بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین ۱۰ تا ۱۵ سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با ۸ تا ۱۶ درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در ۱۵ تا ۵۰ درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه ۱: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه ۲ : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه ۳: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی ۱۵ درصد درنظر بگیریم، ۹% موارد درجه ۱، ۴% موارد درجه ۲ و ۲% آن درجه ۳ است.

علت بروز واریکوسل

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را ۴ تا ۸ برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

درمان واریکوسل

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی ۳ حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است.

از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین ۳۳ تا ۳۴ درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (18 امتیاز)
  • تصویر کاربر محسن جمعه ۵ آذر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 1667 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر جباری
    میخواستم بگم سایت خوبی دارین و جواب دادن به سوالای مردم کار عالیییی هست که انجام میدین . مطمئن باشید تا زمانی که به یاد خدا هستید و این کار خداپسندانه رو انجام میدید خدا هم هوای شما رو داره . یا مهدی عج
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۵ آذر ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      ممنون از لطف شما موفق و مويد باشيد
  • تصویر کاربر ابراهیم دوشنبه ۵ مهر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 697 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام بنده به صورت اتفاقی سایت شما رو ملاحظه کردم لازم دیدم از این خدمت ارزشمند شما آنهم در این دنیایی که انسانها از یکدیگر گریزان هستند به نوبه خودم تشکر و قدردانی کنم ساکن مشهد الرضا هستم انشاء الله نایب الزیاره شما در حرم آقا امام رضا باشم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۵ مهر ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      ممنون از لطف شما التماس دعا
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۵ مهر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 988 مشاهده پرسش
    واقعاً ممنونم جناب دکتر مهارت شما در عمل جراحی واریکوسل ستودنی هست، بنده بدون کوچک‌ترین درد یا ناراحتی ،ترخیص و در حال حاضر 25 روز هست که از عمل بنده میگ ذره و هیچ مشکلی و دردی نداشتم می تونم باجرئت به گم شما از نوابغ جراحی ایران هستید به‌عنوان یک ایرانی به شما افتخار می‌کنم و مطمئن باشید تا آخر عمرم مدیون شما هستم و ذکر خیر شمارا برای تمام کسانی که می‌شناسم و کسانی که آشنا به شم خواهم گفت درود بر غیرت پاک بزرگ‌مرد جراحی ایران جناب دکتر جباری ،با تشکر فراوان .بیمار بهبودیافته، رستگار
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۵ مهر ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      ممنون از لطف مشا انشاالله که همیشه سرفراز و سلامت باشید
  • تصویر کاربر دکتر یکشنبه ۱۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1326 مشاهده پرسش
    اینجانب دکتر احمدی توسط جناب آقای دکتر محمد جباری مورد عمل جراحی واریکوسل میکروسکوپیک (microscopic varicocelectomy) قرار گرفتم. از نظر اینجانب -که خود جراح می باشم- مهارت تکنیک جراحی ایشان ستودنی است؛ به عنوان یک مثال ساده اینجانب پس از عمل نیاز به حتی یک دوز داروی ضد درد نداشتم که بخش اعظم این موضوع به تکنیک جراحی عالی مرتبط است. اخلاق کاری پزشکی ایشان بسیار والا و قابل ستایش است. برای ایشان در پناه حق آرزوی موفقیت دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      ممنون از حسن نظر جنابعالی. انشاالله که همیشه سلامت باشید
  • تصویر کاربر محسن پنجشنبه ۸ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1161 مشاهده پرسش
    با سلام. راجع به بیماری واریکوسل دو سوال داشتم. اول اینکه تا چه حد این بیماری در ناباروری مردان صحت دارد و برای اینکه فرد دچار نازایی نشود دوره بهبود یا درمان حداکثر چه مدت میتواند باشد . دوم اینکه عوامل تشدید موقت این بیماری چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۸ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      واریکوسل مساوی با ناباروری نیست و فقط درصد نسبتا کمی از افرادی که واریکوسل دارند دچار ناباروری می شوند. اگر فردی به دلیل واریکوسل دچار ناباروری شود حداقل 3 ماه و حداکثر یکسال طول می کشد تا به درمان پاسخ دهد. هر چیزی که باعث افزایش فشار داخل شکم شود ( هرگونه زور زدن) می تواند باعث تشدید واریکوسل شود
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیررضا سه شنبه ۱۹ آذر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 319 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر گرام وعزیز 6 ماه پیش، عمل واریکوسل چپ به روش میکروسکوپیک انجام دادم بعد 6 ماه که از عملم گذشت رفتم آزمایش اسپرم دادم همه فاکتور خوبن فقط تعدادش از 54 ملیون رسید به 15 ملیون و سرعت از 50رسیده به60 تعداد ش چرا کم شده و آیا بهبود پیدا میکنه. آیا میتونم ازدواج کنم مشکل پیش نمیاد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۹ آذر ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر بهرام جمعه ۸ آذر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 309 مشاهده پرسش
    سلام دکتر احتمالش هست ضعف اسپرم بغیرازواریکوسل منشاش از جای دیگه باشه چون گرید یک دارم و کلاس آ-ب،سی هستش و روبه ضعف میره اگه مشکلش ازجای دیگه باشه کجا میشه چون میگن گرید یک نیازبه جراحی نداره
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۸ آذر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام

      واریکوسل گرید 1 هم ممکنه علت کاهش سرعت اسپرم باشه 

  • تصویر کاربر ابوالفضل دوشنبه ۴ آذر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 327 مشاهده پرسش
    سلام. ج ازمایش اسپرم چجوری بفرستم مشاهده کنین خوبه جوابش یا ن
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۴ آذر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام

      این آزمایش اسپرم نرمال هست

  • تصویر کاربر حیدر سه شنبه ۳۰ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقت بخیر
    مم یه سونوگرافی بیضه در پیش رو دارم که تو بحث تبدیل وضعیت شغلم به رسمی بسیار موثره
    واریکوسل درجه 1 دوطرفه دارم
    با قطر رگ 2.9 در سمت راست
    و2.8 در سمت چپ

    میخوام ببینم درمان بغیر جراحی وجود داره که جواب واریکوسل در ازمایش پیدا نباشه

    مثلا کمپرس یخ قبل سونو استفاده کنم یا ...
    ممنون میشم راهنماییم کنید
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۳۰ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام

      این ها درمان نیست بلکه موقتا رگ ها رو تنگ می کنه

  • تصویر کاربر بنیامین دوشنبه ۱۳ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 359 مشاهده پرسش
    سلام من واریکسل گرید ۲ دارم بنظره شمااا من عمل کنم ی ن؟؟؟
    الان سه چهار روزه احساس سنگینی تو بیضه‌ام میکنم
    بادم کرده چکار کنم؟؟؟
    ممنون میشم ب سوالم جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۳ آبان ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام

      باید آزمایش اسپرم بدهید اگر نرمال بود نیازی به عمل نیست

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی