راه های درمان اسپرماتوسل

در این مقاله مطالعه می کنید:

اسپرماتوسل نیاز به درمان ندارد مگر اینکه باعث ایجاد درد یا عارضه ای شود. برای درد می توان از مسکن های معمولی مثل استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کرد.

در قسمت قبل در رابطه با نشانه ها ، علل و تشخیص اسپرماتوسل صحبت شد. در ادامه به درمان اسپرماتوسل پرداخته می شود. درمان جراحی اسپرماتوسل بصورت سرپایی و تحت بیهوشی عمومی یا بیحسی از کمر بوده و بیمار عصر روز عمل مرخص می شود. جراحی بصورت برش کوچکی بر روی کیسه بیضه و سپس جدا کردن اسپرماتوسل از اپیدیدیم می باشد. توصیه هایی که بعد از جراحی می شود شامل:

  • استفاده از کمپرس یخ به مدت ۲ تا ۳ روز اول بعد از جراحی برای جلوگیری از تورم
  • استفاده از مسکن های خوراکی برای ۲ تا ۳ روز بعد از عمل
  • مراجعه به مطب ۲ هفته بعد از عمل برای پیگیری

عوارض احتمالی ناشی از برداشتن اسپرماتوسل به روش جراحی عبارتست از: ناباروری ناشی از آسیب احتمالی به اپیدیدیم یا لوله انتقال اسپرم (لوله واز). همچنین احتمال عود اسپرماتوسل نیز وجود دارد حتی بعد از جراحی.

توده در بیضه

 

 تخلیه اسپرماتوسل با سوزن (با یا بدون اسکلروتراپی)

روش دیگر درمانی که بندرت بکار می رود تخلیه اسپرماتوسل ( توده بیضه )  توسط سرنگ و از طریق پوست می باشد که گاهی با اسکلروتراپی همراه هست. در این روش سوزن متصل به سرنگ را از طریق پوست کیسه بیضه به داخل اسپرماتوسل وارد کرده و مایع داخل آن کشیده می شود. در صورت عود اسپرماتوسل، ممکن است نیاز به تخلیه مجدد مایع توسط سرنگ و سپس تزریق یک ماده شیمیایی التهاب دهنده به داخل کیسه اسپرماتوسل باشد که به آن اسکلروتراپی می گویند. این ماده ملتهب کننده باعث می شود تا دیواره کیسه اسپرماتوسل ملتهب شده و به یکدیگر بچسبد و احتمال عود را کم کند.

از عوارض احتمالی اسکلروتراپی آسیب اپیدیدیم هست. همچنین احتمال عود اسپرماتوسل نیز وجود دارد. اسکلروتراپی فقط در مردانی که از سن باروری شان گذشته و قصد بارروری در آینده را ندارند توصیه می شود.

 پیشگیری از اسپرماوسل

اگرچه راهی برای پیشگیری از بروز اسپرماوسل وجود ندارد ولی مهم هست بدانید که با معاینه ماهیانه کیسه ی بیضه توسط خودتان به تشخیص زودهنگام هرگونه تغییری در کیسه بیضه مانند توده ها کمک خواهید کرد. هرگونه توده ی جدیدی در بیضه نیاز به ارزیابی سریع توسط پزشک دارد.

پزشک می تواند به شما آموزش دهد تا چطور بیضه های خود را معاینه و تشخیص زودهنگام هر توده ای در بیضه را بهبود ببخشید.

 معاینه بیضه

زمان مناسب برای معاینه بیضه های تان در هنگام حمام کردن یا دوش گرفتن با آب گرم یا بلافاصله بعد از آن هست. گرمای ناشی از آب باعث شل شدن کیسه ی بیضه شده و تشخیص هرگونه یافته ی غیر معمول را آسان تر می سازد. سپس مراحل زیر را دنبال کنید:

☑ در مقابل آینه بایستید. به هر گونه برآمدگی و تورمی بر روی پوست کیسه بیضه دقت کنید

☑ هر کدام از بیضه ها را با هر دو دست خود معاینه کنید. انگشت سبابه و میانی را زیر بیضه و انگشت شست را بر روی بیضه قرار دهید.

☑ بصورت نرم و بدون هر گونه فشاری بیضه را بین شست ها و انگشتان بچرخانید. به یاد داشته باشید بیضه ها معمولا صاف، بیضوی شکل و تا حدودی سفت هستند. کمی بزرگ تر بودن اندازه یکی از بیضه ها از بیضه دیگر و نیز کمی هم سطح نبودن آن ها طبیعی محسوب می شود. همچنین، طناب بیضه از پشت بیضه (سمت اپیدیدیم) به سمت بالا حرکت می کند و بخشی طبیعی از محتویات کیسه بیضه به حساب می آید.

معاینه بیضه

 

معاینه منظم بیضه ها توسط خودتان یک عادت مهم بهداشتی است. اما این کار جایگزین معاینه توسط پزشک نمی شود. پزشک بصورت معمول بیضه های شما را در هر زمانی که شما معاینه بالینی شوید چک خواهد کرد.

 

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.9/5 - (27 امتیاز)
  • تصویر کاربر موید سه شنبه ۲۴ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 275 مشاهده پرسش
    با سلام
    من ۲۷سال دارم و مجرد هستم . از حدود ۶ماه پیش تیر کشیدن مبهمی را در قسمت مجاری ادراری احساس می کردم و نمیدونستم از کجاست و بعد از چند روز هم خوب میشد . تا اینکه از حدود یک ماه پیش تعداد تیر کشیدن بیشتر شد و متوجه شدم بیشتر از بیضه راست و بیشتر هم موقعی که کیسه بیضه منقبض مtی شود ایجاد میشود در ضمن با لمس احساس تیر کشیدن ندارم و بطور اتفاقی در طول روز تیر میکشد چه ایستاده چه نشسته . به نظر شما موضوع مهمی است ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۴ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام
      به نظر موضوع مهمی نمیاد با اینحال بهتره معاینه شوید
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۲۵ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید ،من 30 سالم هست. به صورت اتفاقی با موضوع عدم نزول بیضه آشنا شدم و ممنون میشم اگه سوال زیر رو بیان کنید.
    1.من بیضه چپم بالا قرار گرفته و با دست تا کنار آلت تناسلیم هم میاد و بصورت عادی هم که جلو اینه قرار میگیرم طرف چپم کنار آلت یه ذره بالاتر معلوم هست که یه چیزی زیر پوست قرار گرفته که همان بیضه هست ولی پایین نمیاد ولی کاملا با دست میشه اندازه اش رو تقریبا فهمید ،تقریبا شبیه و یه خورده کوچکتر از اندازه بیضه سمت راستم هست .خواستم ببینم آیا من لازم است عمل کنم و آیا خطری دارد.؟
    2.من یه مشکل دیگه هم برام اتفاق افتاده و اون اینه که یه توده کنار گوشم پیدا شده و به جراح مغز و اعصاب مراجعه کردم 3 بار ام ار ای هم گرفتم و سی تی اسکن هم گرفتم و سی تی آنژیو و آنژیوگرافی هم شدم که در آنژیوگرافی دکترها گفتند هیچ رگی به توده متصل نیست و توده عروقی نیز نیست و در ام ار ای هم دکتر گفت احتمال شوانوما هست(البته نتونستن تشخیص قطعی بدن) ولی الان از ام ار ای اولیه 1 سال گذشته و توده رشد قابل توجهی نداشته سوالم اینجاست آیا امکان دارد این مربوط به بیضه سمت چپ باشد که بالا قرار گرفته؟ در ضمن من از لحاظ روحی هم استرس دارم و هم افسردگی و اضطراب البته نه به خاطر این موضوع بلکه به خاطر یه سری افکار منفی سالهاست که افسردگی و اضطراب و استرس دارم که دقیقا جای همین توده که رو عصب شنواییم قرار گرفته درد می گرفت و تیر میکشید ،دقیقا به صورت یه خطی از بالای چشمم تا پشت سرم در قسمت چپ نیمکره مغزم تیر میکشید و الان جای همین تیر کشیدن های پشت سرم (در قسمت مخچه سمت چپ)این توده پیدا شده است.آیا این موضوع به سرطان بیضه ربط دارد ؟
    شرمنده که زیاد نوشتم.سپاس از همکاری شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۵ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام
      1-اگر بیضه اکثرا داخل کیسه بیضه هست نیازی به عمل نیست ولی داخل کیسه نیست نیاز به عمل دارد با هر سایزی
      2- این موضوع ربطی به بالا بودن بیضه نداد و ربطی هم به سرطانبیضه ندارد
  • تصویر کاربر سارا چهارشنبه ۲۵ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 181 مشاهده پرسش
    با سلام ،قصد ازدواج با پسر29ساله ای دارم که دچار بیضه نزول نکرده بوده سال پیش بیضه و عمل کرد و مشکل سرطان نداشت فقط بارورییش صفر بود،سوالم از محضر شما اینه با وجود علاقه ای ک بین ما هست می خوام بدونم خطر ابتلا ب سرطان در ایشان چقدر جدی و تعیین کننده است ،خواهش می کنم منو راهنمایی کنید خیلی ب کمکتان نیازمندم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۵ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام
      اگرچه احتمال سرطان در بیضه های نزول نکرده نسبت به بیضه های نزول کرده بالاتر است ولی درکل این احتمال زیاد بالا نیست و در کل جای نگرانی جدی نیست
  • تصویر کاربر سجاد چهارشنبه ۲۵ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 623 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما دکتر عزیز ..بنده 30 سال دارم تازه ازدواج کردم ...لطفا آزمایش بنده را تفسیر فرمایید..
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۵ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام
      ازماش صحیح بارگذاری و ارسال نشده است
  • تصویر کاربر بهروز چهارشنبه ۲۵ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 202 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام خدمت جنابعالی ، میخواستم بدونم در صورت کاهش حجم و تعداد منی و اسپرم و همچنین تغییر شکل و کاهش حرکت اسپرم که منجر به ناباروری گردیده بوسیله دارو سلامت حاصل میشود یا خیر؟ قابل توجه اینکه بنده دارای فشار خون و کم کاری تیروئید میباشم و هم اکنون دارو مصرف میکنم وهمچنین دارای فرزند7ساله هم میباشم.ممنون میشم راهنمایی بفرمائید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۵ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام
      داروها تا حدی و در برخی موارد می توانند کیفیت اسپرم را بهتر کنند ولی اینکه فقط به داروها امید ببندید صحیح نمی باشد
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی