درمان خانگی تنگی مجرای ادرار | چه کارهایی واقعاً کمک می‌کنند؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

اگر با علائمی مثل ضعیف شدن جریان ادرار، زور زدن هنگام دفع یا احساس تخلیه ناقص مثانه روبرو شده‌اید، احتمالاً در اینترنت دنبال «درمان خانگی تنگی مجرای ادرار» گشته‌اید. این مقاله را دکتر محمد جباری، متخصص ارولوژی، نوشته است تا یک پاسخ صادقانه بدهد: کدام روش‌های خانگی واقعاً به کاهش علائم کمک می‌کنند، کدام‌ها بی‌اثر یا خطرناکند، و چه زمانی حتماً باید به متخصص مراجعه کرد.

آیا تنگی مجرای ادرار با روش خانگی درمان می‌شود؟

تنگی مجرای ادرار ناشی از تشکیل بافت اسکار (زخم) در دیواره مجراست. این بافت فیبروزی با هیچ دارو، گیاه یا تمرینی از بین نمی‌رود. بنابراین «درمان قطعی» تنگی مجرا با روش‌های خانگی ممکن نیست.

با این حال، برخی اقدامات خانگی می‌توانند:

  • علائم مثل سوزش، تکرر ادرار و ناراحتی را کاهش دهند.
  • از بدتر شدن التهاب و عفونت‌های ثانویه جلوگیری کنند.
  • کیفیت زندگی را در دوران انتظار برای درمان تخصصی بهبود دهند.
  • پس از عمل جراحی به بهبودی سریع‌تر کمک کنند.
تنگی مجرای ادراری

کنترل خانگی تنگی مجرای ادراری

موارد زیر بر اساس شواهد پزشکی و تجربه بالینی دکتر جباری انتخاب شده‌اند:

۱. نوشیدن آب کافی — ساده‌ترین و مؤثرترین کار

نوشیدن حداقل ۲ تا ۲.۵ لیتر آب در روز یکی از مهم‌ترین کارهایی است که می‌توانید در خانه انجام دهید. ادرار رقیق:

  • سوزش هنگام دفع را کاهش می‌دهد.
  • احتمال عفونت مجاری ادراری (UTI) را کم می‌کند.
  • از رسوب مواد در مجرا جلوگیری می‌کند.

بنوشید

پرهیز کنید

آب ساده — حداقل ۸ لیوان در روز

قهوه و چای غلیظ — تحریک‌کننده مجراست

دمنوش بابونه — ضدالتهاب ملایم

نوشابه و آب‌میوه‌های صنعتی

آب کرفس — خاصیت ادرارآور دارد

الکل — التهاب مجرا را بدتر می‌کند

آب زنجبیل ملایم — ضدالتهاب

ادویه‌های تند و غذاهای اسیدی

۲. گرمای موضعی — کاهش درد و اسپاسم

قرار دادن یک کمپرس گرم یا کیسه آب گرم (نه داغ) روی ناحیه عانه و پایین شکم به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه، می‌تواند:

  • اسپاسم عضلات اطراف مجرا را کاهش دهد.
  • جریان خون را بهبود بخشد.
  • درد هنگام ادرار را کمتر کند.

این روش در موارد تنگی خفیف که با درد و ناراحتی همراه است، بیشترین تأثیر را دارد.

۳. تمرینات کگل — تقویت عضلات کف لگن

تمرینات کگل برای تقویت عضلات کف لگن، هرچند مستقیماً تنگی را درمان نمی‌کنند، اما می‌توانند:

  • کنترل ادرار را بهبود دهند.
  • احساس تخلیه ناقص را کاهش دهند.
  • از عود عفونت‌های ادراری جلوگیری کنند.

📋  روش اجرای تمرین کگل:

  1. عضلاتی که با آن‌ها جریان ادرار را قطع می‌کنید را شناسایی کنید.
  2. آن‌ها را برای ۵ ثانیه منقبض کنید.
  3. ۵ ثانیه شل کنید.
  4. این حرکت را ۱۰ بار تکرار کنید.
  5. روزانه ۳ ست انجام دهید — بدون اینکه عضلات شکم یا باسن را منقبض کنید.

۴. گیاهان دارویی با شواهد نسبی — بدون ادعای معجزه

برخی گیاهان دارویی خواص ضدالتهابی و ضدمیکروبی دارند که ممکن است به کاهش التهاب مجرا کمک کنند. این‌ها داروی درمان‌کننده نیستند، بلکه مکمل‌های تسکین‌دهنده‌اند:

گیاه

چطور مصرف شود؟

فایده احتمالی

احتیاط

آویشن

یک قاشق چایخوری در آب جوش، دو بار در روز

ضدعفونی‌کننده مجرا

در بارداری ممنوع

زنجبیل

دمنوش ملایم یا در غذا — روزانه

ضدالتهاب، کاهش درد

با وارفارین تداخل دارد

جعفری

دمنوش برگ تازه — روزانه

ادرارآور طبیعی

در مقدار زیاد ممنوع

بابونه

دمنوش ۱ کیسه در روز

ضدالتهاب ملایم

آلرژی به گل‌های مرکب

زردچوبه

نصف قاشق در شیر گرم — شبانه

ضدالتهاب، ضدباکتری

در سنگ کلیه احتیاط کنید

   ⚠️ هیچ‌کدام از این گیاهان بافت اسکار را از بین نمی‌برند. اگر پزشک دارو تجویز کرده، قبل از مصرف گیاه دارویی با او مشورت کنید.

۵. تغییرات رژیم غذایی

آنچه می‌خورید تأثیر مستقیم بر التهاب مجرا دارد:

✅ مفید برای مجرا

❌ باید کاهش دهید

ماست و کفیر — پروبیوتیک ضدعفونت

غذاهای پرادویه و تند

سبزیجات برگ‌دار (اسفناج، کرفس)

گوشت قرمز در حجم زیاد

میوه‌های کم‌اسید (هندوانه، خربزه)

مواد غذایی اسیدی (مرکبات زیاد، گوجه)

ماهی — امگا ۳ ضدالتهاب

نوشیدنی‌های شیرین صنعتی

مغزها (گردو، بادام) — ویتامین E

کافئین زیاد (قهوه، نوشابه انرژی‌زا)

درمان خانگی تنگی مجرای ادرار در زنان

تنگی مجرای ادراری در زنان نسبتاً نادرتر از مردان است (به دلیل کوتاه‌تر بودن مجرا — حدود ۴ سانتیمتر)، اما وقتی رخ می‌دهد علائم آزاردهنده‌تری ایجاد می‌کند. علاوه بر موارد بالا، برای خانم‌ها موارد زیر هم مهم است:

روش‌هایی که فکر می‌کنید کمک می‌کنند ولی نمی‌کنند!

در اینترنت ادعاهای زیادی درباره درمان تنگی مجرا هست که پایه علمی ندارند.:

ادعا

واقعیت

خطر

«سوند زدن خانگی مجرا را باز می‌کند».

سوند بدون نظارت پزشک پارگی مجرا ایجاد می‌کند.

خطر بالا — ممنوع

«درمان با مایع آلوئه‌ورا داخل مجرا»

هیچ شواهد علمی ندارد، عفونت ایجاد می‌کند.

خطر متوسط

«ماساژ ناحیه پرینه مجرا را باز می‌کند».

بی‌اثر بر بافت اسکار — احتمال التهاب بیشتر

بی‌خطر ولی بی‌فایده

«سرکه سیب تنگی را درمان می‌کند».

هیچ اثر ثابت‌شده‌ای بر بافت اسکار ندارد.

بی‌خطر ولی بی‌فایده

«طب سنتی می‌تواند فیبروز را درمان کند».

تنگی مجرا یک مشکل مکانیکی است — گیاه آن را رفع نمی‌کند.

تأخیر خطرناک در درمان

سوالات متداول

❓ آیا تنگی مجرای ادرار خود به خود خوب می‌شود؟

خیر. بافت اسکار که باعث تنگی می‌شود خود به خود حل نمی‌شود. در بسیاری از موارد بدون درمان، تنگی به‌تدریج بدتر می‌شود. روش‌های خانگی ممکن است علائم را کاهش دهند ولی روند تنگی را معکوس نمی‌کنند.

آب ساده بهترین گزینه است. نوشیدن ۲ تا ۲.۵ لیتر آب در روز ادرار را رقیق کرده و سوزش را کاهش می‌دهد. دمنوش بابونه، زنجبیل ملایم و آویشن هم می‌توانند خاصیت ضدالتهابی داشته باشند. قهوه، نوشابه و الکل را کاهش دهید.

علاوه بر نوشیدن آب کافی، برای خانم‌ها سیتز باس (نشستن در آب گرم ۱۵ دقیقه) موثر است. پرهیز از صابون‌های معطر در ناحیه تناسلی، ادرار بلافاصله بعد از رابطه جنسی، و نپوشیدن لباس زیر تنگ هم توصیه می‌شود. اما درمان قطعی نیاز به متخصص ارولوژی دارد.

آویشن (ضدعفونی‌کننده)، زنجبیل (ضدالتهاب)، بابونه (ضدالتهاب ملایم)، جعفری (ادرارآور) و زردچوبه می‌توانند علائم را تسکین دهند. اما هیچ‌کدام بافت اسکار را از بین نمی‌برند. قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.

بله. تنگی مجرای ادرار درمان‌نشده می‌تواند منجر به عفونت‌های مکرر دستگاه ادراری، التهاب پروستات، سنگ مثانه، آسیب به عضلات مثانه، و در موارد شدید نارسایی کلیه شود. احتباس ادرار کامل یک اورژانس پزشکی است.

هزینه بسته به روش درمان متفاوت است: دیلاتاسیون سرپایی کم‌هزینه‌ترین است. یورتروتومی داخلی نیاز به اتاق عمل دارد. یوروپلاستی پایدارترین گزینه است. برای مشاوره و تعیین هزینه دقیق، با مطب دکتر جباری تماس بگیرید.

 

📞 برای تشخیص دقیق و درمان تخصصی با دکتر جباری مشورت کنید

تهران، خیابان میرزای شیرازی — تلفن: ۰۲۱-۸۸۷۱۳۶۳۲

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.5/5 - (130 امتیاز)
  • تصویر کاربر جلیل جمعه ۶ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    32 سال سن دارم،مدت شش سال است که همسرم باردار نشده،در آز اسپرم هم مشکل تعداد داشتم، هم تحرک،واریکوسل کمی،کم خونی و سابقه دی وی تی دارم،دو سال وارفارین مصرف کردم و چند ماهی هست که قطع کردم،آیا میتوانم یک دوره قرص سمنکس استفاده کنم شاید نتیجه بگیریم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۶ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      به نظر من بهتر است IVF کنید بعید است با این دارو نتیجه ای بگیرید
    2. تصویر کاربر جلیل جمعه ۶ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام آقای دکتر،ممنون از لطفتون،
      ببخشید من در سوال اول کامل توضیح نداده بودم ما تا حالا هیچ درمانی انجام ندادیم،فقط یکبار آزمایش اسپرم دادم،میشه بیشتر راهنمایی کنید؟باید چکار کنم؟داروویی نیست یکبار امتحان کنم؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۶ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      به نظر میاد در این ۶ سال خیلی جدی قصد بچه دار شدن نداشتید وگرنه زودتر به فکر درمان می افتادید. ابتدا لازم هست که آزمایش خود را یکبار دیگر تکرار کنید هم آزمایش اسپرم و آزمایش هورمونی
      اگر می خواهید دارویی هم استفاده کنید آمپول HCG مناسب تر هست. در این آزمایش تعداد اسپرم خیلی پایین هست.
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر ح جمعه ۶ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 225 مشاهده پرسش
    جناب دکتر با سلام.
    مردی 40 ساله هستم. به دلیل اختلافات شدید که طی 16 سال زندگی با همسرم در زندگی داشته‌ام از منظر جنسی نسبت به ایشان بسیار سرد شده‌ام. بیش از 6 سال است که رابطه جنسی بسیار کمی داریم شاید کمتر از 10 بار در سال. در یکسال اخیر مشکل نعوذ و نگهداری نعوذ را دارم. البته درخواب گاهی نعوذ کامل اتفاق می‌افتد که اندکی پس از بیداری از بین می‌رود. در چند ماه اخیر نیز تمایل جنسی‌ام به شدت کاهش پیدا کرده است. تشکر میکنم راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۶ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      کم توانی جنسی علل متعددی دارد که بخشی جسمی و بخشی از آن عوامل فکری و روانی است. از علل جسمی می توان به اختلالات هورمونی و اختلالات عروق و اعصاب مربوط به آلت تناسلی اشاره کرد. بیماری هایی نظیر دیابت، فشار خون بالا، بالا بودن چربی خون و اختلالات عصبی در ناحیه کمر و داروها بویژه برخی از داروهای فشار خون و داروهای اعصاب و روان، رژیم های ناسالم مخصوصا رژیم پرچربی، سیگار، مواد مخدر و روانگردان، عدم تحرک و ورزش منظم، استرس و فشارهای روانی و عدم رضایت مندی از زندگی و شرایط موجود، بالا بودن ساعات کار و کم بودن زمان لازم برای استراحت و در کنار خانواده بودن همه بخشی از علل کم میلی و کم توانی جنسی است. لذا در ابتدا نیاز به معاینه و انجام تست های لازم توسط ارولوژیست هست. در صورت طبیعیی بودن ارزیابی های لازم توسط متخصص ارولوژی توصیه می شود برای مشاوره به روانشناسی که در زمینه روابط جنسی فعالیت می کند مراجعه کنید. به نظر من در مورد شما مهم ترین عامل عدم تعامل و تفاهم با همسر یا بعبارتی با شریک جنسی است چون 50% قضیه همیشه شریک جنسی و داشتن ارتباط عاطی و عاشقانه با وی می باشد. یادتان باشد در خیلی از موارد کلید درمان در دستان خودتان هست و با تغییر سبک و شیوه ی زندگی و دوست داشتن و عشق ورزیدن می توانید فعالیت جنسی مطلوب و رضایت بخشی را داشته باشید. در آخر اگر بیماری قلبی یا فشار خون کنترل نشده ندارید گاهی هم می توانید از قرص های کمکی مثل سیلدنافیل ۵۰ میلی گرمی یکساعت قبل از رابطه استفاده کنید. از شایع ترین عوارض احتمالی این قرص سردرد، گرفتگی بینی و تاری دید می باشد و مصرف همزمان آن با برخی از داروهای قلبی ممنوع می باشد.
  • تصویر کاربر مسعود جمعه ۶ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 372 مشاهده پرسش
    سلام
    من بیضه واسه دومین باره که در دو روز تحریک شده و اسپاسم میکنه و درد میگره...آیا دردش به خاطر همون اسپاسمه...برخورد فیزیکی با دست با رانم که بهش میخوره باعث درد میشه.مشکل چیه؟؟
    درمانش چیه؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۶ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      بله امکان داره بخاطر اسپاسم باشه ولی احتمال التهاب و بعضا عفونت هم داره
  • تصویر کاربر وحید جمعه ۶ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 406 مشاهده پرسش
    در حین رابطه جنسی و یا تغییر پوزیشن دچار شل شدن آلت میگردم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۶ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      کم توانی جنسی علل متعددی دارد که بخشی جسمی و بخشی از آن عوامل فکری و روانی است. از علل جسمی می توان به اختلالات هورمونی و اختلالات عروق و اعصاب مربوط به آلت تناسلی اشاره کرد. بیماری هایی نظیر دیابت، فشار خون بالا، بالا بودن چربی خون و اختلالات عصبی در ناحیه کمر و داروها بویژه برخی از داروهای فشار خون و داروهای اعصاب و روان، رژیم های ناسالم مخصوصا رژیم پرچربی، سیگار، مواد مخدر و روانگردان، عدم تحرک و ورزش منظم، استرس و فشارهای روانی و عدم رضایت مندی از زندگی و شرایط موجود، بالا بودن ساعات کار و کم بودن زمان لازم برای استراحت و در کنار خانواده بودن همه بخشی از علل کم میلی و کم توانی جنسی است. لذا در ابتدا نیاز به معاینه و انجام تست های لازم توسط ارولوژیست هست. در صورت طبیعیی بودن ارزیابی های لازم توسط متخصص ارولوژی توصیه می شود برای مشاوره به روانشناسی که در زمینه روابط جنسی فعالیت می کند مراجعه کنید. یادتان باشد در خیلی از موارد کلید درمان در دستان خودتان هست و با تغییر سبک و شیوه ی زندگی می توانید فعالیت جنسی مطلوب و رضایت بخشی را داشته باشید. در آخر اگر بیماری قلبی یا فشار خون کنترل نشده ندارید گاهی هم می توانید از قرص های کمکی مثل سیلدنافیل ۵۰ میلی گرمی یکساعت قبل از رابطه استفاده کنید. از شایع ترین عوارض احتمالی این قرص سردرد، گرفتگی بینی و تاری دید می باشد و مصرف همزمان آن با برخی از داروهای قلبی ممنوع می باشد.
  • تصویر کاربر هادی جمعه ۶ بهمن ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 316 مشاهده پرسش
    با سلام . من آزمایش اسپرم انجام داده ام که نتیجه ان به پیوست می باشد . دکتر متخصص برام دارو نوشته که لیست داروها نیز پیوست میباشد.ایشان گفتن درصد تحرک اسپرم کمی ضعیف است واسه همین دارو نوشتن. لطفا درخصوص نتیجه ازمایش و داروها اظهار نظر فرمایید و ایا خوردن داروها لازم است یا خیر؟ ضمنا اینجانب تا الان برای باروری جلوگیری داشته ام و اقدام نکرده ام.ضمنا واریکوسل هم ندارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۶ بهمن ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      این آزمایش تقریبا نرمال هست بجز مختصری پایین بودن حرکت اسپرم، اگر در حال اقدام به بارداری هستید داروهای ویتامینه مثل ویتامین E,C (لیست داروها را هم نفرستاده اید)می تواند کمک کننده باشد در غیر اینصورت نیازی به مصرف دارویی نیست
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر محسن پنجشنبه ۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 658 مشاهده پرسش
    باسلام
    من 18 سالمه..که طی 5.6 سال استمنا کردم و اما خدا رو شکر الان ترک کردم.حال وقتی استمنا میکنم طی 10_15 ثانیه طول نمیکشه که منی از من خارج میشود..
    1.ایا این زود انزالی در زندگی زناشویی هم ادامه دارد یعنی در اینده.و مشکل ایجاد میشود؟.
    2.ایا علامی از عقیمی در من هست.?
    با تشکر از شما اقای جباری
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      زود انزالی بر اساس داشتن روابط طبیعی جنسی با جنس مخاف تعریف و مشخص می شود
      زودانزالی دال بر عقیمی نیست
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۱ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 702 مشاهده پرسش
    باا سلام وخسته نباشید اقای دکتر من چند روزه دچار مشکلی شدم که کلی دنبال بیماریش گشتم تا با سایت شما اشنا شدم و فکر میکنم علایم هیدروسل رو داره
    من پسری 23 ساله و مجرد هستم چند روزه من در نوک التم حس گردش یا جریان داشتن چیزی مث ادرار یا خون رو دارم حتی بعد از ادرار هم این حس شارش هستش و مشکلی از بابت ادرار یا نعوظ هم ندارم فقط این موضوع نگرانم کرده البته اقای دکتر این حس وقتی تحریک میشدم و الت نعوظ میشد هم بمن دست میداد که با فشار دادن نوک الت انگار قطع میشد اما الان در حالت عادی و مرتب این حس بامنه با تشکر
    1. تصویر کاربر علی شنبه ۱۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      اقای دکتر این نکته رو هم بگم که فقط همون حس فشار یا جریان داشتن چیزی در نوک الت رو دارم وتغییری در اندازه بیضه نیست
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      این حالت هیدروسل نیست. و علائمی که ذکر می کنید غیر اختصاصی است و نمی توان بیماری خاصی را مطرح کرد لذا بهتره معاینه شوید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط