بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین ۱۰ تا ۱۵ سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با ۸ تا ۱۶ درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در ۱۵ تا ۵۰ درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه ۱: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه ۲ : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه ۳: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی ۱۵ درصد درنظر بگیریم، ۹% موارد درجه ۱، ۴% موارد درجه ۲ و ۲% آن درجه ۳ است.

علت بروز واریکوسل

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را ۴ تا ۸ برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

درمان واریکوسل

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی ۳ حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است.

از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین ۳۳ تا ۳۴ درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (18 امتیاز)
  • تصویر کاربر MT دوشنبه ۱۴ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر گل،من بیضه چپم درد خفیف داره و گرم میشه،سونوگرافی دادم گفت واریکوسل درجه 1داری،یه مشکلم هست اینکه من به اندازه نخود از دو طرف بیضه هام هست ولی بیضه چپم دقیقا جایی که درد داره اونجاس.مشکل چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۴ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر رضا شنبه ۱۲ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    مدتهاست من واریکسل بیضه چپ از نوع 2و3 دارم البته درد ندارم اما درد بسیار نخ نمایی برخی وقتها حس میکنم به سه پزشک متخصص مراجعه کرده ام و جون متاهل هستم و یک فرزند دارم آنها جهت باروری قرهای هورمونی تجویز کردم که مصرف نکردم یک بار مصرف کردم دچار فشار خون بالاشدم دیگه مصرف نکردم و بیخیال شدم حالا به اصرار همسرم که درمان قطعی رو جراحی میداند خواستم ببینم آیا شما صلاح به انجام این عمل از نوع میکروسکپی میدانید ممنون میشم راهنمایی کنید و اینکه شما این زحمت رو برام بکشید
    در ضمن من کرمانشاه هستم و اگه دستور بفرمایید خدمت میرسم بسیار از شما سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۲ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام

      اگر مشکل ناباروری ندارید نیازی به جراحی نیست

  • تصویر کاربر علیشاه شنبه ۱۲ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 250 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    ۳_۴ روزه بیضه چپم با حرکت کوچیکی مثل راه رفتن حتی چند دیقه بلند کردم جسم سنگین یا وقتی حتی خیلی آروم به دستم یا لباسم برخورد میکنه
    درضمن چندین ساله که واریکوسل دارم ولی خیلی کم اینجوری دردناک میشد
    با شرمندگی بگم که من چون آلت کوچیکی دارم هیچوقت روم نشده برم دکتر واسه معاینه
    لطفا راهنمایی کنید
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۲ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام

      سعی کن روت بشه بیایی برای معاینه

  • تصویر کاربر جاوید چهارشنبه ۹ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 274 مشاهده پرسش
    من دو دفعه مورد عمل واریکاسل سمت چپ قرار گرفته ام یکی سال 85 و یکی سال قبل العان 8 ماه از عمل دوم میگذره مربی بدنسازی هستم من بعد از گزشت 8ماه هنوز درد دارم بیشتر به پای چپم میزنه کشاله رون پا و در بعضی موارد تا کف پام میره مشکل زمانی هست که دراز میکشم احساس میکنم رگ بغل تخم چپ درد میکنه و حتی رگم ورم میکنه جوری که سنگینیشو احسال میکنم کلا میخابم دردام شروع میشه در حالت نشته دردم کمتر میشه شایدم قطه میشه پیاده وری میکنم کم میشه سونو گرافی انجام دادم گفت رگ هات ورم داره واریکاسل ندارم وقتی تمرین میکنم بدنم که گرم میشه درد ندارم این دردها منو کلافه کرده میشه منو راهنمایی کنید دکتر خودم گفت 1ماه بعد عمل تمرین کنم تا 7 ماه باشگاه نرفتم گفتم دردام بیوفته بیشتر درد من زمانی که دراز کشدم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۹ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر ابوالفضل شنبه ۱۲ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 250 مشاهده پرسش
    سلام مردی 38 ساله هستم بالای الت تناسلیم سمت چپ ورم کرده علتش چیه ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۲ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام بدون معاینه نمی توانم نظری بدهم و تشخیص یا درمانی را مطرح کنم.

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 445 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 471 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی