بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین ۱۰ تا ۱۵ سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با ۸ تا ۱۶ درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در ۱۵ تا ۵۰ درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه ۱: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه ۲ : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه ۳: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی ۱۵ درصد درنظر بگیریم، ۹% موارد درجه ۱، ۴% موارد درجه ۲ و ۲% آن درجه ۳ است.

علت بروز واریکوسل

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را ۴ تا ۸ برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

درمان واریکوسل

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی ۳ حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است.

از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین ۳۳ تا ۳۴ درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (18 امتیاز)
  • تصویر کاربر افشار چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    سلام علیکم
    مدارک پیوست در خصوص آززمایشات هورمون و ژنتیک و اسپرموگرام می باشد آیا با انجام عمل میکروسرجری ان شا الله تعداد اسپرم ها نیز افزایش خواهد یافت؟؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      نمی توان صد در صد گفت ولی اگر واریکوسل دارید بهتر است که عمل کنید
  • تصویر کاربر saeid چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    آقای دکتر ضمن سلام و خسته نباشی برای فرزند 9 ماهه ام نوبت عمل بخاظربیضه نزول نکرده اش برای اوایل اسفند گرفتم میخواستم در مورد این عمل و مراقبت های بعد آن بدونم خیلی ممنونم اگر نگرانی شدید منو برطرف کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      عمل سختی نیست و بجز رعایت بهداشت و مصرف داروهای بعد از عمل مراقبت خاص دیگری نمی خواد
  • تصویر کاربر داود چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت اقای دکتر.میخواستم بدونم هزینه عمل جراحی واریکوسل به روش میکروسکوپیک چقدر هستش؟؟؟و اینکه من در کمتر از یک دقیقه ارضا میشم ایا عمل واریکوسل تاثیری بر زود انزالی داره ؟و اگه نداره چیکار کنک

    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      میخواستم بدونم هزینه عمل جراحی واریکوسل به روش میکروسکوپیک چقدر هستش؟؟؟.........................حدود دو میلیون
      و اینکه من در کمتر از یک دقیقه ارضا میشم ایا عمل واریکوسل تاثیری بر زود انزالی داره ؟..........................خیر
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 186 مشاهده پرسش
    در سونوگرافی انجام شده از اسکروتوم:
    بیضه راست به ابعاد 20×35میلیمتر و بیضه چپ به ابعاد 21×42میلیمتر طرح اکوی هموژن و نرمال دارد./اپی دیدیم دوطرف در حد طبیعی است. هیدروسل خفیف در اطراف تسیس چپ مشاهده میگردد./حد اکثر قطر وریدی پامپینی فرم راست 1/3میلیمتر بازگشت عروقی واضحی مشاهده نشد و سمت چپ دومیلیمتر بازگشت عروقی بیش از 6ثانیه به نفع واریکوسل میباشد.

    (19سالمه)

    ایا نیاز ب جراحی داره؟؟؟
    ایا الان با این وضعیت میتونه ناباروری ایجاد کنه؟
    چه توصیه هایی میکنین تورو خدا تا میتونین توضیح بدین بخدا دارم از ناراحتی میمیرم

     
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      نیاز به جراحی ندارید و مشکلی در ناباروری ایجاد نمی کند. ترجیحا از کار سنگی که با زور زدن همراه باشد کمتر انجام دهید
  • تصویر کاربر نادر چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    سلام علیڪــــــــــم
    بدلیل دیسک کمر مهره های L3 و L5 و درد شدید عضلات پاها و کمر و حساسیت شدید نخاعی و از طرفی بیماری Ibs سندروم روده ی تحریک پذیر خواستار جراحی میکروسرجری واریکوسل به روش بی حسی موضعی هستم در صورت داشتن هزینه های جانبی خود را متعهد به پرداخت کلیه ی هزینه ها می دآنم...دوس دارم خاطره ی خوشی بعد از عمل را تجربه کنم.....

    میدانم احتمال درد وجود دارد ولی حتی فکر کردن به عواقب وخیم کمرد درد و مشکلات گوارشی زجرم میدهد....


    با توجه به اینکه برای ۸ اسفند نوبت ویزیت دارم ممنون میشم خیالم رو راحت کنی تا با انگیزه ی مضاعفی خودم رو به حول و قوه ی الهی آماده کنم.......

    سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      با توجه به اینکه جراحی میکروسکوپیک واریکوسل تقریبا دو برابر جراحی مرسوم و سنتی واریکوسل زمان می برد و از طرفی بی حسی موضعی با تزریق مواد بیحسی در محل عمل محل عمل را نامناسب می کند لذا به صلاح شما نیست تا این روش بی حسی را انتخاب کنید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 486 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی