بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل (Varicocele) به زبان ساده همان «واریس بیضه» است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که سیاهرگ‌های درون کیسه بیضه (اسکروتوم) که وظیفه انتقال خون از بیضه به سمت قلب را دارند، دچار اتساع و پیچ‌خوردگی می‌شوند. این شبکه سیاهرگی که به آن شبکه پامپینی‌فرم گفته می‌شود، در حالت عادی به خنک نگه داشتن بیضه‌ها کمک می‌کند؛ اما در صورت بروز واریکوسل، دریچه‌های لانه کبوتری در این رگ‌ها به درستی عمل نکرده و باعث تجمع خون و افزایش دمای بافت بیضه می‌شوند.

واریکوسل 3

علت واریکوسل چیست؟

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را 4 تا 8 برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

علائم واریکوسل

بسیاری از مبتلایان علائم خاصی ندارند، اما در موارد پیشرفته‌تر نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • درد مبهم و مزمن: دردی که با ایستادن طولانی یا فعالیت بدنی شدید افزایش یافته و با دراز کشیدن بهبود می‌یابد.

  • تورم یا برجستگی: مشاهده رگ‌های پیچ‌خورده در کیسه بیضه که ظاهری شبیه به “کیسه کرم” پیدا می‌کنند.

  • آتروفی بیضه: کوچک شدن بیضه در سمتی که درگیر واریکوسل است (معمولاً سمت چپ).

  • احساس سنگینی: ایجاد حس فشار و سنگینی مداوم در کیسه بیضه.

ترمیم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

پزشک متخصص ارولوژی از روش‌های زیر برای تشخیص استفاده می‌کند:

  • معاینه فیزیکی: در حالت ایستاده و با استفاده از مانور والسالوا (زور زدن شبیه دفع مدفوع) پزشک رگ‌های متسع را لمس می‌کند.

  • سونوگرافی داپلر رنگی: دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری قطر رگ‌ها و مشاهده بازگشت خون (رفلاکس) به داخل بیضه است.

  • آزمایش اسپرم (Semen Analysis): برای بررسی تعداد، شکل و حرکت اسپرم‌ها تجویز می‌شود.

روش‌های درمان واریکوسل

همه موارد واریکوسل نیاز به درمان ندارند. درمان تنها زمانی توصیه می‌شود که فرد دچار درد شدید، آتروفی بیضه یا ناباروری باشد.

  • جراحی میکروسکوپی (گلد استاندارد): بهترین و دقیق‌ترین روش است که با استفاده از میکروسکوپ، رگ‌های خراب بسته شده و به رگ‌های سالم و لنفاوی آسیبی نمی‌رسد.

  • جراحی لاپاراسکوپی: از طریق سوراخ‌های کوچک در شکم انجام می‌شود.

  • آمبولیزاسیون: روشی غیرجراحی که توسط رادیولوژیست مداخله‌ای انجام شده و در آن با فنر یا چسب مخصوص، رگ مسدود می‌شود.

خطرات عمل واریکوسل

مانند هر جراحی دیگری، این عمل نیز خطرات احتمالی دارد که البته در روش میکروسکوپی بسیار نادر هستند:

  • هیدروسل: تجمع مایع اطراف بیضه (شایع‌ترین عارضه در روش‌های قدیمی).

  • عود مجدد: احتمال بازگشت بیماری (در روش میکروسکوپی کمتر از ۱ درصد است).

  • آسیب به شریان بیضه: که می‌تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود (در جراحی میکروسکوپی به ندرت رخ می‌دهد).

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین 10 تا 15 سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با 8 تا 16 درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در 15 تا 50 درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه 1: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه 2 : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه 3: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی 15 درصد درنظر بگیریم، 9% موارد درجه 1، 4% موارد درجه 2 و 2% آن درجه 3 است.

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی 3 حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است. از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین 33 تا 34 درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.

درمان واریکوسل

آیا واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ کوتاه: بله. واریکوسل شایع‌ترین علت قابل درمان ناباروری در مردان است. این بیماری از سه طریق بر کیفیت اسپرم اثر می‌گذارد:

  1. افزایش دما: بیضه‌ها برای اسپرم‌سازی به دمایی حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از دمای بدن نیاز دارند. خون جمع شده در رگ‌ها دما را بالا برده و تولید اسپرم را مختل می‌کند.

  2. استرس اکسیداتیو: تجمع خون باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد شده که به دی‌ان‌ای (DNA) اسپرم آسیب می‌زند.

  3. کاهش هورمون‌ها: در موارد شدید، تولید تستوسترون ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. طبق آمار، حدود ۴۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری اولیه و ۸۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری ثانویه دچار واریکوسل هستند.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.8/5 - (19 امتیاز)
  • تصویر کاربر مهسا شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 300 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشيد ببخشيد اگر ليف حمام شخصي كه زگيل تناسلي دارد به پوست دست شخص سالم بخورد يعني من با ان ليف ناحيه سر شانه تا كمر شخص مبتلا رو ليف كشيدم با دستم ايا زگيل تناسلي مي گيرم با تشكر از شما دكتر بزرگوار
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      خیر زگیل تناسلی به دست منتقل نمی شود
  • تصویر کاربر محسن شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 5764 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    بین بیضه و مقعد احساس درد خفیف و نبض میکنم و موقع انزال همون قسمت همراه با درد میشه و سر آلت احساس سوزش میکنم و به پزشک مراجعه کردم و آزمایش ادرار و سونوگرافی در نظر گرفتن و بعد نتیجه سونوگرافی پروستات و مثانه و کلیه ها مشکلی دیده نشد و در آزمایش ادرار هم عفونت هم دیده نشد اما هنوز هم احساس نبض و درد خفیف میکنم به این منظور ازتون راهنمایی میخوام ممنونم از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      در همان ناحیه ضربه یا فشاری وارد نشده است؟ حین بازی؟، کار؟ هر گونه فعالیت، یا ..............
    2. تصویر کاربر محسن شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      ضربه احتمالا در گذشته بوده اما نه به شدت زیاد که به خاطرم بمونه . ولی ۱۴سال پیش عمل واریکوسل انجام دادم دو طرفه وفقط توی این زمان و حال حاضر اگه یه چیز سنگین حمل کنم در حد چمدان مسافرتی بزرگ تقریبا همون ناحیه متمایل به پای چپ و مقداری از کشاله ران درد خفیف و گرفتگی احساس میشه و بعد از اینکه انزال انجام بشه از دردش کم میشه و از بین میره
      اما به تازگی چیز سنگین حمل نکردم و علتی که به پزشک ارولوژ مراجعه کردم سوزش سر آلت زمان انزال هست و به درستی تخلیه نشدن مثانه که اگه نتیجه سونو رو دیده باشید زمان تخلیه مثانه ۶۰سی سی باقیمانده ادراری دارم و بعد از دفع ادرار مجددا در حد خفیف احساس به دفع ادرار دارم.به همین خاطر احتمال عفونت مجرای ادرار و تناسلی رو دادم . ولی نتیجه سونوگرافی و آزمایش مشکل نداشت . الان یه سوال دیگه پیش اومد آیا عفونت بیضه ها و اسپرم از روی آزمایش ادرار قابل تشخیص هست البته هیچگونه ترشحی ندارم

      تشکر از بردباری و توجه شما
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      به نظر من بهتر است ابتدا عکس رنگی از مجرای ادراری بگیرید تا از نظر تنگی مجرای ادراری ارزیابی شوید و اگر نرمال بود شاید التهاب و عفونت پروستات باشد.
      الان یه سوال دیگه پیش اومد آیا عفونت بیضه ها و اسپرم از روی آزمایش ادرار قابل تشخیص هست........................معمولا خیر
    4. تصویر کاربر محسن شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      با تشکر و راهنمایی خوبتون در فرصت مناسب مزاحمتون میشم تا اقدامات لازم انجام بشه در آخر هم سالی خوب و سرشار شاد کامی و موفقیت روز افزون براتون آرزومندم
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام باشید با آرزوی سلامتی و شادکامی
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر امید شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 304 مشاهده پرسش
    با سلام پسری هستم از سیرجان استان کرمان چند ماه دیگه هجده سالم میشه بیضه هام خیلی کوچک اند و رشد نکردن ازمایش و سونوگرافی رفتم گفتن بارور نیستن بیضه هات الان موندم چکار کنم لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      نتیجه سونو و آزمایش را در همین بخش بارگذاری و ارسال کنید
    2. تصویر کاربر امید شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
    3. تصویر کاربر امید شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      فرستادم
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      با توجه به ازمایش هورمونی و سایز بیضه ها در گزارش سونوگرافی به نظر می رسد شما دچار اختلال هورمونی ناشی از مشکلی در غده هیپوفیز مغزتان هست که معمولا ریشه ژنتیکی و مادرزادی دارد. در حال حاضر توصیه می شود تا از هورمون تستوسترون استفاده کنید و ازمایش ژنتیک انجام دهید.
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر فریبرز شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 324 مشاهده پرسش
    با سلام من 37 سالمه ومجرد هستم مدت حدودا یکماهه که احساس فشار در مثانه ویا درد زیر شکم دارم و یکماه پیش که دکتر رفتم به من تامسولوسین و لوفلاکساسین داد و سونوگرافی من اندازه پروستات رو 35 سی سی نشان میدهد .سوالی که دارم اینست که مشکل من چیست و پروسه ی درمان ان چقدر است واینکه چون مجردم این داروها موجب ناباروری من می شوند یا نه ؟و ایا این 35 سی سی دیگر کوچکتر نخواهد شد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      سوالی که دارم اینست که مشکل من چیست ؟.................احتمالا دچار التهاب و ورم پروستات شده اید
      و پروسه ی درمان ان چقدر است ؟.............................از یک تا شش ماه معمولا و گاه طولانی تر
      واینکه چون مجردم این داروها موجب ناباروری من می شوند یا نه ؟.............................خیر به هیچ وجه
      و ایا این 35 سی سی دیگر کوچکتر نخواهد شد؟................................امکانش زیاده
  • تصویر کاربر صبریه شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 319 مشاهده پرسش
    سلام من بیست وشش سالمه دچار یایسگی زود رس شدم دکتر تشخیص داده دارو و رژیم برام تجویز کرد ومن دارم دارو گیاهی استفاده میکنم ادان مدتی ترشحات سفید رنگ دو سه بار دیدم دلیلش چیه ممکنه دارم درمان میشم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۶ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      البته در این مورد ترجیحا بهتر است با متخصص زنانی که تحت نظر ایشان هستید مشورت کنید ولی ترشح سفید معمولا نشان دهنده عفونت های قارچی می باشد.
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 595 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 625 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط