اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

علائم، تشخیص و درمان واریکوسل

در این مقاله مطالعه می کنید:

علائم واریکوسل در اغلب بیماران مراجعه کننده با واریکوسل یک طرفه مشهود نمی باشد. درد مبهم ناشی از واریکوسل علامت ناشایعی است که فقط در ۲ تا ۱۰ درصد بیماران مشاهده می شود.

در گذشته واریکوسل، به عنوان یک بیماری پیشرونده معرفی شده بود ولی در بعضی مطالعات اخیر در سال ۲۰۰۹ نشان داده شد که بین گذشت زمان و بدتر شدن کیفیت اسپرم بیماران ارتباطی وجود ندارد. با توجه به شیوع حدود ۱۵ درصدی واریکوسل در زمان بلوغ و میزان ۸۵ درصد باروری در بالغین مبتلا به واریکوسل، می توان نتیجه گیری کرد که تحت نظر گرفتن این بیماران یک انتخاب معقول در برخورد با اغلب موارد واریکوسل در سنین نوجوانی می باشد.

واریکوسل چیست؟

واریکوسل یعنی گشاد شدن ورودی های (سیاهرگ ها) بیضه به دلیل برگشت خون وریدی که از بیضه به سمت قلب پیش می رود. واریکوسل شایع ترین عمل جراحی انجام شده برای اصلاح ناباروری مردان است.

علائم بیماری واریکوسل در آقایان

بیمار ممکن است با شکایت بزرگی، یا عدم تقارن بیضه‌ها، یا درد بیضه، و یا پس از ازدواج، با ناباروری مراجعه کند. ولی شایعترین فرم آن، بدون علامت، و بطور اتفاقی، حین معاینه، متوجه آن می‌گردند. درمعاینه، بزرگی و تورم عروق بیضه، بخصوص در سمت چپ مشهود است و درحالت ایستاده، و یا افزایش فشار شکمی ‌تشدید می‌یابد و در حالت خوابیده از بین می‌رود (درصورتیکه تورم عروق درحالت خوابیده از بین نرفت، بایستی به نوع ثانویه آن شک کرد.)

علت بیماری واریکوسل

بیضه‌ها از طریق اتصال به طناب منوی در جای خود نگه داشته شده‌اند. طناب نگهدارنده هر بیضه، همچنین حامل سیاهرگ‌ها، سرخرگ‌ها و اعصاب متعلق به هر غده بیضه می‌باشد. در سیاهرگ‌های سالم در داخل کیسه بیضه، یک سری دریچه‌های یک طرفه وجود دارد که خون را از داخل بیضه به کیسه بیضه می‌برند و از آنجا آن را به طرف قلب بر می‌گردانند. گاهی اوقات خون به راحتی در داخل این سیاهرگ‌ها حرکت نمی‌کند و در آنجا انباشته شده و باعث بزرگ شدن سیاهرگ می‌شود.

اصولاً هیچ عامل خطر شناخته شده‌ای برای تشکیل واریکوسل وجود ندارد و علت دقیق به وجود آمدن آن نیز ناشناخته است. واریکوسل به آرامی و در طی یک دوره زمانی طولانی تشکیل می‌شود. اغلب مردانی که به این عارضه دچار می‌شوند در سنین ۱۵ تا ۲۵ سال هستند.

بیماری پیرونی

تشخیص واریکوسل

واریکوسل معمولا با معاینه ی بالینی تشخیص داده می شود. معاینه بایستی در یک اتاق گرم انجام گیرد. معاینه هم در حالت عادی و هم در حال انجام مانور زورزدن توسط بیمار انجام می شود. در ضمن حین معاینه، بیضه ها بایستی از لحاظ اندازه و قوام نیز ارزیابی شوند.

برای تعیین اندازه ی بیضه از روش های مختلفی مثل خط کش و یا سونوگرافی استفاده می شود. دقیق ترین روش اندازه گیری استفاده از سونوگرافی است. از مزایای دیگر سونوگرافی تشخیص توده های احتمالی بیضه است و همچنین می تواند موارد ناشایع واریکوسل داخل بیضه ای را که در کمتر از ۲ درصد بیماران رخ می دهد به دقت نشان دهد.

در صورت امکان بایستی از بیمار آزمایش منی انجام شود زیرا این آزمایش معرف مناسبی برای عملکرد بیضه در بالغین می باشد ولی باید در نظر داشت که انجام این آزمایش در نوجوانان و دوره ی بلوغ یعنی در سن ۱۲ تا ۱۸ سالگی به دلیل ملاحظات اخلاقی از محدودیت هایی برخوردار است. بعلاوه پارامترهای منی در این سن ممکن است با بالغین تفاوت هایی داشته باشدکه ناشی از عدم تکامل جنسی کامل این گروه سنی است.

بنابراین اغلب پزشکان از انجام آزمایش منی در این گروه سنی از بیماران صرف نظر می کنند. از دیگر آزمایش ها می توان به اندازه گیری هورمون FSH اشاره کرد ولی این تست با پارامترهای غیر طبیعی در مایع منی و یا میزان باروری افراد ارتباط مشخصی نداشته و در نتیجه امروزه از این تست به عنوان معیاری در درمان جراحی واریکوسل استفاده نمی شود.

روش سونوگرافی رنگی داپلر قادر به تشخیص موارد خفیف که درمعاینه ی بیمار قابل تشخیص نیست می باشد. به این نوع واریکوسل اصطلاحا واریکوسل تحت بالینی یا Subclinical می گویند. از آنجایی که واریکوسل Subclinical در ۶۰ درصد بیماران مراجعه کننده به کلینیک های ناباروری و همچنین در حدود ۴۰ درصد مردان بارور وجود دارد لذا اهمیت بالینی این تشخیص تا حد زیادی زیر سوال می باشد.

تصاویر واریکوسل

درد واریکوسل چگونه است؟

در اینجا ویژگی های بارز دردهای اسکروتومی مرتبط با واریکوسل را بیان می کنیم:

✅ معمولاً درد موضعی و خفیف است که پس از بلوغ شروع می شود (وقتی اولین واریکوسل ایجاد می شود).
✅ تقریباً همیشه در سمت چپ و نه در سمت راست قرار دارد ، زیرا ۹۵٪ واریکوسل ها فقط در سمت چپ اتفاق می افتند.
✅ این درد معمولاً در “مفصل” اطراف آن یا بالای آن است. پوست اسکروت آسیب نمی زند. معمولاً در ناحیه کشاله ران، که نشانه درد فتق است، درد وجود ندارد.
✅ درد واریکوسل خفیف یا “احتقانی” است، همچنین ممکن است فرد به تدریج احساس “سنگینی” یا افزایش درد کند. درد واریکوسل شدید نیست.
✅ درد با فعالیت بدنی (یعنی ورزش، رابطه جنسی)، ایستادن و حتی نشستن بدتر می شود. غالباً فقط در پایان روز وجود دارد.
✅ از آنجایی که درد در اثر افزایش فشار وارد بر ناحیه بیشتر می شود، اگر دراز بکشید درد واریکوسل کاملاً برطرف می شود. این امر آن را از نظر اپیدیدیمیت که یک درد التهابی ثابت تر است، متفاوت می کند.
✅ به همین ترتیب ، ممکن است در طول روز یا عصر شبانه احساس درد کنید، اما هرگز صبح بعد از خواب طولانی در تمام شب احساس درد نمی کنید که این یک ویژگی مشخص است.
✅ قرص های مسکن واقعاً کمکی نمی کنند زیرا درد در طبیعت التهاب ندارد.

نکاتی در مورد درمان واریکوسل

در حال حاضر مواردی که توصیه به درمان واریکوسل به روش جراحی می شود شامل موارد زیر است:

۱) عقیمی در زمینه ی واریکوسل تایید شده با آزمایش منی

۲) کاهش قابل توجه رشد بیضه ی مبتلا به واریکوسل

۳) کاهش رشد هر دو بیضه

۴) درد مرتبط با واریکوسل(در اینگونه موارد بهبودی درد در ۷۰ تا ۹۰ درصد موارد پس از جراحی اتفاق می افتد).

۵) غیر طبیعی بودن آزمایش اسپرم ( فقط در بیماران بالای ۱۸ سال)

روش انتخابی برای جراحی واریکوسل بر اساس تجربه و ترجیح جراح و همچنین میزان عوارض تعیین می شود. میزان موفقیت جراحی معمولا بر اساس میزان عود واریکوسل و احتمال بروز هیدروسل سنجیده می شود. زمان دقیقی برای بروز عوارض فوق الذکر تعیین نشده است ولی میانگین زمان لازم برای بروز هیدروسل بعد ازجراحی واریکوسل بین ۶ ماه تا ۲ سال در نظر گرفته می شود. اگر چه بسیاری از موارد هیدروسل با گذشت زمان بهبود خودبخودی می یابند ولی در حدود نیمی از موارد نیاز به اقدام جراحی جهت درمان هیدروسل وجود دارد.

یکی از روش های جراحی واریکوسل که در آن میزان عود و دیگر عوارض مانند هیدروسل نسبت به دیگر روش های جراحی خیلی کم تر می باشد جراحی با استفاده از میکروسکوپ و به عبارتی دیگر میکروسرجری است.

مراقبت پیش و پس از عمل واریکوسل

پس از تصمیم گیری برای عمل و انجام آزمایشات روتین خون و بررسی اسپرم موهای ناحیه عمل شب قبل یا صبح عمل تراشیده می شوند. ازساعت ۱۲ شب قبل از عمل بیمار دیگر چیزی نمی خورد. عمل با بیهوشی عمومی یا بیحسی از کمر(نخاعی) بسته به شرایط بیمار و صلاحدید متخصص بیهوشی انجام می گردد.

مدت زمان عمل بستگی به فاکتورهای گوناگون دارد و متوسط ۳۰ تا ۴۰ دقیقه می باشد. بیمار همان روز یا فردا صبح مرخص میشود و به مدت حداقل ۷تا ۱۴ روز استراحت پزشکی خواهد داشت. بهتر است نزدیکی از روز هفتم به بعدانجام گردد.


بیشتر بدانید…

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.3/5 - (87 امتیاز)
  • تصویر کاربر حامد شنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    جناب آقای دکتر با عرض سلام
    ما به مدت یک سال رابطه به قصد بارداری داشتیم که متاسفانه مثبت نبوده، همسرم توسط متخصص زنان بررسی شده و شرایط نرمال بوده است. بنده هم آزمایش اسپرم انجام دادم که همه شاخص ها مانند تعداد اسپرم (85.98( , نرمال بودند به جز موارد زیر:
    spermatogenic = 4-6
    Epihelial cell = 1-2
    WBC = 1-2
    آیا این موارد میتونن دلیل عدم ناباروری باشن؟ (تصاویر آزمایش پیوست شده است)
    ضمنا چند سال پیش در سونوگرافی واریکوسل گرید 1.5 در یک سمت ذکر شده بود

    پیشاپیش از جوابگوییتون سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر لیلا سه شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    سلام ببخشید من درشرف ازدواج با مردی هم که با درد بیضه مراجعه کرده به دکتر و دکتر براش سونوگرافی نوشته رفت سونو گفتن که واریکوسل داره قطر ورید 2.6 هستش ایا این واریکوسل خفیفه یا شدید؟و اینکه میتونیم در اینده بچه دارشیم یا نه? دوم اینکه اندازه بیضه راست 3.2 در 1.8 و بیضه چپ 3.3 در 1.8 با پارانشیم هر دوبیضه طبیعی ایا این کوچکی بیضه نتیجه واریکوسله ؟و اگه نتیجه واریکوسل نیست این کوچکی خودش به تنهایی روی بارداری اثر دارد یا نه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      ایا این واریکوسل خفیفه یا شدید؟........................خفیف
      و اینکه میتونیم در اینده بچه دارشیم یا نه?.............................برای پاسخ به این سوال نیاز به آزمایش اسپرم می باشد
      دوم اینکه اندازه بیضه راست 3.2 در 1.8 و بیضه چپ 3.3 در 1.8 با پارانشیم هر دوبیضه طبیعی ایا این کوچکی بیضه نتیجه واریکوسله؟.......................یکی از علل کوچکی بیضه واریکوسل هست ولی علل متعدد غالبا ناشناخته ی دیگری هم ممکن است وجود اشته باشد
      و اگه نتیجه واریکوسل نیست این کوچکی خودش به تنهایی روی بارداری اثر دارد یا نه ؟.............................برای پاسخ به این سوال نیاز به آزمایش اسپرم می باشد
  • تصویر کاربر امین سه شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 1056 مشاهده پرسش
    با سلام من حدود 34 روز پیش یک رابطه جنسی پر خطر داشتم که کاندوم داشتم ولی پاره شد دوبار و هر دوبار عوضش کردم، و فقط همین یک بار رابطه جنسی پر خطر داشتم الان خیلی استرس داره که ایدز دارم، پس از گذشت 12 روز آزمایش ایدز دادم منفی بود ، و.بعد از سه هفته از دوباره آزمایش دادم hiv a,b , p24 دادم بازم منفی بود، بعد از دوباره بعد از 32 روز از دوباره آزمایش hiv دادم منفی بود، ولی شنیدم که میگن تا سه ماه ایدز معلوم نمیشه و آزمایش هیچ فایده ای نداره، لطفا راهنماییم کنید که آیا ج این آزمایشات درسته یا تا سه ماه باید تو.استرس باشم و صبر بدم، حدودا یک هفته قبل هم به مدت هفت روز احساس میکردم تب دارم و سه روز.سر درد قسمت چپ سرم سمته شقیقه هام داشتم چند تا عکس هست از کیسه بیضم که روش قرمز شده ویکسری دون دون سفید زیر پوستی حس.میکنم هست که قبلا نه قرمزی داشت نه دونه .کنار بیضه قسمته رون پام که یکسری رد قرمز با فرو رفتی هست که واقعا منو.ترسونده ، البته هر وقت لاغر میشم این رد شبیه این یه وجود میاد البته رو.دستم نه رون پاهام چون تو این یکماه همش به بیماری ایدز فکر کردم لاغر شدم 2 کیلو ینی دلیل این رد های قرمز کنار رونم میتونه از لاغر بودنم باشه یا ایدزه هست، بخدا خیلی میترسم لطفا راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      آزمایش ۶ هفته بعد از رابطه قابل اعتماد خواهد بود.
      در عکس ها هم نکنته نگران کننده ی ندیدم
      به نظر میاد بیش از حد نگران می باشید
  • تصویر کاربر علي دوشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 297 مشاهده پرسش
    سلام
    دكتر من جوان 35ساله كليه b+ دارم و دنبال خانواده اي ميگردم كه بخواد بخره ولي نمي خوام دلال دخالتي داشته باشه و خود خانواده با من طرف باشه .
    نيازم رو هم توافقي با خانواده خواهان كليه مطرح ميكنم ، بدهي مهريه دارم
    09120000001
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      پیشنهاد می کنم با انجمن حمایت از بیماران کلیوی تماس بگیرید
  • تصویر کاربر مریم دوشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 221 مشاهده پرسش
    یه مدتی از ناحیه مقعد رابطه جنسی داشتم ولی هیچ مشکلی نداشتم .وقتی برای اولین بار از ناحیه تناسلی رابطه پیدا کردم .چند وقت بعدش روی مقعد .یه زایده گوشتی صورتی رنگ پدید آمده که به طور ریز ریز نیز اطراف مقعد هم تعدادی به وجود آمده .میخواتم ببینم علت چیست .درمانش چیه .باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      در صورت امکان عکس واضح بفرستید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهران جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 443 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر من دو هفته بعداز عمل واريكوسل آزمايش اسپرم دادم و 18 سال دارم و اين نتايج آزمايشه؟گريد 3 داشتم.وضعيتم چطوره؟
    volume....... 3
    color...... milky
    PH....... 8
    viscosity...... normal
    liquefaction time........ 30 min
    sperm count........ 60.1
    normal form....... 70%
    abnormal form...... 30%
    motil after1 hrs...... 65%
    motil after 2 hrs...... 60%
    WBC....... 12-15
    RBC...... 0-1
    EP cell....... 0-1
    gread0........ 35%
    gread1....... 25%
    gread2........ 25%
    gread3....... 10%
    gread4...... 5%
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      ممنون از عکس دسته گلی که فرستادید. در این آزمایش شکل و تعداد اسپرم نرمال هست. بایستی ملاک Grading آزمایشگاه معلوم شود تا در مورد حرکت اسپرم ها مشخص شود
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

021-91301782

نوبت دهی اینترنتی