد الی ۵/۹۹ می باشد که بسته به روش وازکتومی متفاوت می باشد.

وازکتومی چیست؟

روش انجام وازکتومی چیست؟

در روشی به نام NSIV که به نام وازکتومی بدون تیغ معروف می باشد بدون برش پوست با تیغ جراحی، از طریق سوراخ کوچکی بر روی پوست، به محل مجرای وازدفران دسترسی پیدا کرده و وازکتومی انجام می گردد.

عوارض بعد از وازکتومی چیست؟

وازکتومی مردان یکی از کم عارضه ترین روشهای جلوگیری از باروری می باشد عوارض آن بسیار کم و شامل عوارض تکنیکی جراحی، مثل احتمال خونریزی و هماتوم در کیسه بیضه و ایجاد عفونت محل جراحی می باشد. عوارض دیررس نیز مثل درد دائمی و یا درد هنگام نزدیکی است که به ندرت رخ می دهد. همچنین با گذشت زمان، احتمال باز کردن مجدد مسیر و باروری کمتر می گردد.

آیا وازکتومی منجر به نارسایی جنسی می گردد؟

وازکتومی از نظر علمی تأثیری بر روی ناتوانی جنسی ندارد و منجر به کاهش و یا افزایش تمایل و توانایی جنسی نمی گردد و فقط حجم مایع منی ۵/۰ (نیم) میلی لیتر کمتر از قبل از وازکتومی می گردد و مایع منی حاوی اسپرم نیست. در موارد متعددی که بیمار پس از وازکتومی اظهار کم شدن تمایل یا توانایی جنسی دارد صرفاً تأثیر عصبی و روحی عمل می باشد و تأثیر جسمی نیست.

اسپرم ساخته شده در بیضه هنگام نزدیکی در مسیر لولۀ وازدفران حرکت می کند و پس از رسیدن به محل وازکتومی شده، پشت محل انسداد مجتمع می گردد و به تدریج با گذشت زمان بخشی از آن جذب بدن می گردد.

آیا وازکتومی منجر به نارسایی جنسی می گردد؟

آیا پس از وازکتومی، در صورت تمایل می توان مجرای وازدفران را مجدداً باز نمود؟

در صورت تمایل فرد به باروری مجدد، قابلیت باز کردن مجدد لوله به روش جراحی می باشد. البته بایستی در نظر داشت که درصد موفقیت باز کردن مجدد وازدفران قطعی و ۱۰۰ درصد نمی باشد. چون به مرور زمان افزایش فشار مجاری اسپرم، به تدریج منجر به تخریب بافت مجاری و لوله های اسپرم ساز (seminifrous Tubul) می گردد.

چه بیماری کاندید مناسبی برای باز کردن مجرا وازدفران پس از وازکتومی می باشد؟

اگر فردی احتمال دارد در آینده داوطلب داشتن فرزندی باشد توصیه می گردد که از انجام وازکتومی صرف نظر کند. ولی اگر به هر دلیلی فرد وازکتومی شده خواستار داشتن فرزندی دیگر شد می توان با جراحی (وازو وازستومی) اقدام به باز کردن مجرا کرد. هر چه فاصله زمانی بین انجام وازکتومی و جراحی باز کردن لوله کمتر باشد و تکنیک انجام جراحی بهتر باشد، شانس موفقیت عمل بیشتر خواهد شد. بهترین زمان کمتر از ۲ سال فاصله زمانی و در فردی که بیش از ۱۰ سال از وازکتومی گذشته باشد کمترین درصد موفقیت انتظار می رود.

روش انجام باز کردن مجدد وازکتومی چیست؟

بر خلاف وازکتومی که اقدامی ارزان قیمت، سریع و از نظر تکنیکی آسان می باشد، باز کردن آن روشی مشکل، زمان بر و  گران قیمت می باشد. بهترین روش انجام به روش میکروسرجری (استفاده از میکروسکوپ و بزرگنمایی حین جراحی) می باشد و دقت و ظرافت حین جراحی تعیین کننده می باشد. پس از انجام یک عمل وازووازوستومی موفق، حتی باز ممکن است جهت بارور شدن احتیاج به درمان دارویی و یا اقدامات کمک لقاحی نیز باشد.

روش انجام باز کردن مجدد وازکتومی چیست؟

اقدامات لازم بعد از وازکتومی چیست؟

۲۴ ساعت استراحت پس از انجام وازکتومی لازم است، مسکن و در صورت صلاحدید پزشک جراح، آنتی بیوتیک لازم است. همچنین مدت حدود ۳ ماه پس از وازکتومی، زمان لازم است بگذرد تا مایع منی فرد فاقد اسپرم و کاملاً نابارور  گردد. ۳ ماه پس از وازکتومی لازم است آزمایش مایع منی از نظر وجود اسپرم در دو مرحله انجام گیرد و در صورتی که مقدار اسپرم صفر باشد، فرد می تواند عمل را موثر و کامل شده بداند، لذا پس از وازکتومی تا ۳ ماه سایر اقدامات جلوگیری کننده از باروری مثلاً استفاده از کاندوم توصیه می گردد.

برای بستن لوله در مردان به چه دکتری مراجعه کنیم؟

برای بستن لوله مردان می بایست به متخصص ارولوژی مراجعه کنید.

آیا وازکتومی خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می‌دهد؟

تحقیقات در این مورد متفاوت است. انجمن سرطان آمریکا می‌گوید برخی مطالعات نشان می‌دهند که خطر ابتلا به سرطان پروستات پس از وازکتومی کمی افزایش می‌یابد، اما برخی دیگر چنین ارتباطی را پیدا نکرده‌اند.
جدیدترین یافته‌ها نشان می‌دهد که وازکتومی خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش نمی‌دهد و نباید دلیلی برای اجتناب از این عمل باشد. (درباره عوامل خطر سرطان پروستات بیشتر بدانید.)

آیا امکان بارداری پس از وازکتومی وجود دارد؟

فقط خودداری از رابطه جنسی ۱۰۰% موثر است. وازکتومی ۹۹% در برابر بارداری موثر است،

بارداری پس از وازکتومی

بالاترین میزان موفقیت در بین تمام روش‌های پیشگیری از بارداری به جز خودداری از رابطه جنسی. با این حال، از نظر تئوری، مردی که وازکتومی کرده است می‌تواند تا یک سال پس از عمل شریک خود را باردار کند.

آیا امکان رابطه جنسی پس از وازکتومی وجود دارد؟

می‌توانید ۴۸ ساعت پس از وازکتومی رابطه جنسی را از سر بگیرید.
حتی اگر اسپرم مسدود شده باشد، همچنان در مایع منی شما اسپرم وجود خواهد داشت. معمولاً حداقل ۱۵ تا ۲۰ بار انزال، یا ۲ ماه طول می‌کشد تا نمونه‌های مایع منی شما بدون اسپرم در نظر گرفته شود. با این حال، ممکن است حذف کامل همه آنها زمان بیشتری طول بکشد.

دکتر محمد جباری متخصص اورولوژی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.3/5 - (91 امتیاز)
  • تصویر کاربر حسین چهارشنبه ۳۱ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    باسلام،اگر رنگ منی به زردی روی آورده باشد آیا مشکلی وجود دارد؟بنظر جنابعالی باید مراجعه شود.؟با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۳۱ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      اگر مشکل همراه آن وجود ندارد نیازی به پیگیری نیست
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۳۱ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    باسلام و عرض ادب.
    جناب دکتر کپسول ایرانی کیمیاگر تاخیری را چگونه ارزیابی میکنید؟ کیمیاگر بهتره یا لیدوکایین؟ باسپاس. 27ساله
    1. تصویر کاربر مهدی شنبه ۲۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      اگر این سایتو برای پرسش و پاسخ گذاشتید پس چرا جواب نمیدید دکتر.هان؟ خسته نباشی
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۳۱ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      داروهای گیاهی اگر تائیدیه وزارت بهداشت داشته باشند قابل استفاده هستند به شرطی که از مجاری قاوننی و رسمی خریداری شوند ولی در کل به نظر من لیدوکائین بهتر است
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مختاری دوشنبه ۲۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 245 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    من یه پسر29ساله هستم که اصلا از سکس خودم لذت نمیبرم.شریک جنسی من هم از این رابطه راضی نیست.برخلاف اینکه هر دو نفر خیلی داغ و مشتاقیم.ولی این مسنله داره هر دوتاییمون را اذیت میکنه.
    به حدی که بعد از عشق بازی مدت زمان دخول نهایتا 20ثانیه طول میکشه.حتی چندبار هم امتحان میکنیم ولی حتی دفه های دوم و سوم هم همین طوره.
    تا حالا هر کاری که بوده انجام دادم.از داروی خوراکی سیدنافیل--اسپری--دستگاه وکیوم--سیتولوپرام40--ولی هیچ کدام اثر نداشته--فقط جراحی و تزریق مونده که اطلاعاتی دربارش ندارم.
    به نطر شما با شرایطی که خدمتتون گفتم راه حل مشکل من و همسرم چیه.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۲ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      بهتره از قرص آسنترا و کرم زایلا پی بصورت همزمان استفاده کنید
      زودانزالی درمان قطعی ندارد ولی با درواروهایی مثل بیحس کننده های موضعی و قرص هایی مثل پاروکستین 20 میلی یا سرترالین 50 میلی 6 ساعت قبل از نزدیکی می توان آنرا کنترل کرد ولی تا زمانی که دارو مصرف می کنید موثر است و با قطع دارو مشکل مجددا ظاهر می شود
      اسپری لیدوکائین 10% یا کرم زایلا-پی یکی از این داروهاست. 20 تا 25 دقیقه قبل از مقاربت و حتی قبل از سفت شدن آلت به کلاهک آلت یا کلاهک به اضافه نیمه انتهایی آلت یا تمام آلت (بر حسب شدت زود انزالی و میزان سفتی آلت). اگر از کاندوم استفاده نمی کنید بعد از احساس بی حسی و قبل از شروع روابط جنسی آلت خود را بشورید.
      البته من جراحی و ژل را توصیه نمی کنم
  • تصویر کاربر پرهام چهارشنبه ۳۱ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 242 مشاهده پرسش
    با سلام واحترام خدمت جناب آقاي دكتر
    من 38 ساله از تهران صاحب 2 فرزند هستم و سال 83 نيز ازدواج كردم
    الان مدت يكسال است كه به زود انزالي دچار شدم و نزديكي من به زير يك دقيقه طول ميكشه ومتاسفانه خيلي داره منو اذيت ميكنه و خيلي هم خجالت ميكشم به پزشك مراجعه كنم لطفا راهنمايي كنيد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۱ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      می توانید از کرم های بی حس کننده ی زایلا پی استفاده کنید 20 دقیقه قبل از رابطه
    2. تصویر کاربر پرهام سه شنبه ۲۳ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      جناب آقاي دكتر با تشكر از شما
      خب مشكل من كلا با اين كرم حل ميشه ؟ احتياج به قرص يا دارو يي ندارم ؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۳۱ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      زودانزالی درمان قطعی ندارد ولی با درواروهایی مثل بیحس کننده های موضعی و قرص هایی مثل پاروکستین 20 میلی یا سرترالین 50 میلی 6 ساعت قبل از نزدیکی می توان آنرا کنترل کرد ولی تا زمانی که دارو مصرف می کنید موثر است و با قطع دارو مشکل مجددا ظاهر می شود
      اسپری لیدوکائین 10% یا کرم زایلا-پی یکی از این داروهاست. 20 تا 25 دقیقه قبل از مقاربت و حتی قبل از سفت شدن آلت به کلاهک آلت یا کلاهک به اضافه نیمه انتهایی آلت یا تمام آلت (بر حسب شدت زود انزالی و میزان سفتی آلت). اگر از کاندوم استفاده نمی کنید بعد از احساس بی حسی و قبل از شروع روابط جنسی آلت خود را بشورید.
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر امین0911 چهارشنبه ۱۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 255 مشاهده پرسش
    سام اقای دکتر ببخشید مزاحمتون شدم
    من امین هستم 17 ساله من مشکل در زود انزالی دارم در هنگام دیدن فیلم سکس بعد از دیدن چند دیقه منی من خارج میشه میخوام ببینم چه کنم؟
    من در رابطه سکس هم مشکل در در نزدیکی فقط جدود یک دیقه طول میکشه تا اب من خارج بشه میشه بگید چطور این زمان را زیاد کنم و علت این زمان کم چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      17 سالگی و رابطه جنسی؟؟!!!!!!! به نطر خیلی زود دست بکار شدید.............. از بی حس کننده های موضعی میتوان استفاده کرد اگرچه رابطه در این سن برای شما توصیه نمی شود
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر ف چهارشنبه ۲۳ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    سلام،دوستی دارم که حدود یک ماه پیش عمل وازکتومی انجام داده،27 سالشه و مجرده. بعد عمل 2 بار ازمایش داده و بهش گفتن احتمال بارداریه زنش در اینده 5%. اگه بخواد عمل بازگشت انجام بده کی باید اینکارو کنه و احتمال موفقیتش چقده؟ و هزینش؟ خواهش میکنم جواب بدید خیلی مهمه برام. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۳ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      هر چه زودتر انجام دهید بهتر است و احتمال موفقیتش حدود 50% تا 70% است.
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی