تشخیص تنگی مجرای ادراری با عکس rug

در این مقاله مطالعه می کنید:

تنگی مجرای ادراری یکی از بیماری های مزمنی است که متاسفانه افراد زیادی بدلیل عدم آگاهی از اینکه با جراحی باز می توان آن را برای همیشه درمان کرد، سالیان متمادی از علائم آن رنج می برند. در این مقاله سعی می شود تا ضمن پرداختن به علل ایجاد کننده تنگی مجرا و همچنین علائم آن، به روش های تشخیص  تنگی مجرای ادرار از حمله عکس rug و درمان جراحی باز یا یوروتروپلاستی صحبت شود.

چه عواملی باعث تنگی مجرای ادراری می شوند؟

الف- شایع ترین علت بروز تنگی مجرا اقدامات درمانی یا تشخیصی است که توسط پزشکان و همکارانشان مثل پرستاران، بهیاران، تکنسین های اطاقا عمل و … انجام می شود مثل سوند گذاری، تراشیدن تومورهای مثانه یا پروستات از طریق مجرای ادراری و امثال آن.

ب- یکی دیگر از علل تنگی مجرا، ضرباتی است که مستقیم یا غیر مستقیم به مجرای ادراری وارد می شود مثل:

⛔ لگد خوردن به آلت یا زیر بیضه ها (لای پا) در حین نزاع یا ورزش های رزمی یا شوخی های نابجا

⛔ برخورد لای پا با لبه ی جدول یا حین پریدن از روی مانع

⛔ برخورد ضربه ی محکم زین دوچرخه یا اسب به لای پا

⛔ شکستن بخش قدامی لگن حین تصادف با وسایل نقلیه یا سقوط از ارتفاع یا ماندن زیر آوار

⛔ عفونت مجرای ادراری درمان نشده در اثر روابط جنسی محافظت نشده و پر خطر

⛔ علل مادرزادی که البته این علت ناشایع می باشد

⛔ علل ناشناخته

تشخیص تنگی مجرای ادرار

مهم ترین نکته، شک بالینی قوی دکتر اورولوژی به وجود تنگی مجرای ادراری است. وقتی پزشک به تنگی مجرای ادرار شک می کند، ممکن است یک یا همه ی موارد زیر را برای شما درخواست کند:

۱- عکس رنگی مجرا یا RUG یا Retrograde Urethrography

 این روش برای تشخیص تنگی های بخش قدامی مجرای ادراری درخواست می شود. در این شیوه ی عکس گرفتن سوند را ۱ تا ۲ سانت وارد مجرای ادراری کرده و سپس ماده رنگی را بداخل مجرا تزریق می کنند و حین تزریق، عکس گرفته می شود.

عکس رنگی مجرا یا RUG

Retrograde Urethrography

۲- عکس رنگی مثانه در حال ادرار کردن یا VCUG یا Voiding CystoUrethrography

این روش برای تشخیص تنگی های بخش خلفی مجرای ادراری و همچنین آسیب های مثانه انجام می شود. در این نوع عکس، پس از اینکه مثانه را با ماده ی رنگی پر می کنند؛ بیمار شروع به ادرار کردن کرده و حین ادرار کردن، عکس گرفته می شود.

عکس رنگی مثانه در حال ادرار کردن یا VCUG

۳- سیستوسکپی

 این روش تشخیصی اگر چه در مطب و با بیحسی موضعی هم قابل انجام هست، ولی معمولا در بیمارستان و تحت بیهوشی خفیف با وسیله ای بنام سیستوسکوپ که مجهز به لنز برای مشاهده مجرای ادراری و پروستات و مثانه می باشد، انجام می شود.

چگونه تنگی مجرا درمان می شود؟

✅ روش جراحی بسته

مزیت روش بسته، کوتاه بودن مدت بیهوشی و بستری و همچنین کوتاه بودن زمان سوند داشتن بیمار است؛ ولی بزرگ ترین ایراد روش بسته، عود تنگی بعد از مدتی کوتاه می باشد؛ بطوریکه بین ۷۰ تا ۹۰ درصد احتمال عود تنگی وجود دارد. لذا برخی از متخصصین ارولوژی برای جلوگیری از عود تنگی به بیمار توصیه می کنند تا هر چند روز به خودشان سوند بزنند تا مجرا مجددا تنگ و بسته نشود. در روش بسته بعد از باز کردن مجرا، بیمار به مدت ۵ تا ۷ روز سوند خواهد داشت. روش بسته به دو شیوه انجام می شود:

۱- دیلاتاسیون یا اتساع سازی مجرای ادراری

 در این روش تنگی را به وسیله سوندهای فلزی از شماره های کوچک تا بزرگ، بتدریج متسع و باز می کنیم.

۲- اینترنال یورتروتومی

 در این روش تنگی مجرا به وسیله ی تیغه مخصوص و البته زیر دید مستقیم، برش داده می شود.

✅ روش جراحی باز یا یورتروپلاستی

 این شیوه جراحی نیاز به تبحر و مهارت زیاد دارد و اصولا بایستی توسط جراحان اورولوژیست که در زمینه ترمیمی فوق تخصص دارند، صورت پذیرد تا بهترین نتیجه و کم ترین عوارض را به همراه داشته باشد. مهم ترین مزیت این روش آنست که احتمال عود تنگی بسیار کم و در دستان فوق تخصص اورولوژی ترمیمی بین ۲ تا ۱۰ درصد می باشد. در این روش، بیمار می بایستی سه هفته سوند داشته باشد و بعد از سه هفته عکس رنگی مجرا از کنار سوند گرفته می شود و اگر محل پیوند بخوبی جوش خورده باشد، سوند خارج می شود.

جراحی باز یا یورتروپلاستی

متاسفانه خیلی از بیماران و حتی برخی از متخصصین اورولوژی که اشراف و تسلط کافی به این شیوه ی جراحی که نوعی جراحی سخت و فوق تخصصی است ندارند، این دسته از بیماران را به بهانه وجود عوارض زیاد مثل بی اختیاری ادراری و ناتوانی جنسی از انجام جراحی باز منع کرده و به نوعی می ترسانند؛ درصورتیکه این حرف نادرست بوده و این عوارض در جراحی باز رخ نمی دهد. روش جراحی باز به دو شیوه انجام می شود:

✅  یورتروپلاستی انتها به انتها (End To End Urethroplasty)

در این روش که برای درمان تنگی هایی با طول نسبتا کوتاه به کار می رود، محل تنگی را برداشته و دو انتهای سالم مجرا را به هم پیوند می زنند.

✅ یورتروپلاستی با پیوند مخاط دهان (داخل گونه) (Buccal Mucosal Graft Urethroplasty)

در این روش که برای درمان تنگی های با طول بلند بکار می رود، محل تنگی را در طول مجرا برش داده و متناسب با اندازه طول تنگی از مخاط داخل دهان برداشته و به محل تنگ شده مجرا اضافه کرده و به این نحو تنگی را متسع و باز می کنند. در روش یورتروپلاستی با پیوند مخاط دهان، مشکل جدی برای دهان پیش نمی آید و از آنجایی که محل برش از داخل دهان هست، جای آن پنهان مانده و با بخیه جذبی ترمیم می شود.

افرادی که دچار تنگی مجرای ادراری می شوند با چه علائم و نشانه هایی مواجه هستند؟

قبل از هر چیز بایستی بدانید که علائم تنگی مجرای ادراری مختص تنگی مجرا نبوده و در برخی بیماری ها و موارد دیگر مثل بزرگی خوش خیم پروستات، التهاب پروستات یا پروستاتیت، مثانه ی عصبی یا تنبلی مثانه، اسپاسم عضلات خروجی مثانه و در برخی افراد وسواسی نیز دیده می شود. لذا وجود عوامل ایجاد کننده ی تنگی و همچنین شک بالینی پزشک کلید حرکت به سمت تشخیص تنگی می باشد. این علائم شامل:

– کاهش فشار ادرار

– باریک شدن جریان ادرار

– سوزش ادرار

– افزایش دفعات ادرار کردن (تکرر ادرار)

– عدم تخلیه کامل ادرار

– طولانی شدن زمان ادرار کردن و سر دستشویی نشستن

– فوریت در ادرار کردن

تکرر ادرار

– قطع و وصل شدن ادرار

– قطره ای آمدن بخش انتهایی ادرار

– زور زدن حین ادرار کردن

– معطل شدن برای شروع جریان ادرار

– همراه شدن خون با ادرار

– بیدار شدن در شب برای ادرار کردن (شب ادراری)

– درد حین ادرار کردن

🛑 بیشتر بخوانید: علت خون در ادرار

عوارض تنگی مجرای ادراری

⚠ احتباس ادراری یا به اصطلاح شاش بند شدن

⚠ عفونت های ادراری عود کننده

⚠   عفونت بیضه و پروستات

⚠ نازایی بدلیل عدم خروج مناسب و کامل منی

⚠ نارسایی کلیه

⚠ آسیب عضلات مثانه

⚠ بی اختیاری ادراری

عکس مجرای ادرار مرد
عکس مجرای ادرار بانوان
تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.7/5 - (75 امتیاز)
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 411 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر،من۴۶سال سن دارم ،مدت۵ساله که دیابت دارم وانسولین تزریق میکنم،ایستادگی وصفتی آلت ندارم و باعث مشکلاتی برای من وهمسرم شده،لطفاً راهنمایی کنید چه کارکنم؟(باتشکر فراوان)
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش)

      سلام دیابت بیماری است که بویژه اگر خوب کنترل نشود بتدریج باعث کاهش عملکرد صحیح بافت ها و اعضای بدن می شود از جمله آلت تناسلی و بروز اختلال در نعوظ و سفت شدن آلت و در نهایت کم توانی یا ناتوانی جنسی. لذا در افراد دیابتی برای حفظ عملکرد مناسب جنسی  موارد زیر توصیه می شود: کنترل دقیق قند خون بطوریکه قند 3 ماه گذشته یا همان HbA1C کمتر از 7 باشد. ورزش های هوازی منظم و روزانه بویژه پیاده روی و در صورت امکان کمی هم دویدن رژیم مناسب زیر نظر متخصص تغذیه داشتن وزن مناسب مصرف داروهایی که جریان خون آلت را افزایش می دهند. من نصف قرص تادالافیل 10 میلی را عصر روزهای فرد (یکشنبه، سه شنبه، پنجشنبه) توصیه می کنم.

  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۳ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 351 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید ببخشید مشکل زودانزالی شدید دارم نزدیک ۳۰ ثانیه از اسپری استفاده میکردم گاهی اوقات خوب جواب میداد ولی یه مدته تاثیری نداره میخاستم ببینم درمان دارویی که عوارض بد نداشته باشه چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۳ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش)

      سلام
      هم می تانید از کرم زایلاپی استفاده کنید 10 دقیقه قبل از رابطه و هم از قرص داپوکستین 30 میلی. از عوارض این قرص برای برخی افراد خواب آلودگی و تهوع هست

  • تصویر کاربر علي جمعه ۱۲ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 316 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخير اقاي دکتر
    من 34 سالمه 5 سال ازدواج کردم. دچار انزال زود رس هستم. در حالت عادي زير 30 ثانيه. نزديک به يکساله که از پاروکستين و کلوميپرامين استفاده مي کنم. اوايل تاثير خوبي داشتند هرچند بشدت دچار بد خوابي و تارشدن ديد مي شدم و اضافه وزن پيدا کردم.با کمي ورزش هم بشدت خسته ميشدم.بعد از يکسال تاثير کمتر شد و زمان انزال به 2 دقيقه رسيد . از اونجا که داروي پاروکستين بشدت کمياب شده و خارجيش پيدا نميشه و همچنين قصد بچه دار شدن داشتم، بعد يک هفته به مرور قرص رو قطع کردم. اما الان بشدت دوباره اوضاع بد شده و بسرعت دچار انزال ميشم. اين قضيه باعث افسردگيم شده. ممنون ميشم راهنمايي بفرماييد . سپاس از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۲ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش)

      سلام

      قرص داپوکستین 30 تا 60 میلی 1 تا 3 ساعت قبل از رابطه استفاده کنید

  • تصویر کاربر Km جمعه ۱۲ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 344 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر آقای دکتر ممکنه که زود انزالی از ختنه کردن ناصحیح باشه؟و اینکه من همه نوع دارو رو استفاده کردم هیچ جوابی نگرفتم حتی پمادهای تاخیری وقرص های تاخیری..
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۲ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش)

      سلام
      وقت بخیر آقای دکتر ممکنه که زود انزالی از ختنه کردن ناصحیح باشه؟..............................خیر
      و اینکه من همه نوع دارو رو استفاده کردم هیچ جوابی نگرفتم حتی پمادهای تاخیری وقرص های تاخیری..........................ترکیبی استفاده کنید یعنی هم بیحس کننده و هم مثلا داپوکستین 30 میلی 

  • تصویر کاربر تقی جمعه ۱۲ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 474 مشاهده پرسش
    بادرود هنگام نزدیکی آلتم سست وبا زود انزالی مواجه میشم حتی در بعضی مواقع قبل از دخول انزال صورت میگیرد سنم ۶۲ ساله و وزنم ۹۰ کیلو و قدم ۱۷۲ هستش هیچ بیماری دیگری ندارم فقط پروستاتم کمی بزرگ شده و کپسول امنیک (تامسولوسین)مصرف میکنم. با سپاس.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۲ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش)

      سلام

      اگر بیماری قلبی ندارید برای کنترل زودانزالی می توانید از قرص داپوکستین 30میلی 1 تا 3 ساعت قبل از رابطه و از قرص ویزارسین 50 یکساعت قبل از رابطه استفاده کنید

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۵ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    عرض سلام و ارادت از دکتر جباری بزرگوار بابت توجه به دغدغه بیماران...
    دکتر عزیز من بعد از عید حتما حضوری خدمت می رسم اما اکنون ذهنم آشفته است.چند سال پیش یعنی دقیقا سال ۸۶ من در آلت تناسلی درد احساس کردم و بعد از آن بافتی سفت داخل آلتم تشکیل شد چند بار نزد متخصص در کرمانشاه و سنندج رفتم حتی ۱۰ آمپول تزریق کردم.بافت تغیری نکرد و من هم در این ۱۲ سال هیچ مشکلی نداشتم و از لحاظ نزدیکی کردن کاملا رضایت بخش بودم.
    هفته ی پیش دردی یکباره احساس کردم.نزد دو دکتر رفتم یکی گفت این پیرونیه و باید تزریق و بعد عمل بشی اما دیگری که مشهورتر است داروی ضد التهاب داد و گفت تزریق مضره و برای عمل هم دیر شده و اصلا پیرونی نیست.
    من آلتن در حین نعوظ راست راسته ولی قبل از نعوظ کمی به طرف چپ کجه‌
    الان بعد از خوردن داروی ضد التهاب مثل قبل عادی شده ام.
    اما از این می ترسم که در دراز مدت توان جنسیم را از دست بدهم.
    من زندگیم را دوست دارم و همسرم جوان است از اظهارات ضد و نقیض دکترهای کرمانشاه ترسیدم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۵ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر اکرم شنبه ۱۸ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 1742 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر
    شوهرم آلت تناسلی ایش کوچیکه آیا میشه با وکیوم بزرگتر بشه غیر از جراحی راه حلی داره ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۸ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۲۲ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    Neda:
    سلام دکتر.دکتر من حدوده 5 سال پیش تنگی مجرا داشتم و هر سری با عمل های سرپایی درمان شدم و الان گفتن که خیلی تنگی مجرای شدید پیدا کردم
    و گفته شده فقط با عمل باز امکان پذیر هست
    و خیلی میترسم از عمل
    ایا امکانش هست با این عمل کسی بمیره و فوت کنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۲ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر با دوشنبه ۶ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    ali Ray:
    با سلام و عرض خسته نباشید ... دچار تنگی مجاری ادراری می باشم و از اینکه هر چند ماه یکدفعه برای باز کردن مجرا از عمل بنیکه استفاده میکنم و دچار استرس و دلهره ی بسیاری می شوم ، خواهشمندست راهنمایی فرمایید چقدر عمل باز ترمیمی امکان موفقیت دارد و ایا بعد از این عمل امکان عود وجود دارد یا خیر؟ دکتر حال حاضرم خیلی مرا نوامید میکند. با اینکه طول تنگی تقریبا یکسانت می باشد. لطفا راهنمایی بفرمایید . در صورت امکان بیمارستانهای طرف قراردادتان را هم اعلام فرمایید باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۶ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)

      سلام

      میزان موفقیت با جراحی باز 98 درصد می باشد

  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۵ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    مردي 26 ساله هستم كه الان نزديك به يك هفته است كه خارش در مجاري ادراري دارم. معمولا شبها و بعد از خوردن صبحانه بيشتر هست. در زمان دفع ادرار هيچ مشكلي ندارم و هيچ نوع چرک يا ماده غير عادی هم دفع نميشه، فقط خارش در ناحيه نزديك به انتها و مياني آلت دارم وگاها سوزش خفيف. ممنون میشم راهنمايي‌ام كنيد. من در روستا زندگی میکنم و تا شهر فاصله زیاد داریم و‌ آنجا دکتر ارولوژیست نداره. اگه مشکل من با قرص حل میشه، لطفاً تجویز کنین. سپاسگزارم از شما.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۵ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی