راه های تشخیص سرطان پروستات

در این مقاله مطالعه می کنید:

سرطان پروستات دومین سرطان شایع مردان در سرتاسر جهان است. تشخیص سرطان پروستات تا پنج سال پس از معرفی PSA) Prostate Specific Antigen) سیری صعودی داشت و پس از آن تا سال ۱۹۹۵ ، کاهش در بروز سرطان پروستات دیده شد. میزان بروز سرطان پروستات، بین نژادهای مختلف متفاوت است که علت آن علاوه بر ساختار ژنتیکی به محیط اطراف، رژیم غذایی، سبک زندگی و آگاهی و نگرش افراد به وضع سلامتی خود بستگی دارد. از این موارد می توان به رژیم غذایی پر چربی، سطح بالاتر تستوسترون خون، وضعیت مالی، تفاوت در غربالگری و استفاده از درمان های تهاجمی اشاره کرد.

بالاترین میزان سرطان در شمال آمریکا و کشورهای اسکاندیناوی و به خصوص در آمریکایی های آفریقایی تبار و پایین ترین میزان آن در آسیا است.

سرطان پروستات، به ندرت در افراد پایین تر از ۵۰ سال تشخیص داده می شود. سن متوسط بیماران در زمان تشخیص ۶۸ سال است. سرطان پروستات در مقایسه با بیشتر سرطان‌های دیگر، به‌ کندی رشد می‌کند. تغییرات سلولی گاهی ۱۰، ۲۰ یا ۳۰ سال پیش از اینکه تومور برای ایجاد علائم به اندازه کافی بزرگ شود، آغاز می‌شوند.

سرطان پروستات دومین سرطان شایع مردان
در نهایت، سلول‌های سرطانی ممکن است به تمام بدن گسترش یابند (متاستاز بدهند). هنگامی‌که علائم ظاهر می‌شوند، ممکن است سرطان پروستات بسیار پیشرفته شده باشد.

بیماریابی برای سرطان پروستات در جوامعی که این سرطان شایع است از سن ۵۰ سالگی توصیه می شود. برای افراد در معرض خطر مثل افرادی که سابقه سرطان خانوادگی پروستات دارند، سن ۴۰ تا ۴۵ سالگی برای شروع غربالگری توصیه می شود. انجمن ارولوژی آمریکا همچنان غربالگری سرطان پروستات را در مردان بدون علامت، ۴۰ سال و بالاتر که انتظار طول عمر بیش از ۱۰ سال را دارند پیشنهاد می کند.

سرطان پروستات به ندرت بخاطر رشد سرطان، ایجاد علائم انسدادی ادراری، علائم تحریکی ( مانند تکرر ادرار، سوزش و شب ادراری)، خونی شدن منی (هماتواسپرمی) و یا انتشار سرطان به دیگر نقاط بدن تشخیص داده می شود. تشخیص سرطان پروستات به طور قطعی به وسیله ی بیوپسی و نمونه برداری از پروستات با کمک سونوگرافی است.

دلایل سرطان پروستات

هیچ کس در مورد دلایل اصلی ابتلا به سرطان پروستات مطمئن نیست، عوامل بسیار زیادی وجود دارد که بر ابتلا به این سرطان تاثیر می گذارند، این عوامل شامل:

  • سن: یکی از عواملی که خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد، سن می باشد. هر چه یک مرد مسن تر باشد، خطر بیشتری وی را تهدید می کند.
  • سابقه خانوادگی: مردانی که در خانواده شان سابقه سرطان پروستات دارند در خطر بیشتری هستند، همچنین مردانیک ه در خانواده شان بیشتر خانم ها سرطان سینه دارند، در خطر بیشتری می باشند.
  • چاقی و اضافه وزن: مردان چاق مبتلا به سرطان پروستات در خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پیشرفته هستند.
  • بیماری های مقاربتی: تحقیقات نشان می دهد مردانیکه مبتلا به سوزاک بوده اند در خطر بیشتری برای ابتلا به این سرطان می باشند.
  • بعضی از داروها: تحقیقات نشان می دهد که مصرف روزانه داروهای ضدالتهاب باعث افزایش خطر ابتلا به این بیماری می شوند.

پیشگیری از سرطان پروستات

در این مطلب روش های پیشگیری از سرطان پروستات را برای شما توضیح خواهیم داد.

پیشگیری از سرطان پروستات

پیشگیری دارویی

دارویی به نام فیناستراید (finasteride) که نامهای تجاری مختلفی از قبیل پروسکار (Proscar) عرضه میشود، به طور معمول برای درمان بزرگی پروستات یا BPH تجویز میشود. بنابر یک آزمایش پیشگیری از سرطان پروستات بر روی ۱۸ هزار مرد، این دارو احتمال بروز سرطان پروستات را تا ۲۵ درصد کاهش میدهد. با این حال در مردانی که از این دارو استفاده میکنند احتمال بروز عوارضی چون ناتوانی یا کاهش میل جنسی و رشد سینه وجود دارد که پس از قطع مصرف دارو برطرف میشوند. علاوه بر اینها، اگر مردی در مراحل اولیه مصرف دارو به سرطان پروستات مبتلا شود، بنا به دلایل نا معلومی این سرطان از نوع بسیار قدرتمند خواهد بود.

 پیشگیری با فراورده های گیاهی

دانه سویا و انواع دیگر حبوبات دارای فیتو استروژن (Phytoestrogens) هستند، که نوعی ماده شیمیایی نباتی مشابه هورمون استروژن در بدن انسان است. این مواد شیمیایی میتوانند از بروز سرطان پروستات جلوگیری کنند. در حقیقت، یکی از دلایل ممکن برای کم بودن تعداد مردان مبتلا به سرطان پروستات در مردان خاور دور، استفاده فراوان از سویا است.

محققان هنوز از چگونگی ایجاد این تاثیر فیتو استروژن اطمینان حاصل نکرده اند. امکان دارد که فیتواستروژن مقدار آندروژن-هورمون مردانه ای که موجب رشد سرطان پروستات میشود- را کاهش میدهد یا اینکه فیتواستروژن تنها متعادل کننده تاثیرات آندروژن است.

گوجه فرنگی و محصولات دیگر آن مانند سس و رب گوجه فرنگی، به شکل دیگری در پیشگیری سرطان پروستات موثرند. گوجه فرنگی دارای ماده ای ویتامین مانند به نام لیکوپین (lycopene) است که به عنوان یک آنتی اکسیدان (antioxidant) عمل کرده و با جلوگیری از آسیب دیدگی DNA در هسته مرکزی سلولها، خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. بهترین روش دریافت لیکوپین مصرف موادی چون گوجه فرنگی، گریپ فروت تو سرخ و هندوانه است و بهتر است تا حد امکان از انواع کمک غذایی آن استفاده نشود.

سلنیوم و ویتامین E

دانشمندان طی سالها تحقیق و مطالعه در زمینه تغذیه دریافته اند که مصرف روزانه سلنیوم معدنی یا ویتامین E و یا هر دو، میتواند از بروز سرطان پروستات جلوگیری کند. آزمایش طولانی مدت پیشگیری از سرطان پروستات باسلنیوم و ویتامین (E (SELECT که از سال ۲۰۰۱ آغاز و تا سال ۲۰۱۳ ادامه خواهد یافت، این توصیه را تایید میکند. توجه داشته باشید که استفاده از داروهای گیاهی یا مواد کمک غذایی بدون راهنمایی پزشک، به خصوص اگر شما از ترکیب داروهای بدون نسخه یا تجویز شده و داروهای گیاهی استفاده کنید میتواند خطر آفرین باشد. قبل از مصرف هر گونه دارو، داروی گیاهی یا مواد کمک غذایی با پزشک خود مشورت نمایید.

نقش ویتامین E در پیشگیری از سرطان پروستات

غربالگری سرطان پروستات

اینکه تست سلامت مردان بی هیچ نشانه ای از سرطان پروستات انجام شود، جای بحث دارد. برخی از پزشکان با مسئله ی غربالگری و اینکه آیا مفید واقع میشود یا نه مخالف اند.

بعضی از پزشکان به مردان در سن ۵۰ سالگی توصیه به غربالگری می کنند و برای مردانی که عوامل خطر را دارا می باشند این کار را در ۴۰ سالگی توصیه می کنند. از طرفی برخی پزشکان نظری مخالف نسبت به انجام غربالگری دارند.

با پزشک خود درباره ی شرایط خاص خود و فواید و خطرات غربالگری بحث کنید. با یکدیگر می توانید تصمیم بگیرید که آیا غربالگری برای شما مفید است یا خیر.

تست های غربالگری پروستات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

معاینه پروستات با انگشت از طریق مقعد (DRE)

پزشک برای انجام DRE دستکش می پوشد و با چرب کردن انگشت خود آن را به داخل راست روده شما فرو می برد تا پروستات شما را لمس و معاینه کند، چرا که پروستات نزدیک راست روده می باشد. اگر پزشک هر چیز غیر طبیعی را در بافت، شکل و یا قوام پروستات شما پیدا کند، ممکن است به تست های بیشتری نیاز داشته باشید.

آزمایش سرطان پروستات یا PSA

تست psa

یک نمونه ی خون از سیاه رگ دست شما گرفته می شود و برای اندازه گیری میزان PSA در خون، آزمایش می شود. PSA ماده ای است که به طور طبیعی توسط غده ی پروستات تولید می شود. مقدار PSA کمتر از ۴، طبیعی تلقی می شود. البته بالاتر از حد طبیعی بودن PSA الزاما به معنی سرطان پروستات نیست و علل دیگری مثل عفونت، التهاب، بزرگی خوش خیم پروستات، احتباس ادراری، سوند گذاری، انزال نیز می توانند PSA را تا حدی بالا ببرند.

# مقدار psa در سرطان پروستات

مقدار طبیعی PSA برای افراد بالای ۶۰ تا ۶۵ سال کم تر از ۴ ng/ml می باشد ولی این مقدار محل اختلاف است و برای افراد جوان تر از ۶۰ تا ۶۵ سال برای کشف ۹۵ درصد سرطان ها، این میزان کمتر از ۲.۵ می باشد و در نژادهای مختلف نیز مقدار PSA متفاوت است. بالا بودن PSA اختصاصی سرطان پروستات نیست و در مواردی مثل حجم بالای پروستات سن، نژاد، دست کاری پروستات مثل سوند گذاری و سیستوسکوپی، انزال، التهاب و عفونت پروستات( پروستاتیت)، بیوپسی ونمونه برداری، احتباس ادراری و بزرگی خوش خیم پروستات نیز PSA بالا می رود.

۲۵% سرطان های پروستات PSA طبیعی دارند بنابراین ترکیب اندازه گیری PSA و معاینه ی مقعدی پروستات برای کشف سرطان بهتر از استفاده ی هر کدام به تنهایی است. در صورت طبیعی بودن PSA و غیر طبیعی بودن معاینه ی مقعدی پروستات، بیوپسی لازم است.

در مواردی که PSA بالا باشد یا معاینه ی پروستات غیرطبیعی باشد برای تشخیص سرطان پروستات به طور قطعی و اثبات آن بایستی بیوپسی انجام شود.

PSA همراه با DRE می توانند در تشخیص سرطان در مراحل اولیه کمک کند. اما مطالعات از اینکه آیا این تست ها خطر مرگ ناشی از سرطان پروستات را کاهش داده اند یا خیر موافق نیستند. به همین خاطر است که هنوز پیرامون غربالگری سرطان پروستات بحث و اختلاف نظر وجود دارد.

اگر نکته غیر طبیعی در تست های DRE یا PSA یافت شد، پزشک شما ممکن است آزمایشاتی تجویز کند تا مشخص شود که آیا شما سرطان دارید یا خیر؟ 

دلیل سرطان پروستات

نمونه گیری از بافت پروستات

اگر نتایج تست های اولیه احتمال سرطان پروستات را بدهند، پزشک شما پیشنهاد می دهد که می بایست از سلول های پروستات شما نمونه گرفته شود. (بیوپسی پروستات). بیوپسی پروستات اغلب با استفاده از یک سوزن نازک انجام می شود که برای نمونه گیری از بافت در داخل پروستات فرو می رود. نمونه بافت در آزمایشگاه آنالیز می شود تا تعیین شود که آیا سلول های سرطانی وجود دارند یا خیر؟

آیا سرطان پروستات فرد تهاجمی است یا خیر؟

بعد از اینکه بیوپسی مشخص کرد که شما سرطان دارید، گام بعدی تعیین میزان تهاجمی بودن سلول های سرطانی است (درجه یا گرید). در آزمایشگاه یک پاتولوژیست نمونه ی سلول های سرطانی شما را بررسی می کند تا تعیین کند که چقدر سلول های سرطانی با سلول های سالم فرق دارند؟ درجه ی بالاتر نشان می دهد که سرطان شما تهاجمی تر است و احتمالا به سرعت گسترش می یابد.

متداول ترین شاخصی که برای ارزیابی درجه تهاجم سلول های سرطان استفاده میشود نمره ی گلیسون نامیده میشود. نمره گلیسون شامل دو عدد می باشد که حداقل آن ۲ (سرطان فاقد تهاجم ) و حداکثر آن ۱۰ (سرطان به شدت مهاجم) می باشد.

متخصص سرطان پروستات

در صورت تجربه علائم سرطان پروستات یا تشخیص ابتلا به آن، باید به پزشک متخصص در درمان این سرطان مراجعه کرد. در سرطان پروستات همچون دیگر سرطان ها، تشخیص و درمان زود هنگام با نتایج درمانی موفقیت آمیز و ارتقای کیفیت زندگی ارتباط دارد.

انواع پزشکان متخصصی که در زمینه درمان سرطان پروستات فعالیت دارند، شامل موارد زیر هستند:

اورولوژیست: پزشکی است که انواع فرایند های جراحی از جمله رباتیک، سنتی، لاپاراسکوپیک (کم تهاجم)، پروستاتکتومی رادیکال و برداشت فیزیکی بافت سرطان را انجام می دهد.

اورولوژیست

آنکولوژیست پرتو درمانی: پزشکانی هستند که برنامه درمان با پرتو درمانی را برای بیمار تهیه می کنند. این برنامه می تواند شامل تصویر برداری هدایت شده، براکی تراپی، پرتو درمانی تخریبی استریوتاکتیک و پرتو درمانی با شدت متغییر باشد.

رادیولوژیست مداخله ای: این پزشکان در فرایند های کم تهاجم همچون تخریب با امواج رادیویی، فرایند های هدایت شده با تصویر برداری و دادن دارو های پرتوزا تخصص دارند.

آنکولوژیست: آنکولوژیست ها، نوع و مقدار مصرف دارو های شیمی درمانی یا هورمون درمانی را برای هر بیمار تجویز و تعیین می کنند.

اوروپاتولوژیست: پزشک اوروپاتولوژیست با استفاده از آزمایش ها و نمونه برداری های مختلف، ابتلا به سرطان و وجود بافت های سرطانی را در بدن بیمار تشخیص می دهد.

اورورادیولوژیست: این متخصصان با استفاده از سونوگرافی، اسکن استخوانی، سی تی اسکن، ام آر آی و دیگر آزمایش های تصویر برداری، محل سرطان و احتمال انتشار آن به دیگر نواحی بدن را بررسی می کنند.

تشخیص سرطان پروستات

بر اساس پژوهشهای انجام شده توصیه میشود که برای تشخیص سرطان پروستات علاوه بر لمس پروستات از آزمایش تومور مارکر PSA(آنتی ژن اختصاصی پروستات) نیز استفاده گردد.

در صورت ترکیب معاینه پروستات از راه لمس و اندازه گیری مقدار PSA میتوان ، توان تشخیص سرطان پروستات (کارسینوم پروستات) را تا حدود زیادی بهبود بخشید. این مسئله از آنجا سرچشمه میگیرد که تشخیص سرطان پروستات در مراحل نخست احتمالآ توسط لمس پروستات امکانپذیر نیست. اما سلولهای سرطانی در شروع ظهور تغییرات بدخیم اغلب از توان تولید PSA برخوردار بوده که مقدار PSAاز طریق آزمایش خون قابل اندازه گیری میباشد .

در بیمارانی که مبتلا به این سرطان هستند مقدار آنتی ژن PSA در خون افزایش می یابد و این امر تشخیص به موقع سرطان را ممکن میسازد . در ضمن آزمایش مذکور این امکان را برای پزشک فراهم میسازد تا در صورت لزوم روشهای تکمیلی دیگر مانند سونوگرافی را نیز مورد اجراء گذارد. 

تشخیص سرطان پروستات

چنانچه نتایج اندازه گیری PSA وجود سرطان را محتمل سازد، انجام سونوگرافی ترانس رکتال (از طریق بخش انتهائی روده بزرگ) و در صورت لزوم بافت برداری از پروستات ( قبل از آنکه غده پروستات قابل لمس باشد) قدم مهم دیگر در تشخیص زود و بموقع تومور خواهد بود. طبق آمارهای موجود در حدود ۴۰% از عموم مردان در سن ۵۰ سال میتوان کانونهای بسیار کوچک و ابتدائی سرطان پروستات را مشاهده کرد که این درصد با افزایش سن نسبت مستقیم دارد.

در حال حاضر با استفاده از روشهای درمانی جدید، در صورت تشخیص در مراحل ابتدائی، برای در صد بالائی از بیماران مبتلا به سرطان پروستات، امکان بهبودی کامل فراهم گشته است.

تشخیص سرطان پروستات با سونوگرافی

اگر تست های دیگر احتمال وجود سرطان را افزایش داد، پزشک شما ممکن است از سونوگرافی از طریق راست روده (ترانس رکتال) استفاده کند تا پروستات شما را بیشتر مورد ارزیابی قرار دهد. یک میله ی کوچک در شکل و اندازه ی یک سیگار، در راست روده ی شما قرار داده می شود. این میله از امواج صوتی برای ایجاد یک تصویر از غده ی پروستات شما استفاده می کند.

شاید دوست داشته باشید بخوانید: پروستات چیست


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3/5 - (25 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر hosein پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 352 مشاهده پرسش
    سلام
    من ۳۰ سالمه حدود دو ماه پیش دچار سوزش ادرار شدم بعد از ۳ روز بعداز ادرار چند قطره اخر با خون همراه بود که دکتر رفتم و سیپرو داد و خوب شدم حدود یک ماه بعد دچار تب ولرز و بیحالی و بدن درد و اندکی سوزش ادرار شدم و پس از ازمایش و سونو گرافی دکتر گفت که پروستاتت ملتهب شده در جواب سونو ۳۸ سی سی زده بود و داروهای تاوانکس ۷۵۰ و پروستاتان و سیلیکوسیب و تامسولوسین ۴/ بهم داد وگفتن بعد از ده روز دوباره بیاداروهارو مصرف کردم همان ۲ الی۳ روز اول سوزش و تب وبدن دردم خوب شد و الان بعد از ۱۲ روز رفتم پیششون و بدون ازمایش و معاینه گفتن تا ۴ هفته باید داروهارو مصرف کنی و باید تحت نظر باشی .و گفتن زیاد نزدیکی داشته باش.با توجه به اینکه من بچه ندارم و سرعت اسپرمم هم پایین هست.
    اگه امکان راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۸( 5 سال پیش)
      سلام
      من با پرشک تان موافقم و‌بهتره دوره درمان راکامل کنید مشکلی برای بارداری تان رخ نمیده
  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۲۸ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید ببخشید چون خیلی استرس دارم از بیماریم هر روز مزاحم تون میشم ی موضوع منو بعد جور نگران کرده .آقای دکتر به مرور زمان التهاب پروستات بدتر نمیشود یا التهابش بیشتر نمیشه .برای تسکین دردش چه کار میشه کرد.5روزه که تکررادارم بهتر شده روزی 4 بار برای ادرار میروم .ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر رضا پنجشنبه ۸ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    رضا:
    باسلام و خسته نباشید.من 30ساله هستم و اولین سونوگرافی که سال گذشته انجام دادم نقاط کلفیکاسیون در بیضه راستم مشهود بود که به درخاست پزشک متخصصم هر 6ماه برای کنترل رفتم و در این سه بار سونو گرافی که در این مدت انجام دادم نقاط کلفیکاسیون هیچ تغییر تعداد و اندازه ای نداشته وثابت مانده در 15 سالگی عمل فتق داشتم.در همان سن عفونت هم داشتم که تو سونو گرافی الان میگن از عفونت همان موقعه مونده ولی در طول این مدت اندازه بیضه راست در هر سونوگرافی کاهش مختصری داشته و بیضه چپ من واریکوسل جزعی دارد.میخاستم بدونم علتش چیه باید ازمایشی برای این کاهش اندازه انجام بدم از کجا بدونم علت و درمانش چیه؟
    به مدت دو سال هم هست که رشد موهای زیر بغل و الت تناسلی هم ضعیف شده و هم رشدش کمتر شده هر 2ماه یکبار اصلاح میکنم.
    راهی هست جلوی این کاهش حجم بیضه بگیرم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۸ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر بابک یکشنبه ۲۶ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    با سلام 42 سال سن دارم ازمایش psa =2/8و freepsa=/5می باشد پدرم در سن 72 سالگی سرطان پروستات دارند ضمننا هیچگونه علایمی ندارم سونوگرافی میزان اندازه پروستات برابر 57 گزارش نموده میل جنسی کاهش یافته و اختلال نعوظ پیدا کرده ام ایا پروستات اینجانب مشکل دارد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۶ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر سعید یکشنبه ۷ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 400 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکترببخشیدمی خواستم بدانم درچه موقع از رابطه جنسی به دستشویی برویم بهتراست وآیادرکل برای آن هایی که بیماری پروستات دارندزمان خاصی بین دستشویی ورابطه جنسی وجود دارد.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۵ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)

      سلام

      5 تا 10 دقیقه بعدش

    2. تصویر کاربر سعید شنبه ۶ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
      ببخشید قبلش چی
    3. تصویر کاربر سعید شنبه ۶ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
      ببخشید قبلش چی
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۷ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر