بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین ۱۰ تا ۱۵ سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با ۸ تا ۱۶ درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در ۱۵ تا ۵۰ درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه ۱: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه ۲ : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه ۳: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی ۱۵ درصد درنظر بگیریم، ۹% موارد درجه ۱، ۴% موارد درجه ۲ و ۲% آن درجه ۳ است.

علت بروز واریکوسل

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را ۴ تا ۸ برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

درمان واریکوسل

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی ۳ حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است.

از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین ۳۳ تا ۳۴ درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (18 امتیاز)
  • تصویر کاربر کامران سه شنبه ۶ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 388 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و تشکر از این که به سوالات متعدد ما جواب میدهید. دردی در نواحی بالای شکم در سمت راست دارم. در ازمایش خون کراتین بالاتر از حد مجاز بود (1.4) دو ماه بعد ازمایش دادم باز هم بالا بود (1.35) در سونوگرافی و ازمایش ادرار همه چیز نرمال بود. یک احساس دائمی سرگیجه و خستگی دارم ومیل وتوان جنسی ام کاهش یافته . چه باید کرد؟ آیا خستگی وناتوانی جنسی ربطی به بالا بودن کراتین دارد ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۶ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      میزان کراتی نین در حدی نیست که منجر به خستگی و ناتوانی جنسی شود
  • تصویر کاربر نیما سه شنبه ۶ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 840 مشاهده پرسش
    سلام،6 ماه پیش دختر 3ساله ی خود را به علت عدم کنترل ادرار (ریزش مداوم بدون حتی 5 دقیقه فاصله) به یک جراح و فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری بردم که ایشون هم با تشخیص ریفلاکس ،عمل جراحی انجام داد.ولی الان بعد از 6 ماه از عمل جراحی هیچ بهبودی حاصل نشده است.خواهش میکنم راهنماییمون بفرمایید که چکار باید بکنیم؟؟؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۶ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      توصیه می کنم با کلیه مدارک به بیمارستان مرکز طبی اطفال ببریدشان تا بررسی های دقیق و کامل انجام و علت آن مشخص شود. یکی از عللش حالب اکتوپیک و علت دیگ مثانه نوروژنیک (مثانه عصبی) می تواند باشد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۶ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر جباری.من پسر 17 ساله ای هستم که حدود 1.5 سال است که ورزش بدنسازی رو دنبال میکنم و در گاهی اوقات و هنگام کار با وزنه مثلا به هنگام پرس پا از مجاری ادرار مقداری آب (مایع سفید)خارج میشود و این حالت فقط در مواقعی که تمرین پا را انجام میدهد اتفاق می افتد آیا مشکل خاصی وجود داره؟و چگونه میشود جلوی این کار را گرفت؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۶ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      زور زدن زیاد می تواند باعث خروج این ترشحات شود و امری طبیعی است و نیازی به درمان ندارد
  • تصویر کاربر علیرضا پنجشنبه ۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 437 مشاهده پرسش
    سلام. من روزی 4-5 بار ترشح از آلتم دارم. این ترشح همراه با جهش و لذت صورت می گیره و پاهام هم سست می شه.آیا این رطوبت منی است؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      البته سوال شما بیشتر جنبه شرعی دارد تا علمی ولی به نظر مایع مذکور منی می باشد
  • تصویر کاربر میثم جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 408 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    آقای دکتر چند وقته با کوچکترین تحریک جنسی منطقه بالای الت تناسلی زیر شکمم تیر می کشه ... این درد به صورتی است که حس می کنم مثانه ام پر شده ولی برای ادرار که به دستشویی می روم میبینم ادواری در مثانه ندارم. این درد با تحریک جنسی شروع و بعد از چند روز آرام می شود . به دکتر مراجعه و سونوگرافی و آزمایش کشت ادرار هم داده ام دکتر متخصص می گوید مشکلی نداری ولی این درد اذیتم می کنه نظر شما چیست..
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      علامت شما غیر اختصاصی است و به راحتی نمی توان به بیماری خاصی و علت تخاصی نسبت داد شاید مصرف یک دوره داروی آنتی بیوتیک و ضدالتهاب به درمان شما کمک کند
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی