اسپرماتوسل و راه تشخیص آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

اسپرماتوسل یک توده کیست مانند است که بر روی اپیدیدیم (اپیدیدیم مجرای انتقال اسپرم است که بصورت یک لوله ی باریک در هم پیچیده در پشت و بالای بیضه قرار دارد و به آن چسبیده است) ایجاد می شود. این توده بدخیم نبوده و عموما بدون درد است و توسط یک مایع شفاف و شیری رنگ که ممکن است حاوی اسپرم باشد پر شده است.

علت دقیق ایجاد اسپرماتوسل مشخص نیست اما ممکن است ناشی از مسدود شدن یکی از لوله های انتقال اسپرم باشد.

ایا کیست بیضه باعث ناباروری میشود؟

اسپرماتوسل شایع بوده و باعث ناباروری نشده و نیاز به درمان ندارد. اگر اندازه ی اسپرماتوسل خیلی بزرگ شود که ایجاد ناراحتی کند ممکن است برای درمان نیاز به جراحی باشد.

نشانه های اسپرماتوسل

توده بیضه معمولا علائم و نشانه ای نداشته و اندازه ی آن ممکن است ثابت باقی بماند. ولی اگر خیلی بزرگ شود احتمال دارد باعث علائم زیر شود:

  • احساس درد یا ناراحتی در بیضه
  • احساس سنگینی در بیضه
  • احساس وجود توده یا پری پشت و بالای بیضه

مثانه عصبی

علل به وجود آمدن کیست بیضه

علت اسپرماتوسل نامشخص است. توده بیضه ممکن است به دلیل انسداد یکی از لوله های انتقال اسپرم در درون اپیدیدیم باشد. ضربه و التهاب نیز ممکن است در انسداد لوله های انتقال سپرم نقش داشته باشند.

عوامل خطر چندانی برای بروز اسپرماتوسل بجز افزایش سن وجود ندارد. ولیکن اسپرماتوسل ها غالبا در مردان بین سن ۲۰ تا ۵۰ سال یافت می شود.

عکس اسپرماتوسل

 عوارض توده بیضه

بعید است که اسپرماتوسل، باعث عوارض شود.

با اینحال، اگر اسپرماتوسل دردناک شود یا رشد کرده و آنقدر بزرگ شود که باعث ناراحتی شود، ممکن است برای برداشتن توده بیضه نیاز به جراحی شود. برداشتن اسپرماتوسل با جراحی ممکن است باعث آسیب اپیدیدیم یا لوله انتقال اسپرم (مجرای واز – مجرایی که اسپرم را از اپیدیدیم به آلت تناسلی منتقل می کند) شود.آسیب به هر کدام از این مجاری می تواند منجر به ناباروری شود. عارضه ی احتمالی دیگر که می تواند بعد از جراحی رخ دهد عود اسپرماتوسل است، اگر چه این حالت نادر است.

بیماری پیرونی

 تشخیص اسپرماتوسل

از آنجایی که توده بیضه معمولا بدون علامت است، ممکن است فقط در زمان معاینه بیضه توسط خودتان کشف شود، یا اینکه توسط پزشک در یک معاینه معمولی تشخیص داده شود.

توصیه می شود که درصورت لمس هرگونه توده ای در بیضه، برای بررسی بیشتر و رد هرگونه بیماری جدی تری مثل سرطان بیضه به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت درد یا تورم در بیضه حتما به پزشک مراجعه کنید. برخی بیماری ها می توانند باعث درد بیضه شوند، که برخی از آن ها نیاز به درمان فوری دارند.

برای تشخیص اسپرماتوسل، نیاز به معاینه توسط پزشک می باشد. اگرچه توده بیضه عموما دردناک نیست، ولی امکان دارد بهنگام معاینه توده توسط پزشک کمی احساس ناراحتی کنید.

ممکن است برای تشخیص نیاز به اقدامات زیر باشد:

عبور دادن نور

دراین روش پزشک با چراغ قوه نور را از توده عبور می دهد. در اسپرماتوسل، نور از مایع عبور خواهد کرد ولی اگر توده توپر باشد نور عبور نمی کند.

سونوگرافی بیضه

اگر روش عبور دادن نور نتواند به تشخیص کمک کند، سونوگرافی می تواند کمک کننده باشد. در این روش با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، تصاویری ایجاد خواهد شد، که می تواند برای رد تشخیص تومور بیضه یا دیگر علل تورم کیسه بیضه کمک کند.

درمان اسپرماتوسل

اگرچه احتمالاً اسپرماتوسل خود به خود از بین نمی رود، اما اکثر اسپرماتوسل ها نیازی به درمان ندارند. آنها معمولاً درد و عوارض ایجاد نمی کنند. اگر درد بیمار زیاد باشد، پزشک ممکن است داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول و …) یا ایبوپروفن (Advil ، Motrin IB ، …) را توصیه کند.

در ادامه می توانید فیلم درمان اسپرماتوسل را مشاهده کنید.

عمل جراحی اسپرماتوسل

روشی به نام اسپرماتوسلکتومی به صورت سرپایی  و با استفاده از بی حسی موضعی یا عمومی انجام می شود. جراح، برشی را در ناحیه اسکروتوم ایجاد می کند و اسپرماتوسل را از اپیدیدیم جدا می کند.

پس از عمل ممکن است شما به وسیله تعداد زیادی گاز استریل پانسمان شوید تا از فشار بر روی آن محافظت کرده و از محل برش محافظت کنید. پزشک ممکن است به شما بگوید:

  • بسته های یخ را به مدت دو یا سه روز بمالید تا تورم کم شود.
  • برای دو یا یک روز داروهای ضد درد خوراکی مصرف کنید.
  • بین یک تا سه هفته پس از عمل برای معاینه مراجعه کنید.
    عوارض احتمالی ناشی از برداشتن جراحی که می تواند روی باروری تأثیر بگذارد شامل آسیب به اپیدیدیم یا لوله ای است که اسپرم را منتقل می کند (vas deferens). همچنین ممکن است اسپرماتوسل حتی پس از عمل دوباره عود کرده و برگردد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.3/5 - (61 امتیاز)
  • تصویر کاربر افشار چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    سلام علیکم
    مدارک پیوست در خصوص آززمایشات هورمون و ژنتیک و اسپرموگرام می باشد آیا با انجام عمل میکروسرجری ان شا الله تعداد اسپرم ها نیز افزایش خواهد یافت؟؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      نمی توان صد در صد گفت ولی اگر واریکوسل دارید بهتر است که عمل کنید
  • تصویر کاربر saeid چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    آقای دکتر ضمن سلام و خسته نباشی برای فرزند 9 ماهه ام نوبت عمل بخاظربیضه نزول نکرده اش برای اوایل اسفند گرفتم میخواستم در مورد این عمل و مراقبت های بعد آن بدونم خیلی ممنونم اگر نگرانی شدید منو برطرف کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      عمل سختی نیست و بجز رعایت بهداشت و مصرف داروهای بعد از عمل مراقبت خاص دیگری نمی خواد
  • تصویر کاربر داود چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت اقای دکتر.میخواستم بدونم هزینه عمل جراحی واریکوسل به روش میکروسکوپیک چقدر هستش؟؟؟و اینکه من در کمتر از یک دقیقه ارضا میشم ایا عمل واریکوسل تاثیری بر زود انزالی داره ؟و اگه نداره چیکار کنک

    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      میخواستم بدونم هزینه عمل جراحی واریکوسل به روش میکروسکوپیک چقدر هستش؟؟؟.........................حدود دو میلیون
      و اینکه من در کمتر از یک دقیقه ارضا میشم ایا عمل واریکوسل تاثیری بر زود انزالی داره ؟..........................خیر
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 186 مشاهده پرسش
    در سونوگرافی انجام شده از اسکروتوم:
    بیضه راست به ابعاد 20×35میلیمتر و بیضه چپ به ابعاد 21×42میلیمتر طرح اکوی هموژن و نرمال دارد./اپی دیدیم دوطرف در حد طبیعی است. هیدروسل خفیف در اطراف تسیس چپ مشاهده میگردد./حد اکثر قطر وریدی پامپینی فرم راست 1/3میلیمتر بازگشت عروقی واضحی مشاهده نشد و سمت چپ دومیلیمتر بازگشت عروقی بیش از 6ثانیه به نفع واریکوسل میباشد.

    (19سالمه)

    ایا نیاز ب جراحی داره؟؟؟
    ایا الان با این وضعیت میتونه ناباروری ایجاد کنه؟
    چه توصیه هایی میکنین تورو خدا تا میتونین توضیح بدین بخدا دارم از ناراحتی میمیرم

     
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      نیاز به جراحی ندارید و مشکلی در ناباروری ایجاد نمی کند. ترجیحا از کار سنگی که با زور زدن همراه باشد کمتر انجام دهید
  • تصویر کاربر نادر چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    سلام علیڪــــــــــم
    بدلیل دیسک کمر مهره های L3 و L5 و درد شدید عضلات پاها و کمر و حساسیت شدید نخاعی و از طرفی بیماری Ibs سندروم روده ی تحریک پذیر خواستار جراحی میکروسرجری واریکوسل به روش بی حسی موضعی هستم در صورت داشتن هزینه های جانبی خود را متعهد به پرداخت کلیه ی هزینه ها می دآنم...دوس دارم خاطره ی خوشی بعد از عمل را تجربه کنم.....

    میدانم احتمال درد وجود دارد ولی حتی فکر کردن به عواقب وخیم کمرد درد و مشکلات گوارشی زجرم میدهد....


    با توجه به اینکه برای ۸ اسفند نوبت ویزیت دارم ممنون میشم خیالم رو راحت کنی تا با انگیزه ی مضاعفی خودم رو به حول و قوه ی الهی آماده کنم.......

    سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      با توجه به اینکه جراحی میکروسکوپیک واریکوسل تقریبا دو برابر جراحی مرسوم و سنتی واریکوسل زمان می برد و از طرفی بی حسی موضعی با تزریق مواد بیحسی در محل عمل محل عمل را نامناسب می کند لذا به صلاح شما نیست تا این روش بی حسی را انتخاب کنید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امین سه شنبه ۱۷ تیر ۴ تعداد بازدید: 566 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    یک ماهه که جراحی اصلاح کوردی کردم. به پزشک خودم دسترسی ندارم، چه کار کنم که ورم قسمت برش جراحی زودتر خوب بشه؟ آخه آلتم بخاطر تورم این قسمت بد شکل شده، حتی موقع نعوظ هم ورمش مشخصه. پماد، کرم، روغن یا دارویی داریم یا کاری کنم که زودتر خوبش کنه؟
    یه سوال دیگه، راهی هست که بی حسی سر آلتم زودتر خوب بشه و حسش زودتر برگرده؟
    قبلا از پاسخگویی شما ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      راهی وجود ندارد با گذشت زمان بتدریج بهتر می شوید
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی