اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل (Varicocele) به زبان ساده همان «واریس بیضه» است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که سیاهرگ‌های درون کیسه بیضه (اسکروتوم) که وظیفه انتقال خون از بیضه به سمت قلب را دارند، دچار اتساع و پیچ‌خوردگی می‌شوند. این شبکه سیاهرگی که به آن شبکه پامپینی‌فرم گفته می‌شود، در حالت عادی به خنک نگه داشتن بیضه‌ها کمک می‌کند؛ اما در صورت بروز واریکوسل، دریچه‌های لانه کبوتری در این رگ‌ها به درستی عمل نکرده و باعث تجمع خون و افزایش دمای بافت بیضه می‌شوند.

واریکوسل 3

علت واریکوسل چیست؟

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را 4 تا 8 برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

علائم واریکوسل

بسیاری از مبتلایان علائم خاصی ندارند، اما در موارد پیشرفته‌تر نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • درد مبهم و مزمن: دردی که با ایستادن طولانی یا فعالیت بدنی شدید افزایش یافته و با دراز کشیدن بهبود می‌یابد.

  • تورم یا برجستگی: مشاهده رگ‌های پیچ‌خورده در کیسه بیضه که ظاهری شبیه به “کیسه کرم” پیدا می‌کنند.

  • آتروفی بیضه: کوچک شدن بیضه در سمتی که درگیر واریکوسل است (معمولاً سمت چپ).

  • احساس سنگینی: ایجاد حس فشار و سنگینی مداوم در کیسه بیضه.

ترمیم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

پزشک متخصص ارولوژی از روش‌های زیر برای تشخیص استفاده می‌کند:

  • معاینه فیزیکی: در حالت ایستاده و با استفاده از مانور والسالوا (زور زدن شبیه دفع مدفوع) پزشک رگ‌های متسع را لمس می‌کند.

  • سونوگرافی داپلر رنگی: دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری قطر رگ‌ها و مشاهده بازگشت خون (رفلاکس) به داخل بیضه است.

  • آزمایش اسپرم (Semen Analysis): برای بررسی تعداد، شکل و حرکت اسپرم‌ها تجویز می‌شود.

روش‌های درمان واریکوسل

همه موارد واریکوسل نیاز به درمان ندارند. درمان تنها زمانی توصیه می‌شود که فرد دچار درد شدید، آتروفی بیضه یا ناباروری باشد.

  • جراحی میکروسکوپی (گلد استاندارد): بهترین و دقیق‌ترین روش است که با استفاده از میکروسکوپ، رگ‌های خراب بسته شده و به رگ‌های سالم و لنفاوی آسیبی نمی‌رسد.

  • جراحی لاپاراسکوپی: از طریق سوراخ‌های کوچک در شکم انجام می‌شود.

  • آمبولیزاسیون: روشی غیرجراحی که توسط رادیولوژیست مداخله‌ای انجام شده و در آن با فنر یا چسب مخصوص، رگ مسدود می‌شود.

خطرات عمل واریکوسل

مانند هر جراحی دیگری، این عمل نیز خطرات احتمالی دارد که البته در روش میکروسکوپی بسیار نادر هستند:

  • هیدروسل: تجمع مایع اطراف بیضه (شایع‌ترین عارضه در روش‌های قدیمی).

  • عود مجدد: احتمال بازگشت بیماری (در روش میکروسکوپی کمتر از ۱ درصد است).

  • آسیب به شریان بیضه: که می‌تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود (در جراحی میکروسکوپی به ندرت رخ می‌دهد).

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین 10 تا 15 سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با 8 تا 16 درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در 15 تا 50 درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه 1: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه 2 : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه 3: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی 15 درصد درنظر بگیریم، 9% موارد درجه 1، 4% موارد درجه 2 و 2% آن درجه 3 است.

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی 3 حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است. از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین 33 تا 34 درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.

درمان واریکوسل

آیا واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ کوتاه: بله. واریکوسل شایع‌ترین علت قابل درمان ناباروری در مردان است. این بیماری از سه طریق بر کیفیت اسپرم اثر می‌گذارد:

  1. افزایش دما: بیضه‌ها برای اسپرم‌سازی به دمایی حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از دمای بدن نیاز دارند. خون جمع شده در رگ‌ها دما را بالا برده و تولید اسپرم را مختل می‌کند.

  2. استرس اکسیداتیو: تجمع خون باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد شده که به دی‌ان‌ای (DNA) اسپرم آسیب می‌زند.

  3. کاهش هورمون‌ها: در موارد شدید، تولید تستوسترون ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. طبق آمار، حدود ۴۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری اولیه و ۸۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری ثانویه دچار واریکوسل هستند.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (18 امتیاز)
  • تصویر کاربر سهراب شنبه ۳۱ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 390 مشاهده پرسش
    با سلام
    روز گذشته با یک خانم یائسه رابطه ی جنسی داشتم
    متاسفانه از وسایل پیشگیری استفاده نکردم
    هنگام نزدیکی متوجه خروج خون آبه از واژن ایشون شدم
    با اینکه ادعا کرد 2 سال هست رابطه جنسی نداشته اما دچار دل نگرانی شدیدی شدم
    دکتر لطفا بنده رو راهنمایی کنید و اگر نیاز به ویزیت حضوری هست بهم اطلاع بدید تا به صورت حضوری مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳۱ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      اگر شما علامتی در حال حاضر ندارید کار خاصی نمی شود کرد بعدا می توانیدد آزمایشات مربوط به بیماری های جنسی را بدهید یا اینکه فعلا ایشان آزمایش دهند که بیماری دارند یا خیر
    2. تصویر کاربر سهراب شنبه ۳۱ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      با سپاس از پاسخ
      دکتر تنها علائمی که دارم احساس درد در اطراف آلت تناسلیم هست
      آلت تناسلی و بیضیه ها درد خاصی ندارد اما اطراف آلت و کمی با لاتر از آن نزدیک به ناف احساس درد دارم و گاهی این درد شدید میشه
      در هنگام نزدیکی یک مرتبه آلتم برگشت و آیا این درد به خاطر اون هست؟ یا علائم یک بیماریست؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳۱ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      احتمالا درد به خاطر برگشت آلت هست با اینحال اگر توسط ارولوژیست معاینه شوید بهتر است
    4. تصویر کاربر سهراب شنبه ۳۱ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      مرسی دکتر
      از ویروس hiv خیلی میترسم و دلنگرانی شدیدی دارم از فکر خارج نمیشه
      عدم آگاهی باعث این اتفاق شد
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳۱ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      الان برای تست HIV زود هست
    6. تصویر کاربر سهراب شنبه ۳۱ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      بله دکتر فکر می کنم 3 ماه باید صبر کنم
      اما در یک مقاله ای خوندم احتمال انتقال hiv از زن به مرد در یک رابطه ی جنسی 2 درصد هست درسته؟
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳۱ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      بله احتمال انتقال به ازای هر بار رابطه خیلی کم هست اما صفر نیست
    8. تصویر کاربر سهراب شنبه ۳۱ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      دکتر سپاس از راهنماییت
      راستش امروز هم دردم خیلی کمتر شده
      و علائم دیگه ای مثل سوزش و... هم ندارم
      پس میمونه همون hiv که امید به خدا نگرفته باشم
    9. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳۱ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      انشاالله
      موفق باشید
    10. نمایش سایر 8 پاسخ
  • تصویر کاربر فراز شنبه ۳۱ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    سلام جناب آقای دکتر و عرض ادب
    مرد 34 ساله و مجردم.علامتی دال بر زگیل تناسلی ندارم.در ایران واکسن را از کجا میتوان تهیه کرد و آیا برای من که تماس های مکرر جنسی با زنان مختلف دارم این واکسن را توصیه می فرمایید؟
    خانم ها در ایران از کجا این واکسن را تهیه نمایند؟
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳۱ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      واکسن را داروخانه 13 آبان دارد اما سن تزریق آن در مردان 21تا سالگی و در زنان تا 26 ساگی است
  • تصویر کاربر rezaghiasi دوشنبه ۲۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 344 مشاهده پرسش
    سلام من یک سیاهی در زیر آلت خود دارم میخواهم بدانم زگیل هست یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      کیفیت عکس مناسب نیست
  • تصویر کاربر خانم پنجشنبه ۲۹ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 358 مشاهده پرسش
    سلام
    امیدوارم خوب باشید.من از اطلاعات سایت شما بسیار استفاده کردم و خوشحال هستم که امروزه اطلاع رسانی و اموزش در حد بالایی در سطح جامعه گستره میشود.
    دکتر من خانوم هستم و نمیدانم ایا شما میتوانید به من کمک کنید یا صرفا متخصص در امور مربوط به اقایان هستید.
    مشکل من زگیل تناسلی حاد و مزمن میباشد.علیرغمی که من در مقالات مطالعه کرده ام و به پزشکان زیادی مراجع کرده ام و 2 مرتبه الکتروکوتر کرده ام اما از سال 85 از شر این موضوع خلاص نشده ام.
    مشکل اصلی این است که زمانی که ابتلا به این بیماری پیدا کردم اصلا در معرض رابطه جنسی کامل نبودم و متاسفانه پراکندگی در سرتاسر پوست میباشد که دائما در حال محلول زدن هستم.
    سال گذشته ازمایشات کامل پاپ اسمیر و pcr دادم که ویروس 52 برای من ریسک بالا داشت.
    تحت نظر پزشک زنان هستم منتها ایشان در خصوص پاکسازی زگیل ها و بررسی وجود احتمالی انها در لوله رحم یا انتهای واژن تا کنون اقدامی بجز همان پاپ اسمیر نکرده اند و من امروز با مطالعه مقالات متوجه شدم این امکان هست که بررسی بسیار دقیق انجام شود و حتی ضایعات ریز کشف و پاکسازی شوند.
    میخواستم بدانم ایا ممکن است کمکم کنید.من واقعا از این شرایط خسته هستم و سرخورده
    دکتر مسئله دیگر من این است که الان 2 سال است که با یکی از همکارانم اشنا شده ام و علاقه عمیقی برقرار شده است.منتها من اصلا نمیتوانم موضوع بیماری ام را به وی بگویم.مطمئنا رابطه تمام میشود.
    ایشان با رابطه کامل قبلی من مشکلی ندارند ولی با بیماری قطعا من را ترک خواهند کرد.این روزا درخواست اینکه با ایشان رابطه داشته باشم را مطرح نموده اند.منتها من از ترس انتقال بیماری به وی نمیتوانم.این موضوع جنگ روانی شده است که کار من را به روانپزشک ها کشانده است.
    چه باید بکنم.
    دوست من در معرض روابط جنسی زیادی بوده است.خانم دکتر زنان من معتقد است که ایشان در معرض بوده اند و خطری تهدیدشان نمیکند ولی من میترسم که باعث بدبختی او شوم.خصوصا اینکه میدانم اصلا به روشهای پیشگیری و محدودیت در سکس معتقد نمیباشد.
    من را راهنمایی کنید لطفا
    ایا امکان هست لایه برداری کنیم تا زگیل ها کاملا پاک شوند؟
    با ویروس چه کنم؟
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۹ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      نه متاسفانه امکان لایه برداری و پاک کردن کامل زگیل ها نیست و فقط باید سعی در کنترل شان داشته باشید
  • تصویر کاربر مهرداد دوشنبه ۲۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 365 مشاهده پرسش
    با سلام
    من یه مدت پیش چند تا ضایعه پوستی دور ناحیه آلت تناسلی خود شدم
    بعد مدتی پیش دکتر صدر اشکوری رفتم ویه پماد وقرص بهمداد گفت 10روز بعد بیا وهیچ اطلاعاتی بهم نداد
    وبعد 10روز که رفتم گفت خیلی زیاد شده ومن به دلیل بی اطلاعی چند تا از اونا رو کندم
    الانم به من گفته باید جراحی تخریب کنم
    ممنون میشم نظرتونو بگید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۶ مرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      چطور می تونم نظرم را در مورد چیزی که ندیدم بیان کنم؟؟!!!!!!
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 584 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 612 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط