بیماری واریکوسل چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

واریکوسل اتساع و پیچ خوردگی غیرطبیعی شبکه وریدی (سیاهرگی) بالای بیضه‌ها است. به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند.

خون رسانی به بیضه از طریق سه سرخ رگ عروقی مستقل صورت میگیرد و تخلیه خون کثیف از بیضه توسط شبکه سیاهرگی (شبکه ی پمپینیفرم ) انجام می شود که این سیاهرگ ها در ادامه ی مسیر خود به سیاهرگ کلیه در سمت چپ و سیاهرگ اجوف تحتانی در سمت راست تخلیه می شوند. این بیماری به علت گشاد شدن غیر طبیعی شبکه ی سیاهرگی بیضه و سیاهرگ طناب بیضه ایجاد می شود.

سن ابتلا به واریکوسل

این بیماری به ندرت در سن پایین تر از ده سال دیده می شود و بروز آن بین ۱۰ تا ۱۵ سالگی به شدت افزایش می یابد که می تواند نشان دهنده ی ارتباط آن با بلوغ فرد باشد. شیوع این بیماری در بزرگسالان برابر با ۸ تا ۱۶ درصد می باشد. اگر چه اغلب موارد این بیماری در طرف چپ گزارش شده ولی در گزارشات جدید تر شیوع موارد دو طرفه افزایش یافته و در ۱۵ تا ۵۰ درصد موارد واریکوسل به صورت دو طرفه مشاهده می شود. به طور کلی بروز جداگانه ی واریکوسل در سمت راست شایع نبوده و دراین صورت باید به وجود یک توده که بر روی سیاهرگ ها فشار می آورد و مانع بازگشت خون می شود مشکوک شد.

واریکوسل

شدت و درجه واریکوسل

تقسیم بندی شدت واریکوسل به هنگام معاینه به صورت زیر است:

واریکوسل درجه ۱: فقط در زمان افزایش فشار داخل شکم در هنگام زور زدن قابل لمس است.

واریکوسل درجه ۲ : به راحتی و بدون نیاز به زور زدن قابل لمس است ولی قابل رویت نیست.

واریکوسل درجه ۳: سیاهرگ های متسع و گشاد شده بدون نیاز به زور زدن از ورای پوست کیسه بیضه به راحتی قابل رویت است.

اگر میزان شیوع این بیمار را به طور کلی ۱۵ درصد درنظر بگیریم، ۹% موارد درجه ۱، ۴% موارد درجه ۲ و ۲% آن درجه ۳ است.

علت بروز واریکوسل

به طورکلی علل بروز واریکوسل را به سه دسته ی ژنتیکی، اختلالات داخلی رگ ها وعوامل مربوط به ساختار فیزیکی بدن (Body habitus) تقسیم می کنند. در یک مطالعه ریسک بروز واریکوسل در اقوام درجه یک بیماران مبتلا به این بیماری به خصوص در برادران بیمار را ۴ تا ۸ برابر جمعیت عمومی گزارش کردند.

فقدان دریچه ی سیاهرگی یا نارسایی در عملکرد دریچه ای سیاهرگ های طناب بیضه ی چپ می تواند باعث برگشت خون به شبکه ی سیاهرگی بیضه و در نتیجه اتساع آن شود.

تاثیرات مخرب ناشی از این بیماری بر روی بیضه ها قابل توجه بوده و به اثبات رسیده است. نمونه برداری از بیضه های بیماران مبتلا به این بیماری یک طرفه نشان دهنده ی توقف در بلوغ اسپرم ها و کاهش تولید اسپرم و همچنین کاهش ضخامت و قطر لوله های اسپرم ساز است.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی در واریکوسل یک طرفه، تغییرات مخرب در هر دو بیضه دیده می شود البته شدت آن در بیضه ی مبتلا به این بیماری بیشتر است. از دیگر تغییرات مشاهده شده در نمونه برداری بیضه ی این بیماران می توان به اختلال در سلول های تولید کننده ی تستوسترون و سلولهای موثر در اسپرم سازی و همچنین اختلال در مویرگ های بیضه اشاره کرد.

درمان واریکوسل

واریکوسل، با تغییرات بیوشیمیایی خاصی نیز همراه است. کاهش غلظت تستوسترون داخل بیضه و در موارد واریکوسل درجه ی ۳ حتی کاهش غلظت تستوسترون در خون نیز دیده شده است.

از اثرات منفی ثابت شده واریکوسل بر بیضه، کاهش رشد بیضه است که ارتباط معکوس با کیفیت بیضه دارد.

بزرگ تر شدن بیضه پس از عمل جراحی واریکوسل اگرچه نشانه ی موفقیت در درمان محسوب می شود ولی الزاما به معنای بهبود کیفیت اسپرم بیمار نیست.

تاثیر واریکوسل بر روی کیفیت اسپرم نیز قابل مشاهده است و شامل تغییراتی مانند کاهش حرکت اسپرم ها، افزایش اسپرم های نابالغ واسپرم های با اشکال غیر طبیعی می باشد.

علل مختلفی برای تغییرات ذکر شده به دنبال این بیماری مطرح شده است از این علل می توان به افزایش فشار سیاهرگی و جریان معکوس مواد سمی از غدد فوق کلیوی به بیضه اشاره کرد.

از منطقی ترین علل می توان به آسیب حرارتی ناشی از این بیماری به بیضه ها اشاره نمود. دمای داخل بیضه به طور طبیعی بین ۳۳ تا ۳۴ درجه ی سانتیگراد بوده و این دما جهت تولید اسپرم طبیعی الزامی است ولی با بروز واریکوسل دمای بیضه ها بالاتر رفته و منجر به بروز اختلال در فرآیند اسپرم سازی بیضه ها می شود.


بیشتر بدانید…

عوارض عمل واریکوسل


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (18 امتیاز)
  • تصویر کاربر ع یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید و ممنون از اینکه سوال قبلیمو جواب دادید.لطفا بفرمایید چه میزان کشش(چند روز یا هفته یا ماه)با دستگاه باعث افزایش طول و قطر الت تناسلی میشود بدون اینکه ضرری داشته باشه؟ضمنا شما استفاده از دستگاه را تایید میکنید یا نه؟ 2-الت تناسلی من 15 سانته و میخوام بزرگتر کنم بنظر شما با این روش میتونم بدون ضرر و عوارض جانبی به خواستم برسم؟یا روش دیگری رو پیشنهاد میکنید؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      روش استانداردی برای اینکار وجود ندارد که مورد تائید باشد میزان کشش از نظر شدت و مدت زمان نباید در حدی باشد که شما احساسدرد یا سوزش یا گزگز کنید من خودم حداکثر 15 دقیقه در روز را در نوبت های 2 تا 3 دقیقه ای توصیه می کنم که حداقل 6 ماه بایستی ادامه یابد.
      لازم به ذکر است که 15 سانت سایز مناسبی است
  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 387 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید
    اقای دکتر من جوانی 27 ساله هستم و تا حالا در خواب اصلا جنب نشدم.یکی از بیضه هام خیلی کوچیکه و به سمت بالای الت تناسلیم حرکت میکنه.بیضه هام کوچیک هم هستند.خیلی هم خجالتیم و به شدت دارم از این مسئله رنج میبرم.توروخدا کمکم کنید؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      حتما برای معاینه به ارولوژیست مراجعه کنید
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 371 مشاهده پرسش
    با سلام
    خدمت دکتر محمد جباری
    من الان 4روزه عمل واریکوسل کردم و واسم چند سوال پیش آمده
    من 24 سالمه و مجرد هستم
    عمل من معمولی بود و همان شب عمل منو مرخص کردند
    شب عمل یک ساعت بعد از عمل گفتن باید ادار کنی تا مرخص شی
    و گفتن باید یکم مایعات بخوری
    با اینکه من رو از نخاع بی حس کرده بودند و بی حسی داشتم یه دولیوان آبمیوه بهم دادند تا بتونم زودتر ادار کنم
    حالا من بعداز گذشت یک ساعت دردم شروع شد کلیه هام درد گرفت و ادرار داشتم ولی به دلیل بیحسی ادارم نمیامد
    بعد از کلی درد کشیدن و بعداز 2ساعت بالاخره ادار کردم و مرخص شدم
    حالا
    میخوام بدونم اون فشارهایی که روی خودم آوردم دقیقا بعد از عمل آیا باعث نشده که عمل من خراب شده باشد ؟؟؟؟؟
    من زخمم خوبه و یه مقدار کم فقط ورم دارم
    سوال بعدی
    من چون مغازه دارم وشغلم سنگینه (من شیشه بر هستم)ودائما در حال برداشتن و گذاشتن اجناس به اینور و آنور هستم.چند روز بعد از عمل میتونم به شغلم برگردم و شروع کنم به کار(الان میرم مغازه اما دست به کاری نمیزنم)؟؟؟؟؟؟؟//
    من میتونم بعد از چند وقت به ورزش بدن سازی خودم ادامه بدم .اصلا میتونم ادامه بدم یا ورزش بدن سازی باعث عود مجددش میشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    بعد از عمل چه کارهایی باید انجام بدم تا دیگه بیماریم کلا عود نکنه
    چون دیگه حوصله اتاق عمل رو ندارم؟؟؟؟؟؟؟
    ممنون میشم کامل توضیح بدین
    باتشکر فراوان از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۸ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام چون نظر پزشکان کمی با هم متفاوت است بهتره سوالات خود را از پزشک معالج تان بپرسید تا دچار دوگانگی نشوید
  • تصویر کاربر ساسان جمعه ۱۶ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 333 مشاهده پرسش
    با سلام .پسری هستم 24ساله که یکماه پیش عمل واریکوسل گرید 3دو طرفه انجام دادم از ناحیه فتق ولی با گذشت یکماه هنوز ظاهر وریدها در ناحیه کیسه بیضه با همان شدت قبل معلوم است .به پزشکم مراجعه کردم که گفت عادیست و خوب شدنش زمان میبرد نظر شما چیست؟بهطور معمول خوب شدن از نظر ظاهری چقدر طول میکشد؟با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۶ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      از نظر ظاهری بعد از عمل تغییری نخواهد کرد
  • تصویر کاربر میلاد جمعه ۱۶ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 290 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    2 هفته قبل عمل جراحی واریکوسل (سمت چپ گرید 3) انجام دادم.اما بعد از عمل بیضه هام متورم شدن و در بیضه چپم با کوچکترین تماس دست درد دارم. علتش و تا کی ادامه دارد؟
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۶ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      بهتره توسط پزشک معالج خود ویزیت شوید قاعتا نباید اینگونه شود مگر التهاب یا عفونت کرده باشد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بهنام سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    باسلام و ادب حضور جناب دكتر جباري عزيز
    ازمايشات از قبيل ميزان اسپرم و سرعت حركت انجام شده.
    هردو كمي پايين تر از ميزان نرمال نشان ميدهند.( ويتامين C , E در حال مصرف )
    اندوسكوپي ، واريكوسل گريد 2 نشان داده است
    حقيقتا" از عوارض احتمالي جراحي كمي نگران هستم براي همين به دنبال درمان بدون ريسك يا با حداقل ريسك هستم.
    با توجه به استفاده از ويتامين هاي مذكور آيا ميتوان بدون نياز به جراحي واريكوسل ، صاحب فرزند شد.
    از شما جناب دكتر قبلا" كمال تشكر و امتنان را دارم.
    با تشكر برزگر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      امکان باروری هست ولی با اینحال بازهم جراحی را توصیه می کنم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 486 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    من 31 سال دارم.
    در 14 سالگی بیضه راستم رو از دست دادم.
    پارسال دردی در بیضه چپ حس کردم. بعد سونوگرافی( یک سال و نیم قبل):
    ابعاد بیضه چپ 26*43
    کالیبرهای وریدی اطراف بیضه چپ در حالت ایستاده و با مانور السالوا بیش از حد طبیعی بوده و به 2.8 میلی متر می رسد.
    نظریه واریکوسل سمت چپ.

    دیروز هم آزمایش اسپرم دادم بعد دو و نیم روز از آخرین انزال. تو خونه نمونه گرفتم و تو یربع رسوندم ازمایشگاه. نمونه رو هم روی شکم گذاشته بودم. البته چون استرس داشتم نتونستم خودمو خوب تحریک کنم و التم نعوظ پیدا نکرد زیاد و خیلی کم انزال داشتم که نمیدونم در نتایج اثر میذاره یا نه.
    نتیجه آزمایش:
    volume: 1.2 ml
    appearance: milky
    viscosity: normal
    liquefaction: 20 minutes
    PH:7.6
    WBC: 0-1
    epithelial cell : --
    bacteria: --
    RBC:--
    agglutination: yes(+) .
    immature germcell: 1-2
    sperm count: 68.2 milion/ml
    quick(a):14.8
    slow(b): 25.2
    none(c):19.8
    immotile(d): 40.2
    normal:72.3

    نظرتون چیه؟ < چیکار کنم بنظرتون
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟
      در اس ام اس گفته بودن ظرف 24 ساعت جواب داده خواهد شد.
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      در کل خوبه حرکتش کمی ضعیفه اما قابل چشم پوشی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی