بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل (Varicocele) به زبان ساده همان «واریس بیضه» است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که سیاهرگ‌های درون کیسه بیضه (اسکروتوم) که وظیفه انتقال خون از بیضه به سمت قلب را دارند، دچار اتساع و پیچ‌خوردگی می‌شوند. این شبکه سیاهرگی که به آن شبکه پامپینی‌فرم گفته می‌شود، در حالت عادی به خنک نگه داشتن بیضه‌ها کمک می‌کند؛ اما در صورت بروز واریکوسل، دریچه‌های لانه کبوتری در این رگ‌ها به درستی عمل نکرده و باعث تجمع خون و افزایش دمای بافت بیضه می‌شوند.

واریکوسل 3

علت واریکوسل چیست؟

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را 4 تا 8 برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

علائم واریکوسل

بسیاری از مبتلایان علائم خاصی ندارند، اما در موارد پیشرفته‌تر نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • درد مبهم و مزمن: دردی که با ایستادن طولانی یا فعالیت بدنی شدید افزایش یافته و با دراز کشیدن بهبود می‌یابد.

  • تورم یا برجستگی: مشاهده رگ‌های پیچ‌خورده در کیسه بیضه که ظاهری شبیه به “کیسه کرم” پیدا می‌کنند.

  • آتروفی بیضه: کوچک شدن بیضه در سمتی که درگیر واریکوسل است (معمولاً سمت چپ).

  • احساس سنگینی: ایجاد حس فشار و سنگینی مداوم در کیسه بیضه.

ترمیم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

پزشک متخصص ارولوژی از روش‌های زیر برای تشخیص استفاده می‌کند:

  • معاینه فیزیکی: در حالت ایستاده و با استفاده از مانور والسالوا (زور زدن شبیه دفع مدفوع) پزشک رگ‌های متسع را لمس می‌کند.

  • سونوگرافی داپلر رنگی: دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری قطر رگ‌ها و مشاهده بازگشت خون (رفلاکس) به داخل بیضه است.

  • آزمایش اسپرم (Semen Analysis): برای بررسی تعداد، شکل و حرکت اسپرم‌ها تجویز می‌شود.

روش‌های درمان واریکوسل

همه موارد واریکوسل نیاز به درمان ندارند. درمان تنها زمانی توصیه می‌شود که فرد دچار درد شدید، آتروفی بیضه یا ناباروری باشد.

  • جراحی میکروسکوپی (گلد استاندارد): بهترین و دقیق‌ترین روش است که با استفاده از میکروسکوپ، رگ‌های خراب بسته شده و به رگ‌های سالم و لنفاوی آسیبی نمی‌رسد.

  • جراحی لاپاراسکوپی: از طریق سوراخ‌های کوچک در شکم انجام می‌شود.

  • آمبولیزاسیون: روشی غیرجراحی که توسط رادیولوژیست مداخله‌ای انجام شده و در آن با فنر یا چسب مخصوص، رگ مسدود می‌شود.

خطرات عمل واریکوسل

مانند هر جراحی دیگری، این عمل نیز خطرات احتمالی دارد که البته در روش میکروسکوپی بسیار نادر هستند:

  • هیدروسل: تجمع مایع اطراف بیضه (شایع‌ترین عارضه در روش‌های قدیمی).

  • عود مجدد: احتمال بازگشت بیماری (در روش میکروسکوپی کمتر از ۱ درصد است).

  • آسیب به شریان بیضه: که می‌تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود (در جراحی میکروسکوپی به ندرت رخ می‌دهد).

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین 10 تا 15 سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با 8 تا 16 درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در 15 تا 50 درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه 1: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه 2 : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه 3: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی 15 درصد درنظر بگیریم، 9% موارد درجه 1، 4% موارد درجه 2 و 2% آن درجه 3 است.

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی 3 حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است. از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین 33 تا 34 درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.

درمان واریکوسل

آیا واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ کوتاه: بله. واریکوسل شایع‌ترین علت قابل درمان ناباروری در مردان است. این بیماری از سه طریق بر کیفیت اسپرم اثر می‌گذارد:

  1. افزایش دما: بیضه‌ها برای اسپرم‌سازی به دمایی حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از دمای بدن نیاز دارند. خون جمع شده در رگ‌ها دما را بالا برده و تولید اسپرم را مختل می‌کند.

  2. استرس اکسیداتیو: تجمع خون باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد شده که به دی‌ان‌ای (DNA) اسپرم آسیب می‌زند.

  3. کاهش هورمون‌ها: در موارد شدید، تولید تستوسترون ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. طبق آمار، حدود ۴۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری اولیه و ۸۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری ثانویه دچار واریکوسل هستند.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.8/5 - (19 امتیاز)
  • تصویر کاربر سبحان پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 277 مشاهده پرسش
    سلام پسرم یک سالشه بیضه هاش بالا هست گفتن بايد عمل بشه می خواستم بدونم نميشه صبر کنم بزرگتر بشه عمل کنم زیر یکسال عمل اشکالی نداره
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      برای حفظ عملکرد بیضه ها مناسب ترین زمان عمل تا قبل از یکسالگی است
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 381 مشاهده پرسش
    مایع منی که دیده میشود دارایی مقدار زیادی ماده ی ژله ای است طوری که انگار اکثر مایع منی به این شکل است . تقریبا 1 سال پیش هم در منی مقداری خون دیده شد که وقتی به پزشک مراجعه شد گفتند که عفونت یا التهاب کوچکی وجود دارد و درمان شد . اما الان چند ماهی است که در منی ماده ی ژله ای که گفته شد وجود دارد تشکر میکنم راهنماییم کنید ....

    ایا هر چه سریعتر باید به پزشک مراجعه کنم؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      موضوع فوری نیست اما بهتر است آزمایش منی انجام دهید
  • تصویر کاربر حسینی پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 401 مشاهده پرسش
    سلام 22سالمه
    بازیدم میرم بیرون یا تلفنی باهاش حرف میزنم ارضا میشم نمیدونم چرا چیکار باید کردش
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      نگران نباش کم کم بهتر می شوید
  • تصویر کاربر ناشناس جمعه ۱۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 259 مشاهده پرسش
    سلام
    دکتر با توجه به تصویر شما موردی تو آلت تناسلی بنده از نظر این موارد میبینید؟
    1-سایز آلت (در حالت نعوذ 15 سانت)
    2- انحراف آلت (به سمت چپ که در عکس هم مشهوده، البته کجی آلت تا بحال مشکلی در روابط جنسیم پیش نیاورده)
    3- سایز بیضه (هرکدام در حدود سه و نیم سانت)
    4- اگر به دلیل اختلالات هورمونی بیضه ها کوچک شده باشن آیا با رفع اختلال امکان برگشت به سایز قبلی برای بیضه ها وجود داره؟
    5- اینکه متخصصین طب سنتی راههای برای افزایش اسپرم و بزرگ شدن بیضه ها با استفاده از داروهای گیاهی پیشنهاد میدن میتونه صحت داشته باشه به نظرتون یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      1-سایز آلت (در حالت نعوذ 15 سانت)...........................نرماله
      2- انحراف آلت (به سمت چپ که در عکس هم مشهوده، البته کجی آلت تا بحال مشکلی در روابط جنسیم پیش نیاورده)...........................مشکلی نیست
      3- سایز بیضه (هرکدام در حدود سه و نیم سانت).........................سایز سونو چی می گه؟
      4- اگر به دلیل اختلالات هورمونی بیضه ها کوچک شده باشن آیا با رفع اختلال امکان برگشت به سایز قبلی برای بیضه ها وجود داره؟....................خیر
      5- اینکه متخصصین طب سنتی راههای برای افزایش اسپرم و بزرگ شدن بیضه ها با استفاده از داروهای گیاهی پیشنهاد میدن میتونه صحت داشته باشه به نظرتون یا نه؟.......................بزرگ شدن بیضه خیر ولی افزایش اسپرم شاید
    2. تصویر کاربر ناشناس پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سایز سونو هم همون سه و نیم سانت نشون میده
      دکتر ببخشید چندتا سوال دیگه هم داشتم ازتون
      1-یکی از دوستان ما مبتلا به سرطان بیضه شده و چند تا دکتر رفته یزد و گفتن که باید هردو بیضه رو خارج کنه وبجاش پروتز بزاره دوستم ترس داره که صفات مردانش بره و قوه جنسی نداشته باشه بعد از برداشتن بیضه ها...حالا من ازتون سوال دارم که آیا با برداشتن بیضه ها و تزریق هورمون میشه قوه جنسی بصورت طبیعی داشت؟ اگه سکس داشته باشه ازش آب منی هم خارج میشه یا نه؟
      2-احساس میکنم پوست بیضه م خیلی سیاه و چروکه آیا کرمی هست که این چروک بودن و سیاهی رو تا حدی برطرف کنه؟
      3-آب منی من نسبت به قبل حجمش کم شده و هنگام ارضا جهش هم نداره ولی رنگ و شکلش طبیعیه چه قرصی پیشنهاد میدین برای افزایش آب منی و همچنین جهشش؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      برای سایز خیلی مختصر کوچک تر از نرمال هست
      آیا با برداشتن بیضه ها و تزریق هورمون میشه قوه جنسی بصورت طبیعی داشت؟ .....................بله
      اگه سکس داشته باشه ازش آب منی هم خارج میشه یا نه؟.............................خارج می شود
      2-احساس میکنم پوست بیضه م خیلی سیاه و چروکه آیا کرمی هست که این چروک بودن و سیاهی رو تا حدی برطرف کنه؟.............................خیر
      3-آب منی من نسبت به قبل حجمش کم شده و هنگام ارضا جهش هم نداره ولی رنگ و شکلش طبیعیه چه قرصی پیشنهاد میدین برای افزایش آب منی و همچنین جهشش؟..........................کاریش نمی توان کرد
    4. تصویر کاربر ناشناس پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      ممنونم دکتر
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۳ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      موفق باشید
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر حجت پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید من برای چکاب به دکتر مراجعه کردم آزمایش خونم همه در رنج نرمال هست. فقط آزمایش ادرارم که در پیوست می باشد خون وجود داشته که لطفا نظر خودتون رو اعلام کنیم..
    در ضمن کشت ادرار هم انجام شده که نتیجه رو در زیر مینویسم..
    exam for U/C
    culture 1 no growth after 24 hours
    خیلی ممنونم از زحماتتون.. موفق باشید..
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۲ آذر ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      اگر در زمان پریود نبوده است و علائم ادرار یه م ندارید بهتر است سونوگرافی کلیه ها و مثانه انجام دهید و هر 6 ماه هم برای مدتی آزمایش ادرار را هم تکرار کنید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 609 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 633 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط