علائم و علل سرطان مثانه

در این مقاله مطالعه می کنید:

علائم سرطان مثانه چیست؟ آیا التهاب مثانه خطرناک است؟ مثانه عضوی است بادکنکی شکل که در ناحیه لگن قرار گرفته و ادرار را در خود ذخیره می کند و سرطان مثانه سرطانی است که در مثانه شروع به رشد می کند. سرطان مثانه بیشتر اوقات از سلول هایی که سطح داخلی مثانه را پوشانده اند شروع می شود. سرطان مثانه بطور بارز افراد مسن تر را مبتلا می کند اگرچه در هر سنی می تواند رخ دهد. بخش اعظم سرطان های مثانه در مراحل اولیه تشخیص داده می شوند یعنی زمانی که سرطانه مثانه تا حد قابل توجهی قابل درمان است.

با اینحال، حتی سرطان مثانه در مراحل اولیه نیز احتمال دارد عود کند. به همین دلیل، بیماران با سرطان مثانه اغلب بایستی بعد از درمان از نظر احتمال عود سرطان مثانه با تست هایی تحت نظر باشند.

تکرر ادرار

علائم سرطان مثانه

علائم سرطان مثانه در زنان و مردان شامل موارد زیر می باشد:

  • وجود خون در ادرار (هماچوری) – ادرار ممکن است قرمز روشن یا قهوه ای رنگ باشند. گاهی ادرار ظاهری نرمال دارد، اما ممکن است خون را در آزمایش میکروسکوپیک ادرار تشخیص دهند.
  • تکرر ادرار
  • ادرار کردن دردناک
  • درد کمر
  • درد لگن

چه زمانی به دکتر مراجعه کنید؟

اگر هر علامت و نشانه ای مانند وجود خون در ادرار باعث نگرانی شما شد، حتما زمان ملاقاتی را با پزشک خود ترتیب دهید.

علل سرطان مثانه

علت سرطان مثانه همیشه روشن نیست. از علل زمینه ای سرطان مثانه می توان به سیگار کشیدن، عفونت انگلی، قرار گرفتن در معرض اشعه و مواد شیمیایی اشاره کرد. وقتی که سلول های مثانه بصورت غیر طبیعی شروع به رشد کنند سرطان مثانه بروز می کند. بجای رشد و تقسیم سلولی در یک نظم مشخص، در سلول ها جهشی رخ داده که باعث رشد خارج از کنترل و فنا ناپذیر سلول ها می شود.

انواع سرطان مثانه

انواع مختلفی از سول های مثانه می توانند سرطانی شوند. نوع سرطان مثانه براساس نوع سلولی که در مثانه سرطانی می شود تعیین می گردد. نوع سرطان مثانه تعیین می کند که چه نوع درمانی بهترین گزینه درمانی برای آن می باشد.

انواع سرطان مثانه

انواع سرطان مثانه شامل:

# سرطان (کارسینوما) سلول ترانزیشنال

 سرطان سلول ترانزیشنال در سلول هایی که سطح داخلی مثانه را می پوشانند رخ می دهد. وقتی مثانه پر است سلول های ترانزیشنال منبسط شده و زمانی که مثانه خالی است منقبض می شوند.همین نوع سلول ها سطح داخلی حالب ها و پیشابراه را نیز پوشاند ه اند، و تومورها در این نواحی نیز می توانند ایجاد شوند. سرطان سلول های ترانزیشنال شایع ترین نوع سرطان مثانه می باشد.

# سرطان (کارسینوما) سلول سنگفرشی

 سلول های سنگفرشی در واکنش به عفونت و التهاب در مثانه ایجاد می شوند. با گذشت زمان، آن ها ممکن است سرطانی شوند. سرطان سلول های سنگفرشی مثانه در اکثر ممناطق دنیا نادر است. اما در بخشی از جهان که نوع خاصی از عفونت انگلی (به نام عفونت شیستومیازیس) یک علت شایع عفونت های مثانه است، سرطان سلول های سنگفرشی شایع تر است.

# آدنوکارسینوما

 آدنوکارسینوما از سلول ها سازنده غدد ترشح کننده موکوس در مثانه منشا می گیرند. آدنوکارسینومای مثانه نیز نادر است. بعضی از سرطان های مثانه شامل بیش از یک نوع سلول می باشند.

عوامل خطر

عواملی که می تواند خطر سرطان مثانه را در شما افزایش دهند شامل:

# سیگار کشیدن

 کشیدن سیگار، سیگار برگ، پیپ و قلیان ممکن است خطر سرطان مثانه را با تولید مواد شیمیایی و تجمع آن در ادرار افزایش دهد. وقتی شما سیگار می کشید مواد شیمیایی در دود سیگار در بدن تغییراتی ایجاد کرده و بخشی از آن در ادرار دفع می شود. این مواد شیمیایی مضر ممکن است باعث آسیب سلول های پوششی مثانه شده، که می تواند خطر بروز سرطان را در شما افزایش دهد.

# افزایش سن

 خطر سرطان مثانه با افزایش سن در شما افزایش می یابد. سرطان مثانه در هر سنی می تواند رخ دهد، اما ندرتا در افراد جوان تر از ۴۰ سال بروز می کند.

# سفید پوست بودن

 خطر بروز سرطان مثانه در سفیدپوستان بیشتر از دیگر نژادها می باشد.

# جنس مذکر

 احتمال بروز سرطان مثانه در مردان بیشتر از زنان است.

بیماری های مردانه بیضه

# قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی

 کلیه نقش کلیدی در تصفیه مواد شیمیایی مضر از جریان خون شما و انتقال آن به مثانه بازی می کند. به همین خاطر، تصور می شود بعضی مواد شیمیایی خاص ممکن است باعث افزایش خطر سرطان مثانه شوند. مواد شیمیای که خطر سرطان مثانه را افزایش مس دهند شامل آرسنیک و مواد شیمیایی به کار رفته در تولید رنگ، لاستیک، چرم، پارچه ها و محصولات رنگی می باشند.

# سابقه درمان سرطان

 درمان با داروی ضد سرطان سیکلوفسفامید باعث افزایش خطر سرطان مثانه در شما می شود. افرادی که تحت درمان رادیوتراپی (پرتو درمانی) در ناحیه لگن برای سرطان قبلی خود قرار می گیرند در معرض خطر بیشتری برای بروز سرطان مثانه هستند.

# مصرف یک داروی خاص دیابت

افرادی که داروی دیابت pioglitazone (Actos) برای بیشتر از یکسال قرار می گیرند خطر بیشتری برای سرطان مثانه دارند. دیگر داروهای دیابت حاوی pioglitazone شامل ترکیب pioglitazone و متفورمین با نام تجاری (Actoplus Met) و ترکیب pioglitazone و glimepiride با نام تجاری (Duetact) می باشند.

# التهاب مزمن مثانه

 عفونت ها یا التهابات (سیستیت) مزمن یا مکرر مثانه، مانند آن چیزی که ممکن است در استفاده طولانی مدت از سوند ادراری رخ دهد، ممکن است خطر سرطان سلول های سنگفرشی مثانه را افزایش دهد.. در بعضی از مناطق جهان، سرطان سلول سنگفرشی با التهاب مزمن مثانه ناشی از عفونت انگلی شیستوزومیازیس ارتباط دارد.

# سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان

 اگر شما قبلا سرطان مثانه داشته اید، احتمال بیشتری دارد تا مجدد مبتلا شوید. اگر یک یا بیشتر از خویشاوندان بی واسطه شما سابقه سرطان مثانه دارند، خطر بروز بیماری در شما افزایش می یابد، اگرچه پخش شدن سرطان مثانه در خانواده ها نادر است. سابقه خانوادگی سرطان غیر پولیپوز کولورکتال (نوعی سرطان روده بزرگ)، که سندروم لینچ Lynch syndrome نیز نامیده می شود، می تواند خطر سرطان سیستم ادراری را علاوه بر روده بزرگ، رحم، تخمدان ها و دیگر اعضای بدن در شما افزایش دهد.

آیا التهاب مثانه خطرناک است؟

در اکثر موارد التهاب، ناشی از یک عفونت باکتریایی است که به آن عفونت دستگاه ادراری (UTI) می گویند. عفونت مثانه می‌تواند دردناک و آزار دهنده باشد و اگر عفونت به کلیه‌ ها سرایت کند، می‌تواند به یک مشکل جدی سلامت تبدیل شود.

عوارض سرطان مثانه

۱) سرطان مثانه اغلب عود می کند. به همین دلیل، افراد با سرطان مثانه اغلب بایستی سال ها بعد از درمان موفقیت آمیز نیز تحت پیگیری باشند. نوع آزمایشات و دفعات آن به نوع سرطان مثانه شما و نوع درمان بستگی دارد.

۲) از پزشک خود بخواهید که طرح و جدول پیگیری شما را برای تان ترسیم کند. عموما پزشک توصیه می کند داخل پیشابراه و مثانه شما هر سه تا شش ماه برای چند سال اول بعد از درمان توسط دستگاه مخصوصی دیده شود (سیستوسکوپی). بعد از آن ممکن است هر سال یک بار سیستوسکپی شوید. پزشک ممکن است آزمایشات دیگری در فواصل مختلف به شما توصیه کند.

۳) بیماران با سرطان های پیشرونده ممکن است آزمایشات را با فواصل کم تری انجام دهند. و در آن هایی که سرطان پیشروی کمتری دارد ممکن است فواصل بین آزمایشات طولانی تر باشد.

درمان تبخال تناسلی

آمادگی برای ملاقات با پزشک

اگر علائم و نشانه هایی داشتید که شما را نگران کرده، حتما به پزشک خانوادگی خود مراجعه کنید. پزشک معالج شما ممکن است آزمایشات و اقداماتی را برای بررسی علت علائم و نشانه های شما درخواست کند. اگر پزشک خانوادگی تان شک کرد که شما مبتلا به سرطان مثانه هستید، شما را به ارولوژیست ارجاع خواهد داد. گاهی اوقات هم نیاز به مراجعه به بعضی متخصص های دیگر مثل اونکولوژیست هست.

از آنجائی که وقت ویزیت شما با پزشک محدود است، و از آنجائی که مطالبی زیادی در این ملاقات بایستی مطرح شود، لذا آمادگی قبلی برای این ملاقات ایده ی خوبی است. در اینجا بعضی اطلاعات که به آمادگی شما کمک می کند و آن چیزی که می بایستی از پزشک تان انتظار داشته باشید ارائه می شود.

آنچه شما می توانید انجام دهید:

✔️ هر علامتی را که تجربه کرده اید یادداشت کنید، حتی علائمی که به نظر می رسد به انگیزه مراجعه شما برای مراجعه به پزشک ارتباط ندارد.

✔️ اطلاعات کلیدی شخصی خود را یادداشت کنید، شامل استرس های شدید و تغییرات اخیر در زندگی.

✔️ فهرستی از داروهایی که مصرف می کنید را تهیه کنید، از جمله فهرستی از ویتامین ها و مکمل هایی که مصرف می کنید.

✔️ یکی از اعضای خانواده یا دوستان را همراه خود ببرید، گاهی اوقات به یاد آوردن همه اطلاعات در زمان ملاقات مشکل می باشد. فردی که همراه شما هست ممکن است بعضی مطالبی را که شما فراموش کرده اید به یاد شما بیاورد.

✔️ سوالاتی را که می خواهید از پزشک بپرسید یادداشت کنید.

زمان ملاقات شما با پزشک محدود است لذا تهیه فهرستی از سوالات می تواند به شما در استفاده بهینه از زمان کمک کند. سوالات را براساس میزان اهمیت اولویت بندی کنید.

بعضی از سوالات اساسی در مورد سرطان مثانه شامل موارد زیر است:

  • آیا من سرطان مثانه دارم؟
  • سرطان من در چه مرحله ای است؟
  • آیا من نیاز به آزمایشات بیشتری دارم؟
  • چه روش های درمانی برای من وجود دارد؟
  • آیا درمان ها می توانند سرطان مثانه من را بطور کامل بهبود بخشند؟
  • خطرات بالقوه هر روش درمانی چیست؟
  • به نظر شما بهترین روش درمانی برای من چیست؟
  • آیا من به ملاقات با متخصص دیگری هم نیاز دارم؟
  • برنامه درمانی من در آینده چگونه خواهد بود؟
  • هزینه های درمانی من به چه میزان است و آیا تحت پوشش بیمه هست؟

علاوه بر سوالاتی که برای پرسش از پزشک آماده کرده اید، از بیان هر سوال دیگری که در طول ملاقات به ذهنتان می رسد تردید نکنید.

از پزشک خود چه انتظاری داشته باشید؟

پزشک احتمالا سوالاتی از شما خواهد پرسید. آمادگی برای پاسخ به سوالات این فرصت را در اختیار شما خواهد گذاشت تا نقطه نظرات جدیدی را مطرح کنید. سوالاتی که از شما پرسیده خواهد شد:

  • علائم شما از چه زمانی شروع شده است؟
  • علائم دائمی است یا گاهی بروز می کند؟
  • شدت علائم شما چقدر است؟
  • چه چیزهایی علائم شما را بهبود می بخشد؟
  • چه چیزهایی علائم شما را بدتر می کند؟

در ادامه با تشخیص و درمان سرطان مثانه آشنا شوید.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.6/5 - (70 امتیاز)
  • تصویر کاربر ر پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 245 مشاهده پرسش
    سلام،اقای دکتر من الان 4ماهه عروسی کردم اما همسرم خیلی میل جنسی کمی داره،پیش میاد حتی ماهی1بار نزدیکی داریم توی نزدیکی هامونم خیلی زود ارضا میشه لطفا راهنمایی کنید برای افزایش میل جنسی از چه دارویی استفاده بشه،ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      کاهش میل جنسی غالبا علل روانی دارد ولی برای تاخیر در انزال می توانید از اسپری لیدوکائین 10% استفاده کنید
  • تصویر کاربر ع جمعه ۹ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    بنده تقریبا 10ساله دیابت دارم ولی حدود یک ساله نغوظ نمیشم خواستم بدونم درمانی دارم یا نه با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۹ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      ابتدا بایستی از نظر هورمونی و عروقی بررسی شوید
  • تصویر کاربر امین سه شنبه ۶ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 283 مشاهده پرسش
    با سلام
    دکتر جان ممنون بابت جواب دادن به آزمایش بنده.
    بنده اون آزمایش رو سال قبل داده بودم و شنبه برای آزمایش جدید میروم
    اگر وضعیت بدتر شود که خدا نکنه!!!!! میام برای عمل.
    بنده کارمند هستم
    و بیمه تامین اجتماعی دارم و بیمه تکمیلی هستم - بیمه تکمیلی آرمان
    1- آیا با بیمه ها یا بیمه تکمیلی کار میکنین ؟
    لطفا هزینه عمل واریکوسل چپ رو بگین چنده اگه بیاییم مطب شما ؟ با بیمه و بدون بیمه - لطفا دوتاشونم بگین - تقریبی باشه هم موردی نداره

    2- درصد عود روش مورد استفاده شما برای جراحی واریکوسل چند درصد هست ؟ چون من به پزشک شهرستان مراجعه کردم که متخصص اورولوژی هست گفت همه روش ها 40% عود دارن!!!!!

    3-دکتر جان بنده اون رگ های درشت شده رو در بالای بیضه چپ خود احساس میکنم - البته از پارسال احساس میکردم با لمس دست - ولی الان احساس میکنم سفت تر و درشت تر شده اند بعد از یک سال- و یه ذره خفیفف خفیف بعضی وقت ها احساس سنگینی و درد دارم در بیضه چپ که خیلی خیلی خفیف هست- نظرتان راجب این مورد چیست؟

    4- بنده خیلی ترس دارم از عمل - ذهنیت بدی دارم و واقعیتش میترسم چون به خون و بریدگی حساسیت دارم - شاید اگه جلوی چشم چاقو قسمتی از دستم رو ببره از حال برم - الان با این وضعیت شما چجوری عمل واریکوسل بنده رو انجام میدین ؟؟ با چجوری بیهوشی ؟ میشه کامل بیهوش بشم ؟ بیهوشی کامل خیال منو راحت میکنه
    دکتر 4تا سوال حیاتی پرسیدم - ممنون میشم جواب بدین همه رو
    منتظرم
    ببخشید طولانی شد.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۶ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      این سوال ها مثنوی هفتاد من هست؟ اگر نیاز به عمل بود و تشریف آوردید مطب حضوری خدمتتان خواهم گفت
  • تصویر کاربر پیمان سه شنبه ۶ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    طبق جواب سونوگرافی من دارای واریکسل شدید در دو طرف هستم.در محیط کارم که همیشه در حال راه رفتن هستم درد داشتم.مدتی حدود یک ماه با استراحت بین کار دردم خوب بود.اما با زور زدن نسبتا زیاد در پریودهای زمانی زودتر درد به سراغم می اید در ضمن اینکه قبل شروع درد درست در مکانی که معمولا برای جراحی کار می شود ورم شروع می شود و بعد درد آغاز می شود.آیا با استراحت بیشتر امکان دارد دوباره فاصله دردها کمتر شود.در ضمن دارای فرزند هستم و قبلا شما توصیه کرده بودید نیاز به جراحی نیست.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۶ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      بعیده ضمن اینکه با توجه به تورمی که می فرمائید احتمال فتق وجودد دارد البته برای درد آزار دهنده هم توصیه به عمل می شود
  • تصویر کاربر احمد پنجشنبه ۱۵ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    با سلام
    من سنوگرافی از بیضه گرفتم(چکاپ)
    هیچ دردی هم نداشتم
    "کلسیفیکاسیونهای متعدد با قطر حداکثر3mm در سر راست اپیدیدیم راست در زمینه عارضه التهابی قدیمی دیده شد
    هیدروسل خفیف در هر دو نیمه اسکرتوم دیده شد و وریدها دارای قطر حداکثر نرمال 2mm است"
    25 سال سن دارم و 10 ماه است که ازدواج کردم.
    آقای دکتر، چون میخواستم چکاپ کامل باشد، درخواست آزمایش اسپرم نیز دادم
    من هر روز سه بار نزدیکی دارم
    اولین بار که برای آزمایش اسپرم رفتم تاریخ 9 اردیبهشت بود ک روز قبلش نزدیکی داشتم
    نتایج خیلی بد بود
    بازهم روند دوبار نزدیکی را هر روز داشتم تا اینکه 3 روز نزدیکی نکردم و
    در تاریخ 27 اردیبهشت دوباره رفتم آزمایش دادم نتایج نسبت به دفعه قبل خیلی خوب شده بود
    آزمایش ها را نیز پیوست کردم
    آیا تعداد زیاد رابطه می تواند مشکل زا باشد؟
    آیا هیدروسل منجر به سرطان بیضه میشود؟
    از پاسخ های سریع و به موقع شما تشکر می‌کنم
    آقای دکتر نظرتون در مورد آزمایش های اسپرم که پیوست شده بود، چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      آیا تعداد زیاد رابطه می تواند مشکل زا باشد؟............... منظور از زیاد چیست؟ 3 بار در هفته زیاد به حساب نمی آید
      آیا هیدروسل منجر به سرطان بیضه میشود؟ ............خیر البته سرطان می تواند باعث هیدروسل شود البته نه این که هر کی هیدروسل دارد سرطان بیضه دارد
      آقای دکتر نظرتون در مورد آزمایش های اسپرم که پیوست شده بود، چیست؟........نتایج همانطور بود که خودتان گفتید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهسا شنبه ۲ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 477 مشاهده پرسش
    سلام.دکتر ببخشید مزاحمتون میشم.میگم من از وقتی اینجور شدم همش از پد بهداشتی استفاده میکنم.مشکلی برام ایجاد نمیکنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      اگر حساسیت پوستی ندهد مشکلی ایجاد نخواهد کرد ولی بیوفیدبک را به شما توصیه می کنم
  • تصویر کاربر مهسا پنجشنبه ۲۲ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 361 مشاهده پرسش
    سلام نوار مثانه دادم .برگه هاشو اسکن کنم براتون ایمیلشون کنم بیماریم رو تشخیص بدید؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۲ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      از طریق همین سایت آپ اود کنید همراه با گزارش
  • تصویر کاربر مهدي جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 442 مشاهده پرسش
    سلام أقاي دكتر من مردي ٢٩ساله هستم كه در برسي سونوگرافي از مثانه و كليه ،ضخامت مثانه مختصري افزايش ياقته و برسي ضائعات التهابي توصيه شده و هم چنين پيلو كالسيل كليه راست نماي دوبل دارد ،أقاي دكتر تورو خدا كمك كنيد ويعني مشكلي هست؟؟؟در ضمن طحالم مختصر بزرگ شده،نگران كنندست؟؟؟؟مرسي كه جواب ميدين
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۵ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      برای ضخیم شدن مثانه آزمایش کامل و کشت ادرار و سیتولوژی ادرار انجام دهید. دوبل بودن کلیه راست نگرانی ندارد و مشکلی نیست. بابت بزرگی طحال هم با متخص خون یا داخلی مشورت کنید
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی