اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل (Varicocele) به زبان ساده همان «واریس بیضه» است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که سیاهرگ‌های درون کیسه بیضه (اسکروتوم) که وظیفه انتقال خون از بیضه به سمت قلب را دارند، دچار اتساع و پیچ‌خوردگی می‌شوند. این شبکه سیاهرگی که به آن شبکه پامپینی‌فرم گفته می‌شود، در حالت عادی به خنک نگه داشتن بیضه‌ها کمک می‌کند؛ اما در صورت بروز واریکوسل، دریچه‌های لانه کبوتری در این رگ‌ها به درستی عمل نکرده و باعث تجمع خون و افزایش دمای بافت بیضه می‌شوند.

واریکوسل 3

علت واریکوسل چیست؟

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را 4 تا 8 برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

علائم واریکوسل

بسیاری از مبتلایان علائم خاصی ندارند، اما در موارد پیشرفته‌تر نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • درد مبهم و مزمن: دردی که با ایستادن طولانی یا فعالیت بدنی شدید افزایش یافته و با دراز کشیدن بهبود می‌یابد.

  • تورم یا برجستگی: مشاهده رگ‌های پیچ‌خورده در کیسه بیضه که ظاهری شبیه به “کیسه کرم” پیدا می‌کنند.

  • آتروفی بیضه: کوچک شدن بیضه در سمتی که درگیر واریکوسل است (معمولاً سمت چپ).

  • احساس سنگینی: ایجاد حس فشار و سنگینی مداوم در کیسه بیضه.

ترمیم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

پزشک متخصص ارولوژی از روش‌های زیر برای تشخیص استفاده می‌کند:

  • معاینه فیزیکی: در حالت ایستاده و با استفاده از مانور والسالوا (زور زدن شبیه دفع مدفوع) پزشک رگ‌های متسع را لمس می‌کند.

  • سونوگرافی داپلر رنگی: دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری قطر رگ‌ها و مشاهده بازگشت خون (رفلاکس) به داخل بیضه است.

  • آزمایش اسپرم (Semen Analysis): برای بررسی تعداد، شکل و حرکت اسپرم‌ها تجویز می‌شود.

روش‌های درمان واریکوسل

همه موارد واریکوسل نیاز به درمان ندارند. درمان تنها زمانی توصیه می‌شود که فرد دچار درد شدید، آتروفی بیضه یا ناباروری باشد.

  • جراحی میکروسکوپی (گلد استاندارد): بهترین و دقیق‌ترین روش است که با استفاده از میکروسکوپ، رگ‌های خراب بسته شده و به رگ‌های سالم و لنفاوی آسیبی نمی‌رسد.

  • جراحی لاپاراسکوپی: از طریق سوراخ‌های کوچک در شکم انجام می‌شود.

  • آمبولیزاسیون: روشی غیرجراحی که توسط رادیولوژیست مداخله‌ای انجام شده و در آن با فنر یا چسب مخصوص، رگ مسدود می‌شود.

خطرات عمل واریکوسل

مانند هر جراحی دیگری، این عمل نیز خطرات احتمالی دارد که البته در روش میکروسکوپی بسیار نادر هستند:

  • هیدروسل: تجمع مایع اطراف بیضه (شایع‌ترین عارضه در روش‌های قدیمی).

  • عود مجدد: احتمال بازگشت بیماری (در روش میکروسکوپی کمتر از ۱ درصد است).

  • آسیب به شریان بیضه: که می‌تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود (در جراحی میکروسکوپی به ندرت رخ می‌دهد).

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین 10 تا 15 سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با 8 تا 16 درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در 15 تا 50 درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه 1: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه 2 : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه 3: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی 15 درصد درنظر بگیریم، 9% موارد درجه 1، 4% موارد درجه 2 و 2% آن درجه 3 است.

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی 3 حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است. از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین 33 تا 34 درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.

درمان واریکوسل

آیا واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ کوتاه: بله. واریکوسل شایع‌ترین علت قابل درمان ناباروری در مردان است. این بیماری از سه طریق بر کیفیت اسپرم اثر می‌گذارد:

  1. افزایش دما: بیضه‌ها برای اسپرم‌سازی به دمایی حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از دمای بدن نیاز دارند. خون جمع شده در رگ‌ها دما را بالا برده و تولید اسپرم را مختل می‌کند.

  2. استرس اکسیداتیو: تجمع خون باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد شده که به دی‌ان‌ای (DNA) اسپرم آسیب می‌زند.

  3. کاهش هورمون‌ها: در موارد شدید، تولید تستوسترون ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. طبق آمار، حدود ۴۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری اولیه و ۸۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری ثانویه دچار واریکوسل هستند.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (18 امتیاز)
  • تصویر کاربر بشارتی یکشنبه ۱۱ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 466 مشاهده پرسش
    باسلام به اقای دکتر مدتی هست زیر مثانه درد دارم به پایین هم ویر میکشه دکور رفتم ازمایش خون وسونو از مثانه طبیعی بود دکتر گفت شاید التهاب پروستات باشه انتی بیوتیک داد که بهتر نشد البته الان من 33سالمه متاهل ام قبلا چند سال قبل ناراحتی های دستگاه تناسلی داشتم و انتی بیوتیک فراوان خوردم که بهبودی کامل نداشتم البته بعد ازدواج خیلی بهتر شدم اما الان درد دارم بیضه هم درد میگیره به مقعد هم گاهی میزنه چه ککم چه دارویی بخورم من شهر سمنان هستم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۱ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      بدون معاینه و شرح حال کامل نمی توان دارویی تجویز کرد در سمنان ارولوژیست های متعددی حضور دارند لذا توصیه می کنم حضورا به ایشان مراجعه کنید
  • تصویر کاربر حمیدم جمعه ۹ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 8040 مشاهده پرسش
    سلام.اقای دکتر من مدتیه زیر بیضه ها بشدت احساس سوزش دارم و اون رگ نزدیک مقعدم کمی بزرگترشده همچنین همزمان یر آلت بشدت سوزش داره و حس میکنم ادرار باسوزش میاد.با اینها احساس درد و سوزش وخارش درمقعدواطرافش دارم سونوگرافی وآزمایش ادراروخون و..دادم که گفتن عفونت نداری و اندازه هاش هم طبیعیه.چکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۹ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      برای خارش و سوزش اطراف مقعد با جراح عمومی مشورت کنید
  • تصویر کاربر رامین یکشنبه ۱۱ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 441 مشاهده پرسش
    یا سلام
    پدر بنده 80 سال سن داشته و مبتلا ه سرطان پروستات گردیده اند.بررسی اسکن انجام شده نشان دهنده عدم انتشار سرطان به سایر اعضای بدن می باشد .خواهشمند است در خصوص نحوه درمان راهنمایی فرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۹ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      انتخاب شیوه هی درمان به میزان PSA و نیز نتیجه پاتولوژی و گلیسون اسکور و میزان سلامتی پدر و بیماری های زمینه ای دیگر پدر بستگی دارد
    2. تصویر کاربر رامین جمعه ۹ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      با سلام و تشکر
      نمره گلیسون 7 ( 4+3 ) بوده و PSA بالاتر از 24 بوده .وضعیت عمومی خوب و فقط حدود 30 سال قبل هم عمل پروستات انجام داده اند.تکرر ادرار ندارند.
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۱ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      با توجه به مواردی که فرمودید شیوه های درمانی متعددی را می توان برای ایشان در نظر داشت.
      اگر علائمی ندارد با توجه به عدم انتشار بیماری به دیگر نقاط و سن ایشان می توان فقط با آزمایشات و تصویربرداری تحت نظر داشت
      می توان پرتودرمانی کرد
      جراحی شاید مناسب سن ایشان نباشد.
      هورمون درمانی هم با توجه به عدم انتشار بیماری توصیه نمی کنم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر صفار دوشنبه ۱۲ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 358 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من جوانی24 ساله ام که دچار ورم پروستات شده ام...
    سوالی که دارم اینکه من پیگیر ازدواج هستم ... اینکه میگن ازدواج و به تبع اون انزال منی برای ورم پروستات مفید هست درسته ؟؟؟ و اینکه از طرفی باز میگن تحریک جنسی بدون ارضا برای ورم پروستات ضرر داره، چطور می تونم بین این دو مطلب جمع کنم... چون بالخره در دوره عقد آدم در موقعیت تحریک جنسی قرار می گیره.... ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
    متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      خیلی فکرتان را درگیر این مسایل نکنید با انزال شرایط بهتر می شود ولی تحریک بدون انزال مشکلی ایجاد نمی کند
  • تصویر کاربر جواد سه شنبه ۱۳ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 502 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.ممنون که سوال قبلی منو جواب دادید.من چند سوال در مورد پروستاتم دارم ک ذهنمو مشغول کرده.ممنون میشم جوابمو بدید. در ضمن من هلیکو باکتری دارم( میکروب معده) . البته دوره درمان تموم شده و روزای اخر است.من این چند روز ک درمان معدمو انجام میدادم درمان پروستاتم را با مشورت پزشک قطع کردم ک دو هفته بود.قبلا هم گفتم که برا پروستاتم سفیکسیم۲۰۰ ،ویتامین ای ، و دیکلوفنلک ۲۵ میخورم.
    سوال ۱) ابعاد پروستات من با توجه به سونوگرافی( mm( 37×28×26 بر حسب میلی متر و با حجم تقریبی ۱4cc بر حسب سی سی میباشد.ایا اصلا با این شرایط پروستات من دارای مشکل میباشد و التهاب داره؟
    سوال ۲)اگه جواب سوال ۱ مثبته ایا حاده و اگر اصلا مشکل نداره پس سوزش نوک الت و وزوز شدن التم برا چیه؟
    سوال ۳)دکتر به من گفته انزال برام خوبه. من مجردم و تنها راه انزال شدنم خود ارضاییه.ایا خود ارضایی برا انجام انزال مشکلی نداره و یا اصلا مشکلمو بدتر میکنه؟
    سوال۴)ایا نشستن برا من ضرر داره و همچنین استخر رفتن و پیاده روی؟
    س ۵) اقای دکتر با توجه به مشکل معدم ک گفتم ایا دیکلوفناک برا معدم ضرر داره و چون معدم اذیته دکترم گفته دیکلوفناکو قطع کنم.ایا قطعش برا پروستاتم مشکل ایجاد نمیکنه؟اگه مشکل ایجاد میکنه پس چیکار کنم و راه چاره چیه؟
    س ۶) ایا درمان پروستات همین داروهایی هست که من مصرف میکنم یا اینکه غیر از این ۳ دارو راه بهتری هم هست و یا بهترین درمانش همینه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۱ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      سوال ۱) ابعاد پروستات من با توجه به سونوگرافی( mm( 37×28×26 بر حسب میلی متر و با حجم تقریبی ۱4cc بر حسب سی سی میباشد.ایا اصلا با این شرایط پروستات من دارای مشکل میباشد و التهاب داره؟........................سایز پروستات معیاری برای تشخیص التهاب و ورم پروستات نیست

      سوال ۳)دکتر به من گفته انزال برام خوبه. من مجردم و تنها راه انزال شدنم خود ارضاییه.ایا خود ارضایی برا انجام انزال مشکلی نداره و یا اصلا مشکلمو بدتر میکنه؟............................من توصیه به خودارضایی نمی کنم
      سوال۴)ایا نشستن برا من ضرر داره و همچنین استخر رفتن و پیاده روی؟...........................خیر
      س ۵) اقای دکتر با توجه به مشکل معدم ک گفتم ایا دیکلوفناک برا معدم ضرر داره و چون معدم اذیته دکترم گفته دیکلوفناکو قطع کنم.ایا قطعش برا پروستاتم مشکل ایجاد نمیکنه؟اگه مشکل ایجاد میکنه پس چیکار کنم و راه چاره چیه؟..........................با توجه به بیماری معده من هم توصیه نمی کنم
      س ۶) ایا درمان پروستات همین داروهایی هست که من مصرف میکنم یا اینکه غیر از این ۳ دارو راه بهتری هم هست و یا بهترین درمانش همینه؟........................برای درمان التهاب پروستات داروهای متعددی توصیه می کنند که نمی توان گفت کدام بهتر است و کدام بدتر و گاهی لازم است در طی درمان بسته به میزان پاسخگویی نوع دارو را تغییر داد
    2. تصویر کاربر جواد یکشنبه ۱۱ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      ممنون اقای دکتر.الان که تقریبا ۳ ماهه از این ۳ دارو استفاده میکنم احساس میکنم بهتر شدم ولی سوزش دارم.داروهامو عوض کنم یا ادامه بدم۰۰
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۱ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      ادامه دهید
    4. تصویر کاربر جواد یکشنبه ۱۱ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      اخه اقای دکتر معدم برام مشکل ساز نشه.میترسم داروهارو بخورم بعد درد سر بشه.شما داروی دیگه ای تجویز نمیکنید؟
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      دیکلوفناک را قطع کنید بابت ادامه ی بقیه داروها هم با پزشک معالج گوارش خودتان مشورت کنید
    6. تصویر کاربر جواد دوشنبه ۱۲ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      ممنون اقای دکتر که با صبر و حوصله جواب میدید.خدا خیرتون بده
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      موفق باشید
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 584 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 612 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط