برای عفونت کلیه چی بخوریم؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

عفونت های کلیوی نوعی از عفونت های مجاری ادراری (UTI) هستند که با ورود یک باکتری به کلیه ها و تکثیر در این محیط، شکل می گیرند. زمانی که فردی مبتلا به عفونت کلیه می شود، درمان سریع و به موقع به منظور پیشگیری از آسیب دیدگی های دراز مدت، پخش عفونت و وجود خطر جانی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. درمان های دارویی شامل آنتی بیوتیک ها بوده و بعضاً نیاز به بستری شدن در بیمارستان نیز وجود دارد.

رژیم غذایی سالم نه تنها در تسریع دوره ی بهبودی به بیمار کمک خواهد کرد، بلکه می تواند از کلیه های تضعیف شده در برابر عفونت های آتی نیز محافظت کند. برای اطلاع از برنامه غذایی مناسب، بهتر است با یک پزشک مشورت کنید. در این مقاله به ۱۰ مورد از غذاهایی که به بهبود عفونت کلیه شما کمک می کنند خواهیم پرداخت.

غذا برای بهبود عفونت کلیه

غذاهایی که به بهبود عفونت کلیه شما کمک می کنند؟

۱. ماست و فرآورده های تخمیری شیر

ماست و سایر فرآورده های تخمیری شیر، حاوی پروبایوتیک ها می باشند. پروبایوتیک ها باکتری های مفیدی هستند که به سلامت دستگاه گوارش کمک می کنند. همچنین به گفته ی یکی از دانشگاه های پزشکی: این پروبیاوتیک ها می توانند از مجاری ادراری شما در برابر عفونت های مختلف محافظت کنند. اگر می خواهید از فواید پروبایوتیک بهره مند شوید، باید غذا های حاوی این مواد را در برنامه ی غذایی خود جای دهید. این موارد شامل ماست و فرآورده های غذایی دارای ارگانیسم های زنده مثل اسیدوفیلوس می شوند.

لبنیات تخمیر شده مثل کره، سرشیر، خامه و دوغ نیز، می توانند منابع مناسبی برای پروبایوتیک در رژیم غذایی شما باشند. همچنین، تمامی این موارد دارای مقادیر بالایی از پروتئین بوده که به بازسازی بافت عضلانی کلیه کمک کرده و با تقویت سیستم ایمنی از عفونت های بعدی پیشگیری می کنند. علاوه بر این، مواد مغذی دیگری مثل ویتامین دی و کلسیم نیز به وفور در این مواد غذایی وجود دارند.

۲. توت ها

انواع توت ها حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدان هستند. آنتی اکسیدان موجود در این میوه ها، از بدن در برابر عفونت های مختلف محافظت کرده و همچنین به بهبودی بدن پس از انواع بیماری ها کمک می کند. میوه های حاوی تانین (یک ماده با قدرت پیشگیری از عفونت) مثل خانواده ی توت، احتمال ابتلا به عفونت مجاری ادراری را کاهش می دهد. علاوه بر این، طبق تحقیقات گسترده ی انجام شده و همچنین به گفته ی دانشگاه پزشکی، آب زغال اخته یکی از بهترین درمان های خانگی برای عفونت های مجاری ادراری محسوب می شود.

در صورت ابتلا به عفونت کلیه، پیشنهاد می شود که برای کمک به پیشگیری از بروز عفونت های ماندگار مجاری ادراری، به طور منظم آب زغال اخته مصرف کنید. همچنین، مصرف آب زغال اخته به شست و شوی کلیه و دفع عفونت و سایر سموم از طریق ادرار کمک خواهد کرد. جالب است بدانید که سایر مواد غذایی حاوی توت مثل اسموتی انواع توت، مربای توت و ماست های توت نیز تأثیر مشابهی دارند.

۳. مایعات 

علاوه بر آب زغال اخته، بسیاری از غذا های آب دار و نوشیدنی های دیگر مثل آب، انگور و آب انگور، سیب و آب سیب، سبزیجات، دمنوش و … نیز برای کلیه های شما تأثیر مثبت مشابهی را برای بهبودی از عفونت کلیه نشان می دهند. البته پزشکان مصرف آب مرکبات، کافئین را تا زمان بهبودی کامل عفونت کلیه منع می کنند. میزان پیشنهادی مصرف مایعات برای بیماران مختلف متفاوت است، اما به طور کلی مصرف حداقل ۶ الی ۸ فنجان مایعات در روز تا جایی که ادرار زرد کم رنگ یا بی رنگ و شفاف شود پیشنهاد شده است.

آب سیب برای کلیه

۴. تخم کتان، گردو و ماهی های چرب

تخم کتان، گردو و ماهی چرب، همگی به علت وجود مقادیر بالای اسید های چرب امگا ۳ به بهبودی عفونت های کلیه کمک می کنند. امگا ۳ چربی های مفیدی هستند که سلامت قلب را ارتقاء داده و همچنین باعث کاهش انواع التهابات می شوند. به گفته ی دانشگاه پزشکی، مصرف اسید های چرب امگا ۳ به کاهش و پیشگیری از التهاب مجاری ادراری کمک می کند.

همچنین، مصرف این غذاها باعث ارتقاء سلامت عمومی بدن فرد نیز می شود. اگر می خواهید بهترین نتیجه را در بهبودی و سلامت جسمی خود مشاهده کنید، بهترین گزینه افزودن مقادیر زیادی از تخم کتان، گردو، روغن گردو و انواع ماهی های پر چرب مثل سالمون، تن و ‌… به رژیم غذایی هفتگی شما است.

۵. خیار

گفته می شود که خیار به دفع سموم از بدن کمک می کند. همچنین، خیار فواید فراوانی برای کلیه ها داشته و هضم آن آسان است.

۶. حبوبات

حبوبات سرشار از ویتامین های مختلف (مخصوصاً ویتامین B) هستند. ویتامین های گروه B یکی از مواد مغذی برای مقابله با عفونت کلیه می باشند.

۷. میوه های دارای مقادیر زیاد ویتامین B

میوه های دارای مقادیر بالای ویتامین B به شدت برای درمان عفونت کلیه مفید هستند. این ویتامین به دفع سموم از بدن کمک شایانی می کند. بهترین نمونه ی این میوه ها پاپایا، موز و هندوانه است.

۸. کرفس 

کرفس سرشار از فیبر بوده، آب زیادی دارد و حاوی ویتامین C می باشد. ویتامین C نه تنها یک ماده ی مغذی شناخته شده برای کمک به بهبود بافت های آسیب دیده می باشد، بلکه باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی شما نیز می شود.

۹. مارچوبه

مارچوبه یک منبع غنی فولات و ویتامین C است. هر دوی این مواد مغذی برای درمان عفونت کلیه فواید فراوانی دارند.

۱۰. انگور قرمز

گفته می شود که انگور قرمز از منابع غنی فلاونوئید ها می باشد. فلاونوئید ها ترکیبات مختلفی اند که به طور طبیعی در بسیاری از میوه ها و سبزیجات یافت می شوند و یکی از مهم ترین موادی هستند که از قلب شما محافظت می کنند. فلاونوئید جلوی اکسیدان ها را گرفته و همچنین از تشکیل لخته های خونی پیشگیری می کند.

فلاونوئید موجود در انگور قرمز رزوراترول نام دارد که باعث تحریک برای تولید نیتریک اکسید می شود. نیتریک اکسید سلول های عضلانی درون رگ های خونی را شل و آرام می کند تا جریان خون بدن بهبود یابد. همچنین، فلاونوئید ها با خاصیت قوی ضد التهابی خود، از بدن شما در برابر سرطان های مختلف محافظت می کنند.

غذا های زیر از دیگر موارد مفید پیشنهادی برای بهبودی عفونت های کلیه می باشند:

  • فلفل دلمه ای قرمز
  • کلم
  • سیر
  • پیاز
  • سیب
  • زغال اخته
  • تمشک
  • بلوبری یا توت آبی
  • گیلاس
  • سفیده تخم مرغ
  • ماهی
  • روغن زیتون

درمان عفونت های کلیوی 

✔️ پیشنهاد می شود که حدود هفتاد و پنج درصد منابع غذایی شما را مواد خامی مثل کرفس، موز، سیر، جعفری، خیار و سیب زمینی تشکیل دهد.

✔️ تلاش کنید تا جای ممکن از مصرف لبنیات پرهیز کنید. البته به یاد داشته باشید که ماست همچنان یکی از موارد مفید می باشد. همچنین، مصرف شکلات و کاکائو در این دوره ممنوع می باشد.

✔️ در صورت امکان، هر ساعت ۲۰۰ سی سی آب مقطر بنوشید.

✔️ تخم هندوانه و کدو به بهبودی کلیه های شما کمک می کنند.

✔️ گفته می شود که یک نوع خاص دمنوش به نام چای ذرت ابریشم، بهترین دمنوش ادرار آور بوده که به دفع سموم از طریق ادرار کمک شایانی می کند. همچنین، جعفری، کرفس و دمنوش تخم هندوانه همگی خاصیت ادرار آوری بالایی دارند.

✔️ زغال اخته و آب زغال اخته، با بالا بردن خاصیت اسیدی ادرار به نابودی باکتری های مجاری ادراری و بهبودی مثانه کمک می کنند.

✔️ از مصرف بیش از حد پتاسیم و فسفر خودداری کنید. سایر موارد شامل اسفناج، سبزی چغندری، شاتوت سوئیسی و ریواس می شود.

مصرف اسفناج
تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.3/5 - (55 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

  • برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر