بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل (Varicocele) به زبان ساده همان «واریس بیضه» است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که سیاهرگ‌های درون کیسه بیضه (اسکروتوم) که وظیفه انتقال خون از بیضه به سمت قلب را دارند، دچار اتساع و پیچ‌خوردگی می‌شوند. این شبکه سیاهرگی که به آن شبکه پامپینی‌فرم گفته می‌شود، در حالت عادی به خنک نگه داشتن بیضه‌ها کمک می‌کند؛ اما در صورت بروز واریکوسل، دریچه‌های لانه کبوتری در این رگ‌ها به درستی عمل نکرده و باعث تجمع خون و افزایش دمای بافت بیضه می‌شوند.

واریکوسل 3

علت واریکوسل چیست؟

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را 4 تا 8 برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

علائم واریکوسل

بسیاری از مبتلایان علائم خاصی ندارند، اما در موارد پیشرفته‌تر نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • درد مبهم و مزمن: دردی که با ایستادن طولانی یا فعالیت بدنی شدید افزایش یافته و با دراز کشیدن بهبود می‌یابد.

  • تورم یا برجستگی: مشاهده رگ‌های پیچ‌خورده در کیسه بیضه که ظاهری شبیه به “کیسه کرم” پیدا می‌کنند.

  • آتروفی بیضه: کوچک شدن بیضه در سمتی که درگیر واریکوسل است (معمولاً سمت چپ).

  • احساس سنگینی: ایجاد حس فشار و سنگینی مداوم در کیسه بیضه.

ترمیم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

پزشک متخصص ارولوژی از روش‌های زیر برای تشخیص استفاده می‌کند:

  • معاینه فیزیکی: در حالت ایستاده و با استفاده از مانور والسالوا (زور زدن شبیه دفع مدفوع) پزشک رگ‌های متسع را لمس می‌کند.

  • سونوگرافی داپلر رنگی: دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری قطر رگ‌ها و مشاهده بازگشت خون (رفلاکس) به داخل بیضه است.

  • آزمایش اسپرم (Semen Analysis): برای بررسی تعداد، شکل و حرکت اسپرم‌ها تجویز می‌شود.

روش‌های درمان واریکوسل

همه موارد واریکوسل نیاز به درمان ندارند. درمان تنها زمانی توصیه می‌شود که فرد دچار درد شدید، آتروفی بیضه یا ناباروری باشد.

  • جراحی میکروسکوپی (گلد استاندارد): بهترین و دقیق‌ترین روش است که با استفاده از میکروسکوپ، رگ‌های خراب بسته شده و به رگ‌های سالم و لنفاوی آسیبی نمی‌رسد.

  • جراحی لاپاراسکوپی: از طریق سوراخ‌های کوچک در شکم انجام می‌شود.

  • آمبولیزاسیون: روشی غیرجراحی که توسط رادیولوژیست مداخله‌ای انجام شده و در آن با فنر یا چسب مخصوص، رگ مسدود می‌شود.

خطرات عمل واریکوسل

مانند هر جراحی دیگری، این عمل نیز خطرات احتمالی دارد که البته در روش میکروسکوپی بسیار نادر هستند:

  • هیدروسل: تجمع مایع اطراف بیضه (شایع‌ترین عارضه در روش‌های قدیمی).

  • عود مجدد: احتمال بازگشت بیماری (در روش میکروسکوپی کمتر از ۱ درصد است).

  • آسیب به شریان بیضه: که می‌تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود (در جراحی میکروسکوپی به ندرت رخ می‌دهد).

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین 10 تا 15 سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با 8 تا 16 درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در 15 تا 50 درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه 1: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه 2 : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه 3: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی 15 درصد درنظر بگیریم، 9% موارد درجه 1، 4% موارد درجه 2 و 2% آن درجه 3 است.

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی 3 حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است. از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین 33 تا 34 درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.

درمان واریکوسل

آیا واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ کوتاه: بله. واریکوسل شایع‌ترین علت قابل درمان ناباروری در مردان است. این بیماری از سه طریق بر کیفیت اسپرم اثر می‌گذارد:

  1. افزایش دما: بیضه‌ها برای اسپرم‌سازی به دمایی حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از دمای بدن نیاز دارند. خون جمع شده در رگ‌ها دما را بالا برده و تولید اسپرم را مختل می‌کند.

  2. استرس اکسیداتیو: تجمع خون باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد شده که به دی‌ان‌ای (DNA) اسپرم آسیب می‌زند.

  3. کاهش هورمون‌ها: در موارد شدید، تولید تستوسترون ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. طبق آمار، حدود ۴۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری اولیه و ۸۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری ثانویه دچار واریکوسل هستند.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.8/5 - (19 امتیاز)
  • تصویر کاربر ناصر دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 167 مشاهده پرسش
    مدت بیشتر از سه سال است روی بیضه سمت راستم یه توده در اومده روی بیضه چپم هم هست ولی کوچک تره. و بیضه درد میگیره و زیر شکمم و کمرم هم درد میگیره.
    میخواستم نظر شمارو بدونم و اینکه پیش چه دکتری باید برم متاسفانه بخاطر خجالت تاحالا نتونستم به پزشک مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به متخصص ارولوژی (متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی) مراجعه کنید
  • تصویر کاربر علوی دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترببخشیدمن 18 سال دارم ومجردم می خواستم بدونم که پمادی هستش که برای ازبین بردن غده ی چربی درکلاهک الت که زده راازبین ببرم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      اقای دکترببخشیدمن 18 سال دارم ومجردم می خواستم بدونم که پمادی هستش که برای ازبین بردن غده ی چربی درکلاهک الت که زده راازبین ببرم؟......................خیر
  • تصویر کاربر مهران دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من پسری 19 ساله هستم و بی ادبیه طول التم 11 تا 12 سانتی متر است ... و دارای الت پرده دار هستم چند تا سوال دارم این که انجام عمل باعث میشه به طول الت افزوده شه و این افزایش چند سانت است
    و بعدا این که من در چند تا سایت راست یا دروغ خوندم هزینه عمل بسته به بیمارستان 2 یا 3 م است... و من این هزینه رو ندارم و رو ندارم به خانوادم بگم و اگرم بگویم اونا چنین مبلغی ندارن و فقیر هستیم ...
    می خواستم بگم ک میشه من این عمل رو بعد از شاغل شدن و قبل از ازدواج در سنین بالاتر (بالای 25.26 سال) انجام دهم ... و اگر در ان سنین انجام دهم به سایز التم افزوده میشه؟؟؟ یا نه فقط در این سنین افزوده میشه ؟
    لطفا شما هزینه عمل هم بگویید ...
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      برداشتن پرده ی آلت به سایز واقعی آلت چیزی اضافه نمی کند بلکه ظاهر و نمای آن را بهتر می کند و به نظر بزرگ تر نشان می دهد. میزان این بزرگی بستگی به شدت و میزان پرده ی آلت دارد هرچه پرده بزرگ تر و بیشتر باشد نتیجه بعد از جراحی هم بهتر خواهد بود. انجام آن زمان خاصی ندارد و در هر سنی می شود انجام داد.
  • تصویر کاربر Alireza چهارشنبه ۱۴ شهریور ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 381 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من سه سال پیش استمنا کردم و یک بار هم مانع از خروج مایع منی شدم. بعد یه مدت طولانی درد در مجاری و بیضه و گاهی اوقات پا احساس کردم. دکتر رفتم آزمایش دادم گفت چیزی نیست، دوباره رفتم آزمایش دادم و گفت خون توی ادرارته و گفت تنگی مجرا داری، دوباره بعد دوماه دو بار دیگر هم پیش دکتر رفتم و آزمایش دادم گفت خون توی ادرار وجود نداره و سونوگرافی هم دادم مثانه و کلیه و پروستات. تو جواب پروستات سالم ولی گفت التهاب پروستات داری الآن من نمیدونم تنگی مجرا دارم یا التهاب پروستات؟
    چیکار کنم؟؟؟!!
    17 سال سن دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      الان مشل خاصی دارید؟
      تنگی مجرا فقط با عکس رنگی از مجرا مشخص می شود مگر آنکه فقط سوراخ ادرار تنگ باشد که این با معاینه مشخص می شود.
    2. تصویر کاربر Alireza دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      بله سه شب هست مجاری یهو درد میگیره و ول میکنه و کاهش جریان ادرار هم دارم. موقع مدفوع هم مقعد درد میگیره. به نظرتان پروستاته یا تنگی مجرا؟ دو تا دکتر گفتند ورم پروستات و یکی دیگه هم گفت تنگی مجرا. چیکار کنم؟
    3. تصویر کاربر Alireza دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      بله سه شب هست مجاری یهو درد میگیره و ول میکنه و کاهش جریان ادرار هم دارم. موقع مدفوع هم مقعد درد میگیره. به نظرتان پروستاته یا تنگی مجرا؟ دو تا دکتر گفتند ورم پروستات و یکی دیگه هم گفت تنگی مجرا. چیکار کنم؟
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      به نظر من هیچکدام. درد گذراست و نباید بهش توجه کنید
    5. تصویر کاربر Alireza سه شنبه ۱۳ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      کاهش جریان ادرار و درد مقعد هنگام مدفوع رو چیکار کنم؟
      به نظرتان سیاهدانه رو مصرف کنم یا نه؟
    6. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۴ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      مصرف کنید
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 529 مشاهده پرسش
    Silver Moon:
    من 21 سالمه و دچار اختلال نعوظ شدم من در هنگام دیدن فیلم های پورن به نعوظ میرسم ولی در هنگام نزدیکی با جنس مخالف به مشکل میخورم و نعوظ ندارم میخوسم بهم کمک کنین
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      کسی که با دیدن فیلم نعوظ دارد یعنی اینکه مشکل جسمانی ندارد و عدم نعوظ در رابطه با جنس مخالف علل روانی و بیشتر ناشی از استرس هست که اگر نتوانید کنترل کنید نیاز به مشاوره ی روانشناسی است.
    2. تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      چیرو کنترل کنیم استرس رو یا دیدن فیلم پورن
    3. تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      چیرو کنترل کنیم استرس رو یا دیدن فیلم پورن
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      استرس رو
    5. تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      میشه یکم بیشتر راهنمایی کنین خیلی ممنون میشم
    6. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      نه منتاسفانه چون طولانی و توضیحی است و در قالب نوشتن نمی گنجد.
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 596 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 625 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط