بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل (Varicocele) به زبان ساده همان «واریس بیضه» است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که سیاهرگ‌های درون کیسه بیضه (اسکروتوم) که وظیفه انتقال خون از بیضه به سمت قلب را دارند، دچار اتساع و پیچ‌خوردگی می‌شوند. این شبکه سیاهرگی که به آن شبکه پامپینی‌فرم گفته می‌شود، در حالت عادی به خنک نگه داشتن بیضه‌ها کمک می‌کند؛ اما در صورت بروز واریکوسل، دریچه‌های لانه کبوتری در این رگ‌ها به درستی عمل نکرده و باعث تجمع خون و افزایش دمای بافت بیضه می‌شوند.

واریکوسل 3

علت واریکوسل چیست؟

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را 4 تا 8 برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

علائم واریکوسل

بسیاری از مبتلایان علائم خاصی ندارند، اما در موارد پیشرفته‌تر نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • درد مبهم و مزمن: دردی که با ایستادن طولانی یا فعالیت بدنی شدید افزایش یافته و با دراز کشیدن بهبود می‌یابد.

  • تورم یا برجستگی: مشاهده رگ‌های پیچ‌خورده در کیسه بیضه که ظاهری شبیه به “کیسه کرم” پیدا می‌کنند.

  • آتروفی بیضه: کوچک شدن بیضه در سمتی که درگیر واریکوسل است (معمولاً سمت چپ).

  • احساس سنگینی: ایجاد حس فشار و سنگینی مداوم در کیسه بیضه.

ترمیم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

پزشک متخصص ارولوژی از روش‌های زیر برای تشخیص استفاده می‌کند:

  • معاینه فیزیکی: در حالت ایستاده و با استفاده از مانور والسالوا (زور زدن شبیه دفع مدفوع) پزشک رگ‌های متسع را لمس می‌کند.

  • سونوگرافی داپلر رنگی: دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری قطر رگ‌ها و مشاهده بازگشت خون (رفلاکس) به داخل بیضه است.

  • آزمایش اسپرم (Semen Analysis): برای بررسی تعداد، شکل و حرکت اسپرم‌ها تجویز می‌شود.

روش‌های درمان واریکوسل

همه موارد واریکوسل نیاز به درمان ندارند. درمان تنها زمانی توصیه می‌شود که فرد دچار درد شدید، آتروفی بیضه یا ناباروری باشد.

  • جراحی میکروسکوپی (گلد استاندارد): بهترین و دقیق‌ترین روش است که با استفاده از میکروسکوپ، رگ‌های خراب بسته شده و به رگ‌های سالم و لنفاوی آسیبی نمی‌رسد.

  • جراحی لاپاراسکوپی: از طریق سوراخ‌های کوچک در شکم انجام می‌شود.

  • آمبولیزاسیون: روشی غیرجراحی که توسط رادیولوژیست مداخله‌ای انجام شده و در آن با فنر یا چسب مخصوص، رگ مسدود می‌شود.

خطرات عمل واریکوسل

مانند هر جراحی دیگری، این عمل نیز خطرات احتمالی دارد که البته در روش میکروسکوپی بسیار نادر هستند:

  • هیدروسل: تجمع مایع اطراف بیضه (شایع‌ترین عارضه در روش‌های قدیمی).

  • عود مجدد: احتمال بازگشت بیماری (در روش میکروسکوپی کمتر از ۱ درصد است).

  • آسیب به شریان بیضه: که می‌تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود (در جراحی میکروسکوپی به ندرت رخ می‌دهد).

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین 10 تا 15 سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با 8 تا 16 درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در 15 تا 50 درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه 1: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه 2 : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه 3: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی 15 درصد درنظر بگیریم، 9% موارد درجه 1، 4% موارد درجه 2 و 2% آن درجه 3 است.

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی 3 حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است. از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین 33 تا 34 درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.

درمان واریکوسل

آیا واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ کوتاه: بله. واریکوسل شایع‌ترین علت قابل درمان ناباروری در مردان است. این بیماری از سه طریق بر کیفیت اسپرم اثر می‌گذارد:

  1. افزایش دما: بیضه‌ها برای اسپرم‌سازی به دمایی حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از دمای بدن نیاز دارند. خون جمع شده در رگ‌ها دما را بالا برده و تولید اسپرم را مختل می‌کند.

  2. استرس اکسیداتیو: تجمع خون باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد شده که به دی‌ان‌ای (DNA) اسپرم آسیب می‌زند.

  3. کاهش هورمون‌ها: در موارد شدید، تولید تستوسترون ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. طبق آمار، حدود ۴۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری اولیه و ۸۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری ثانویه دچار واریکوسل هستند.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.8/5 - (19 امتیاز)
  • تصویر کاربر رجبی یکشنبه ۱۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 392 مشاهده پرسش
    ba salam,
    aghaye doctor chand vaghti hast ke moshkel baraye man pish omade
    rastesh zamani ke khod erzayii mikonam,zaman kharej shodan mani az badan hich ehsas lezatii nadaram,va faghat mani az badan kharej mishe,aya bimarie khasi hast ke bayad peigiir baraye darmoonesh besham??t
    ba tashakore faravan
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خودارضایی را ترک کنید بهتر خواهید شد
  • تصویر کاربر علی جمعه ۱۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 382 مشاهده پرسش
    با سلام آقای دکتر و خسته نباشید,
    من چند سوال خیلی مهم داشتم خواهش می کنم به همه سوال های من جواب دهید.از شما قدردانی می کنم.
    1- من در مقاله هایی از یکسری سایت معتبر خواندم که اگر کسی مثلا مثل من که چند سالی خودارضایی میکرده (ممکن است) که به التهاب پروستات دچار شده باشد(همان طور که در سایت های خارجی افرادی این رو تجربه کرده بودند).از آنجایی که خب طی 8 سال پروستات مدام تحریک شده و در واقع ممکن است منی بیشتری تولید کند(همان طور که من دچار احتلام شده ام و تحریک پذیر) نظر جناب عالی چیست؟)کلا تو این 8 ماه که ترک کردم تعداد دفعات ادرارم خیلی بیشتر شده است.مخصوصا الان در 3 ماه اخیر گاهی اوقات هر 20 یا 30 دقیقه ادرارم تکرار می شه و احساس میکنم که باید تخلیه بشه.جیز دیگراین که مدت زمان زیادی است که همیشه آخر مجبور میشوم که ادرار رو با دست تخلیه کنم.آخرش قطره قطره میشه-چند سالیه هست)
    2- اگر حالا من بخواهم که معاینه بشوم برای بیماری پروستات که حالا التهاب باشه یا چیز دیگر,چگونه این بیماری تشخیص داده می شود؟از طریق معاینه-آزمایش یا مثلا سونوگرافی چی؟اگر من سونوگرافی کنم میتوان پروستات من رو معاینه کرد؟
    3- همین طور در اثر چند سال خود ارضایی عصب پاراسمپتیک بیش از حد تحریک شده و این خود می تواند دلیل احتلام باشد.عصب بدن ضعیف شده است.بهترین درمان برای این موضوع چیست؟آیا درمانی هست یا گذشت زمان عصب بدن را به حالت عادی بر میگرداند؟(این مطلب را هم از سایت ها و روانپزشک پرسیده بودم)
    خواهش میکنم به سوال های من پاسخ دهید.این سوال ها برای من خیلی مهم هستند.

    با تشکر فراوان از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۹ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      به نظر من ترک خودارضایی حلال همه همه مشکلات است خیلی هم خودت را درگیر مطالب سایت ها نکنید تا فکرتان کمتر درگیر شود.
  • تصویر کاربر احسان پنجشنبه ۱۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 801 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    خسته نباشید
    من 24 سالمه و تقریبن از سن 15 یا 16 سالگی بدون اینکه بفهمم ناخواسته شروع کردم به خود ارضایی و تا الان هم ادامه داشته ولی یکساله که خیلی کمش کردم و ماهها کنار گذاشتم و باز هم موفق نبودم...
    میخواستم ببینم آیا خود ارضایی در سایز آلت و یا رشد نکردن آلت تاثیری دارد؟؟؟ سایز آلتم در حالت نعوظ 10 سانت و قطرش خیلی نازکه آیا طبیعی است؟ آیا با این سایز در زندگی مشترک مشکلی برام ایجاد نمیکند؟؟؟؟
    فکر میکنم که بلوغ کاملی نداشتم و علائم بلوغ هیچ کدام غیر از رشد موهای زاید در من بروز نداده تا به حال... رفتم پیش فوق تخصص غدد و چندین بار آزمایش کامل هورمونی دادم و نشون داد که تیروئیدم کم کاره و تستسترون بدنم پایینه و الان هم آنالیز سمن نوشته با همون آزمایش های هورمون قبلی به نظر شما چکار میتونم بکنم؟؟؟؟ لطفا راهنماییم کنید که الان سر دوراهی ازدواج هستم و میترسم با این مشکلاتی که دارم و داشتم نتونم همسر آینده مو راضی نگهدارم و زندگیشو تباه کنم... خواهش میکنم کمکم کنید





    سلام خسته نباشید آقای دکتر
    ممنون از پاسخ به سوالات قبلی جواب سه آزمایش امسالم رو میزارم ممنون میشم راهنماییم کنید

    30/2/93
    t3 1
    t4 6
    tsh h 13
    fsh 1.8
    lh h 36.8
    testosteron 4.5





    96/5/2


    tsh-irma 3.34
    t4-ria 7.69
    fsh-ria low 0.74
    lh-ria 1.89
    testosterone 4.79
    free testosteron low 5.17




    93/6/15



    tsh-irma high 5.96
    t4-ria 7.46
    fsh-ria 3.80
    lh-ria low 0.79
    testosterone 6.40
    free testosteron 7.29


    و الان هم آنالیز سمن و tsh و t4 نوشته برای ماه آینده...
    و در طول این مدت هم فقط روزی یک عدد لووکسین طبق تجویز دکتر مصرف میکنم..
    نظر شما نسبت به نتیجه آزمایش ها و بیماری که دارم چیست؟؟؟
    و آیا این روند درمان را ادامه دهم یا به پزشک دیگری مراجعه کنم؟؟؟؟
    بلوغ دیر رس یا نارس چگونه است و آیا علایمش در من وجود دارد؟؟؟؟
    ممنون از وقتی که میگذارید و راهنماییتون
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      بعضی از این آزمایشات با هم نتایج متناقضی دارد بهتر است حضوری با یک متخصص غدد دیگر مشورت کنید
  • تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۱۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 421 مشاهده پرسش
    .دکتر جون سلام....من سه ماه دیگه قراره برم تست پزشکی ارتش بدم برای رشته ی خلبانی جنگنده....
    خودارضایی میکردم...سه ماهه اینکارو ترک کردم....میترسم توی تست رد بشم...یه جا نوسته خود ارضایی رو رد میکنیم،یه جا نوشته اصلا قابل تشخیص نیس...به خدا گبج موندم....اگه میشه یه دلداری بدی به من ممنون میشم....
    خسته نباشید...مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خیالت راحت قابل تشخیص نیست
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 381 مشاهده پرسش
    با سلام. 2 هفته ای است که فهمیدم حالب سمت چپم سنگ کلیه گیر کرده و 3 روز پیش دفع شد.الان وقتی خود ارضایی میکنم منی ا زآلتم خارج نمیشه. لطفا راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      می تواند مربوط به داروهایی باشد که برای دفع سنگ مصرف کرده اید یا التهاب گردن مثانه باشد که گذراست
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 590 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 619 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط