بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل (Varicocele) به زبان ساده همان «واریس بیضه» است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که سیاهرگ‌های درون کیسه بیضه (اسکروتوم) که وظیفه انتقال خون از بیضه به سمت قلب را دارند، دچار اتساع و پیچ‌خوردگی می‌شوند. این شبکه سیاهرگی که به آن شبکه پامپینی‌فرم گفته می‌شود، در حالت عادی به خنک نگه داشتن بیضه‌ها کمک می‌کند؛ اما در صورت بروز واریکوسل، دریچه‌های لانه کبوتری در این رگ‌ها به درستی عمل نکرده و باعث تجمع خون و افزایش دمای بافت بیضه می‌شوند.

واریکوسل 3

علت واریکوسل چیست؟

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را 4 تا 8 برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

علائم واریکوسل

بسیاری از مبتلایان علائم خاصی ندارند، اما در موارد پیشرفته‌تر نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • درد مبهم و مزمن: دردی که با ایستادن طولانی یا فعالیت بدنی شدید افزایش یافته و با دراز کشیدن بهبود می‌یابد.

  • تورم یا برجستگی: مشاهده رگ‌های پیچ‌خورده در کیسه بیضه که ظاهری شبیه به “کیسه کرم” پیدا می‌کنند.

  • آتروفی بیضه: کوچک شدن بیضه در سمتی که درگیر واریکوسل است (معمولاً سمت چپ).

  • احساس سنگینی: ایجاد حس فشار و سنگینی مداوم در کیسه بیضه.

ترمیم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

پزشک متخصص ارولوژی از روش‌های زیر برای تشخیص استفاده می‌کند:

  • معاینه فیزیکی: در حالت ایستاده و با استفاده از مانور والسالوا (زور زدن شبیه دفع مدفوع) پزشک رگ‌های متسع را لمس می‌کند.

  • سونوگرافی داپلر رنگی: دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری قطر رگ‌ها و مشاهده بازگشت خون (رفلاکس) به داخل بیضه است.

  • آزمایش اسپرم (Semen Analysis): برای بررسی تعداد، شکل و حرکت اسپرم‌ها تجویز می‌شود.

روش‌های درمان واریکوسل

همه موارد واریکوسل نیاز به درمان ندارند. درمان تنها زمانی توصیه می‌شود که فرد دچار درد شدید، آتروفی بیضه یا ناباروری باشد.

  • جراحی میکروسکوپی (گلد استاندارد): بهترین و دقیق‌ترین روش است که با استفاده از میکروسکوپ، رگ‌های خراب بسته شده و به رگ‌های سالم و لنفاوی آسیبی نمی‌رسد.

  • جراحی لاپاراسکوپی: از طریق سوراخ‌های کوچک در شکم انجام می‌شود.

  • آمبولیزاسیون: روشی غیرجراحی که توسط رادیولوژیست مداخله‌ای انجام شده و در آن با فنر یا چسب مخصوص، رگ مسدود می‌شود.

خطرات عمل واریکوسل

مانند هر جراحی دیگری، این عمل نیز خطرات احتمالی دارد که البته در روش میکروسکوپی بسیار نادر هستند:

  • هیدروسل: تجمع مایع اطراف بیضه (شایع‌ترین عارضه در روش‌های قدیمی).

  • عود مجدد: احتمال بازگشت بیماری (در روش میکروسکوپی کمتر از ۱ درصد است).

  • آسیب به شریان بیضه: که می‌تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود (در جراحی میکروسکوپی به ندرت رخ می‌دهد).

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین 10 تا 15 سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با 8 تا 16 درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در 15 تا 50 درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه 1: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه 2 : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه 3: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی 15 درصد درنظر بگیریم، 9% موارد درجه 1، 4% موارد درجه 2 و 2% آن درجه 3 است.

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی 3 حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است. از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین 33 تا 34 درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.

درمان واریکوسل

آیا واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ کوتاه: بله. واریکوسل شایع‌ترین علت قابل درمان ناباروری در مردان است. این بیماری از سه طریق بر کیفیت اسپرم اثر می‌گذارد:

  1. افزایش دما: بیضه‌ها برای اسپرم‌سازی به دمایی حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از دمای بدن نیاز دارند. خون جمع شده در رگ‌ها دما را بالا برده و تولید اسپرم را مختل می‌کند.

  2. استرس اکسیداتیو: تجمع خون باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد شده که به دی‌ان‌ای (DNA) اسپرم آسیب می‌زند.

  3. کاهش هورمون‌ها: در موارد شدید، تولید تستوسترون ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. طبق آمار، حدود ۴۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری اولیه و ۸۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری ثانویه دچار واریکوسل هستند.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.8/5 - (19 امتیاز)
  • تصویر کاربر مجید شنبه ۴ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    متشکرم جناب دکتر، در عکس rug قبل از عمل که شما هم مشاهده نمودید فقط انتهای بولبار تنگی داشت.یعنی احتمال دارد نقطه دیگری از دید دورمانده باشد؟
    فقط چیزی که برایم سوال هست این است که آیا در مدت 20 روز تنگی خود را نشان میدهد.؟
    آیا سیستوسکوپی هم میتواند بجای عکس رنگی بکارآید یا فقط عکس رنگی vcug?
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۴ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      بهتر RUG. و VCUG جدید بگیرید. شاید بهترین درمان برای شما جراحی باز باشد
  • تصویر کاربر مجید شنبه ۴ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 470 مشاهده پرسش
    سلام و صبح بخیر جناب دکتر
    ضمن آرزوی روزی خوش برای شما،همانگونه که قبلا هم عنوان کرده بودم بنده در پی تنگی در انتهای بولبار حدود 6 ماه پیش یورتروتومی انجام دادم و طبق دستور پزشک و راهنمایی هایی که از جنابعالی گرفتم سوند زنی را در این شش ما بطور منظم انجام دادم تا اینکه حدود 20 روز پیش خود آگاه بودم که سوند را بیش از حد چرخانده و در محل اسفنگتر خارجی حرکت دادم(قطعا داخل مثانه نبود) و همین باعث خونریزی شد که مجبور شدم با دو سه روز فاصله تا برطرف شدن زخم مجددا سوند بزنم.و در حال حاضر 2 روز یکبار این کار صورت میگیرد. از آن قضیه به بعد خودم احساس میکنم بدلیل ترس مجدد از زخم خیلی ماهیچه های مجرایم را سفت و منقبض نگاه میدارم و درحین سوند زدن کامل احساس میکنم که سوند ابتدا ماهیچه اسفنگتر را رد میکند و سپس از میان پروستات نیز همینطور اما در محل ورودی مثانه سوند عبور نمی کند.(هرچند ادرار طبق معمول از سوند بالا می آید)از طرفی از دو سه ماه قبل از این قضیه برایم مشهود است که هنگامی که ادرار شدید دارم ابتدا ادرار با سرعت خارج و بعد از یکی دو ثانیه سرعتش کندتر و ثابت میماند و هم اکنون نیز همینگونه است و در زمان ادرار معمولی اینطور نیست.اکنون جسارتاً باتوجه به مطالب بالا با جواب به سوالات زیر راهنماییم نمایید.
    1- آیا تنگی دیگری در آن منطقه رخ داده است با وجود اینکه خود میدانم زخم در این محل نبود و آیا 20 روز برای تشکیل تنگی به این میزان ممکن است؟
    2- آیا استرس وارده به بنده عامل بسته شدن ماهیچه صاف دهانه مثانه است؟
    3- این کاهش سرعت در هنگام ادرار شدید علتش چه میتواند باشد؟
    4- باتوجه به اینکه بنده با مثانه پر اقدام به سوند زنی میکردم و در این مدت کوتاه بدلیل خروج ادرار از کنار سوند سعی میکردم مثانه خالی باشد آیا دلیلی برای عدم عبور هست؟
    5- چه میزان رزیدوی ادراری در مثانه طبیعی است؟
    6- جنابعالی چه پیشنهادی برای رفع این نگرانی دارید؟
    از خدای متعال برایتان بغل بغل نگاه مهربانانه ی خودش را برایتان خواستارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۴ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      به نظر من عکس رنگی از مجرای ادراری بگیرید تا پاسخ به همه سوالات شما داده شود. زیر 50 سی سی باقیمانده ادرار قابل قبول است
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۸ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 353 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت اقای دکتر من پسری 24 ساله هستم که چند روزیه وقتی ادرار میکنم بعد که میام چن قطره ای از ادرارم میاد و بیضه هام هم شل میشه و یه مقدار تکون میخوره و جا به جا میشه ترسیدم نکنه مشکلی باشه یا باعث پیچش بیضه بشه البته درد نداره در ضمن من بیضه سمت راستم حدود 1 سانت بالاتر از بیضه سمت چپیه و کلا با هم برابر نیستن و راستی جلوتر و بالتر از راستیه خواهشا جوابم رو بدین که مشکلی دارم یا نه ممنون میشم منو از نگرانی در بیارین
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۸ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خیر مشکلی ندارید و نگران نباشید
  • تصویر کاربر غلام چهارشنبه ۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 367 مشاهده پرسش
    با سلام.پسری 28 ساله ام.بعد از ادرار احساس خروج یه مایعی در حد چند قطره دارم.البته هر وقت که به این مسئله توجه و تمرکز می کنم این احساس رو دارم.نمی دونم واقعا چیزی خارج میشه یا نه؟واگه خارج میشه ادرار هست یا یه مایع دیگه؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱ بهمن ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      اگر فقط زمان تمرکز کردن این موضوع رخ می دهد احتمالآ چیزی نیست و فقط نوعی وسواس است
  • تصویر کاربر شاهین سه شنبه ۳۰ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    حدود 2.3 هفته قبل، انتهای ادرار از مجرای ادرارم خون خارج شد ولی من بی اعتنایی کردم. تا این که دوباره امشب بعد از ادرار دیدم کو خون خارج شده و اینبار مقدارش بیشتر از دفعه ی قبل بود. و لخته های کوچیکی هم خارج شد. به نظرتون چیکار کنم؟ آیا خود ارضایی میتونه تاثیری داشته باشه؟
    ممنون میشم اگه راهنماییم بکنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۳۰ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      توصیه می‌کنم برای بررسی به ارولوژیست مراجعه کنید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 594 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 625 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط