بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین ۱۰ تا ۱۵ سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با ۸ تا ۱۶ درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در ۱۵ تا ۵۰ درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه ۱: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه ۲ : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه ۳: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی ۱۵ درصد درنظر بگیریم، ۹% موارد درجه ۱، ۴% موارد درجه ۲ و ۲% آن درجه ۳ است.

علت بروز واریکوسل

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را ۴ تا ۸ برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

درمان واریکوسل

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی ۳ حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است.

از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین ۳۳ تا ۳۴ درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (18 امتیاز)
  • تصویر کاربر امید سه شنبه ۲۰ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 169 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشیذ
    من حدود یکسال پیس واریکوسلم رو عمل کردم.و الان دوباره علائم اون رو در بیضه سمت چپم مشاهده میکتم.
    به دلیلی مجرد بودنم نمیتوانم آزمایش اسپرم انجام دهم.
    سوال من اینجاست:
    میخوام ازدواج کنم.به نظرتون با شخص مقابلم در میون بذارم یاخیر
    و یه سوال دیگر اینکه
    من شغل سنگینی دارم.
    هشت ساعت کاری رو روی پا ایستادم و همش در حال بلند کردن اجسام سنگین نیز هستم.به نظرتون کارم مشکلی با واریکوسل داره؟

    خواهشا جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۰ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      گفتن جراحی هایی که قبلا شده اید به طرف مقابل ضروری است البته نه در جلسه اول
      کار سنگین مانعی ندارد
  • تصویر کاربر نادر سه شنبه ۲۰ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    سلام.من مریض خودتون هستم.44 سالمه و خانمم ۳۴ سال .ایشان مشکلی ندارد.ویزیت فرمودید و گفتید که واریکوسل خفیف دارم.آزمایش اسپرموگرام نوشتی یک میلیون الا ۵میلیون اسپرم با مورفولوڙی خراب دارم.معرفی کردید که میکرواینجکشن انجام دهیم دو بار مرکز گاندی انجام دادیم یک بار جنین تشکیل شد ولی نتیجه نداشت بار دوم ۴ جنین تشکیل شد که ۳ تا انتقال دادن نتیجه مثبت شد ولی بعد دو هفته سقط شد...

    آقای امیر جنتی آزمایش ڙنتیک و هورمون هم برام نوشتن که در مراکز معتبر انجام دادم ولی شما ندیدید...و نتایج همه سالم بودن.حالا نمیدونم مشکلم چیه؟؟؟؟؟

    نظر شما راجع به جراحی واریکوسل از طریق میکروسرجری چیست؟؟؟

    آیا احتمال برگشت حداقل تعداد بیشتری اسپرم با مورفولوڙی و میتیلیتی بهتر وجود دارد؟؟

    شاید اینجور بتونیم نتیجهوی بهتری بگیریم و خانم کمتر جراحی بشن و دارو استفاده کنن بنده خدا...

    سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۰ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      با جراحی میکروسرجری واریکوسل موافقم
  • تصویر کاربر ارایا سه شنبه ۲۰ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    با سلام.بنده 17 سال سن دارم و 6 ماه پیش متوجه شدم واریکوسل بیضه چپ دارم و بیضه چپم مقدار قابل توجهی کوچکتر از سمت راست بود . (نیازی به عمل نبود ) الان بیضه سمت راستم کوچک شده و هم اندازه سمت چپم شده .ایا همچین چیزی ممکن است ؟.درضمن در سمت راست با توجه به سونو واریکوسل و هیدروسل مشهود نیست .
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۰ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      واریکوسل در سن بلوغ می تواند باعث کوجکی بیضه شود لذا شاید عمل کردن گزینه ی مناسبی باش
  • تصویر کاربر الي جمعه ۱۶ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 181 مشاهده پرسش
    باسلام
    اقاي دكتر ايا باروري از طريق اسبرم هاي فرد مبتلابه واريكوسل مشكلي روي نطفه ايجاد نميكند?
    يعني نطفه ايجادشده سالم خواهدبود وبخاطروجود واريكوسل اختلالي نخواهدداشت?
    يابهتراست ابتدافرددرمان شودو تحت عمل جراحي قراربكيردوبعداقدام به بارداري صورت بكيرد?
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۶ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      اگرچه برخی موارد واریکوسل می تواند منجر به سقط جنین شود ولی باعت نقص در جنین نمی شود و در کل توصیه به عمل بصورت پیش فرض نمی شود مگر آنکه باعث ناباروری شود
  • تصویر کاربر حسین جمعه ۱۶ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    با عرض سلام دکتر جان من واریکوسل گرید 2-3 دارم با 20 سال سن من درد انچنانی هم ندارم ازدواج نکردم من کنکور دارم میخوام بدونم اگه جراحی بعد کنکور تابستون کنم اشکالی نداره اصن واریکوسل حتما لازمه جراحی بشه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟سوال بعدی یه سری دانه های ریز زیر سر الت تناسلی در اومده خیلی ریزاند البته اطراف سر التم رو هم در اومده من میخوام همه رو بزارم بعد کنکورم مشکلی نداره ایا این میتونه زگیل باشه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۶ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      خیال تان راحت باشد و به درس بپردازید و نگران چیزی نباشید و در حال حاضر نیاز به اقدامی نیست
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 486 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی