اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل (Varicocele) به زبان ساده همان «واریس بیضه» است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که سیاهرگ‌های درون کیسه بیضه (اسکروتوم) که وظیفه انتقال خون از بیضه به سمت قلب را دارند، دچار اتساع و پیچ‌خوردگی می‌شوند. این شبکه سیاهرگی که به آن شبکه پامپینی‌فرم گفته می‌شود، در حالت عادی به خنک نگه داشتن بیضه‌ها کمک می‌کند؛ اما در صورت بروز واریکوسل، دریچه‌های لانه کبوتری در این رگ‌ها به درستی عمل نکرده و باعث تجمع خون و افزایش دمای بافت بیضه می‌شوند.

واریکوسل 3

علت واریکوسل چیست؟

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را 4 تا 8 برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

علائم واریکوسل

بسیاری از مبتلایان علائم خاصی ندارند، اما در موارد پیشرفته‌تر نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • درد مبهم و مزمن: دردی که با ایستادن طولانی یا فعالیت بدنی شدید افزایش یافته و با دراز کشیدن بهبود می‌یابد.

  • تورم یا برجستگی: مشاهده رگ‌های پیچ‌خورده در کیسه بیضه که ظاهری شبیه به “کیسه کرم” پیدا می‌کنند.

  • آتروفی بیضه: کوچک شدن بیضه در سمتی که درگیر واریکوسل است (معمولاً سمت چپ).

  • احساس سنگینی: ایجاد حس فشار و سنگینی مداوم در کیسه بیضه.

ترمیم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

پزشک متخصص ارولوژی از روش‌های زیر برای تشخیص استفاده می‌کند:

  • معاینه فیزیکی: در حالت ایستاده و با استفاده از مانور والسالوا (زور زدن شبیه دفع مدفوع) پزشک رگ‌های متسع را لمس می‌کند.

  • سونوگرافی داپلر رنگی: دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری قطر رگ‌ها و مشاهده بازگشت خون (رفلاکس) به داخل بیضه است.

  • آزمایش اسپرم (Semen Analysis): برای بررسی تعداد، شکل و حرکت اسپرم‌ها تجویز می‌شود.

روش‌های درمان واریکوسل

همه موارد واریکوسل نیاز به درمان ندارند. درمان تنها زمانی توصیه می‌شود که فرد دچار درد شدید، آتروفی بیضه یا ناباروری باشد.

  • جراحی میکروسکوپی (گلد استاندارد): بهترین و دقیق‌ترین روش است که با استفاده از میکروسکوپ، رگ‌های خراب بسته شده و به رگ‌های سالم و لنفاوی آسیبی نمی‌رسد.

  • جراحی لاپاراسکوپی: از طریق سوراخ‌های کوچک در شکم انجام می‌شود.

  • آمبولیزاسیون: روشی غیرجراحی که توسط رادیولوژیست مداخله‌ای انجام شده و در آن با فنر یا چسب مخصوص، رگ مسدود می‌شود.

خطرات عمل واریکوسل

مانند هر جراحی دیگری، این عمل نیز خطرات احتمالی دارد که البته در روش میکروسکوپی بسیار نادر هستند:

  • هیدروسل: تجمع مایع اطراف بیضه (شایع‌ترین عارضه در روش‌های قدیمی).

  • عود مجدد: احتمال بازگشت بیماری (در روش میکروسکوپی کمتر از ۱ درصد است).

  • آسیب به شریان بیضه: که می‌تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود (در جراحی میکروسکوپی به ندرت رخ می‌دهد).

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین 10 تا 15 سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با 8 تا 16 درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در 15 تا 50 درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه 1: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه 2 : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه 3: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی 15 درصد درنظر بگیریم، 9% موارد درجه 1، 4% موارد درجه 2 و 2% آن درجه 3 است.

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی 3 حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است. از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین 33 تا 34 درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.

درمان واریکوسل

آیا واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ کوتاه: بله. واریکوسل شایع‌ترین علت قابل درمان ناباروری در مردان است. این بیماری از سه طریق بر کیفیت اسپرم اثر می‌گذارد:

  1. افزایش دما: بیضه‌ها برای اسپرم‌سازی به دمایی حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از دمای بدن نیاز دارند. خون جمع شده در رگ‌ها دما را بالا برده و تولید اسپرم را مختل می‌کند.

  2. استرس اکسیداتیو: تجمع خون باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد شده که به دی‌ان‌ای (DNA) اسپرم آسیب می‌زند.

  3. کاهش هورمون‌ها: در موارد شدید، تولید تستوسترون ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. طبق آمار، حدود ۴۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری اولیه و ۸۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری ثانویه دچار واریکوسل هستند.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (18 امتیاز)
  • تصویر کاربر م.....م پنجشنبه ۱ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 764 مشاهده پرسش
    با سلام ودرود خدمت دکتر مهربان و دلسوز
    اقای دکتر مدت 6 ماه هست که مبتلا به زگیل تناسلی شده ام تست hpv دادم ومثبت بوده... الان قصد لیزر دارم ...
    1. ایا تو این 6 ماه که لیزر نکردم این ویروس خطر ناکتر شده؟
    2. با وجود اینکه همسرم هم مبتلاست ایا پس از لیزر کردن جفتمان میتوانیم باهم سکس بدون کاندوم داشته باشیم؟
    3.سکس دهانی چطور؟
    4. ایا امیدی برای ریشه کن کردن این ویروس وجود دارد؟
    5.ایا هرکس اچ پی وی داشته باشد مبتلا به سرطان میشود در اینده؟
    باتشکر بسیار بسیار فراوان...بازهم ممنون میشم اگر جوابمو بدید؟ سپاس..
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      1. ایا تو این 6 ماه که لیزر نکردم این ویروس خطر ناکتر شده؟.................خیر
      2. با وجود اینکه همسرم هم مبتلاست ایا پس از لیزر کردن جفتمان میتوانیم باهم سکس بدون کاندوم داشته باشیم؟..........اگر هر دو درمان شدید بله
      3.سکس دهانی چطور؟...............خیر
      4. ایا امیدی برای ریشه کن کردن این ویروس وجود دارد؟.....................انشاالله
      5.ایا هرکس اچ پی وی داشته باشد مبتلا به سرطان میشود در اینده؟ .................خیر فقط درصد کمی به سرطان مبتلا می شوند
    2. تصویر کاربر م.....م پنجشنبه ۱ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسیار از شما متشکرم بابت پاسخها
      بنده یکماه هست که واکسن گارداسیل رو واسه اولین دوره زدم وتا الان به غیر از همون زگیل ها دیگه عودی نداشتم بعد از زدن واکسن البته سکس هم نداشتم با شوهرم
      1. ایا واکسن میتونه برای همیشه جلوی عود رو بگیره؟
      2. قرص سیر بهترهست برای تقویت سلولای بیگانه خوار یا سیر خام؟
      3.شوهرم 29 ساله هست ایا ایشان میتوانند واکسن بزنند؟
      بازم ممنون ببخشید پر چانگی کردم...سپاس فراوان
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      1. ایا واکسن میتونه برای همیشه جلوی عود رو بگیره؟...............نمی توان قطعا گفت و در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد
      2. قرص سیر بهترهست برای تقویت سلولای بیگانه خوار یا سیر خام؟...سیر خام
      3.شوهرم 29 ساله هست ایا ایشان میتوانند واکسن بزنند؟.....بله
    4. تصویر کاربر م.....م پنجشنبه ۱ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      ممنون از زحمات بی وقفتون...با تشکر فراوان
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر عرفان پنجشنبه ۱ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 439 مشاهده پرسش
    با سلام
    من 30سال سن دارم ومدت یک سال ونیم هست که ازدواج کرده ام الان مدت سه ماه است که متوجه زگیل الت تناسلی شدم ولی در این مدت اگاهی نداشتم والان تعداد انها بیشتر شده وچیزی که الان من را نگران کرده وجای سوال است اینکه در داخل مجرای ادراری من دقیقا درنوک سوراخ مجرای اداری ودر داخل ضاعده گوشتی درست شده و بعضی وقتها از سوراخ بیرون میزند خواستم بدانم ایا این زاعده هم زگیل است یا خیر ودرمان ان چگونه است.
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      بله زگیل هست و بهترین درمانش لیزر است
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 432 مشاهده پرسش
    سلام دکتر ببخشید که موازحم میشم من برای شما پرسش فرستادم ولی‌ متاسفانه نتونستم عکسهایی که داشتمو همراه با اون بفرستم چون سیستم میگه که باید با پسوند جپجی یا چیزی دیگه باشه البته عکسهای من هم با همین پسوند بودن ولی‌ نمیدانام چرا نشد می‌خواستم بدونم که آیا می‌تونم از طریقه ایمیل عکسهارو برای شما ایمیل کنم؟ اگر اجازه بدید ممنون میشم واقعا
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      نه متاسفانه
  • تصویر کاربر زری پنجشنبه ۱ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 393 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من مبتلا به زگیل تناسلی در ناحیه مقعد هستم که آن را درمان کردم اما متاسفانه چند ماه است که داخل دهانم در ناحیه لپ لکه های قرمز رنگ و بزرگی ایجاد شده که مانند سوختگی میماند که من احتمال میدم زگیل باشد نحوه تشخیص چگونه است و همچنین نحوه درمان زگیل در دهان تورو خدا جواب منو کامل بدید چون از استرس دارم میمیرم با تشکر فراوان از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      با نمونه گیری از ضایعات مذکور می توان تشخیص داد که زگیل هست یا خیر. با لیزر یا کرایو می توان ضایعات مذکور را درمان کرد
  • تصویر کاربر جواد سه شنبه ۲۹ مهر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 418 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر.قبل از هرچیز بابت جواب سوال قبل تشکر میکنم.ببخشید شما پودوفیلین 25% رو بمن معرفی کردین .من چندتا داروخونه رفتم نداشتن.فکر کنم اسم تجاریش فرق میکنه.لطفا اسمی رو که این دارو میفروشن رو بهم بگین.و نحوه ی استفادش رو .واقعا دستتون درد نکنه.خدا خیرتون بده
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ مهر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      بدون نسخه پزشک نخواهند داد لذا بهتره به متخصص ارولوژیست یا پوست مراجعه و نسخه دریافت کنید.
    2. تصویر کاربر جواد سه شنبه ۲۹ مهر ۹۳( 1 دهه پیش)
      باسلام.اگه شما اسمشو بگین من مننون میشم.باتشکر
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ مهر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      اسمش همان پودوفیلین هست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 583 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 612 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط