بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل (Varicocele) به زبان ساده همان «واریس بیضه» است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که سیاهرگ‌های درون کیسه بیضه (اسکروتوم) که وظیفه انتقال خون از بیضه به سمت قلب را دارند، دچار اتساع و پیچ‌خوردگی می‌شوند. این شبکه سیاهرگی که به آن شبکه پامپینی‌فرم گفته می‌شود، در حالت عادی به خنک نگه داشتن بیضه‌ها کمک می‌کند؛ اما در صورت بروز واریکوسل، دریچه‌های لانه کبوتری در این رگ‌ها به درستی عمل نکرده و باعث تجمع خون و افزایش دمای بافت بیضه می‌شوند.

واریکوسل 3

علت واریکوسل چیست؟

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را 4 تا 8 برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

علائم واریکوسل

بسیاری از مبتلایان علائم خاصی ندارند، اما در موارد پیشرفته‌تر نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • درد مبهم و مزمن: دردی که با ایستادن طولانی یا فعالیت بدنی شدید افزایش یافته و با دراز کشیدن بهبود می‌یابد.

  • تورم یا برجستگی: مشاهده رگ‌های پیچ‌خورده در کیسه بیضه که ظاهری شبیه به “کیسه کرم” پیدا می‌کنند.

  • آتروفی بیضه: کوچک شدن بیضه در سمتی که درگیر واریکوسل است (معمولاً سمت چپ).

  • احساس سنگینی: ایجاد حس فشار و سنگینی مداوم در کیسه بیضه.

ترمیم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

پزشک متخصص ارولوژی از روش‌های زیر برای تشخیص استفاده می‌کند:

  • معاینه فیزیکی: در حالت ایستاده و با استفاده از مانور والسالوا (زور زدن شبیه دفع مدفوع) پزشک رگ‌های متسع را لمس می‌کند.

  • سونوگرافی داپلر رنگی: دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری قطر رگ‌ها و مشاهده بازگشت خون (رفلاکس) به داخل بیضه است.

  • آزمایش اسپرم (Semen Analysis): برای بررسی تعداد، شکل و حرکت اسپرم‌ها تجویز می‌شود.

روش‌های درمان واریکوسل

همه موارد واریکوسل نیاز به درمان ندارند. درمان تنها زمانی توصیه می‌شود که فرد دچار درد شدید، آتروفی بیضه یا ناباروری باشد.

  • جراحی میکروسکوپی (گلد استاندارد): بهترین و دقیق‌ترین روش است که با استفاده از میکروسکوپ، رگ‌های خراب بسته شده و به رگ‌های سالم و لنفاوی آسیبی نمی‌رسد.

  • جراحی لاپاراسکوپی: از طریق سوراخ‌های کوچک در شکم انجام می‌شود.

  • آمبولیزاسیون: روشی غیرجراحی که توسط رادیولوژیست مداخله‌ای انجام شده و در آن با فنر یا چسب مخصوص، رگ مسدود می‌شود.

خطرات عمل واریکوسل

مانند هر جراحی دیگری، این عمل نیز خطرات احتمالی دارد که البته در روش میکروسکوپی بسیار نادر هستند:

  • هیدروسل: تجمع مایع اطراف بیضه (شایع‌ترین عارضه در روش‌های قدیمی).

  • عود مجدد: احتمال بازگشت بیماری (در روش میکروسکوپی کمتر از ۱ درصد است).

  • آسیب به شریان بیضه: که می‌تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود (در جراحی میکروسکوپی به ندرت رخ می‌دهد).

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین 10 تا 15 سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با 8 تا 16 درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در 15 تا 50 درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه 1: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه 2 : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه 3: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی 15 درصد درنظر بگیریم، 9% موارد درجه 1، 4% موارد درجه 2 و 2% آن درجه 3 است.

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی 3 حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است. از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین 33 تا 34 درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.

درمان واریکوسل

آیا واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ کوتاه: بله. واریکوسل شایع‌ترین علت قابل درمان ناباروری در مردان است. این بیماری از سه طریق بر کیفیت اسپرم اثر می‌گذارد:

  1. افزایش دما: بیضه‌ها برای اسپرم‌سازی به دمایی حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از دمای بدن نیاز دارند. خون جمع شده در رگ‌ها دما را بالا برده و تولید اسپرم را مختل می‌کند.

  2. استرس اکسیداتیو: تجمع خون باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد شده که به دی‌ان‌ای (DNA) اسپرم آسیب می‌زند.

  3. کاهش هورمون‌ها: در موارد شدید، تولید تستوسترون ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. طبق آمار، حدود ۴۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری اولیه و ۸۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری ثانویه دچار واریکوسل هستند.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.8/5 - (19 امتیاز)
  • تصویر کاربر قاسمی سه شنبه ۱۵ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 368 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.پدر بنده بادرد پروستات مواجه شده . و تکرر ادرار شب هنگام دارد و قطره قطره بودن و کمی سوزش
    دکتر متخصص سونوگرافی داده و با اندازه 56 * 57 * 66 دیامترو 93cc ولیوم ,ومشخصات دیگر
    به ایشان گفته شده باید عمل صورت بگیرد .با توجه به بیمه کارگری
    لطفا بفرمایید عمل ضروری است . و ابنکه هزینه عمل چقدر است .
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۵ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام
      اگر با دارو علائم برطرف شود یا کمتر شود می توان عمل نکرد
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۵ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      در بیمارستان های دولتی هزینه خیلی خیلی کم می باشد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقت بخیر
    احتراما به استحضار می رساند مردی چهل ساله متاهل هستم، دو ماه پیش به علت سوزش ادرار به دکتر متخصص کلیه مراجعه کردم . در سونوگرافی اندازه پروستات 37سی سی و یک سنگریزه به اندازه 2.7 میلی متر در کلیه چپ و دانه کلسیمی در پروستات بود. پی سی ای 0.67 و بقیه نرمال بود. دکتر واسم سیپروفلوکسازین، فنازومکس، پروستافیت و ملوکسیکام نوشت ولی بعد از 4 هفته مصرف چندان موثر نبوده و سوزش دارم از سرطان پروستات نگرانم تقریبا 3 کیلو کاهش وزن داشتم ایا عوارض قرصهاست ؟ لطفا راهنمائی فرمائید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام
      علائم تان ارتباطی به سرطان پروستات ندارد ضمن اینکه PSA شما نیز طبیعی است
  • تصویر کاربر پارا سه شنبه ۱۵ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 2544 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما
    پسری 16 ساله هستم
    که حدودا 1.5 سال پیش مشکلات سوزش سر آلت و تکرر ادرار داشتم که 5 و 6 بار دکتر رفتم و آنتی بیوتیک های متعدد مصرف کردم ولی فرق چندانی حاصل نشد و انواع آزمایشهای ادرار رو دادم که همه شون نرمال بودن ، کم کم خود بخود مشکلم برطرف شد تا الان که دوباره از امروز و بعد از حمام مشکل سوزش مقعد و سوزش سر آلت دارم(ربطی به ادرار نداره( (قبلا هم همین طور بود) و نمی دونم که مشکل از چیه و منشا عصبی داره یا منشا دیگه ای
    چون ادرارم و رنگ منی عادی هست
    در ضمن بهداشت فردی رو رعایت می کنم
    چیزی که من بهش شک دارم که آیا ممکنه مربوط به مصرف فلوکسیتین باشه؟
    چون 3 روز هست که به دلیل استرس مصرف می کنم
    همچنین برای میگرن هم روزی یک عدد قرص بلادونا پ ب مصرف می کنم
    اگر مشکل عصبی هست چیکار کنم؟
    و اگر مشکل چیز دیگری هست لطفا راهنماییم کنید
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید
    2. تصویر کاربر پارا یکشنبه ۱۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      ممنون از پاسخگوییتون
      من در اون دوره حدود 7 ماه آنتی بیوتیک مصرف کردم گه خیلی اثر بخش نبود و 6 بار به چندتا دکتر مراجعه کردم
      حتی تست psa دادم که اونم نرمال بود
      بنظرتون واقعا ممکنه مشکل جسمی باشه؟
      نمی تونه ارتباطی با فلوکسیتین داشته باشه؟
      در ضمن من فلفل زیاد مصرف می کنم ، اون نمی تونه روی پروستات اثر بذاره؟
      با تشکر از پاسخگوییتون
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      به نظرم مشکل شما جسمی نیست. فلفل خودش میتونه عامل سوزش باشد.بعید می دونم ربطی به فلوکستین داشته باشه
    4. تصویر کاربر پارا یکشنبه ۱۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      مرسی ازتون
      یه مزاحمت دیگه هم داشتم
      آیا ممکن هست که التهاب پروستات در سن 16 سالگی داشته باشیم؟
      و این که آیا قرص بلادونا پ ب (مشابه هیوسین) به اون کمک می کنه؟
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۵ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      آیا ممکن هست که التهاب پروستات در سن 16 سالگی داشته باشیم؟.............................خیر
      و این که آیا قرص بلادونا پ ب (مشابه هیوسین) به اون کمک می کنه؟..................................خیر
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر مهران یکشنبه ۱۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 1322 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر عزیز.من تقریبا دو ماه و نیم پیش به دلیل مشکل در دفع ادرار رفتم پیش دکتر و از مقعد معاینه کردن و تشخیصشون این بود که عفونت پروستات دارم ۲۲ سالم هست.دوماه افلوکساسین روزی دو عدد مصرف کردم که مفاصلم درد گرفت و مراجعه کردم به جاش کوتریموکسازول رو تجویز کرد روزی ۴ عدد به همراه قرص مکسولوسین روزی یک عدد.حالا گفتن بعد سه ماه وضعیتت بهتر شه دیگه داروهارو قطع میکنیم.ولی وضعیت من جوریه که بعضی وقتا خوبه بعضی وقتا بد الان بیشترین مشکلم دفع ادراره بعضی وقتا خیلی کند میاد بعضی وقتا مخصوصا اگه سرپا دفع کنم با تاخیر حدود دو دقیقه شروع میشه ادرارم.خواستم یه مشورتی بدین بهم که این قرص ها کافیه برای مشکل من و اینکه بعد سه ماه قطعشون کنم یا نه؟
    و یه سوال دیگه هم داشتم اگه درمان نشه چه مشکلاتی واسم پیش میاره به جز این سختی در دفع ادرار؟روی نازایی و یا ناتوانی جنسی تاثیر داره؟
    با تشکر فراوان و پوزش به خاظر طولانی بودن سوال
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام
      همین داروها کافی است. درمان هم نشوید مشکلی پیش نمیاد و خطری شما را تهدید نمی کند
  • تصویر کاربر hassan شنبه ۱۲ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر.
    سی و نه سال سن دارم و مجردم.
    در سال نود دچار پروستات خوش خیم شدم به دکتر مراجعه کردم داروی فیناستراید و تامسولوسین تجویز کرد یه شب مصرف کردم یه هفته نخوردم و گرفتار شدم.
    بعد اون یک سال داروی تامسولوسین با فیناستراید مصرف کردم ثاثیر نکرد
    چهار سال هم داروی تامسولوسین با باکلوفن مصرف میکنم ثاثیری نداره و ادرارم بیشتر از پانزده ثانیه خالی نمیشه،در روز چهار لیوان چایی میخورم ولی در مثانه احساس پری نمیکنم،استدعا دارم منو راهنمایی کنید.
    جواب سونوگرافی+تصویر.
    کلیه ها دارای شکل و ابعاد و اکوی نرمال میباشند.هیدرونفروز و یا سنگ ندارد.مثانه پر دارای جدار و لومن نرمال است.پروستات با حجم ۲۲ سی سی دارای شکل و اکوی نرمال میباشد.باقیمانده ادرار مشاهده نشد.
    ولی من میدونم هست چون بیشتر از پانزده ثانیه تخلیه نمیشه.
    با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۲ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم تست یورودینامیک انجام دهید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 591 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 622 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط