اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

علائم، تشخیص و درمان واریکوسل

در این مقاله مطالعه می کنید:

علائم واریکوسل در اغلب بیماران مراجعه کننده با واریکوسل یک طرفه مشهود نمی باشد. درد مبهم ناشی از واریکوسل علامت ناشایعی است که فقط در ۲ تا ۱۰ درصد بیماران مشاهده می شود.

در گذشته واریکوسل، به عنوان یک بیماری پیشرونده معرفی شده بود ولی در بعضی مطالعات اخیر در سال ۲۰۰۹ نشان داده شد که بین گذشت زمان و بدتر شدن کیفیت اسپرم بیماران ارتباطی وجود ندارد. با توجه به شیوع حدود ۱۵ درصدی واریکوسل در زمان بلوغ و میزان ۸۵ درصد باروری در بالغین مبتلا به واریکوسل، می توان نتیجه گیری کرد که تحت نظر گرفتن این بیماران یک انتخاب معقول در برخورد با اغلب موارد واریکوسل در سنین نوجوانی می باشد.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل یعنی گشاد شدن ورودی های (سیاهرگ ها) بیضه به دلیل برگشت خون وریدی که از بیضه به سمت قلب پیش می رود. واریکوسل شایع ترین عمل جراحی انجام شده برای اصلاح ناباروری مردان است.

علائم بیماری واریکوسل در آقایان

بیمار ممکن است با شکایت بزرگی، یا عدم تقارن بیضه‌ها، یا درد بیضه، و یا پس از ازدواج، با ناباروری مراجعه کند. ولی شایعترین فرم آن، بدون علامت، و بطور اتفاقی، حین معاینه، متوجه آن می‌گردند. درمعاینه، بزرگی و تورم عروق بیضه، بخصوص در سمت چپ مشهود است و درحالت ایستاده، و یا افزایش فشار شکمی ‌تشدید می‌یابد و در حالت خوابیده از بین می‌رود (درصورتیکه تورم عروق درحالت خوابیده از بین نرفت، بایستی به نوع ثانویه آن شک کرد.)

علت بیماری واریکوسل

بیضه‌ها از طریق اتصال به طناب منوی در جای خود نگه داشته شده‌اند. طناب نگهدارنده هر بیضه، همچنین حامل سیاهرگ‌ها، سرخرگ‌ها و اعصاب متعلق به هر غده بیضه می‌باشد. در سیاهرگ‌های سالم در داخل کیسه بیضه، یک سری دریچه‌های یک طرفه وجود دارد که خون را از داخل بیضه به کیسه بیضه می‌برند و از آنجا آن را به طرف قلب بر می‌گردانند. گاهی اوقات خون به راحتی در داخل این سیاهرگ‌ها حرکت نمی‌کند و در آنجا انباشته شده و باعث بزرگ شدن سیاهرگ می‌شود.

اصولاً هیچ عامل خطر شناخته شده‌ای برای تشکیل واریکوسل وجود ندارد و علت دقیق به وجود آمدن آن نیز ناشناخته است. واریکوسل به آرامی و در طی یک دوره زمانی طولانی تشکیل می‌شود. اغلب مردانی که به این عارضه دچار می‌شوند در سنین ۱۵ تا ۲۵ سال هستند.

بیماری پیرونی

تشخیص واریکوسل

واریکوسل معمولا با معاینه ی بالینی تشخیص داده می شود. معاینه بایستی در یک اتاق گرم انجام گیرد. معاینه هم در حالت عادی و هم در حال انجام مانور زورزدن توسط بیمار انجام می شود. در ضمن حین معاینه، بیضه ها بایستی از لحاظ اندازه و قوام نیز ارزیابی شوند.

برای تعیین اندازه ی بیضه از روش های مختلفی مثل خط کش و یا سونوگرافی استفاده می شود. دقیق ترین روش اندازه گیری استفاده از سونوگرافی است. از مزایای دیگر سونوگرافی تشخیص توده های احتمالی بیضه است و همچنین می تواند موارد ناشایع واریکوسل داخل بیضه ای را که در کمتر از ۲ درصد بیماران رخ می دهد به دقت نشان دهد.

در صورت امکان بایستی از بیمار آزمایش منی انجام شود زیرا این آزمایش معرف مناسبی برای عملکرد بیضه در بالغین می باشد ولی باید در نظر داشت که انجام این آزمایش در نوجوانان و دوره ی بلوغ یعنی در سن ۱۲ تا ۱۸ سالگی به دلیل ملاحظات اخلاقی از محدودیت هایی برخوردار است. بعلاوه پارامترهای منی در این سن ممکن است با بالغین تفاوت هایی داشته باشدکه ناشی از عدم تکامل جنسی کامل این گروه سنی است.

بنابراین اغلب پزشکان از انجام آزمایش منی در این گروه سنی از بیماران صرف نظر می کنند. از دیگر آزمایش ها می توان به اندازه گیری هورمون FSH اشاره کرد ولی این تست با پارامترهای غیر طبیعی در مایع منی و یا میزان باروری افراد ارتباط مشخصی نداشته و در نتیجه امروزه از این تست به عنوان معیاری در درمان جراحی واریکوسل استفاده نمی شود.

روش سونوگرافی رنگی داپلر قادر به تشخیص موارد خفیف که درمعاینه ی بیمار قابل تشخیص نیست می باشد. به این نوع واریکوسل اصطلاحا واریکوسل تحت بالینی یا Subclinical می گویند. از آنجایی که واریکوسل Subclinical در ۶۰ درصد بیماران مراجعه کننده به کلینیک های ناباروری و همچنین در حدود ۴۰ درصد مردان بارور وجود دارد لذا اهمیت بالینی این تشخیص تا حد زیادی زیر سوال می باشد.

تصاویر واریکوسل

درد واریکوسل چگونه است؟

در اینجا ویژگی های بارز دردهای اسکروتومی مرتبط با واریکوسل را بیان می کنیم:

✅ معمولاً درد موضعی و خفیف است که پس از بلوغ شروع می شود (وقتی اولین واریکوسل ایجاد می شود).
✅ تقریباً همیشه در سمت چپ و نه در سمت راست قرار دارد ، زیرا ۹۵٪ واریکوسل ها فقط در سمت چپ اتفاق می افتند.
✅ این درد معمولاً در “مفصل” اطراف آن یا بالای آن است. پوست اسکروت آسیب نمی زند. معمولاً در ناحیه کشاله ران، که نشانه درد فتق است، درد وجود ندارد.
✅ درد واریکوسل خفیف یا “احتقانی” است، همچنین ممکن است فرد به تدریج احساس “سنگینی” یا افزایش درد کند. درد واریکوسل شدید نیست.
✅ درد با فعالیت بدنی (یعنی ورزش، رابطه جنسی)، ایستادن و حتی نشستن بدتر می شود. غالباً فقط در پایان روز وجود دارد.
✅ از آنجایی که درد در اثر افزایش فشار وارد بر ناحیه بیشتر می شود، اگر دراز بکشید درد واریکوسل کاملاً برطرف می شود. این امر آن را از نظر اپیدیدیمیت که یک درد التهابی ثابت تر است، متفاوت می کند.
✅ به همین ترتیب ، ممکن است در طول روز یا عصر شبانه احساس درد کنید، اما هرگز صبح بعد از خواب طولانی در تمام شب احساس درد نمی کنید که این یک ویژگی مشخص است.
✅ قرص های مسکن واقعاً کمکی نمی کنند زیرا درد در طبیعت التهاب ندارد.

نکاتی در مورد درمان واریکوسل

در حال حاضر مواردی که توصیه به درمان واریکوسل به روش جراحی می شود شامل موارد زیر است:

۱) عقیمی در زمینه ی واریکوسل تایید شده با آزمایش منی

۲) کاهش قابل توجه رشد بیضه ی مبتلا به واریکوسل

۳) کاهش رشد هر دو بیضه

۴) درد مرتبط با واریکوسل(در اینگونه موارد بهبودی درد در ۷۰ تا ۹۰ درصد موارد پس از جراحی اتفاق می افتد).

۵) غیر طبیعی بودن آزمایش اسپرم ( فقط در بیماران بالای ۱۸ سال)

روش انتخابی برای جراحی واریکوسل بر اساس تجربه و ترجیح جراح و همچنین میزان عوارض تعیین می شود. میزان موفقیت جراحی معمولا بر اساس میزان عود واریکوسل و احتمال بروز هیدروسل سنجیده می شود. زمان دقیقی برای بروز عوارض فوق الذکر تعیین نشده است ولی میانگین زمان لازم برای بروز هیدروسل بعد ازجراحی واریکوسل بین ۶ ماه تا ۲ سال در نظر گرفته می شود. اگر چه بسیاری از موارد هیدروسل با گذشت زمان بهبود خودبخودی می یابند ولی در حدود نیمی از موارد نیاز به اقدام جراحی جهت درمان هیدروسل وجود دارد.

یکی از روش های جراحی واریکوسل که در آن میزان عود و دیگر عوارض مانند هیدروسل نسبت به دیگر روش های جراحی خیلی کم تر می باشد جراحی با استفاده از میکروسکوپ و به عبارتی دیگر میکروسرجری است.

مراقبت پیش و پس از عمل واریکوسل

پس از تصمیم گیری برای عمل و انجام آزمایشات روتین خون و بررسی اسپرم موهای ناحیه عمل شب قبل یا صبح عمل تراشیده می شوند. ازساعت ۱۲ شب قبل از عمل بیمار دیگر چیزی نمی خورد. عمل با بیهوشی عمومی یا بیحسی از کمر(نخاعی) بسته به شرایط بیمار و صلاحدید متخصص بیهوشی انجام می گردد.

مدت زمان عمل بستگی به فاکتورهای گوناگون دارد و متوسط ۳۰ تا ۴۰ دقیقه می باشد. بیمار همان روز یا فردا صبح مرخص میشود و به مدت حداقل ۷تا ۱۴ روز استراحت پزشکی خواهد داشت. بهتر است نزدیکی از روز هفتم به بعدانجام گردد.


بیشتر بدانید…

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.3/5 - (86 امتیاز)
  • تصویر کاربر آرش جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 756 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید آقای دکتر
    مضرات زگیل تناسلی برای آقایان چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      بعضی از انواع پر خطر ویروس می توانند استعداد تبدیل به بدخیمی داشته باشند
  • تصویر کاربر ابی جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1467 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من 26 سال دارم و تا بحال سکس نداشته ام و در این مدت خود ارضایی انجام داده ام و چند سالیه که متوجه شدم انزال زود رس دارم و دیگه روم نشده برم با کسی سکس کنم در ضمن در حالت عادی آلتم خیلی خیلی کوچیک میشه ولی موقعه نعوظ کامله بزرگ و به اندازه نرمال میرسه
    لطفا کمکم کنید باید چکار کنم هم برای انزالم و هم برای اینکه در عادی آلت بزرگتر بشه چون روم نمیشه جایی دکتر برم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      سایز آلت در حالت عادی ملاکی نیست و نیازی به اقدامی ندارد. زودانزالی درمان قطعی ندارد ولی با درواروهایی مثل بیحس کننده های موضعی و قرص هایی مثل پاروکستین می توان آنرا کنترل کرد ولی تا زمانی که دارو مصرف می کنید موثر است و با قطع دارو مشکل مجددا ظاهر می شود. لذا این موضوع نباید مانع این شود که شما از سکس دوری کنید
  • تصویر کاربر پژمان جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 892 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر
    ابتدا شرح حال مختصری از نشانه بیماری می دهم : اینجانب ابتداً در تاریخ 22/05/91 با مرجعه به دکتر ارولژ بدلیل احساس تکرر ادرار تشخیص دکتر مبنی بر عفونت بوده و داروهای Ciprofloxacin 300 و Azithromycin 500 تجویز شد که بعد از مصرف مشکل برطرف گشت تا اینکه در مهرماه بدلیل بالا بودن آنزیمهای کبدی و مراجهه به پزشک دارو های لیورگل و جم فیبروزیل تجویز شد و در یک دور درمانی 2 ماهه مصرف شد که اینجانب با پیاده روی و پرهیز غذایی سعی در کنترل بیماری کبد چرب خود که در سونوگرافی مهرماه گرید 2 تشخیص داده شد داشتم تا اینکه مجددا برای چک آپ این بیماری در هفته گذشته با ازمایش خون انزیمها پایین و در حد نرمال رسیدند ولی در سونو گرافی کامل شکمی اینجانب که بدلیل کمی درد داشتن در قسمت سمت راست پایین شکم و دیده شدن چند قطره خون بعد از ادرار که یکبار صورت گرفت ، انجام شد علاوه بر گرید 2 بودن کبد چرب اینجانب تشخیص تورم پرستات نیز داده شد که به شرح ذیل گزارش شد:
    (پروستات به سایز 32*40*42 میل متر و وزن 29 گرم بزرگتر از حد طبیعی میباشد(BPH) . اکوژنیسته پروستات نرمال است و ضایعه فضاگیر در پارانشیم پروستات دیده نمی شود.)
    که با مرجعه مجدد به دکتر ارولوژ مجددا همان داروه ها سال گذشته با دوز 500 تجویز شد و توصیه شد که بعد از دور درمان حتماً برای عمل جراحی به ایشان مراجعه نماییم خواستم دراین مورد بخصوص نظر جنابعالی را بدانم و همچنین همسرم همزمان تحت درمان است
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      متاسفانه من اطلاعی از سن شما و بیماری های احتمالی همراه ندارم ولی اگر در حال حاضر مشکل ادررای ندارید نیازی به درمان ندارید و جراحی را اصلا در این مرحله به شما پیشنهاد نمی کنم
  • تصویر کاربر شاهرخ جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 479 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر جباری من حدود 5 ماه پیش ی چیزی مثل جوش قسمت پایین آلت تناسلیم(مرد) دیدم جدی نگرفتم 1 ماه پیش تو یک سایت خوندم فهمیدم زگیل تناسلی هست الان زیاد شدن شبیه گل کلم چون ما توی ی شهر دور افتاده هستیم و فعلا امکان امدن به تهران نیست احتمال میدم خانومم هم مبتلا شده میخواستم بدونم نزدیکی با خانوومم با عث پیشرفت بیماری میشه لطفا جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      نزدیکی کردن می تواند باعث کاشته شدن ویروس در نواحی جدید شود ولی من جایی ندیدم که زوج های مبتلا را از انجام نزدیکی منع کنند
  • تصویر کاربر سعید جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 517 مشاهده پرسش
    با سلام من پسر 21 ساله هستم بیضه راستم بالای التم قرار داره مادر زادی الان میخام عمل کنم ایا فایده ای داره چون میگن حد اکثر باید تا5 سالگی عمل بشه میخاستم بدونم جای امیدی هست کلا در این مورد منو راهنمایی کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      بر روی باروری تاثیری ندارد ولی برای انجام معاینه ماهیانه و تشخص زود هنگام بیماری های بدخیم احتمالی بیضه بایستی عمل کنید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امین پنجشنبه ۲ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 318 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید...
    دکتر من واریکوسل درجه سه دارم و بیضه چپم کوچیک شده ولی هم نعوذ کامل دارم هم خیلی گرمم رفتم دکتر ازمایش اسپرم دادم همه چی نرمال بود و دکتر گفت برو برای بچه اقدام کن اگه بچه دار نشدی عمل کن...
    دکتر الان بیضه چپم ممکنه تحت تاثیر وریکوسل درجه سه ایتقد کوچیک بشه که ناپدید بشه و از کار بیوفته و در روابط زناشویی دیگه نداشته باشم؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر میلاد جمعه ۲۸ دی ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    سلام.خسته نباشید.عمل لاپاراسکوپی واریکوسل نتیجه خوبی داره؟؟؟بعد عمل احتیاج به چه مدت استراحت داره؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۸ دی ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام
      میکروسکوپیک دقیق تر از لاپاروسکوپی هست
  • تصویر کاربر مهساغلامی شنبه ۸ دی ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 328 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید پسرم رفته سونو انجام داده با این موضوع ....هردو تستیس واپیدیدیم با جزئیات طبیعی است ودر حالت ایستاده حداکثرقطروریدی شبکه پمپنیفورم در سمت راست 26میلیمتر بوده که مطرح کننده واریکوسل در این سمت است هیدروسل رویت نشد .‌.لطفا راهنمایی کنید که مشکل خاصی که نیست انشالله
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۸ دی ۹۷( 6 سال پیش)

      سلام

      زیر 3 میلی متر مشکلی نیست

  • تصویر کاربر Sinabhl شنبه ۸ دی ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 361 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر و ممنون از سایت خوب و جوابدهی شما
    من چند وقتیه فقط وقتی میرم دستشویی (نشستن در حالت دستشویی) بیضه هام یه کوچولو پف میکنن (تا اینجا فک کنم چیز عادیی باشه) بعد احساس میکنم سمت چپ یه توده ای بوجود میاد که با با انگشتم میتونم حسش کنم که این توده در سمت دیگه احساس نمیشه. هیچ دردی ندارم ولی بعضی وقتا یه حالت قلقلک یا عبور جریان یا شبیه این حس میکنم. تو حالت ایستاده یا خوابیده اصلا هیچی دیده نمیشه.
    رفتم سونوگرافی هیچ علائم غیر عادی از هرنیا و واریکوسل و هیدروسل و توده مایع یا جامد دیده نشد.
    امکان داره چیزی باشه ولی سونوگرافی قادر به تشخیصش نباشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۸ دی ۹۷( 6 سال پیش)

      سلام

      بعید می دونم با اینحال اگر دل نگران هستید مجدد سونو کنید

  • تصویر کاربر محسن دوشنبه ۲۶ آذر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من رفتم دکتر گفت که واریکسل گرید1 یا خفیف دارید و مشکلی نیست و نیاز به درمان ندارید و من 2 پسر دارم و ما یک دختر هم میخواهیم آیا این بیماری می تواند خللی در کار ما ایجاد کند
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۶ آذر ۹۷( 6 سال پیش)

      سلام

      غالبا مشکلی ایجاد نمی کند

درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

021-91301782

نوبت دهی اینترنتی