بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل (Varicocele) به زبان ساده همان «واریس بیضه» است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که سیاهرگ‌های درون کیسه بیضه (اسکروتوم) که وظیفه انتقال خون از بیضه به سمت قلب را دارند، دچار اتساع و پیچ‌خوردگی می‌شوند. این شبکه سیاهرگی که به آن شبکه پامپینی‌فرم گفته می‌شود، در حالت عادی به خنک نگه داشتن بیضه‌ها کمک می‌کند؛ اما در صورت بروز واریکوسل، دریچه‌های لانه کبوتری در این رگ‌ها به درستی عمل نکرده و باعث تجمع خون و افزایش دمای بافت بیضه می‌شوند.

واریکوسل 3

علت واریکوسل چیست؟

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را 4 تا 8 برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

علائم واریکوسل

بسیاری از مبتلایان علائم خاصی ندارند، اما در موارد پیشرفته‌تر نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • درد مبهم و مزمن: دردی که با ایستادن طولانی یا فعالیت بدنی شدید افزایش یافته و با دراز کشیدن بهبود می‌یابد.

  • تورم یا برجستگی: مشاهده رگ‌های پیچ‌خورده در کیسه بیضه که ظاهری شبیه به “کیسه کرم” پیدا می‌کنند.

  • آتروفی بیضه: کوچک شدن بیضه در سمتی که درگیر واریکوسل است (معمولاً سمت چپ).

  • احساس سنگینی: ایجاد حس فشار و سنگینی مداوم در کیسه بیضه.

ترمیم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

پزشک متخصص ارولوژی از روش‌های زیر برای تشخیص استفاده می‌کند:

  • معاینه فیزیکی: در حالت ایستاده و با استفاده از مانور والسالوا (زور زدن شبیه دفع مدفوع) پزشک رگ‌های متسع را لمس می‌کند.

  • سونوگرافی داپلر رنگی: دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری قطر رگ‌ها و مشاهده بازگشت خون (رفلاکس) به داخل بیضه است.

  • آزمایش اسپرم (Semen Analysis): برای بررسی تعداد، شکل و حرکت اسپرم‌ها تجویز می‌شود.

روش‌های درمان واریکوسل

همه موارد واریکوسل نیاز به درمان ندارند. درمان تنها زمانی توصیه می‌شود که فرد دچار درد شدید، آتروفی بیضه یا ناباروری باشد.

  • جراحی میکروسکوپی (گلد استاندارد): بهترین و دقیق‌ترین روش است که با استفاده از میکروسکوپ، رگ‌های خراب بسته شده و به رگ‌های سالم و لنفاوی آسیبی نمی‌رسد.

  • جراحی لاپاراسکوپی: از طریق سوراخ‌های کوچک در شکم انجام می‌شود.

  • آمبولیزاسیون: روشی غیرجراحی که توسط رادیولوژیست مداخله‌ای انجام شده و در آن با فنر یا چسب مخصوص، رگ مسدود می‌شود.

خطرات عمل واریکوسل

مانند هر جراحی دیگری، این عمل نیز خطرات احتمالی دارد که البته در روش میکروسکوپی بسیار نادر هستند:

  • هیدروسل: تجمع مایع اطراف بیضه (شایع‌ترین عارضه در روش‌های قدیمی).

  • عود مجدد: احتمال بازگشت بیماری (در روش میکروسکوپی کمتر از ۱ درصد است).

  • آسیب به شریان بیضه: که می‌تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود (در جراحی میکروسکوپی به ندرت رخ می‌دهد).

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین 10 تا 15 سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با 8 تا 16 درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در 15 تا 50 درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه 1: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه 2 : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه 3: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی 15 درصد درنظر بگیریم، 9% موارد درجه 1، 4% موارد درجه 2 و 2% آن درجه 3 است.

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی 3 حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است. از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین 33 تا 34 درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.

درمان واریکوسل

آیا واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ کوتاه: بله. واریکوسل شایع‌ترین علت قابل درمان ناباروری در مردان است. این بیماری از سه طریق بر کیفیت اسپرم اثر می‌گذارد:

  1. افزایش دما: بیضه‌ها برای اسپرم‌سازی به دمایی حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از دمای بدن نیاز دارند. خون جمع شده در رگ‌ها دما را بالا برده و تولید اسپرم را مختل می‌کند.

  2. استرس اکسیداتیو: تجمع خون باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد شده که به دی‌ان‌ای (DNA) اسپرم آسیب می‌زند.

  3. کاهش هورمون‌ها: در موارد شدید، تولید تستوسترون ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. طبق آمار، حدود ۴۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری اولیه و ۸۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری ثانویه دچار واریکوسل هستند.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.8/5 - (19 امتیاز)
  • تصویر کاربر مجتبی دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 436 مشاهده پرسش
    سلام .وقت بخیر ، مدت یک هفته هست که یکسری دونه های سفید رنگ که شکل ظاهری آفت را دارند روی الت ظاهر شدن راه درمان و علت رو میخواستم بدونم ، غیر حضوری آیا امکان ویزیت هست ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      هم میتونه تبخال باشه و هم اگزما ولی برای تشخیص دقیق تر می توانید ازمایش تبخال تناسلی بدهید
  • تصویر کاربر نيما دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 404 مشاهده پرسش
    با سلام
    اگه خاطرتون باشه مشكل من اين بود
    كه بدليل عادت اشتباه از استفاده از آب گرم براي ادرار كردن بمدت چندين سال
    متاسفانه بدون آب نمي تونستم ادرار كنم و يه جورايي مثانه تنبل شده بود
    كه شما پيشنهاد داديد كه 6 ماه از قرص
    ترازوسين استفاده كنم
    من حدود يكماه ازش استفاده كردم
    همزمان طب سوزني هم رفتم
    ولي چون فشار خونم را پايين مياورد
    مصرفش را قطع كردم
    ولي با كمك طب سوزني الان بدون آب
    مي تونم ادرار كنم
    ولي الان مشكلم اين هستش كه
    اولا زمان شروع به ادرار كردن يه مقدار
    طول مي كشه
    دوما بيشتر روزها مخصوصا صبح ها كه
    از خواب بلند ميشم فشار ادرارم خيلي
    ضعيف هستش و مجبور ميشم چند دقيقه بعد براي تخليه مثانه دوباره برم
    دستشويي
    بجز صبح ها در طول روز بعضي روزها
    فشار ادرارم نرمال هست ولي بيشتر روزهاي هفته فشار ادرارم ضعيف هستش
    احساس مي كنم هنوز ماهيچه مثانه اونقدر قوي نشده كه بتونه هميشه بصورت نرمال ادرار را با فشار خوب
    خارج كنه
    آيا براي بهتر شدن عملكرد مثانه و براي
    اينكه هميشه فشار ادرارم خوب و نرمال
    باشه قرصي هست كه بتونه كمكم كنه ؟
    بي زحمت اسم قرص و طريقه و زمان مصرف را برام بنويسيد
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      قرص بتانکول صبح و شب
    2. تصویر کاربر نيما دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      ممنون
      تا چند ماه استفاده كنم ؟
      صبح ها قبل از صبحانه بخورم ؟
      شب ها هم بعد شام ؟
      عوارض خاصي هم داره ؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      ۳ ماه
      بعد از غذا
      هیچ دارویی بی عارضه نیست
    4. تصویر کاربر نيما دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      ممنون
      بتانكول ١٠ ميلي گرم هستش ؟
      و اين با قرص هاي كلپرمين و كلوفكت تداخلي نداره ؟
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      ۱۰ میلی هست و تداخلی نداره
    6. تصویر کاربر نيما دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      ممنون
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      ??
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر رضاتوحیدی دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 398 مشاهده پرسش
    سلام من واریکوسل گرید یک به دو دارم ولی خود بیضه ام هم دچار واریس یا فتق شده و چند رگش باد کرده به طوری که قابل دیدنه می خواستم ببینم اسم این بیماری چیه و فرقش با واریکوسل چیه ؟ و آیا گرید بندی داره و درمانش چیه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      واریکوسل همان واریس رگ های بیضه و طناب بیضه هست و یکی می باشند
  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 275 مشاهده پرسش
    با سلام من ۲۰ سالم هست
    من موقعی که تقریبا یک ساعت قبل خواب نوشیدنی بخورم حتما شب ادراری دارم بدون اینکه از خواب بلند شوم یا احساس کنم که ادرار دارم و اینکه بعد از دفع ادرار بیدار میشوم و میبینم مایع سفید رنگی به صورت خیلی رقیق نوک التم هست یک اینکه نمیدونم چی هست و خطرناکه؟
    و اینکه با خوابیدن روی تخت این قضیه بدتر میشود و من مجبورم همیشه طاق باز بخوابم و نگرانم چون اگر به روی شکم بخوابم ادرار میکنم چه بسا مثانم پر نباشه
    ممنون میشم دلیلشو بگید خیلی نگرانم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      خطرناک که نیست ولی برای بررسی علت ان نیاز به سونوگرافی، ازمایش ادرار و نوار مثانه هست.
      در کل خیلی اوقات بررسی ها نرمال بوده و فقط توصیه میشه تا از مواردی که باعث شب ادراری میشه و شما هم به برخی از ان ها اشاره کردید پرهیز کنید
  • تصویر کاربر سمیه دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 227 مشاهده پرسش
    باسلام من خواهرم یکماهی هست ک ب ویروس hvp16مبتلا شدن اقای دکتر تورو به عزیزت قسم راه درمانش چیه باید چکار کرد تو رو قران کمک کنید همه داغونیم دکترا گفتن پر خطر این دم عیدی دعای مارو بدرقه زندگیتون کنین خواهرم ۳۰سالش و ی دختر چهار ساله داره باید چکار کرد امکان داره ازمایش ها و جواب پاتولوژی بفرستیم خارج کشور
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ اسفند ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      اکرچه نوع ۱۶ ویروس پرخطری است ولی به این معنا نیست که هر کس تیپ ۱۶ دارد حتما مشکل دار می شود اگر جواب پاپ اسمیر و مهم تر از آن کولپوسکوپی طبیعی باشند مشکل جدی نداشته و فقط بایستی بطور دوره ای تحت نظر باشند
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 595 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 625 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط