راه های درمان اسپرماتوسل

در این مقاله مطالعه می کنید:

اسپرماتوسل نیاز به درمان ندارد مگر اینکه باعث ایجاد درد یا عارضه ای شود. برای درد می توان از مسکن های معمولی مثل استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کرد.

در قسمت قبل در رابطه با نشانه ها ، علل و تشخیص اسپرماتوسل صحبت شد. در ادامه به درمان اسپرماتوسل پرداخته می شود. درمان جراحی اسپرماتوسل بصورت سرپایی و تحت بیهوشی عمومی یا بیحسی از کمر بوده و بیمار عصر روز عمل مرخص می شود. جراحی بصورت برش کوچکی بر روی کیسه بیضه و سپس جدا کردن اسپرماتوسل از اپیدیدیم می باشد. توصیه هایی که بعد از جراحی می شود شامل:

  • استفاده از کمپرس یخ به مدت ۲ تا ۳ روز اول بعد از جراحی برای جلوگیری از تورم
  • استفاده از مسکن های خوراکی برای ۲ تا ۳ روز بعد از عمل
  • مراجعه به مطب ۲ هفته بعد از عمل برای پیگیری

عوارض احتمالی ناشی از برداشتن اسپرماتوسل به روش جراحی عبارتست از: ناباروری ناشی از آسیب احتمالی به اپیدیدیم یا لوله انتقال اسپرم (لوله واز). همچنین احتمال عود اسپرماتوسل نیز وجود دارد حتی بعد از جراحی.

توده در بیضه

 

 تخلیه اسپرماتوسل با سوزن (با یا بدون اسکلروتراپی)

روش دیگر درمانی که بندرت بکار می رود تخلیه اسپرماتوسل ( توده بیضه )  توسط سرنگ و از طریق پوست می باشد که گاهی با اسکلروتراپی همراه هست. در این روش سوزن متصل به سرنگ را از طریق پوست کیسه بیضه به داخل اسپرماتوسل وارد کرده و مایع داخل آن کشیده می شود. در صورت عود اسپرماتوسل، ممکن است نیاز به تخلیه مجدد مایع توسط سرنگ و سپس تزریق یک ماده شیمیایی التهاب دهنده به داخل کیسه اسپرماتوسل باشد که به آن اسکلروتراپی می گویند. این ماده ملتهب کننده باعث می شود تا دیواره کیسه اسپرماتوسل ملتهب شده و به یکدیگر بچسبد و احتمال عود را کم کند.

از عوارض احتمالی اسکلروتراپی آسیب اپیدیدیم هست. همچنین احتمال عود اسپرماتوسل نیز وجود دارد. اسکلروتراپی فقط در مردانی که از سن باروری شان گذشته و قصد بارروری در آینده را ندارند توصیه می شود.

 پیشگیری از اسپرماوسل

اگرچه راهی برای پیشگیری از بروز اسپرماوسل وجود ندارد ولی مهم هست بدانید که با معاینه ماهیانه کیسه ی بیضه توسط خودتان به تشخیص زودهنگام هرگونه تغییری در کیسه بیضه مانند توده ها کمک خواهید کرد. هرگونه توده ی جدیدی در بیضه نیاز به ارزیابی سریع توسط پزشک دارد.

پزشک می تواند به شما آموزش دهد تا چطور بیضه های خود را معاینه و تشخیص زودهنگام هر توده ای در بیضه را بهبود ببخشید.

 معاینه بیضه

زمان مناسب برای معاینه بیضه های تان در هنگام حمام کردن یا دوش گرفتن با آب گرم یا بلافاصله بعد از آن هست. گرمای ناشی از آب باعث شل شدن کیسه ی بیضه شده و تشخیص هرگونه یافته ی غیر معمول را آسان تر می سازد. سپس مراحل زیر را دنبال کنید:

☑ در مقابل آینه بایستید. به هر گونه برآمدگی و تورمی بر روی پوست کیسه بیضه دقت کنید

☑ هر کدام از بیضه ها را با هر دو دست خود معاینه کنید. انگشت سبابه و میانی را زیر بیضه و انگشت شست را بر روی بیضه قرار دهید.

☑ بصورت نرم و بدون هر گونه فشاری بیضه را بین شست ها و انگشتان بچرخانید. به یاد داشته باشید بیضه ها معمولا صاف، بیضوی شکل و تا حدودی سفت هستند. کمی بزرگ تر بودن اندازه یکی از بیضه ها از بیضه دیگر و نیز کمی هم سطح نبودن آن ها طبیعی محسوب می شود. همچنین، طناب بیضه از پشت بیضه (سمت اپیدیدیم) به سمت بالا حرکت می کند و بخشی طبیعی از محتویات کیسه بیضه به حساب می آید.

معاینه بیضه

 

معاینه منظم بیضه ها توسط خودتان یک عادت مهم بهداشتی است. اما این کار جایگزین معاینه توسط پزشک نمی شود. پزشک بصورت معمول بیضه های شما را در هر زمانی که شما معاینه بالینی شوید چک خواهد کرد.

 

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.9/5 - (27 امتیاز)
  • تصویر کاربر میلاد یکشنبه ۵ دی ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 218 مشاهده پرسش
    چندسالی هست ک در بیضه هام دوتوده وجود دارد ک سه سال پیش سونوگرافی کردم ک نظر پزشک این بود توده چربی
    الان درد خفیفی دارم,,اگه میشه جوابمو پیامک کنین,ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۵ دی ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      بدون معاینه نمی توانم نظری بدهم و تشخیصی را مطرح کنم.
  • تصویر کاربر احمد یکشنبه ۵ دی ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 189 مشاهده پرسش
    پیرو سوال قبلی عرض میکنم که بیشتر اوقات بیضه راستش بالاست با آبگرم ویا ماساژ پایین میاد ولی صد درصد با بیضه چپ تو یک راستا قرار نمیگیره و بعدش دوباره بالا میره اندازش هم با بیضه چپ یکی هستش چون دیروز هم چک کردم بالای کیسه بیضه بود وهم انداره با چپ ...ببخشید که وقت شما رو میگیرم .ممنون از لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۵ دی ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      در یک سطح بودن مهم نیست مهم اینه که در کیسه ی بیضه باشد
  • تصویر کاربر محمدرضایی شنبه ۴ دی ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 408 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر عزیز:امیدوارم سلامت باشید.جناب دکتر بنده آقایی بیستو چهار ساله هستم که بعد از گذشت یه مدت مشکل هماچوری و شن کلیه،هر از چندگاهی دچار درد در ناحیه مقعد و زیر بیضه ها میشوم.این حالت حدود یک دقیقه طول میشکه.حالت همیشکی نیست و شاید هرچند ماه یکبار اتفاق بیفته.دوضمن تغییر شکلی در ناحیه تناسلی اعم از کیسه بیضه و بیضه ها و...ندارم.علت درد و گرفتگی چیست و باید چه کار کنم؟ممنون از حوصلتون.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۴ دی ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      اگر درد ازار دهنده يا نگران كننده هست توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر احمد شنبه ۴ دی ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 1069 مشاهده پرسش
    باسلام وعرض ادب واحترام وسپاس از لطف شما ...پسری دارم دوسال وسه ماهه که بیضه سمت راستش بالا بود ده روزه بود که برای معاینه به متخصص اطفال و جراح مجاری مراجعه کردم وایشون پس از معاینه گفتند هیچ مشکلی نداره سالم سالم واحتمالا در اثر گریه یاسرمابالا رفته .دریک سالگی بخاطر استرس بنده سونو انجام دادیم ودر سونوذکر شدکه بیضه راست در کانال اینکوئینال قرار دارد ولی از لحاظ اندازه وساختار کاملا هر دو بیضه نرمال بودن وهم اندازه .پس از مراجعه به جراح ایشون گفتند که باید عمل بشه .شب بچه رو داخل وان آبگرم نشاندیم وبیضه نزول کرد ولی تا سرما بهش میرسه بالا میره .الان هم وقتی خودم بررسی میکنم بیضه راست بالای کیسه اسکروتوم قرار داره وقابل لمسه وبا آبگرم پایین میاد ....لذا از حضرتعالی تقاضا دارم که نظرتون رو اعلام بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۴ دی ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      اگر اغلب مواقع پايين هست و در كيسه بيضه ديده يا لمس مي شود نياز به عمل نيست ولي معاينات دوره اي توسط پزشك انجام شود
  • تصویر کاربر آ_خ شنبه ۴ دی ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 305 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشيد مادر من ٤٤ ساله هستن و سابقه سرطان در خانواده مادري نداشتم و در خانواده پدري يك مورد سرطان سينه در يكي از اقوام درجه ٢ بوده حالا سوال من اينه كه مادرم چند روز پيش به خاطر اينكه وقتي يه غذاي چرب ميخورد و سردرد ميگرفت يه چكاپ كلي انحام داد و جواب چكاپش نرمال بود و تمام اكتوراي خوني نرمال بودن منتها توي آزمايش ادرارشون كه البته فقط ua بود هيچ باكتريوري و پيوري و كست و كريستال نداشتن تنها مورد نگران كننده هماچوري rbc ٨ تا ١٠ ايشون بود و blood/hb شون هم positive +2 بود و البته يه مقدار پروتئينوري در حد trace بوده و اف بي اسشون هم ١٠٣ زده بود كه high بود هيچ تب و عفونت كاهش وزن و ديزوري و فركوئنسي هم ندارن فقط گاهي اوقات درد توي پهلوي سمت راستشون دارن كه زمان قاعدگيشون تشديد ميشه ولي هيچوقت ادرار خوني قابل مشاهده نداشتن البته حدود دوماه پيش درد شديد توي پهلو داشتن و توي يه نوبت ادرارشون چند رگه ي خوني داشتن كه بعدش هم ديگه اون مورد پيش نيومد احتمال سرطان مثانه با اين علائمي كه خدمتتون عرض كردم هست يا اينكه ممكنه شن برده باشه و دفع كرده باشه و حالا به خاطر خراش توي كليه يا مثانه هماچوري ميكروسكوپي وحود داره يا اينكه گلومرونفريت ميتونه باشه ؟ ؟ ممنون ميشم راهنمايي كنين
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۴ دی ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      بجای گذاشتن تشخیص های گوناگون و ایجاد نگارنی بی مورد در خودتان بهتر است با مراجعه به پزشک بررسی های لازم شامل سونوگرافی و سیتولوژی ادرار و سیستوسکپی را انجام دهند
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی