راه های درمان اسپرماتوسل

در این مقاله مطالعه می کنید:

اسپرماتوسل نیاز به درمان ندارد مگر اینکه باعث ایجاد درد یا عارضه ای شود. برای درد می توان از مسکن های معمولی مثل استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کرد.

در قسمت قبل در رابطه با نشانه ها ، علل و تشخیص اسپرماتوسل صحبت شد. در ادامه به درمان اسپرماتوسل پرداخته می شود. درمان جراحی اسپرماتوسل بصورت سرپایی و تحت بیهوشی عمومی یا بیحسی از کمر بوده و بیمار عصر روز عمل مرخص می شود. جراحی بصورت برش کوچکی بر روی کیسه بیضه و سپس جدا کردن اسپرماتوسل از اپیدیدیم می باشد. توصیه هایی که بعد از جراحی می شود شامل:

  • استفاده از کمپرس یخ به مدت ۲ تا ۳ روز اول بعد از جراحی برای جلوگیری از تورم
  • استفاده از مسکن های خوراکی برای ۲ تا ۳ روز بعد از عمل
  • مراجعه به مطب ۲ هفته بعد از عمل برای پیگیری

عوارض احتمالی ناشی از برداشتن اسپرماتوسل به روش جراحی عبارتست از: ناباروری ناشی از آسیب احتمالی به اپیدیدیم یا لوله انتقال اسپرم (لوله واز). همچنین احتمال عود اسپرماتوسل نیز وجود دارد حتی بعد از جراحی.

توده در بیضه

 

 تخلیه اسپرماتوسل با سوزن (با یا بدون اسکلروتراپی)

روش دیگر درمانی که بندرت بکار می رود تخلیه اسپرماتوسل ( توده بیضه )  توسط سرنگ و از طریق پوست می باشد که گاهی با اسکلروتراپی همراه هست. در این روش سوزن متصل به سرنگ را از طریق پوست کیسه بیضه به داخل اسپرماتوسل وارد کرده و مایع داخل آن کشیده می شود. در صورت عود اسپرماتوسل، ممکن است نیاز به تخلیه مجدد مایع توسط سرنگ و سپس تزریق یک ماده شیمیایی التهاب دهنده به داخل کیسه اسپرماتوسل باشد که به آن اسکلروتراپی می گویند. این ماده ملتهب کننده باعث می شود تا دیواره کیسه اسپرماتوسل ملتهب شده و به یکدیگر بچسبد و احتمال عود را کم کند.

از عوارض احتمالی اسکلروتراپی آسیب اپیدیدیم هست. همچنین احتمال عود اسپرماتوسل نیز وجود دارد. اسکلروتراپی فقط در مردانی که از سن باروری شان گذشته و قصد بارروری در آینده را ندارند توصیه می شود.

 پیشگیری از اسپرماوسل

اگرچه راهی برای پیشگیری از بروز اسپرماوسل وجود ندارد ولی مهم هست بدانید که با معاینه ماهیانه کیسه ی بیضه توسط خودتان به تشخیص زودهنگام هرگونه تغییری در کیسه بیضه مانند توده ها کمک خواهید کرد. هرگونه توده ی جدیدی در بیضه نیاز به ارزیابی سریع توسط پزشک دارد.

پزشک می تواند به شما آموزش دهد تا چطور بیضه های خود را معاینه و تشخیص زودهنگام هر توده ای در بیضه را بهبود ببخشید.

 معاینه بیضه

زمان مناسب برای معاینه بیضه های تان در هنگام حمام کردن یا دوش گرفتن با آب گرم یا بلافاصله بعد از آن هست. گرمای ناشی از آب باعث شل شدن کیسه ی بیضه شده و تشخیص هرگونه یافته ی غیر معمول را آسان تر می سازد. سپس مراحل زیر را دنبال کنید:

☑ در مقابل آینه بایستید. به هر گونه برآمدگی و تورمی بر روی پوست کیسه بیضه دقت کنید

☑ هر کدام از بیضه ها را با هر دو دست خود معاینه کنید. انگشت سبابه و میانی را زیر بیضه و انگشت شست را بر روی بیضه قرار دهید.

☑ بصورت نرم و بدون هر گونه فشاری بیضه را بین شست ها و انگشتان بچرخانید. به یاد داشته باشید بیضه ها معمولا صاف، بیضوی شکل و تا حدودی سفت هستند. کمی بزرگ تر بودن اندازه یکی از بیضه ها از بیضه دیگر و نیز کمی هم سطح نبودن آن ها طبیعی محسوب می شود. همچنین، طناب بیضه از پشت بیضه (سمت اپیدیدیم) به سمت بالا حرکت می کند و بخشی طبیعی از محتویات کیسه بیضه به حساب می آید.

معاینه بیضه

 

معاینه منظم بیضه ها توسط خودتان یک عادت مهم بهداشتی است. اما این کار جایگزین معاینه توسط پزشک نمی شود. پزشک بصورت معمول بیضه های شما را در هر زمانی که شما معاینه بالینی شوید چک خواهد کرد.

 

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.9/5 - (27 امتیاز)
  • تصویر کاربر دانیال جمعه ۳۰ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید خدمت شما، پسر هستم 30 ساله مجرد، 2 ماه پیش خودارضایی کردم ولی چند وقت پیش یه بار خودارضایی کردم آیا در آینده بخوام ازدواج کنم تو رابطه جنسی مشکلی برام به وجود میاد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۳۰ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      خیر مشکلی پیش نمیاد
  • تصویر کاربر امین چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    سلام من 30 سال دارم ومجرد هستم چند بار تو سایتها خوندم که اندازه بیضه ها متفاوت هس ویکی پایین تره ولی بیضه من سمت راست کوچکتر از سمت چپ هس همیشه همینطور بوده یعنی حدودا اندازه سمت راست نصف سمت چپ هس میخاستم بدونم ایا غیر طبیعی هس یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      نصف بودن سایز یکی نسبت به دیگری طبیعی نیست بهتره سونوگرافی دهید و معاینه شوید
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 17737 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    جناب دکتر خواهش می کنم یه پاسخ به من بدید . الان من حدود یک ماه و نیم هست هیدروسل چپم رو عمل کردم ( قبل از عمل آزمایشا و سونوگرافیم نرمال بود فقط تو هر دو بیضه موقع لمس یا ضربه خفیف درد داشتم )، تو این مدت هم همه چی رو رعایت کردم . ولی الان هنوز که هنوزه تو بیضه ای که عمل شده درد دارم و با لمس خفیف ، با یه ضربه خیلی خفیف یا بعضی وقت ها لمس کشاله ران موقع راه رفتن بیضه مخصوصا یه قسمتش که سفت هم هست ( مثل تخم مرغ زیر پوست ) درد شدیدی میگیره طوریکه اصلا می ترسم دستم بخوره اونجا یا موقع شلوار پوشیدن و همه چیز فکر م فقط اونه که لمسی به اونجا نداشته باشم .. خود بیضه هم که کوچیک تر شده ولی نه شکلش هنوز شبیه به بیضه راست هست نه اندازش ( حدود دو ، دو و نیم برابر دیگری ) . تو رو خدا بهم بگید این علائم نرمال هست ؟؟؟ یه هفته بعد از عملم پزشکم گفت این علائم نرماله و رفته رفته کم میشه ولی یه جورایی حس می کنم تو عملم اون مهارت لازم به خرج داده نشده !!! اصلا زندگی و اعصابم رو ریخته به هم ، نگرانم به جز هیدروسل درد دیگری داشته باشم که به تاخیر انداختنش تا یک ماه و نیم دیگر که گفته بیا ویزیت عوارضی برام به وجود بیاره ! ممنون میشم پاسخ جامعی بشدید . نیاز هست خدمت شما یا پزشک دیگری یا سونوگرافی برم ؟؟؟
    و ببخشید با چه راه کارها یا قرص هایی می تونم تورم بیضه رو زودتر کم کنم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      درد و تورم بعد از عمل هیدروسل امری طبیعی است و ظرف چندماه بتدریج برطرف خواهد شد البته به شرطی که عفونت نداشته باشید که باتوجه به معاینه یپزشک تان این امر بعید است بهتر است عجله نکنید و صبور باشید البته معاینه دوره ای توسط پزشک معالج تان توصیه می کنم. عکس تان را نیز دیدم و مشکل جدی ندارید
  • تصویر کاربر Atila چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    با سلام,من و همسرم بعد از نه سال تصميم گرفتيم براي دومين بار صاحب فرزند بشيم اما بعد از ازمايش من قدرت حياتي وفشار اسپرمم ضعيفه چه دارو يا داروهايي بايد استفاده کنم,من ٣٣سالمه و خانومم ٢٨سالشه,خانومم ازمايش داده و سالم هستش,بي نهايت ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم توسط ارولوژیست نیز معاینه و سونوگرافی بیضه نیز انجا دهید. یکی از علل ناباروری برای فرزند دوم وجود واریکوسل هست.
      داروهای ویتامین E و زینک پلاس کمک کننده هست
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 201 مشاهده پرسش
    با سلام آقای دکتر من 24 ساله هستم در 9 سالگی بیضه نزول نکرده سمت چپم را عمل کردم.الان رفتم دکتر آزمایش دادم که جواب را در فایل zip همراه با عکس خدمت شما میفرستم.
    اگر امکانش هست راهنمایی کنید
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      ای کاش سونوگرافی بیضه ها روهم فرستاده بودی.
      ولی برای اینکه تکلیفت مشخص شود بایستی از بیضه ها نمونه برداری کنید. اگر در بیضه اسپرم باشد امیدی برای بچه دار شدن هست
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی