بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین ۱۰ تا ۱۵ سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با ۸ تا ۱۶ درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در ۱۵ تا ۵۰ درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه ۱: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه ۲ : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه ۳: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی ۱۵ درصد درنظر بگیریم، ۹% موارد درجه ۱، ۴% موارد درجه ۲ و ۲% آن درجه ۳ است.

علت بروز واریکوسل

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را ۴ تا ۸ برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

درمان واریکوسل

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی ۳ حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است.

از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین ۳۳ تا ۳۴ درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (18 امتیاز)
  • تصویر کاربر علی شنبه ۴ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 955 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما.من16 سال دارم و مدتی است که پس از ادرار منی فراوان همانند انزال خارج می شود.به دکتر مراجعه کردم با دو دوره درمان(مصرفtavanex) کاملا مشکل من برطرف شد.اما دوباره پس از یک هفته از قطع دارو دوباره به این مشکل دچار شدم.تابستان پارسال واریکوسلم را عمل کردم اما در نتایج سونوگرافی اخیر نشان می دهد که واریکوسل بنده دوباره عود کرده است(grade2&3).اکنون این دو مشکل واقعا مرا ازار میدهد واز لحاظ روانی به من خیلی اسیب زده است(مخصوصا خروج منی که فکر کردم دیگر برطرف شده است).به نظر شما باید چکار کنم؟
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۳ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      اگر سایز بیضه ها نرمال باشد نیاز به جراجی مجدد واریکوسل نیست و نگرانی هم ندارد.
      خروج هر مایعی از بدن الزاما منی نیست و بعضا در سن شما طبیعی است
    2. تصویر کاربر علی شنبه ۴ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      با تشکر.برای کاهش فشارها و دردهای ناحیه ی تحتانی ناشی از واریکوسل چکار باید کرد؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۴ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      شنا تاثیر زیادی در بهبود دارد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر بهنام جمعه ۳ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 317 مشاهده پرسش
    با سلام آقای دکتر بنده 24 ساله و مجرد هستم و طبق تشخیص پزشک واریکوسل درجه 2 دارم. نتیجه آزمایش اسپرم را برایتان چند روز پیش ارسال کردم که فرمودید آزمایش کاملا اشتباه است و دوباره آزمایش بدهید... جواب آزمایش جدید را برایتان پیوست کرده ام .آیا نیازی به عمل جراحی است؟واینکه در صورت جراحی واریکوسل آیا تقارن بیضه ها برقرار خواهد شد؟و سوال آخر آیا در صورت جراحی واریکوسل اگر در گزینش نظامی شرکت کنم آیا مرا به خاطر این جراحی رد میکنند یا نه؟با تشکر فراوان لطفا به هر سه سوال پاسخ دهید. آیا بعد از عمل درد جزیی که در سمت چپ بیضه ام دارم به کلی ازبین خواهد رفت؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۳ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      آیا نیازی به عمل جراحی است؟.....................................خیر
      واینکه در صورت جراحی واریکوسل آیا تقارن بیضه ها برقرار خواهد شد؟.............................خیر چون در جراحی وریدها برداشته نمی شود و فقط قطع می شود
      و سوال آخر آیا در صورت جراحی واریکوسل اگر در گزینش نظامی شرکت کنم آیا مرا به خاطر این جراحی رد میکنند یا نه؟................................اطلاعی از قوانین گزینش مراکز نظامی ندارم
  • تصویر کاربر مرتضی سه شنبه ۳۱ مرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 470 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت شما. بر روی کیسه بیضه بنده مدتهاست مویرگها ملتهب بوده و منجر به گره های خونی خیلی کوچک متعدد مثل خال بر روی کیسه شده است. گاهی اوقات این توده ها سرباز کرده و خونریزی می کنند. لطفا در خصوص نوع بیماری و نحوه درمان راهنمایی بفرمایید. متشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۳۱ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      برای تشخیص نوع بیماری نیاز به معاینه هست ولی با توضیحات شما احتمالا آنژیوکراتوم هست و درمانش لیزر می باشد
  • تصویر کاربر فرزاد جمعه ۳ شهریور ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    سلام جناب دكتر خسته نباشيد
    قبلا مزاحمتون شده بودم درباره اينكه قبلا واريكوسل عمل كردم بعد تحريك بدون تخليه شدم و درد گرفت.
    دكتري كه عملم كرده بود گفته بود چيزي نيست و خودش خوب ميشه
    بعد دردش كمتر شد ولي بازم درد داشتم
    رفتم يه دكتر ديگه بعد از معاينه گفتن كه بيضه سالمه ولي توي لوله ى بيضه چرك هست و گفت يك ماه تاوانكس نصف صبح نصف شب بخورم ، الان ٥ روزه كه قرصارو مصرف ميكنم ولي هنوز درد دارم.
    حالا مزاحمتون شدم ٣تا سوال بپورسم
    ١. كلا نظرتون راجب اين قضيه و تجويز تاوانكس چيه و فكر مي كنيد درمانش چقدر طول مي كشه؟
    ٢. از وقتي قرصارو شروع كردم دردم يه خورده بيشر شده، عاديه يا بخاطر فشاريه كه موقع معاينه اوردن؟
    ٣. ميتونم ورزش بكنم يا ضرر داره؟

    خيلي شرمنده ام كه طولاني شد و مزاحمتون شدم واقعا از نظر ذهني داره اذيتم مي كنه
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      ١. كلا نظرتون راجب اين قضيه و تجويز تاوانكس چيه و فكر مي كنيد درمانش چقدر طول مي كشه؟................نظری ندارم اگر تشخیص شان درست بوده مصرف دارو منطقی است
      ٢. از وقتي قرصارو شروع كردم دردم يه خورده بيشر شده، عاديه يا بخاطر فشاريه كه موقع معاينه اوردن؟..................عادی که نیست ممکن است بدلیل فشار حین معاینه باشد
      ٣. ميتونم ورزش بكنم يا ضرر داره؟..................فعلا بهتره ورزش نکنید
    2. تصویر کاربر فرزاد چهارشنبه ۱ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      ممنون
      كلا با معاينه ميشه اين قضيه ي عفونت رو فهميد؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      در برخی موارد بله
    4. تصویر کاربر فرزاد چهارشنبه ۱ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      ممنون از اينكه جواب داديد جناب دكتر
      روزتونم مبارك ?
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۳ شهریور ۹۶( 7 سال پیش)
      ممنون و سپاس
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر مسعود سه شنبه ۳۱ مرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 213 مشاهده پرسش
    دردبیضه سمت راست وشکم وبادکردن بیضه سمت راست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۳۱ مرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      شاید فتق باشد توصیه می کنم سونوگرافی انجام دهید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 452 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 478 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی