اسپرماتوسل و راه تشخیص آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

اسپرماتوسل یک توده کیست مانند است که بر روی اپیدیدیم (اپیدیدیم مجرای انتقال اسپرم است که بصورت یک لوله ی باریک در هم پیچیده در پشت و بالای بیضه قرار دارد و به آن چسبیده است) ایجاد می شود. این توده بدخیم نبوده و عموما بدون درد است و توسط یک مایع شفاف و شیری رنگ که ممکن است حاوی اسپرم باشد پر شده است.

علت دقیق ایجاد اسپرماتوسل مشخص نیست اما ممکن است ناشی از مسدود شدن یکی از لوله های انتقال اسپرم باشد.

ایا کیست بیضه باعث ناباروری میشود؟

اسپرماتوسل شایع بوده و باعث ناباروری نشده و نیاز به درمان ندارد. اگر اندازه ی اسپرماتوسل خیلی بزرگ شود که ایجاد ناراحتی کند ممکن است برای درمان نیاز به جراحی باشد.

نشانه های اسپرماتوسل

توده بیضه معمولا علائم و نشانه ای نداشته و اندازه ی آن ممکن است ثابت باقی بماند. ولی اگر خیلی بزرگ شود احتمال دارد باعث علائم زیر شود:

  • احساس درد یا ناراحتی در بیضه
  • احساس سنگینی در بیضه
  • احساس وجود توده یا پری پشت و بالای بیضه

مثانه عصبی

علل به وجود آمدن کیست بیضه

علت اسپرماتوسل نامشخص است. توده بیضه ممکن است به دلیل انسداد یکی از لوله های انتقال اسپرم در درون اپیدیدیم باشد. ضربه و التهاب نیز ممکن است در انسداد لوله های انتقال سپرم نقش داشته باشند.

عوامل خطر چندانی برای بروز اسپرماتوسل بجز افزایش سن وجود ندارد. ولیکن اسپرماتوسل ها غالبا در مردان بین سن ۲۰ تا ۵۰ سال یافت می شود.

عکس اسپرماتوسل

 عوارض توده بیضه

بعید است که اسپرماتوسل، باعث عوارض شود.

با اینحال، اگر اسپرماتوسل دردناک شود یا رشد کرده و آنقدر بزرگ شود که باعث ناراحتی شود، ممکن است برای برداشتن توده بیضه نیاز به جراحی شود. برداشتن اسپرماتوسل با جراحی ممکن است باعث آسیب اپیدیدیم یا لوله انتقال اسپرم (مجرای واز – مجرایی که اسپرم را از اپیدیدیم به آلت تناسلی منتقل می کند) شود.آسیب به هر کدام از این مجاری می تواند منجر به ناباروری شود. عارضه ی احتمالی دیگر که می تواند بعد از جراحی رخ دهد عود اسپرماتوسل است، اگر چه این حالت نادر است.

بیماری پیرونی

 تشخیص اسپرماتوسل

از آنجایی که توده بیضه معمولا بدون علامت است، ممکن است فقط در زمان معاینه بیضه توسط خودتان کشف شود، یا اینکه توسط پزشک در یک معاینه معمولی تشخیص داده شود.

توصیه می شود که درصورت لمس هرگونه توده ای در بیضه، برای بررسی بیشتر و رد هرگونه بیماری جدی تری مثل سرطان بیضه به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت درد یا تورم در بیضه حتما به پزشک مراجعه کنید. برخی بیماری ها می توانند باعث درد بیضه شوند، که برخی از آن ها نیاز به درمان فوری دارند.

برای تشخیص اسپرماتوسل، نیاز به معاینه توسط پزشک می باشد. اگرچه توده بیضه عموما دردناک نیست، ولی امکان دارد بهنگام معاینه توده توسط پزشک کمی احساس ناراحتی کنید.

ممکن است برای تشخیص نیاز به اقدامات زیر باشد:

عبور دادن نور

دراین روش پزشک با چراغ قوه نور را از توده عبور می دهد. در اسپرماتوسل، نور از مایع عبور خواهد کرد ولی اگر توده توپر باشد نور عبور نمی کند.

سونوگرافی بیضه

اگر روش عبور دادن نور نتواند به تشخیص کمک کند، سونوگرافی می تواند کمک کننده باشد. در این روش با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، تصاویری ایجاد خواهد شد، که می تواند برای رد تشخیص تومور بیضه یا دیگر علل تورم کیسه بیضه کمک کند.

درمان اسپرماتوسل

اگرچه احتمالاً اسپرماتوسل خود به خود از بین نمی رود، اما اکثر اسپرماتوسل ها نیازی به درمان ندارند. آنها معمولاً درد و عوارض ایجاد نمی کنند. اگر درد بیمار زیاد باشد، پزشک ممکن است داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول و …) یا ایبوپروفن (Advil ، Motrin IB ، …) را توصیه کند.

در ادامه می توانید فیلم درمان اسپرماتوسل را مشاهده کنید.

عمل جراحی اسپرماتوسل

روشی به نام اسپرماتوسلکتومی به صورت سرپایی  و با استفاده از بی حسی موضعی یا عمومی انجام می شود. جراح، برشی را در ناحیه اسکروتوم ایجاد می کند و اسپرماتوسل را از اپیدیدیم جدا می کند.

پس از عمل ممکن است شما به وسیله تعداد زیادی گاز استریل پانسمان شوید تا از فشار بر روی آن محافظت کرده و از محل برش محافظت کنید. پزشک ممکن است به شما بگوید:

  • بسته های یخ را به مدت دو یا سه روز بمالید تا تورم کم شود.
  • برای دو یا یک روز داروهای ضد درد خوراکی مصرف کنید.
  • بین یک تا سه هفته پس از عمل برای معاینه مراجعه کنید.
    عوارض احتمالی ناشی از برداشتن جراحی که می تواند روی باروری تأثیر بگذارد شامل آسیب به اپیدیدیم یا لوله ای است که اسپرم را منتقل می کند (vas deferens). همچنین ممکن است اسپرماتوسل حتی پس از عمل دوباره عود کرده و برگردد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.3/5 - (61 امتیاز)
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 370 مشاهده پرسش
    با سلام بنده حدود 5 سال ازدواج کردم و 34 سالمه و 2 سال پیش عمل واریکوسل را به روش سنتی در بیمارستان میلاد و توسط دکتر ناصحی انجام دادم ولی کیفیت اسپرمها بهبود نیاغت و 3 ماه پیش یکبار عمل ivf را انجام دادیم و بی نتیجه بود حال می خواستم بپرسم آیا می شود یکبار دیگر عمل واریکوسل را البته به روش میکرو سرجی انجام داد با تشکر فراوان از جنابعالی
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      انجام عمل مجدد زمانی پیشنهاد می کردد که واریکوسل عود کرده باشد لذا نیاز به معاینه مجدد و سونوگرفی رنگی است.
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 3376 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید(در مورد سوال شما(1-همه بیضه بند های طبی به چه منظوزی ساخته شدن این طرح من هم همینطور 2-این بیضه بند نقش درمانی نداه بلکه نقش پیشگیری داره البته به نظر من پیشگیری از گسترش واریکوسل(باز چون نمیدونم اومدم پیش شما برای اخذ توضیحا ت بیشتر 3-مشابه داخلی و خارجی هم داره ولی خیلی از اونها بهتره4-در مورد ایده اولیش هم بگم که من سرباز راهور هستم میینم اونایی که بیضه بند میبندن یا دچار واریکوسل نمیشن یا کمتر دچار این بیماری میشن(سربازان اهور روزی 12 ساعت سر پا میاستن) من هم سر این طرح جدید 8ماه کار کردم بیضه بند های مختلفی ساختم ولی این کاملترین و اخرینش است تو بازار هم نمونشو ندیدم_(ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      فکر کنم جای دیگر هم سوالات رو همینطور جواب دادید که از شما قبول نکردند.
      من در جایی ندیدم که بیضه بند نقش پیشگیری از بروز واریکوسل داشته باشد. البته چیزی به نام فتق بند داریم که از بیرون زدن فتق و تشدید آن در زمانی که فرد زیاد می ایستد یا کار سنگین انجام یدهد استفاده می کند اما بیضه بند برای پیشگیری از واریکوسل وجود ندارد
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    با سبلم

    جناب دکتر من جواب سونوگرافی برای داشتن واریکوسل که قبلا انجام داده بودم را برای شما ارسال کردم. سپاسگذار خواهم بود بفرمایید آیا من نیاز به عمل واریکوسل دارم یا خیر

    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      معمولا رگ های زیر 3.5 میلی متر را توصیه به جراحی نمی کنند
    2. تصویر کاربر امیر یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 9 سال پیش)
      با تشکر از جواب شما. جناب دکتر پیشنهاد شما برای من چیست آیا تجربه شما عمل را برای من صلاح میداند؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 9 سال پیش)
      خیر نیازی به عمل نیست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت شما(من یه بیضه بند جدید طراحی کردم یعنی برای طراحیش 8ماه وقت گذاشتم بعدا بردمش برای ثبت اختراع چون نتونستم متن توصیف نامشو درست بنویسم طرح من که خیلی هم خوب بودش باز رد شد حالامن از شما تقاضای همکاری دارم یعنی تو نوشتن متن کمک کنین من هم هزینشو میپردازم ممنون میشم اگه همکاری کنین (ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      توضیحات تان خیلی ناقص است به چه منظوری و پاسخگویی به چه نیازی ساخته شده است و ایده اولیه از کجا اومده و .............
      نقش درمانی داره یا پیشگیری از بیماری خاصی است.
      مشابه داخلی یا خارجی دارهیا خیر
      و ...................؟
  • تصویر کاربر فرزانه یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 184 مشاهده پرسش
    با سلام خسته نباشید پسرم از بدول تولد تا الان که نه ماهه هست هنوز بیضه هاش نزول نکرده میخواستم بدونم چکار باید بکنم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۷ مهر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      بایستی با جراحی بیضه ها را پائین بیاورید
    2. تصویر کاربر فرزانه جمعه ۱۷ مهر ۹۴( 9 سال پیش)
      لطفا بگید چه زمانی بهتره که عملش کنم و اینکه عمل سختیه
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۹ مهر ۹۴( 9 سال پیش)
      زمان توصیه شده شش ماهگی است و عمل سختی نیست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امین جمعه ۱۳ تیر ۴ تعداد بازدید: 559 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    یک ماهه که جراحی اصلاح کوردی کردم. به پزشک خودم دسترسی ندارم، چه کار کنم که ورم قسمت برش جراحی زودتر خوب بشه؟ آخه آلتم بخاطر تورم این قسمت بد شکل شده، حتی موقع نعوظ هم ورمش مشخصه. پماد، کرم، روغن یا دارویی داریم یا کاری کنم که زودتر خوبش کنه؟
    یه سوال دیگه، راهی هست که بی حسی سر آلتم زودتر خوب بشه و حسش زودتر برگرده؟
    قبلا از پاسخگویی شما ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      راهی وجود ندارد با گذشت زمان بتدریج بهتر می شوید
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی