اسپرماتوسل و راه تشخیص آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

اسپرماتوسل یک توده کیست مانند است که بر روی اپیدیدیم (اپیدیدیم مجرای انتقال اسپرم است که بصورت یک لوله ی باریک در هم پیچیده در پشت و بالای بیضه قرار دارد و به آن چسبیده است) ایجاد می شود. این توده بدخیم نبوده و عموما بدون درد است و توسط یک مایع شفاف و شیری رنگ که ممکن است حاوی اسپرم باشد پر شده است.

علت دقیق ایجاد اسپرماتوسل مشخص نیست اما ممکن است ناشی از مسدود شدن یکی از لوله های انتقال اسپرم باشد.

ایا کیست بیضه باعث ناباروری میشود؟

اسپرماتوسل شایع بوده و باعث ناباروری نشده و نیاز به درمان ندارد. اگر اندازه ی اسپرماتوسل خیلی بزرگ شود که ایجاد ناراحتی کند ممکن است برای درمان نیاز به جراحی باشد.

نشانه های اسپرماتوسل

توده بیضه معمولا علائم و نشانه ای نداشته و اندازه ی آن ممکن است ثابت باقی بماند. ولی اگر خیلی بزرگ شود احتمال دارد باعث علائم زیر شود:

  • احساس درد یا ناراحتی در بیضه
  • احساس سنگینی در بیضه
  • احساس وجود توده یا پری پشت و بالای بیضه

مثانه عصبی

علل به وجود آمدن کیست بیضه

علت اسپرماتوسل نامشخص است. توده بیضه ممکن است به دلیل انسداد یکی از لوله های انتقال اسپرم در درون اپیدیدیم باشد. ضربه و التهاب نیز ممکن است در انسداد لوله های انتقال سپرم نقش داشته باشند.

عوامل خطر چندانی برای بروز اسپرماتوسل بجز افزایش سن وجود ندارد. ولیکن اسپرماتوسل ها غالبا در مردان بین سن ۲۰ تا ۵۰ سال یافت می شود.

عکس اسپرماتوسل

 عوارض توده بیضه

بعید است که اسپرماتوسل، باعث عوارض شود.

با اینحال، اگر اسپرماتوسل دردناک شود یا رشد کرده و آنقدر بزرگ شود که باعث ناراحتی شود، ممکن است برای برداشتن توده بیضه نیاز به جراحی شود. برداشتن اسپرماتوسل با جراحی ممکن است باعث آسیب اپیدیدیم یا لوله انتقال اسپرم (مجرای واز – مجرایی که اسپرم را از اپیدیدیم به آلت تناسلی منتقل می کند) شود.آسیب به هر کدام از این مجاری می تواند منجر به ناباروری شود. عارضه ی احتمالی دیگر که می تواند بعد از جراحی رخ دهد عود اسپرماتوسل است، اگر چه این حالت نادر است.

بیماری پیرونی

 تشخیص اسپرماتوسل

از آنجایی که توده بیضه معمولا بدون علامت است، ممکن است فقط در زمان معاینه بیضه توسط خودتان کشف شود، یا اینکه توسط پزشک در یک معاینه معمولی تشخیص داده شود.

توصیه می شود که درصورت لمس هرگونه توده ای در بیضه، برای بررسی بیشتر و رد هرگونه بیماری جدی تری مثل سرطان بیضه به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت درد یا تورم در بیضه حتما به پزشک مراجعه کنید. برخی بیماری ها می توانند باعث درد بیضه شوند، که برخی از آن ها نیاز به درمان فوری دارند.

برای تشخیص اسپرماتوسل، نیاز به معاینه توسط پزشک می باشد. اگرچه توده بیضه عموما دردناک نیست، ولی امکان دارد بهنگام معاینه توده توسط پزشک کمی احساس ناراحتی کنید.

ممکن است برای تشخیص نیاز به اقدامات زیر باشد:

عبور دادن نور

دراین روش پزشک با چراغ قوه نور را از توده عبور می دهد. در اسپرماتوسل، نور از مایع عبور خواهد کرد ولی اگر توده توپر باشد نور عبور نمی کند.

سونوگرافی بیضه

اگر روش عبور دادن نور نتواند به تشخیص کمک کند، سونوگرافی می تواند کمک کننده باشد. در این روش با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، تصاویری ایجاد خواهد شد، که می تواند برای رد تشخیص تومور بیضه یا دیگر علل تورم کیسه بیضه کمک کند.

درمان اسپرماتوسل

اگرچه احتمالاً اسپرماتوسل خود به خود از بین نمی رود، اما اکثر اسپرماتوسل ها نیازی به درمان ندارند. آنها معمولاً درد و عوارض ایجاد نمی کنند. اگر درد بیمار زیاد باشد، پزشک ممکن است داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول و …) یا ایبوپروفن (Advil ، Motrin IB ، …) را توصیه کند.

در ادامه می توانید فیلم درمان اسپرماتوسل را مشاهده کنید.

عمل جراحی اسپرماتوسل

روشی به نام اسپرماتوسلکتومی به صورت سرپایی  و با استفاده از بی حسی موضعی یا عمومی انجام می شود. جراح، برشی را در ناحیه اسکروتوم ایجاد می کند و اسپرماتوسل را از اپیدیدیم جدا می کند.

پس از عمل ممکن است شما به وسیله تعداد زیادی گاز استریل پانسمان شوید تا از فشار بر روی آن محافظت کرده و از محل برش محافظت کنید. پزشک ممکن است به شما بگوید:

  • بسته های یخ را به مدت دو یا سه روز بمالید تا تورم کم شود.
  • برای دو یا یک روز داروهای ضد درد خوراکی مصرف کنید.
  • بین یک تا سه هفته پس از عمل برای معاینه مراجعه کنید.
    عوارض احتمالی ناشی از برداشتن جراحی که می تواند روی باروری تأثیر بگذارد شامل آسیب به اپیدیدیم یا لوله ای است که اسپرم را منتقل می کند (vas deferens). همچنین ممکن است اسپرماتوسل حتی پس از عمل دوباره عود کرده و برگردد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.3/5 - (59 امتیاز)
  • تصویر کاربر زهره پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 272 مشاهده پرسش
    سلام هسر من قب از عمل تعداد اسپرمهاش 12 میلیون بوده و 1.5بعداز عمل واریکوسل تعداد اسپرمهاش 8 میلیون شده داروهای کلومیفن هر شب 2 عدد + ال کارنیتین + ویتامین E ,C +زینک و سلنیوم +آمپول HCG هر 3 روز یک دوز دریافت میکنه به مدت 1 ماه ولی الان احساس درد و سنگینی در بیضه چپش داره همونی که عمل روش انجام شده میخواستم بدونم علتش چیه ؟آیا امیدی به بهتر شدن وضعیت اسپرم هاش هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      به نظر من بهتره از روش های کمک باروری برای بچه دار شدن استفاده کنید مثل IUI , IVF
  • تصویر کاربر زهره پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 273 مشاهده پرسش
    سلام هسر من قب از عمل تعداد اسپرمهاش 12 میلیون بوده و 1.5بعداز عمل واریکوسل تعداد اسپرمهاش 8 میلیون شده داروهای کلومیفن هر شب 2 عدد + ال کارنیتین + ویتامین E ,C +زینک و سلنیوم +آمپول HCG هر 3 روز یک دوز دریافت میکنه به مدت 1 ماه ولی الان احساس درد و سنگینی در بیضه چپش داره همونی که عمل روش انجام شده میخواستم بدونم علتش چیه ؟آیا امیدی به بهتر شدن وضعیت اسپرم هاش هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      به نظر من بهتره از روش های کمک باروری برای بچه دار شدن استفاده کنید مثل IUI , IVF
  • تصویر کاربر س پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    با عرض پوزش از جناب آقاي دكتر بابت سوالهاي زيادي كه به ذهنم ميرسه و مزاحم شما ميشم.
    آيا زگيل تناسلي از طريق لوازم اصلاح ناحيه هم انتقال پيدا ميكند؟
    از طريق تماس دهان با ناحيه ي آلوده چطور؟
    قبلا از شما ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      بله منتقل می شوئ
  • تصویر کاربر س پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 307 مشاهده پرسش
    با سلام
    ميخواست بدونم اگر از درمان فريز استفاده شود و ديكر ضايعه اي مبني بر زگيل باقي نماند ،آيا اين درمان درمان قطعي محسوب مي شود يا امكان بازگشت زگيل وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خیر این روش درمانی قطعی محسوب نمی شود
  • تصویر کاربر الف پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 543 مشاهده پرسش
    ســلام آقــای دکتــر؛
    بـا عــرض پــوزش، بایــد بگــم کــه دیگــه خســته شــدم ازبـس تــوی همــه مقـاله هــا خــوندم کــه همــین ســایزی کـه الــتت داره مناســبه و بقیــه ش تــوهم و تصــوره وخلاصــه اینکــه تـوی فکــرش نــریدو بیخــیالش بشــید!!! در یــک مقـاله 4صفــحه ای، سـه صفحــه ش و دارن در مــورد مســائل روانــی و انـدازه اســتاندارد الــت میــگن؛ دیگــه خســته شــدم از بــس 2مــاهه دارم مقــاله تکــراری میخــونم!!! خلاصــه کــلام اقــای دکتــر، تـوی قــرن بیســت ویکــم، راهــی بـرای رشــد الــت، وجــود داره یــا بایــد بــریم دنبــال کــارمون!؟
    الــت مــن درحــالت نعــوظ 9ســانت هســت؛مجــرد هســتم امــایــک دوســت وشــریک جنســی دارم کــه همیشــه در ســکس،بـه ارضــا شــدنش تــوجه ویــژه دارم کــه بالاخــره پــس از مــدت هــا،بــا کمــی خجــالت، حــرف دلــش رو بهــم زد و ســایز الــتم را گوشــزد کــرد و خیــلی صــریح گفــت اگــر الــتم بزرگ تــر بــود بهتــر بــود وبیشــتر لــذت مـی بـــرد!!!
    ایــن حــرفش، بــدون اینکــه بــذارم متوجــه بشــه، فکــر و روح و روان منــو ریخــته بهــم.چــون دوســتش دارم.
    اقــای دکتــر،تــورو خــدا نگیــد 9 ســانت خــوبه کــه دیــوانه میشــم !!! مــن نمــیخوام دوســتم و از دســت بــدم اگــر راهــی هســت خــواهش میکــنم کمــکم کنیــد.

    تــــوفیق
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      شاید یکی از علل این همه حرفایی که شما در مقالات خوانده اید اینه که راه مناسب و موثری برای افزایش سایز در قرن 21 وجود ندارد. البته با برش رباط سوسپنسوری می توان حدود 2 سانت به سایز آلت افزود ولی حتی این میزان هم رضایت بخش نیست. وکیوم هم کمی موثر است
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امین چهارشنبه ۲۸ خرداد ۴ تعداد بازدید: 550 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    یک ماهه که جراحی اصلاح کوردی کردم. به پزشک خودم دسترسی ندارم، چه کار کنم که ورم قسمت برش جراحی زودتر خوب بشه؟ آخه آلتم بخاطر تورم این قسمت بد شکل شده، حتی موقع نعوظ هم ورمش مشخصه. پماد، کرم، روغن یا دارویی داریم یا کاری کنم که زودتر خوبش کنه؟
    یه سوال دیگه، راهی هست که بی حسی سر آلتم زودتر خوب بشه و حسش زودتر برگرده؟
    قبلا از پاسخگویی شما ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      راهی وجود ندارد با گذشت زمان بتدریج بهتر می شوید
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی