اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل (Varicocele) به زبان ساده همان «واریس بیضه» است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که سیاهرگ‌های درون کیسه بیضه (اسکروتوم) که وظیفه انتقال خون از بیضه به سمت قلب را دارند، دچار اتساع و پیچ‌خوردگی می‌شوند. این شبکه سیاهرگی که به آن شبکه پامپینی‌فرم گفته می‌شود، در حالت عادی به خنک نگه داشتن بیضه‌ها کمک می‌کند؛ اما در صورت بروز واریکوسل، دریچه‌های لانه کبوتری در این رگ‌ها به درستی عمل نکرده و باعث تجمع خون و افزایش دمای بافت بیضه می‌شوند.

واریکوسل 3

علت واریکوسل چیست؟

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را 4 تا 8 برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

علائم واریکوسل

بسیاری از مبتلایان علائم خاصی ندارند، اما در موارد پیشرفته‌تر نشانه‌های زیر بروز می‌کند:

  • درد مبهم و مزمن: دردی که با ایستادن طولانی یا فعالیت بدنی شدید افزایش یافته و با دراز کشیدن بهبود می‌یابد.

  • تورم یا برجستگی: مشاهده رگ‌های پیچ‌خورده در کیسه بیضه که ظاهری شبیه به “کیسه کرم” پیدا می‌کنند.

  • آتروفی بیضه: کوچک شدن بیضه در سمتی که درگیر واریکوسل است (معمولاً سمت چپ).

  • احساس سنگینی: ایجاد حس فشار و سنگینی مداوم در کیسه بیضه.

ترمیم واریکوسل

تشخیص واریکوسل

پزشک متخصص ارولوژی از روش‌های زیر برای تشخیص استفاده می‌کند:

  • معاینه فیزیکی: در حالت ایستاده و با استفاده از مانور والسالوا (زور زدن شبیه دفع مدفوع) پزشک رگ‌های متسع را لمس می‌کند.

  • سونوگرافی داپلر رنگی: دقیق‌ترین روش برای اندازه‌گیری قطر رگ‌ها و مشاهده بازگشت خون (رفلاکس) به داخل بیضه است.

  • آزمایش اسپرم (Semen Analysis): برای بررسی تعداد، شکل و حرکت اسپرم‌ها تجویز می‌شود.

روش‌های درمان واریکوسل

همه موارد واریکوسل نیاز به درمان ندارند. درمان تنها زمانی توصیه می‌شود که فرد دچار درد شدید، آتروفی بیضه یا ناباروری باشد.

  • جراحی میکروسکوپی (گلد استاندارد): بهترین و دقیق‌ترین روش است که با استفاده از میکروسکوپ، رگ‌های خراب بسته شده و به رگ‌های سالم و لنفاوی آسیبی نمی‌رسد.

  • جراحی لاپاراسکوپی: از طریق سوراخ‌های کوچک در شکم انجام می‌شود.

  • آمبولیزاسیون: روشی غیرجراحی که توسط رادیولوژیست مداخله‌ای انجام شده و در آن با فنر یا چسب مخصوص، رگ مسدود می‌شود.

خطرات عمل واریکوسل

مانند هر جراحی دیگری، این عمل نیز خطرات احتمالی دارد که البته در روش میکروسکوپی بسیار نادر هستند:

  • هیدروسل: تجمع مایع اطراف بیضه (شایع‌ترین عارضه در روش‌های قدیمی).

  • عود مجدد: احتمال بازگشت بیماری (در روش میکروسکوپی کمتر از ۱ درصد است).

  • آسیب به شریان بیضه: که می‌تواند منجر به از بین رفتن بیضه شود (در جراحی میکروسکوپی به ندرت رخ می‌دهد).

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین 10 تا 15 سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با 8 تا 16 درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در 15 تا 50 درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه 1: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه 2 : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه 3: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی 15 درصد درنظر بگیریم، 9% موارد درجه 1، 4% موارد درجه 2 و 2% آن درجه 3 است.

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی 3 حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است. از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین 33 تا 34 درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.

درمان واریکوسل

آیا واریکوسل بر باروری تاثیر می‌گذارد؟

پاسخ کوتاه: بله. واریکوسل شایع‌ترین علت قابل درمان ناباروری در مردان است. این بیماری از سه طریق بر کیفیت اسپرم اثر می‌گذارد:

  1. افزایش دما: بیضه‌ها برای اسپرم‌سازی به دمایی حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از دمای بدن نیاز دارند. خون جمع شده در رگ‌ها دما را بالا برده و تولید اسپرم را مختل می‌کند.

  2. استرس اکسیداتیو: تجمع خون باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد شده که به دی‌ان‌ای (DNA) اسپرم آسیب می‌زند.

  3. کاهش هورمون‌ها: در موارد شدید، تولید تستوسترون ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. طبق آمار، حدود ۴۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری اولیه و ۸۰ درصد مردان مبتلا به ناباروری ثانویه دچار واریکوسل هستند.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (18 امتیاز)
  • تصویر کاربر احمدی چهارشنبه ۲۳ تیر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 43010 مشاهده پرسش
    سلام
    آقای دکتر در مورد سوندی که دیروز (یکشنبه 20ام) برای من گذاشتید یه مشکلی که الان وجود داره، اینه که داخل سرویس بهداشتی فشار ادرار باعث میشه چندقطره ادرار از کنار سوند بیرون بزنه(ینی چندقطره ادرار از داخل مجرا بیرون میاد)
    سعی کردم سوند رو با چسب رو‌ به بالا (از روی شکم) فیکس کنم تا حباب سوند کمی محکم بشه اما نمیدونم جواب بده یا نه

    باید مراجعه کنم مطب جهت معاینه یا در حد چند قطره ایرادی نداره؟
    1. تصویر کاربر احمدی دوشنبه ۲۱ تیر ۰( 4 سال پیش)
      آقای دکتر با فیکس کردن سوند رو به بالا، مشکلی که داخل سرویس بهداشتی داشتم حل شد
      اما در طول روز گاهی اوقات به صورت قطره ای ادرار از کنار سوند خارج میشه
      برای این مورد نمیدونم باید کار خاصی انجام بدم یا خیر آیا ضرری داره یا مشکلی نیست
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۳ تیر ۰( 4 سال پیش)

      سلام
      اینحالت قابل پیش بینی است و علت آن تحریک و انقباضات نابجای مثانه بدلیل بالون سوند است که در  مثانه وجود دارد و خیلی هم کاریش نمیشه کرد البته مصرف قرص یوریناسین 5 میلی روزی یک عدد مقداری این مشکل را شاید کمتر کند 

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر سوده دوشنبه ۲۱ تیر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 466 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من مشکل پخش شدگی‌ادرا دارم طوری که ادرارم به سمت باسنم می رود.گاهی اوقات .در مواقع پریود این وضعییت گاهی بدتر میشه.من‌به دکتر ارولوژی خانم مراجعه کردم.بعد معاینه سونو و نوار مثانه.قرص باکلوفن 10 تجویز کردن.گفتن با دارو رفع میشه و بعد دوماه و نیم مراجعه کنم یک ماه و خورده ای گذشته .چند روز خوب بودم.ولی هنوز مشکلو دارم .نمیگم مثل قبل هستم بهتر شدهد.ولی خوب نشدم .بنطر شما قرص و ادامه باید بدم .؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ تیر ۰( 4 سال پیش)

      سلام
      اگر بهتر شدید به نظر من بکلوفن را ادامه دهید فیزیوتراپی لگن برای شل شدن و ریلکسیشن عضلات کف لگن هم میتونه کمک کننده باشه

  • تصویر کاربر A دوشنبه ۷ تیر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 588 مشاهده پرسش
    آقای دکتر سلام
    وقت شما بخیر
    بنده حدودا یک ماهه جراحی باز انجام دادم که شما زحمتش رو کشیدید
    الان هم حدود یک هفتس سوندهارو هم خارج کردم
    در حال حاضر تنها مشکلی که دارم: زمانی که رنگ ادرار خیلی شفاف باشه و وقتی حجم خروج ادرار زیاد میشه سوزش ادرار دارم اون لحظه
    ینی فقط در همین حالت سوزش ادرار دارم(در واقع اگر رنگ ادرار خیلی شفاف نباشه هیچ مشکلی ندارم)
    آیا دلیل خاصی داره یا طبیعیه این اتفاق؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۷ تیر ۰( 4 سال پیش)

      سلام
      اگر فشار ادرار خوب هست مشکلی نیست و دلیل خاصی ندارد

  • تصویر کاربر رشید دوشنبه ۷ تیر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 564 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر ۳۰ سال سن دارم متاهل هستم
    از ۱۸ سالگی تاهالا ۴ بار جراهی داشتم
    اخرین باری که عمل داشتم ۷ سال می گذره
    ۲ ساله که دار م سوند می زنم ولی الان دیگه داره بتر میشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۷ تیر ۰( 4 سال پیش)

      سلام
      عکس رنگی از مجرای ادراری بنام RUG گرفته و برای من ارسال کنید

  • تصویر کاربر ami چهارشنبه ۲ تیر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 523 مشاهده پرسش
    سلام
    اقای دکتر من یکسال پیش عمل داشتم تنگی مجرا دکتر گفت خیلی تنگ بوده ودوباره بعد یسال دوباره مجبور شدم عمل کنم والان ده روز از عمل میگذره وبعد از ادرارم خون میاد ودر الت هم درد چند ثانیه هستش چکار باید بکنم
    واینکه چرا دوبار برگشته تنگی مجرا هروزی که میگذره فشار ادرارم کمتر میشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲ تیر ۰( 4 سال پیش)

      سلام
      اطلاعات خیلی ناقص هست عکس های مجرا و  شرح عمل را بایستی ببینم تا بتوانم نظر بدهم

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر میرمحمد شنبه ۱۰ شهریور ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 443 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من یک سال هست عمل واریکوسل انجام دادم ایا چیز های سنگین ور دارم مشکلی پیش میاد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۰ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      احتمال عود را بالا می برد.
  • تصویر کاربر adel سه شنبه ۶ شهریور ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 488 مشاهده پرسش
    :
    سلام اقای دکتر بنده چند وقت پیش روی آلتم دو سه تا جوش‌ریز در اورده بودم اولین جوشی که در اورده بودم حالت جوش چرکی دستکاری کردم و بعد از چند وقت بزرگتر شد و داخلش حالت سفید رنگ داشت اما فشار میدادم مایعی ازش خارج نمیشد یک بار از ژیلت استفاده کردم کنار همون جوش ها پوست آلتم زخم شد انگار وتعدادی زیادی زخم رو پوست التم افتاده بود که به دکتر عمومی مراجعه کردم ایشون گفتن زگیل تناسلی اما به خاطر وسواس و فویبا بیماری که دارم به دکتر های متخصص زیاد مراجعه کردم و هیچ کدومشون نظرشون زگیل نبود برخی نظرشون جوش معمولی بود برخی هم نظرشون جوش عفونی بود یک دکتر هم نشخیص ملوسکوم داد و اخرین دکترم پماد مو پروسین تجویز کرد و از بین رفتن تقریبا اما به دلیل وسواس و ترس همش درگیر و نگاه میکنم چیز جدیدی اتفاق نیافتاده باشه که چند وقت زیر آلت تناسلی و ختنه گاه حالت پوست غیر‌ طبیعی نسبت به اطراف آن میبینم اما نمیدونم این حالت طبیعی هست از قبل بوده یا این حالت زگیل هستش
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۶ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      همگی طبیعی هستند.
  • تصویر کاربر افشین یکشنبه ۴ شهریور ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 394 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر از کجا بفهمیم واریکوسل دارم
    ممنون از لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۴ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      خودتان غالبا متوجه نمی شوید با معاینه توسط ارولوژیست یا سونوگرافی از بیضه ها تشخیص داده می شود.
  • تصویر کاربر عقیل دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 525 مشاهده پرسش
    سلام روز بخیر
    من ۶ روز پیش عمل واریکوسل گرید ۳ سمت چپ انجام دادم.چند روز گذشته با سنگینی بیضه مواجه شدم امروز صبح سمت چپم ورم کرده و قسمت تحتانی الت هم از سمت چپ به شکل یک توده کشیده باد کرده خواستم بدونم طبیعی هستش یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      بدون معاینه نمیشه نظری داد ممکنه طبیعی یا غیر عادی باشد بهتره توسط پزشک تان معاینه شوید
  • تصویر کاربر جلالی دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 410 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشیت
    جناب دکتر بعد از یک هفته عمل واریکوسل سمت چپ..یک روز کمردرد بعد و پهلو درد و عرق کردن و مکرر ادرار دارم و سوزش الت بدی گرفتم دلیلش میتونه چی باشه؟؟
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      شاید دچار عفونت شده باشید بهتره توسط پزشک معالج تان معاینه شوید
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط