اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

علائم، تشخیص و درمان واریکوسل

در این مقاله مطالعه می کنید:

علائم واریکوسل در اغلب بیماران مراجعه کننده با واریکوسل یک طرفه مشهود نمی باشد. درد مبهم ناشی از واریکوسل علامت ناشایعی است که فقط در ۲ تا ۱۰ درصد بیماران مشاهده می شود.

در گذشته واریکوسل، به عنوان یک بیماری پیشرونده معرفی شده بود ولی در بعضی مطالعات اخیر در سال ۲۰۰۹ نشان داده شد که بین گذشت زمان و بدتر شدن کیفیت اسپرم بیماران ارتباطی وجود ندارد. با توجه به شیوع حدود ۱۵ درصدی واریکوسل در زمان بلوغ و میزان ۸۵ درصد باروری در بالغین مبتلا به واریکوسل، می توان نتیجه گیری کرد که تحت نظر گرفتن این بیماران یک انتخاب معقول در برخورد با اغلب موارد واریکوسل در سنین نوجوانی می باشد.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل یعنی گشاد شدن ورودی های (سیاهرگ ها) بیضه به دلیل برگشت خون وریدی که از بیضه به سمت قلب پیش می رود. واریکوسل شایع ترین عمل جراحی انجام شده برای اصلاح ناباروری مردان است.

علائم بیماری واریکوسل در آقایان

بیمار ممکن است با شکایت بزرگی، یا عدم تقارن بیضه‌ها، یا درد بیضه، و یا پس از ازدواج، با ناباروری مراجعه کند. ولی شایعترین فرم آن، بدون علامت، و بطور اتفاقی، حین معاینه، متوجه آن می‌گردند. درمعاینه، بزرگی و تورم عروق بیضه، بخصوص در سمت چپ مشهود است و درحالت ایستاده، و یا افزایش فشار شکمی ‌تشدید می‌یابد و در حالت خوابیده از بین می‌رود (درصورتیکه تورم عروق درحالت خوابیده از بین نرفت، بایستی به نوع ثانویه آن شک کرد.)

علت بیماری واریکوسل

بیضه‌ها از طریق اتصال به طناب منوی در جای خود نگه داشته شده‌اند. طناب نگهدارنده هر بیضه، همچنین حامل سیاهرگ‌ها، سرخرگ‌ها و اعصاب متعلق به هر غده بیضه می‌باشد. در سیاهرگ‌های سالم در داخل کیسه بیضه، یک سری دریچه‌های یک طرفه وجود دارد که خون را از داخل بیضه به کیسه بیضه می‌برند و از آنجا آن را به طرف قلب بر می‌گردانند. گاهی اوقات خون به راحتی در داخل این سیاهرگ‌ها حرکت نمی‌کند و در آنجا انباشته شده و باعث بزرگ شدن سیاهرگ می‌شود.

اصولاً هیچ عامل خطر شناخته شده‌ای برای تشکیل واریکوسل وجود ندارد و علت دقیق به وجود آمدن آن نیز ناشناخته است. واریکوسل به آرامی و در طی یک دوره زمانی طولانی تشکیل می‌شود. اغلب مردانی که به این عارضه دچار می‌شوند در سنین ۱۵ تا ۲۵ سال هستند.

بیماری پیرونی

تشخیص واریکوسل

واریکوسل معمولا با معاینه ی بالینی تشخیص داده می شود. معاینه بایستی در یک اتاق گرم انجام گیرد. معاینه هم در حالت عادی و هم در حال انجام مانور زورزدن توسط بیمار انجام می شود. در ضمن حین معاینه، بیضه ها بایستی از لحاظ اندازه و قوام نیز ارزیابی شوند.

برای تعیین اندازه ی بیضه از روش های مختلفی مثل خط کش و یا سونوگرافی استفاده می شود. دقیق ترین روش اندازه گیری استفاده از سونوگرافی است. از مزایای دیگر سونوگرافی تشخیص توده های احتمالی بیضه است و همچنین می تواند موارد ناشایع واریکوسل داخل بیضه ای را که در کمتر از ۲ درصد بیماران رخ می دهد به دقت نشان دهد.

در صورت امکان بایستی از بیمار آزمایش منی انجام شود زیرا این آزمایش معرف مناسبی برای عملکرد بیضه در بالغین می باشد ولی باید در نظر داشت که انجام این آزمایش در نوجوانان و دوره ی بلوغ یعنی در سن ۱۲ تا ۱۸ سالگی به دلیل ملاحظات اخلاقی از محدودیت هایی برخوردار است. بعلاوه پارامترهای منی در این سن ممکن است با بالغین تفاوت هایی داشته باشدکه ناشی از عدم تکامل جنسی کامل این گروه سنی است.

بنابراین اغلب پزشکان از انجام آزمایش منی در این گروه سنی از بیماران صرف نظر می کنند. از دیگر آزمایش ها می توان به اندازه گیری هورمون FSH اشاره کرد ولی این تست با پارامترهای غیر طبیعی در مایع منی و یا میزان باروری افراد ارتباط مشخصی نداشته و در نتیجه امروزه از این تست به عنوان معیاری در درمان جراحی واریکوسل استفاده نمی شود.

روش سونوگرافی رنگی داپلر قادر به تشخیص موارد خفیف که درمعاینه ی بیمار قابل تشخیص نیست می باشد. به این نوع واریکوسل اصطلاحا واریکوسل تحت بالینی یا Subclinical می گویند. از آنجایی که واریکوسل Subclinical در ۶۰ درصد بیماران مراجعه کننده به کلینیک های ناباروری و همچنین در حدود ۴۰ درصد مردان بارور وجود دارد لذا اهمیت بالینی این تشخیص تا حد زیادی زیر سوال می باشد.

تصاویر واریکوسل

درد واریکوسل چگونه است؟

در اینجا ویژگی های بارز دردهای اسکروتومی مرتبط با واریکوسل را بیان می کنیم:

✅ معمولاً درد موضعی و خفیف است که پس از بلوغ شروع می شود (وقتی اولین واریکوسل ایجاد می شود).
✅ تقریباً همیشه در سمت چپ و نه در سمت راست قرار دارد ، زیرا ۹۵٪ واریکوسل ها فقط در سمت چپ اتفاق می افتند.
✅ این درد معمولاً در “مفصل” اطراف آن یا بالای آن است. پوست اسکروت آسیب نمی زند. معمولاً در ناحیه کشاله ران، که نشانه درد فتق است، درد وجود ندارد.
✅ درد واریکوسل خفیف یا “احتقانی” است، همچنین ممکن است فرد به تدریج احساس “سنگینی” یا افزایش درد کند. درد واریکوسل شدید نیست.
✅ درد با فعالیت بدنی (یعنی ورزش، رابطه جنسی)، ایستادن و حتی نشستن بدتر می شود. غالباً فقط در پایان روز وجود دارد.
✅ از آنجایی که درد در اثر افزایش فشار وارد بر ناحیه بیشتر می شود، اگر دراز بکشید درد واریکوسل کاملاً برطرف می شود. این امر آن را از نظر اپیدیدیمیت که یک درد التهابی ثابت تر است، متفاوت می کند.
✅ به همین ترتیب ، ممکن است در طول روز یا عصر شبانه احساس درد کنید، اما هرگز صبح بعد از خواب طولانی در تمام شب احساس درد نمی کنید که این یک ویژگی مشخص است.
✅ قرص های مسکن واقعاً کمکی نمی کنند زیرا درد در طبیعت التهاب ندارد.

نکاتی در مورد درمان واریکوسل

در حال حاضر مواردی که توصیه به درمان واریکوسل به روش جراحی می شود شامل موارد زیر است:

۱) عقیمی در زمینه ی واریکوسل تایید شده با آزمایش منی

۲) کاهش قابل توجه رشد بیضه ی مبتلا به واریکوسل

۳) کاهش رشد هر دو بیضه

۴) درد مرتبط با واریکوسل(در اینگونه موارد بهبودی درد در ۷۰ تا ۹۰ درصد موارد پس از جراحی اتفاق می افتد).

۵) غیر طبیعی بودن آزمایش اسپرم ( فقط در بیماران بالای ۱۸ سال)

روش انتخابی برای جراحی واریکوسل بر اساس تجربه و ترجیح جراح و همچنین میزان عوارض تعیین می شود. میزان موفقیت جراحی معمولا بر اساس میزان عود واریکوسل و احتمال بروز هیدروسل سنجیده می شود. زمان دقیقی برای بروز عوارض فوق الذکر تعیین نشده است ولی میانگین زمان لازم برای بروز هیدروسل بعد ازجراحی واریکوسل بین ۶ ماه تا ۲ سال در نظر گرفته می شود. اگر چه بسیاری از موارد هیدروسل با گذشت زمان بهبود خودبخودی می یابند ولی در حدود نیمی از موارد نیاز به اقدام جراحی جهت درمان هیدروسل وجود دارد.

یکی از روش های جراحی واریکوسل که در آن میزان عود و دیگر عوارض مانند هیدروسل نسبت به دیگر روش های جراحی خیلی کم تر می باشد جراحی با استفاده از میکروسکوپ و به عبارتی دیگر میکروسرجری است.

مراقبت پیش و پس از عمل واریکوسل

پس از تصمیم گیری برای عمل و انجام آزمایشات روتین خون و بررسی اسپرم موهای ناحیه عمل شب قبل یا صبح عمل تراشیده می شوند. ازساعت ۱۲ شب قبل از عمل بیمار دیگر چیزی نمی خورد. عمل با بیهوشی عمومی یا بیحسی از کمر(نخاعی) بسته به شرایط بیمار و صلاحدید متخصص بیهوشی انجام می گردد.

مدت زمان عمل بستگی به فاکتورهای گوناگون دارد و متوسط ۳۰ تا ۴۰ دقیقه می باشد. بیمار همان روز یا فردا صبح مرخص میشود و به مدت حداقل ۷تا ۱۴ روز استراحت پزشکی خواهد داشت. بهتر است نزدیکی از روز هفتم به بعدانجام گردد.


بیشتر بدانید…

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.3/5 - (87 امتیاز)
  • تصویر کاربر رحمان پنجشنبه ۱۹ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 203 مشاهده پرسش
    ايا در ازمايش اسپرم قسمت موروفولوژي اسپرم ،اسپرم هاي ab normal. 95%باشد براي پسر دار شدن مشكلي ايجاد ميشود ؟يعني در مورفولوژي اسپرم فقط 5%نرمال بوده لطفا تفسير اين ازمايش را از جهت توانايي پسر دار شدن براي ما انجام دهيد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۹ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      هیچ آزمایشی نمی تواند جنسیت جنین را بصورت قطع پیش بینی کند فقط احتمالات را مطرح می کند و هرچه اسپرم ها نرمال تر باشند احتمال پسر شدن بیشت می شود
  • تصویر کاربر رضا پنجشنبه ۱۹ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 227 مشاهده پرسش
    Volum 3.5
    Liquefication 120
    Viscosity : high
    Ph 7.6
    Abnormal morphology : 40
    Motility 1hr : 40
    Motility 2 hr : 45
    WBC : 2_4
    R.b.c : 1_2
    Epithelial cells 1_2
    Forward motility grad 1 : 60
    Forward motility grad2 : 25
    Forward motility grad3 : 10
    Forward motility grad 4 : 5
    Aggregated sperms : positive2
    Sperm count( density) : 69
    Total sperm count : 241.5
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۹ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      لطفا در صورت امکان عکس آزمایش را ارسال کنید
  • تصویر کاربر قاسم پنجشنبه ۱۹ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید چند روز پیش به علت پیچش در بیضه سونوگرافی کردم که تشخیص واریکوسل بود.باتوجه به اینکه من ازدواج کردم ودوفرزند دارم احتیاج به عمل هست یا نه؟واریکوسل در آسپکت فوقانی هردوتستیس مشاهده شد. در بالای آلت تناسلی 4انگشت زیرناف سمت چپ وراست کمی درد دارم.آیا این درد به واریکوسل ربط دارد یا نه؟در ضمن الان دیگه پیچشه بیضه ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۹ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      مهم ترین علت جراحی واریکوسل درمان ناباروری است و شما که 2 فرزند دارید نیازی به جراحی نیست
      درد واریکوسل با زیاد ایستادن و راه رفتن ایجاد و با استراحت بهبود می یابد
  • تصویر کاربر اشکان جمعه ۲۰ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 203 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر خسته نباشید
    متوجه شدم در جلوی بیضه همانند نقطه ای که در تصویر علامت زدم کمی برآمدگی به صورت یک جوش ( به اندازه ی ناخن کوچک ) وجود دارد که در بیضه چپ و راست تقریبا در حالت قرینه و روبروی هم است
    دو هفته پیش برای یک موردی به دکتر مراجعه کرده بودم که در اون زمان هم این حالت وجود داشت و در معاینه دکتر به این مسئله اشاره ای نکردند و در ان زمان حتی کمی بزرگ تر مثل یک رگ بود
    خواستم ببینم آیا این یک رگه و یا چیز مهمی هست و باید نشون داده بشه مجدد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۸ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      از روی عکس و توضیحاتی که فرستادید نمی توان حدسی زد لذا بهتر است معاینه شوید البته همین که قرینه در هر دو بیضه می باشد احتمالا چیز مهم و نگران کننده ای نیست
    2. تصویر کاربر اشکان جمعه ۲۰ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      ممنون افای دکتر
      این مورد ممکنه ربطی به واریکسول داشته باشه؟
      بعد این مورد تورم که می گم همیشه وجود نداره یعنی در حالت ازاد گاهی اوقات فقط هستش و گاهی اوقات خیر
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۰ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      واریکوسل ، اسپرماتوسل و برجستیگی خود اپیدیدیم از تشخیص های احتمالی هستند.
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر محمدصفاری سه شنبه ۱۷ مرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 244 مشاهده پرسش
    سلام جناب آقای دکترجباری عزیز ممنون ازابزاری که درخدمت مابیماران قراردادید. من 43سالمه طی عمل قلب که درکودکی انجام دادم ،دچارآسیب مجاری شدم که همان اوایل توسط دکترمحمودکبیری دراصفهان عمل شدم وبیست سالی تقریبا مشکلی نداشتم تا شش سال پیش که تاحالا سه مرتبه عمل اروترومی انجام دادم که آخریش توسط دکترسیدجلیل حسینی درتهران بود. عکس آخری گویای مجدد تنگی است که حتی بدترازقبل شده .می خواستم ازتون بپرسم آیا باعمل باز ،بیماری من تموم میشه؟ آیابااین عمل مشکلی درروابط جنسی وزناشویی برای من بوجود نمیاد؟ممنون میشم کمکم کنید.خیلی حال روحی خوبی ندارم،میتونم امیدبرای بهبود داشته باشم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۷ مرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      یورتروتومی برای شما درمان مناسبی نیست و هربار یورتروتومی شرایط شما را بدتر و شانس موفقیت با جراحی باز را کمتر می کند. شما بایستی جراحی باز شوید. اگر سابقه ی جراحی نداشتید میزان موفقیت 100 % بود ولی با توجه به سابقه جراحی احتمال موفقیت 90 تا 95 درصد هست و در مورد احتمال ناتوانی جنسی نیز با توجه به سابقه ی جراحی قبلی نمی توان نظر قطعی داد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهران جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 440 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر من دو هفته بعداز عمل واريكوسل آزمايش اسپرم دادم و 18 سال دارم و اين نتايج آزمايشه؟گريد 3 داشتم.وضعيتم چطوره؟
    volume....... 3
    color...... milky
    PH....... 8
    viscosity...... normal
    liquefaction time........ 30 min
    sperm count........ 60.1
    normal form....... 70%
    abnormal form...... 30%
    motil after1 hrs...... 65%
    motil after 2 hrs...... 60%
    WBC....... 12-15
    RBC...... 0-1
    EP cell....... 0-1
    gread0........ 35%
    gread1....... 25%
    gread2........ 25%
    gread3....... 10%
    gread4...... 5%
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      ممنون از عکس دسته گلی که فرستادید. در این آزمایش شکل و تعداد اسپرم نرمال هست. بایستی ملاک Grading آزمایشگاه معلوم شود تا در مورد حرکت اسپرم ها مشخص شود
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

021-91301782

نوبت دهی اینترنتی