اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل (Varicocele) به زبان ساده همان «واریس بیضه» است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که سیاهرگ‌های درون کیسه بیضه (اسکروتوم) که وظیفه انتقال خون از بیضه به سمت قلب را دارند، دچار اتساع و پیچ‌خوردگی می‌شوند. این شبکه سیاهرگی که به آن شبکه پامپینی‌فرم گفته می‌شود، در حالت عادی به خنک نگه داشتن بیضه‌ها کمک می‌کند؛ اما در صورت بروز واریکوسل، دریچه‌های لانه کبوتری در این رگ‌ها به درستی عمل نکرده و باعث تجمع خون و افزایش دمای بافت بیضه می‌شوند.

واریکوسل 3

علت واریکوسل چیست؟

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را ۴ تا ۸ برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

علائم واریکوسل

بسیاری از مبتلایان علائم خاصی ندارند، اما در موارد پیشرفته‌تر نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • درد مبهم و مزمن: دردی که با ایستادن طولانی یا فعالیت بدنی شدید افزایش یافته و با دراز کشیدن بهبود می‌یابد.

  • تورم یا برجستگی: مشاهده رگ‌های پیچ‌خورده در کیسه بیضه که ظاهری شبیه به “کیسه کرم” پیدا می‌کنند.

  • آتروفی بیضه: کوچک شدن بیضه در سمتی که درگیر واریکوسل است (معمولاً سمت چپ).

  • احساس سنگینی: ایجاد حس فشار و سنگینی مداوم در کیسه بیضه.

ترمیم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

پزشک متخصص ارولوژی از روش‌های زیر برای تشخیص استفاده می‌کند:

  • معاینه فیزیکی: در حالت ایستاده و با استفاده از مانور والسالوا (زور زدن شبیه دفع مدفوع) پزشک رگ‌های متسع را لمس می‌کند.

  • سونوگرافی داپلر رنگی: دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری قطر رگ‌ها و مشاهده بازگشت خون (رفلاکس) به داخل بیضه است.

  • آزمایش اسپرم (Semen Analysis): برای بررسی تعداد، شکل و حرکت اسپرم‌ها تجویز می‌شود.

روش‌های درمان واریکوسل

همه موارد واریکوسل نیاز به درمان ندارند. درمان تنها زمانی توصیه می‌شود که فرد دچار درد شدید، آتروفی بیضه یا ناباروری باشد.

  • جراحی میکروسکوپی (گلد استاندارد): بهترین و دقیق‌ترین روش است که با استفاده از میکروسکوپ، رگ‌های خراب بسته شده و به رگ‌های سالم و لنفاوی آسیبی نمی‌رسد.

  • جراحی لاپاراسکوپی: از طریق سوراخ‌های کوچک در شکم انجام می‌شود.

  • آمبولیزاسیون: روشی غیرجراحی که توسط رادیولوژیست مداخله‌ای انجام شده و در آن با فنر یا چسب مخصوص، رگ مسدود می‌شود.

خطرات عمل واریکوسل

مانند هر جراحی دیگری، این عمل نیز خطرات احتمالی دارد که البته در روش میکروسکوپی بسیار نادر هستند:

  • هیدروسل: تجمع مایع اطراف بیضه (شایع‌ترین عارضه در روش‌های قدیمی).

  • عود مجدد: احتمال بازگشت بیماری (در روش میکروسکوپی کمتر از ۱ درصد است).

  • آسیب به شریان بیضه: که می‌تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود (در جراحی میکروسکوپی به ندرت رخ می‌دهد).

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین ۱۰ تا ۱۵ سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با ۸ تا ۱۶ درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در ۱۵ تا ۵۰ درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه ۱: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه ۲ : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه ۳: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی ۱۵ درصد درنظر بگیریم، ۹% موارد درجه ۱، ۴% موارد درجه ۲ و ۲% آن درجه ۳ است.

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی ۳ حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است. از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین ۳۳ تا ۳۴ درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.

درمان واریکوسل

آیا واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ کوتاه: بله. واریکوسل شایع‌ترین علت قابل درمان ناباروری در مردان است. این بیماری از سه طریق بر کیفیت اسپرم اثر می‌گذارد:

  1. افزایش دما: بیضه‌ها برای اسپرم‌سازی به دمایی حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از دمای بدن نیاز دارند. خون جمع شده در رگ‌ها دما را بالا برده و تولید اسپرم را مختل می‌کند.

  2. استرس اکسیداتیو: تجمع خون باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد شده که به دی‌ان‌ای (DNA) اسپرم آسیب می‌زند.

  3. کاهش هورمون‌ها: در موارد شدید، تولید تستوسترون ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. طبق آمار، حدود ۴۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری اولیه و ۸۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری ثانویه دچار واریکوسل هستند.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (18 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 3روز از طریق پیامک اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش

    سلام داکتر محترم بنده حقیر حسین از افغانستان شهر کابل هستم بنده تقریباً یک سال میشه که مشکل ادراری دارم چندین بار نزد داکتر مراجعه نمودم طبق آزمایشات آنها گفتن شما UTI دارید البته طبق گزارش التراسوند انتی بیوتیک زیادی مصرف نمودم ولی خوب نشدم
    علایم بیماری ام،
    1 ضعیف آمدن ادرار
    2 زور زدن هنگام ادرار کردن
    3 در در ناحیه پوبیک ، قسمت راست کمرم ، و درد ناحیه کشاله ران دارم اگر در رابطه معلومات دهید ممنون میشم داکتر دست تان درد نکند بنده خدا
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      شما برای تشخیص مشکل تان دو تا کار باید انجام دهید.
      اول: عکس رنگی از مجرای ادراری
      دوم: تست یورودینامیک یا همان نوار مثانه
      ولی فعلا می توانید از کپسول تامسولوسین 0.4 میلی شبی یک عدد استفاده کنید.
  • تصویر کاربر فرزانه چهارشنبه ۵ مهر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 284 مشاهده پرسش
    اقای دکتر ببخشید من چند ماهی است ازدواج کردم چند وقت پیش به نظرم رسید یک توده خیلی کوچک در ورودی واژنم هست وقتی عکسش رو گرفتم دیدم یکی دو تا توده کوچک شبیه گل کلم در دیواره واژنم هست کمی نگران شدم نمیدونم این ها زگیل هست یا چین های طبیعی واژن هست هیچ علامتی هم ندارم نه سوزش نه ترشح نه خونریزی غیر طبیعی به نظرتون چه کار کنم؟جای نگرانی هست؟
    با توجه به اینکه درمانی نداره و اینکه رابطه جنسی با شوهرم داشتم و از نظر انتقال اگه زگیل بوده الان دیر شده برای جلوگیری کردن باید چه کار کنم؟شوهرم چند وقت پیش تبخال لب زدند و یکی دو بار هم بعد از استفاده از اسپری تاخیری یک زخم کوچک روی التشون زد که خوب شد
    ایا ممکنه زگیل داشته باشم یا طبیعی بوده؟نیاز به چه اقدامی هست؟ایا ممکنه بیشتر بشه توده ها ؟باید چه کار کنم؟
    ممنوون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۳۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۵ مهر ۹۶( 8 سال پیش)

      برای توضیحات بیشتر پیشنهاد می شود لینک زیر را نیز مطالعه نمائید :
      تنها درمان زگیل تناسلی در زنان و دختران باکره + هزینه?
      ?https://drjabbari.com/2261

      بهترین درمان زگیل تناسلی (GENITAL WARTS)?
      ?https://drjabbari.com/378

      تنها درمان زگیل تناسلی در زنان و دختران باکره + هزینه - دکتر محمد جباری متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی
      سریعترین درمان زگیل تناسلی چیست؟ بهترین درمان گیاهی زگیل تناسلی چیست؟
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر منیژه جمعه ۳۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 327 مشاهده پرسش
    باعرض سلام من از بیماران شما هسم و دو سال پیش مرا دیدید. خارج از ایران زندگی میکنم. در حال حاضر 19در صد کلیهایم کار میکند . تصمیم دارم رای پیوند به ایران بیایم. لطفا مرا راهنمائ کنید. با احترام
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۳۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      برای پیوند بایستی با یکی از همکاران نفرولوژِست (مثل دکتر مصدق چباری) یا یکی از اورولوژیست هایی که در تیم پیوند هستند هماهنگ کنید و همچنین با انجمن حمایت از بیماران کلیوی
    2. تصویر کاربر منیژه جمعه ۳۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      متشکر از راهنمایی شما.
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۳۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      موفق باشيد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۱۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    من دچار واریکوسل خفیف شده ام و بنا به تشخیص پزشک نیازی به عمل ندارم و آزمایش اسپرم هم داده ام که هیچ مشکلی نداشته ام اما با خوردن بعضی از غذا ها که سودایی هستند دچار درد و بیحالی میشوم میخواستم بدانم که آیا راهی وجود دارد که به طور کامل واریکوسلم را درمان کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      تنها راه درمان واریکوسل جراحی است و ارتباطی با نوع خوراک فرد ندارد
  • تصویر کاربر امید پنجشنبه ۱ تیر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 252 مشاهده پرسش
    خواستم ازمایش رو چک بفرمایین
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱ تیر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      ازمايش نرمال هست حتي اون بخشي كه قرمز نوشته شده يعني حركت اسپرم ها
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط
پرسش از دکتر