تشخیص و درمان سرطان مثانه

در این مقاله مطالعه می کنید:

انتخاب روش درمانی سرطان مثانه به عوامل متعددی بستگی دارد، که شامل نوع و مرحله تومور، وضعیت سلامت جسمانی شما، و همچنین ترجیح شما در انتخاب نوع درمان است. در مقالات قبل در رابطه با علائم و علل سرطان مثانه صحبت شد. در ادامه به راه های تشخیص و درمان توده مثانه، عمل tur مثانه می پردازیم. آزمایشات و روش هایی که برای تشخیص سرطان مثانه استفاده می شوند شامل موراد زیر هست:

روش های تشخیص سرطان مثانه

# سیستوسکوپی

 در حین سیستوسکپی، پزشک یک لوله باریک (سیستوسکوپ) را از طریق مجرای ادراری وارد مثانه می کند. سیستوسکوپ یک لنز و یک فیبر نوری دارد و اجازه می دهد تا پزشک داخل مجرای ادراری و مثانه را رویت و معاینه کند.این کار با بی حسی موضعی یا یک بیهوشی عمومی خیلی سبک برای جلوگیری از ناراحتی بیمار انجام می شود.

# نمونه برداری

 در طول سیستوسکپی، ممکن است پزشک بوسیله یک وسیله خاص که از داخل سیستوسکوپ عبور می کند و وارد مثانه می شود از بافت مثانه نمونه برداری کند. گاهی اوقات به این روش نمونه برداری TURBT یا نمونه برداری تومور مثانه از طریق مجرای ادراری می گویند. TURBT همچنین می تواند برای درمان تومور مثانه نیز استفاده شود. TURBT معمولا با بی حسی نخاعی یا بیهوشی عمومی انجام می شود.

# سیتولوژی ادرار

 در این آزمایش نمونه ای از ادرار شما در زیر میکروسکوپ از نظر وجود سلول های سرطانی بررسی می شود.

# اقدامات تصویر برداری

 در روش های تصویربرداری، پزشک بخش های مختلف دستگاه ادراری را ارزیابی می کند. گاهی اوقات برای بررسی دقیق تر از ماده رنگی استفاده می شود، که قبل از عکس گرفتن از طریق سیاهرگ به داخل بدن تزریق می شود. در نوعی از تصویربرداری با اشعه X به نام IVP، تزریق ماده رنگی باعث مشخص شدن کلیه ها، حالب ها و مثانه می شود. سی تی اسکن نوعی عکس برداری با اشعه X است که در آن دستگاه ادراری و بافت های اطرافش بهتر و با دقت بیشتری مشاهده می شوند.

مرحله بندی سرطان مثانه

وقتی تشخیص سرطان مثانه برای شما قطعی شد، ممکن است پزشک دستور تست های دیگری را دهند تا میزان گسترش تومور مشخص شود که در پزشکی به آن مرحله بندی تومور یا staging می گویند. تست های مرحله بندی تومور ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سی تی اسکن
  • ام. آر. آی
  • اسکن استخوانی
  • عکس از قفسه سینه

مراحل سرطان مثانه

مراحل مختلف سرطان مثانه شامل موارد زیر است:

  • مرحله ۱: سرطان مثانه در لایه داخلی مثانه رخ داده است ولی به عضلات مثانه تهاجم نکرده است.
  • مرحله ۲: در این مرحله، سرطان مثانه به دیواره مثانه و عضلات آن تهاجم کرده است ولی هنوز محدود به مثانه است.
  • مرحله ۳: سلول های سرطانی از طریق دیواره مثانه به بافت های اطراف مثانه تهاجم یافته است.
  • مرحله ۴: در این مرحله، ممکن است سلول های سرطانی به غدد لنفاوی و دیگر احشای بدن انتشار یافته باشند، مثل استخوان، کبد یا ریه

درمان ها و داروها

انتخاب روش درمانی سرطان مثانه به عوامل متعددی بستگی دارد، که شامل نوع و مرحله تومور، وضعیت سلامت جسمانی شما، و همچنین ترجیح شما در انتخاب نوع درمان هست. با پزشک خود در مورد انواع روش های درمانی صحبت کنید تا بهترین درمان را برای خود انتخاب کنید

روش های درمانی در سرطان مثانه ای که در مرحله اول هست:

اگر سرطان شما خیلی کوچک باشد و به دیواره عضلانی مثانه تهاجم نکرده باشد، پزشک ممکن است روش های زیر را توصیه کند:

# جراحی برای برداشتن تومور

 برای درمان سرطان هایی که محدود به سطح داخلی مثانه هستند اغلب از روش  (TURBT) استفاده می شود. turbt مخفف چیست؟ turbt به معنی برداشتن تومورهای مثانه از راه مجرای ادراری است. در طی انجام TURBT  پزشک یک سیم لوپ مانند را از طریق سیستوسکوپ عبور داده و به داخل مثانه می فرستد. این لوپ بوسیله جریان برق سلول های سرطانی را می سوزاند و بر می دارد. در برخی موارد، از لیزر به جای جریان برق استفاده می شود. TURBT ممکن است باعث دردناک شدن یا خونی شدن ادرار در چند روز اول بعد از عمل بشود.

# جراحی برای برداشتن تومور و بخشی از مثانه

دربرداشتن بخشی از مثانه، که به آن partial cystectomy می گویند، جراح فقط بخشی از مثانه را که حاوی سلول های سرطانی است بر می دارد. این نوع جراحی بندرت انجام می شود و فقط در مواردی که سرطان محدود به بخشی از مثانه بوده و به راحتی می توان بخشی از مثانه حاوی تومور را برداشت بدون اینکه عملکرد مثانه تحت تاثیر قرار گیرد انجام می شود.

# درمان بیولوژیک (ایمنی درمانی)

 درمان بیولوژیک، که به آن ایمنی درمانی نیز می گویند، با ارسال سیگنال به سیستم ایمنی، سلول های ایمنی را به جنگ با سلول های سرطانی می فرستد. درمان بیولوژیک برای سرطان مثانه از طریق مجرای ادراری و مستقیما به داخل مثانه انجام می شود. یک داروی بیولوژیک که برای درمان سرطان مثانه استفاده می شود باسیل کالمت گرین یا به عبارتی همان واکسن “ب ث ژ” است که برای پیشگیری از ابتلا به سل استفاده می شود.

داروی بیولوژیک دیگر نوعی اینترفرون صناعی است که یک پروتئین است و سیستم ایمنی را در مبارزه با عفونت کمک می کند. نوع صناعی آن اینترفرون آلفا-2b (اینترون A) است، که گاهی به همراه ب ث ژ استفاده می شود. داروهای درمان بیولوژیک اغلب علائم شبیه سرماخوردگی (flu-like) ایجاد می کند و می تواند باعث تحریک مثانه شود.

# جراحی برای سرطان های مهاجم مثانه

اگر سرطان به لایه های عمقی تر مثانه تهاجم پیدا کرده باشد، یکی از روش های درمانی زیر ممکن است برای شما پیشنهاد شود:

# جراحی و برداشتن کامل مثانه

 برداشت کامل مثانه که به آن رادیکال سیستکتومی می گویند، عملی است که در آن تمام مثانه و غدد لنفاوی اطراف آن برداشته می شود. در مردان. رادیکال سیستکتومی شامل برداشتن پروستات و کیسه های منی نیز می شود. در زنان رادیکال سیستکتومی شامل برداشتن رحم، تخمدان ها و بخشی از واژن نیز می شود. در جراحی رادیکال سیستکتومی خطر عفونت و خونریزی وجود دارد. در مردان، برداشتن پروستات و کیسه های منی ممکن است باعث ناتوانی جنسی شود. اما در برخی بیماران انتخاب شده، جراح ممکن است عروق و اعصاب ضروری برای نعوظ را حفظ کند. در زنان، برداشتن تخمدان ها باعث نازایی و یائسگی زودهنگام می شود.

# جراحی برای ایجاد یک راه جدید برای خروج ادرار از بدن

 بلافاصله بعد از رادیکال سیستکتومی، جراح راه جدیدی برای خروج ادرار ایجاد می کند. روش های مختلفی وجود دارد، بهترین روش برای شما بستگی به وضعیت شما و همچنین ترجیح شما دارد. جراح ممکن است با استفاده از روده، لوله ای درست کند (که اصطلاحا به آن کاندوئیت ادراری می گویند) و حالب ها را به آن متصل نموده تا ادرار از طریق آن به سمت بیرون بدن هدایت شده و در داخل کیسه ای به نام کیسه یوروستومی که به شکم چسبیده است تخلیه می شود.

در روش دیگری، جراح ممکن است با استفاده از روده، یک مخزن کوچک برای تجمع ادرار در داخل بدن بسازد. در این روش، خروج ادرار از بدن بوسیله سوند و از طریق سوراخی که بر روی شکم تعبیه شده است انجام می پذیرد. در موارد انتخاب شده ای، جراح ممکن است با استفاده از روده یک مخزن شبیه مثانه بسازد. این مخزن در داخل بدن قرار می گیرد و به مجرای ادراری وصل می شود و اجازه می دهد تا شما بطور طبیعی ادرار کنید. در این روش ممکن است برای تخلیه کامل ادرار از مثانه جدید نیاز به سوند زدن روزانه در چند نوبت داشته باشید.

# شیمی درمانی

در شیمی درمانی از داروها برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می شود. در شیمی درمانی برای سرطان مثانه معمولا از ترکیب دو یا چند داروی شیمی درمانی استفاده می شود. داروها می توانند از طریق سیاهرگ دست تجویز شوند، یا اینکه ممکن است مستقیما از طریق سوند به داخل مثانه تزریق شوند. شیمی درمانی ممکن است برای کشتن سلول های سرطانی که احتمال دارد بعد از جراحی به جا مانده باشد بکار رود. در این موارد، شیمی درمانی ممکن است تومور را به اندازه ای کوچک کند تا به جراح اجازه دهد برای برداشتن باقیمانده تومور از روش های کمتر تهاجمی استفاده کند.

# پرتو درمانی (رادیوتراپی)

در پرتو درمانی از اشعه با انرژی بالا که مستقیما سرطان را هدف می گیرد برای تخریب سلول های سرطانی استفاده می شود. پرتو درمانی سرطان مثانه معمولا از طریق یک دستگاه که در اطراف بدن حرکت می کند، انرژی اشعه را به سمت نقاط مختلف تومور رها می کند. پرتو درمانی می تواند بعد از جراحی برای کشتن سلول های سرطانی بجا مانده استفاده شود. در موارد خیلی انتخاب شده، زمانی که نمی توان جراحی کرد از ترکیب پرتو درمانی و شیمی درمانی استفاده می شود، اگر چه این روش عموما به عنوان آخرین روش درمانی انتخاب می شود.

پیشگیری از سرطان مثانه

اگر چه هیچ راه تضمین شده ای برای پیشگیری از سرطان مثانه وجود ندارد، با اینحال شما می توانید قدم هایی بردارید تا به کاهش خطر بروز سرطان کمک کند. برای مثال:

# سیگار نکشید

 سیگار نکشیدن بدین معناست که مواد شیمیایی موجود در سیگار که باعث بروز سرطان می شوند در مثانه شما تجمع نیابند. اگر هم سیگاری نیستید به آن روی نیاورید. اگر سیگاری هستید با پزشک تان درباره برنامه ای که به ترک آن کمک کند صحبت کنید. گروهای حمایتی، داروها و دیگر روش ها ممکن است به شما کمک کند.

# در مورد مواد شیمیایی اطراف خود احتیاط کنید

 اگر با مواد شیمیایی کار می کنید، همه آموزش های ایمنی را برای پرهیز از در معرض قرار گرفتن با مواد شیمیایی را دنبال کنید.

# در طول روز زیاد آب بنوشید

 از نظر تئوری، نوشیدن مایعات، بویژه آب، ممکن است مواد سمی که ممکن است در ادرار شما تغلیظ شود را رقیق کرده و باعث دفع سریع تر آن از مثانه شما می شود. البته همه مطالعات تائید کننده این مطلب نیستند که نوشیدن آب فراوان خطر سرطان را کاهش می دهد.

# مصرف زیاد میوه جات و سبزیجات تازه

 رژیم سرشار از انواع میوه های رنگی و سبزیجات را انتخاب کنید. آنتی اکسیدان های موجود در میوه ها و سبزیجات ممکن است در کاهش ریسک سرطان کمک کننده باشند.

عمل توده مثانه با لیزر

برخی از بیماران مبتلا به سرطان مثانه ممکن است درمانی به نام لیزر درمانی را دریافت کنند. لیزر درمانی برای تخریب سلول های سرطانی و کاهش اندازه تومورها در مثانه قابل استفاده است.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
2.9/5 - (38 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سميرا چهارشنبه ۲۱ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    سلام دكتر مادر من ١٠ سال قبل تده در مثانه داشتند ٥ بار توده عود كرده ٤ بار محدود به لايه بود وواكسن بثژ دريافت كرد اسفند امسال بار ٥ بود اما به عضله وارد شده بود جراحي كردن وتوده رو برداشتن از فردا بايد شيمي درماني كنند هفته يكبار ايا با اين شيمي درماني بار هم بايد مثانه رو برداره واينكه نياز هست دكترش رو عوض كنيم يانه با توجه به توضيحات شما سرطان در مرحله دو هست؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۱ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر Taheri جمعه ۱۶ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 243 مشاهده پرسش
    سلام ببخشید مندختر۲۴ساله هستم. ۱هفته تکرر ادرار پیدا کردم و موقع ادرار مجرای ادرارم و اطرافش خیلی درد میگرفت و ادرارم کامل تخلیه نمیشد هربام ک ادرار میکردم همراه با لخته ی چربی مانند ک خونی بود مواجه میشدم.رفتم دکتر گف عفونت مثانه داری و فعلا آنتی بیوتیک سفکسین میخورم با فنازومکس دردم بهتر شده و تکرر ادرارم هم خوب شده‌ میخاستم ببینم مشکلم همین عفونته فقط؟یا امکانش هست سرطان داشته باشم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۶ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر S شنبه ۳ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 451 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید برادر من پارسال در ادرارش خون دید و ما توجهی نکردیم امسال هم در دو هفته متوالی در دو روز مختلف خون دید
    ب دکتر مراجعه کردیم سونوگرافی نوشتند و نتیجه تومور در مثانه بود
    دکتر گفت باید نمونه برداری بشه و دکتر دیگه گفتند لیزر بشه
    میخواهم بدونم باید چیکار کنیم
    و نیاز به تشخیص خوش خیم و بدخیم بودن تومور هست و لیزر بشه امکان بازگشت دوباره هستش و لیزر بشه مشکلی پیش نمیاد ممنونم از شما عکس سونو و جواب هم خدمتتان ارسال میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر الهام یکشنبه ۵ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 391 مشاهده پرسش
    باسلام....خسته نباشید..خانمی 46 ساله هستم که از تابستان امسال متوجه شدم که فشار خونم مدام بالا میره ( بالای 15) و سردردهای شدید و تعریق بدن داشتم..که با خوردن قرص فشارم پایینم نمیومد و سردردم هم قطع نمیشد علیرغم اینکه ام ار ای مغز و سونو و نوار مغز نرمال بود...طی مراجعه بعدی به یک.پزشک فوق تخصص بیماریهای کلیه و فشار خون سیتی اسکن شکم و لگن انجام دادم و مشخص شد توده ای در ادرنال چپ من هست که ابعادش cm 6 در 5.5 سانتیمتر بود به من گفته شد باید جراحی کنم 20 روز پیش با جراحی باز توده رو برداشتن و من الان متوجه شدم که عذاوه بر ادرنال چپ یک سوم کلیه چپ من برداشته شده و این موضوع نگرانم کرده..پزشک جراح به من گفتن مسیله ای نیست و مشکلی برای من پیش نمیاد اما من توی اینترنت سرچ کردم متوجه شدم همیشه هم اینطور نیست که اون باقیمانده کلیه سالم بمونه از طرفی هنوز جواب پاتولوژی من نیومده اما قبل از جراحی توی سیتی گفتن توده فیو کرومو سایتوما هست اما متخصصینی که مراجعه کردم گفتن نوع توده مشخص نیست...حالا سوال من از شما اینه ایا بیماری من یه جور سرطان کلیه هست ؟؟ من خودمو برای هر چیزی اماده کردم اما پزشک من. احتمالا برای اینکه من نگران نشم همش می گن چیزی نیست یه مدت دیگه دردت قطع میشه و کلیه هات هم مثل یه ادم سالمه...می خواستم نظر شما پزشک بزرگوار بدونم که واقعا بیماری من یه بیماری ساده هست یا اینکه احتمال عود بیماری هست ؟؟ البته میدونم که بدون جواب پاتولوژی نمیشه نظر داد اما با توجه به توضیحاتی که دادم نظر شما در مورد بیماری من چیه..الان فشار من نرمال شده دیگه دارویی نمی خورم و سردرد و تعریق بدن هم.ندارم..ممنونم ازبزرگواری شما ....ببخشید وقتتون رو گر فتم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۵ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر ملاویسه پنجشنبه ۹ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقتتون بخیر پدرم 61 سالشه و در ادرارش لکه خونی مشاهده شد بعد از سی تی اسکن متوجه یک ضایعه 14mm تو کلیشون شدیم پزشکش گفت چون اندازه ضایعه کوچیکه نمیتونن تشخیصی بدن و نیازی به نمونه برداری نداره و بعد چهار ماه باید دوباره سی تی اسکن بدن ایا نظر جنابعالی هم اینه که فعلا نیازی به پیگیری نداره همچنین گفتن این ضایعه نمیتونه دلیل هماچوری باشه باید مثانه رو بررسی کرد ایا ممکنه مثانشون مشکل جدی داشته باشه چون سیگاری هم هستند سپاس بیکران از راهنماییتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۹ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر