اسپرماتوسل و راه تشخیص آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

اسپرماتوسل یک توده کیست مانند است که بر روی اپیدیدیم (اپیدیدیم مجرای انتقال اسپرم است که بصورت یک لوله ی باریک در هم پیچیده در پشت و بالای بیضه قرار دارد و به آن چسبیده است) ایجاد می شود. این توده بدخیم نبوده و عموما بدون درد است و توسط یک مایع شفاف و شیری رنگ که ممکن است حاوی اسپرم باشد پر شده است.

علت دقیق ایجاد اسپرماتوسل مشخص نیست اما ممکن است ناشی از مسدود شدن یکی از لوله های انتقال اسپرم باشد.

ایا کیست بیضه باعث ناباروری میشود؟

اسپرماتوسل شایع بوده و باعث ناباروری نشده و نیاز به درمان ندارد. اگر اندازه ی اسپرماتوسل خیلی بزرگ شود که ایجاد ناراحتی کند ممکن است برای درمان نیاز به جراحی باشد.

نشانه های اسپرماتوسل

توده بیضه معمولا علائم و نشانه ای نداشته و اندازه ی آن ممکن است ثابت باقی بماند. ولی اگر خیلی بزرگ شود احتمال دارد باعث علائم زیر شود:

  • احساس درد یا ناراحتی در بیضه
  • احساس سنگینی در بیضه
  • احساس وجود توده یا پری پشت و بالای بیضه

مثانه عصبی

علل به وجود آمدن کیست بیضه

علت اسپرماتوسل نامشخص است. توده بیضه ممکن است به دلیل انسداد یکی از لوله های انتقال اسپرم در درون اپیدیدیم باشد. ضربه و التهاب نیز ممکن است در انسداد لوله های انتقال سپرم نقش داشته باشند.

عوامل خطر چندانی برای بروز اسپرماتوسل بجز افزایش سن وجود ندارد. ولیکن اسپرماتوسل ها غالبا در مردان بین سن ۲۰ تا ۵۰ سال یافت می شود.

عکس اسپرماتوسل

 عوارض توده بیضه

بعید است که اسپرماتوسل، باعث عوارض شود.

با اینحال، اگر اسپرماتوسل دردناک شود یا رشد کرده و آنقدر بزرگ شود که باعث ناراحتی شود، ممکن است برای برداشتن توده بیضه نیاز به جراحی شود. برداشتن اسپرماتوسل با جراحی ممکن است باعث آسیب اپیدیدیم یا لوله انتقال اسپرم (مجرای واز – مجرایی که اسپرم را از اپیدیدیم به آلت تناسلی منتقل می کند) شود.آسیب به هر کدام از این مجاری می تواند منجر به ناباروری شود. عارضه ی احتمالی دیگر که می تواند بعد از جراحی رخ دهد عود اسپرماتوسل است، اگر چه این حالت نادر است.

بیماری پیرونی

 تشخیص اسپرماتوسل

از آنجایی که توده بیضه معمولا بدون علامت است، ممکن است فقط در زمان معاینه بیضه توسط خودتان کشف شود، یا اینکه توسط پزشک در یک معاینه معمولی تشخیص داده شود.

توصیه می شود که درصورت لمس هرگونه توده ای در بیضه، برای بررسی بیشتر و رد هرگونه بیماری جدی تری مثل سرطان بیضه به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت درد یا تورم در بیضه حتما به پزشک مراجعه کنید. برخی بیماری ها می توانند باعث درد بیضه شوند، که برخی از آن ها نیاز به درمان فوری دارند.

برای تشخیص اسپرماتوسل، نیاز به معاینه توسط پزشک می باشد. اگرچه توده بیضه عموما دردناک نیست، ولی امکان دارد بهنگام معاینه توده توسط پزشک کمی احساس ناراحتی کنید.

ممکن است برای تشخیص نیاز به اقدامات زیر باشد:

عبور دادن نور

دراین روش پزشک با چراغ قوه نور را از توده عبور می دهد. در اسپرماتوسل، نور از مایع عبور خواهد کرد ولی اگر توده توپر باشد نور عبور نمی کند.

سونوگرافی بیضه

اگر روش عبور دادن نور نتواند به تشخیص کمک کند، سونوگرافی می تواند کمک کننده باشد. در این روش با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، تصاویری ایجاد خواهد شد، که می تواند برای رد تشخیص تومور بیضه یا دیگر علل تورم کیسه بیضه کمک کند.

درمان اسپرماتوسل

اگرچه احتمالاً اسپرماتوسل خود به خود از بین نمی رود، اما اکثر اسپرماتوسل ها نیازی به درمان ندارند. آنها معمولاً درد و عوارض ایجاد نمی کنند. اگر درد بیمار زیاد باشد، پزشک ممکن است داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول و …) یا ایبوپروفن (Advil ، Motrin IB ، …) را توصیه کند.

در ادامه می توانید فیلم درمان اسپرماتوسل را مشاهده کنید.

عمل جراحی اسپرماتوسل

روشی به نام اسپرماتوسلکتومی به صورت سرپایی  و با استفاده از بی حسی موضعی یا عمومی انجام می شود. جراح، برشی را در ناحیه اسکروتوم ایجاد می کند و اسپرماتوسل را از اپیدیدیم جدا می کند.

پس از عمل ممکن است شما به وسیله تعداد زیادی گاز استریل پانسمان شوید تا از فشار بر روی آن محافظت کرده و از محل برش محافظت کنید. پزشک ممکن است به شما بگوید:

  • بسته های یخ را به مدت دو یا سه روز بمالید تا تورم کم شود.
  • برای دو یا یک روز داروهای ضد درد خوراکی مصرف کنید.
  • بین یک تا سه هفته پس از عمل برای معاینه مراجعه کنید.
    عوارض احتمالی ناشی از برداشتن جراحی که می تواند روی باروری تأثیر بگذارد شامل آسیب به اپیدیدیم یا لوله ای است که اسپرم را منتقل می کند (vas deferens). همچنین ممکن است اسپرماتوسل حتی پس از عمل دوباره عود کرده و برگردد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.3/5 - (59 امتیاز)
  • تصویر کاربر حامد دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 305 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    چندتا سوال داشتم
    1 - بهترین روش جراحی واریکوسل چیه ؟(16 سال دارم و دچار واریکوسل بیضه چپ هستم و احتمالا دوطرفه)
    2- هزینه عمل چقدره ؟ (بیضه چپ و احتمالا دوطرفه)
    3 - اگه دکتر خوبی در شیراز میشناسید ممنون میشم معرفی کنین . خیلی ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام

      1 - بهترین روش جراحی واریکوسل چیه ؟(16 سال دارم و دچار واریکوسل بیضه چپ هستم و احتمالا دوطرفه).................میکروسکوپیک
      2- هزینه عمل چقدره ؟ (بیضه چپ و احتمالا دوطرفه)...................به نوع بیمه و بیمارستان بستگی دارد
      3 - اگه دکتر خوبی در شیراز میشناسید ............همه خوبند
  • تصویر کاربر م.م دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    وقت بخیر
    من پسری 29 ساله هستم که چندساله ازدرد ناحیه بیضه راست و گاها بیضه چپ بسمت ناف رنج میبرم...
    این درد بیشتر شب و زمانی که رو به پشت میخوام شدیدتر و هنگامی که ناخودآگاه شب روبه بالا قرار میگیریم یا جنب میشم یا از درد بیدار میشم ، دو سال پیش سونو انجام دادم گفت سالم هستی اما خودم که این درد رو دارم و با مطالعه علائم واریکوسل مطمئنم این بیماری رو دارم.
    حال با توجه به اینکه شهرستانی هستم محبت کنید بفرمایید در صورت داشتن این مشکل پس از تشخیص و تایید جنابعالی این عمل چقدر طول میکشه،چند روز بستری نیازه،درمطب انجام میشه یا بیمارستان، با چه نوع بیهوشی انجام میشه و (بدون دفترچه بیمه)چقدر هزینه داره ؟؟؟
    باتشکر ازشما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      پس از تشخیص و تایید جنابعالی....................به نظر من دردتان به دلیل واریکوسل نیست
      این عمل چقدر طول میکشه،.........30 تا 40 دقیقه
      چند روز بستری نیازه،.........................حداکثر یک شب
      درمطب انجام میشه یا بیمارستان،................بیمارسان
      با چه نوع بیهوشی انجام میشه .........................هم موضعی و هم عمومی
      و (بدون دفترچه بیمه)چقدر هزینه داره ؟؟؟.........................نمی دونم
    2. تصویر کاربر م.م دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام مجدد
      جناب آقای دکتر گرچه تا معاینه صورت نگیرد تشخیص واستون غیرممکن است اما با توجه به علایمی که گفتم احتمال چ بیماری رو میدید؟
      چون واقعا دارم درد میکشم و بدجور عاجز شدم بیشترین دردم در ناحیه بیضه راست مایل به شکم بسمت ناف است و دست که به بیضه م میذارم یه برجستگی درحد یک عدس احساس میکنم که خیلی درد آورهست.
      خداخیرتون بده
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      البته چون درحالت خوابیده بیشتر درد دارید شاید از کمرتان هم باشد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر تمنا یکشنبه ۲۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشيد
    با سپاس فراوان از اینکه جواب سوالات رو به موقع میدید
    همسرم 11 روز پیش عمل واریکوسل دو طرفه انجام دادند.بخیه سمت راستش خوب جوش نخورده. خواستم بدونم باید چیکار کنند که بهتر شه .چه مدت زمان لازم است که فعالیت روزهای عادی رو شروع کنند.و رزیم عذایی چی بشه بهتره.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      ویتامین c مصرف کنند فعالت سبک اشکالی ندارد
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    با سلام . آقای دکتر لطفا آزمایش من رو ببینید اشکالی داره یا نه . ممنون
    test time : 60 min
    volume : 9.5
    ph : 7.5
    concentration : 37
    prog motil : 37
    norm morph : 23
    msc : 13.6
    fsc : 4.8
    smi : 98
    all sperm 351.5
    motile sperm : 129.2
    func sperm : 45.6
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      طبیعی است
  • تصویر کاربر ارش یکشنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    با سلام
    حدود یک سال است که متوجه شدم یک توده به قطر تقریبا نیم سانتی متر در قسمت پایینی بیضه سمت چپم وجود دارد البته در بیضه سمت راست هم وجود دارد اما به اندازه چپ ملموس نیست.هیچ گونه دردی هم احساس نمیکنم.میخواستم بدونم ایا طبیعی است یا مشکلی و بیماری برایم رخ داده.ممنون میشم کمکم کنین.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام
      بدون معاینه نمی توان نظر و تشخیصی مطرح کرد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امین یکشنبه ۸ تیر ۴ تعداد بازدید: 555 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    یک ماهه که جراحی اصلاح کوردی کردم. به پزشک خودم دسترسی ندارم، چه کار کنم که ورم قسمت برش جراحی زودتر خوب بشه؟ آخه آلتم بخاطر تورم این قسمت بد شکل شده، حتی موقع نعوظ هم ورمش مشخصه. پماد، کرم، روغن یا دارویی داریم یا کاری کنم که زودتر خوبش کنه؟
    یه سوال دیگه، راهی هست که بی حسی سر آلتم زودتر خوب بشه و حسش زودتر برگرده؟
    قبلا از پاسخگویی شما ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۹ بهمن ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      راهی وجود ندارد با گذشت زمان بتدریج بهتر می شوید
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی