سیستواورتروگرام

در این مقاله مطالعه می کنید:

سیستواورتروگرام نوعی روش تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس است که عکس مثانه و مجرای ادراری را، هنگامی‌ که مثانه پر است تهیه می‌کند. ابتدا سوند (لوله ای نازک و منعطف) از طریق مجرای ادرار وارد مثانه می‌شود. ماده‌ ی رنگی به ‌عنوان ماده ی حاجب از طریق این سوند به داخل مثانه تزریق می‌شود تا تصویر واضح‌تری تشکیل شود. در صورتی که بیشتر تصاویر در هنگام خروج ادرار گرفته شود به آن VCUG گفته می‌شود.

اگر زمانی که ماده حاجب در مجرای ادرار تزریق می‌شود از اشعه ایکس استفاده شود، به آن رتروگراد یورتروگرام گفته می‌شود زیرا ماده حاجب برخلاف جریان ادرار وارد مثانه شده است.

در چه مواردی پزشک توصیه به انجام سیستواورتروگرام می کند؟

سیستواورتروگرام به دلایل متعددی انجام می‌شود که عبارت‌اند از:

  • یافتن علت عفونت های ادراری مکرر
  • بررسی آسیب‌های مثانه و مجرای ادراری
  • بررسی علت بی‌اختیاری ادراری
  • بررسی مشکلات ساختاری مثانه و مجرای ادراری
  • بررسی بزرگ‌شدگی پروستات (Hypertrophy) و تنگی مجرای ادرار (Stricture) در آقایان
  • بررسی برگشت ادرار از مثانه به کلیه (Vesico-Ureteral Reflux)
  • بررسی دقیق ناهنجاری‌های موجود در عکس‌برداری از کلیه
در چه مواردی پزشک توصیه به انجام سیستواورتروگرام می کند؟

آمادگی های لازم برای انجام سیستواورتروگرام

توصیه می‌شود در صورت داشتن هرکدام از موارد ذیل با پزشک خود مشورت کنید:

✔ بارداری

✔ علائم عفونت ادراری مانند درد و سوزش هنگام دفع ادرار

✔ حساسیت به ید موجود در مواد حاجب

✔ حساسیت به هرگونه دارو

✔ استفاده از IUD

✔ در صورت هرگونه عکس‌برداری توسط اشعه ایکس در ۴ روز گذشته، زیرا از آنجاییکه عکس‌برداری توسط اشعه ایکس و با کمک مواد حاجب مانند باریوم انما و مصرف داروهای دارای بیسموت انجام می‌شود، ممکن است نتایج آزمایش را مختل کند.

این آزمایش همچنین برای تشخیص برگشت ادرار از مثانه به حالب (vesico-ureteral Reflux) در کودکان نیز مورد استفاده قرار می گیرد. ازاین‌ رو توصیه می‌شود قبل از آزمایش با کودک خود صحبت کنید و با گفتن جملات مثبت از ترس آنها بکاهید.

روش انجام سیستواورتروگرام

سیستواورتروگرام توسط اورولوژیست یا رادیولوژیست انجام می‌شود و معمولاً نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد. قبل از انجام عکسبرداری بایستی ادرار کرد و مثانه را خالی نمود و پس از در آوردن کامل لباس‌ها، لباس یا کاور کاغذی داده‌شده را به تن کرد. برای انجام آزمایش ناحیه تناسلی باید تمیز باشد. از یک محافظ سربی نیز جهت محافظت از ناحیه تناسلی آقایان در برابر اشعه استفاده می‌شود. اما در خانم‌ها پوشاندن تخمدان‌ها مانع نمایش مثانه می‌شود.

سوند از محل مجرای ادراری وارد مثانه شده، سپس ماده حاجب به‌آرامی درون مثانه تزریق می‌شود تا زمانی که مثانه پر شود. عکس‌برداری در سه حالت ایستاده، نشسته و خوابیده انجام می‌شود. در آخر سوند خارج‌شده و عکس‌برداری‌های بیشتر در هنگام دفع ادرار گرفته می‌شود. این عکسبرداری معمولاً ۳۰ الی ۴۵ دقیقه زمان می‌برد.

روش انجام سیستواورتروگرام

عوارض احتمالی سیستواورتروگرام

سیستواورتروگرام معمولاً هیچ‌گونه مشکل خاصی را در برندارد. در برخی موارد ممکن است منجر به عفونت ادراری شود. درصورتی‌که ماده حاجب با فشار بالا تزریق شود ممکن است موجب آسیب به مثانه و مجرای ادراری شود.

به دلیل استفاده از سطح پایین پرتو برای انجام آزمایش، احتمال بسیار اندکی برای آسیب به سلول‌ها و بافت در اثر پرتو ایکس وجود دارد. ضمن اینکه احتمال آسیب توسط پرتو ایکس در مقایسه با مزایای آن بسیار ناچیز است. ممکن است برخی افراد نیز نسبت به مواد حاجب حساسیت داشته باشند.

بعد از انجام سیستواورتروگرام

پس‌ از انجام عکسبرداری ممکن است ۱ الی ۲ روز بیمار به طور مداوم احساس نیاز به دفع ادرار داشته و همراه با دفع ادرار سوزش را نیز تجربه کند. به همین دلیل نوشیدن فراوان مایعات برای کاهش سوزش و پیشگیری از عفونت ادراری توصیه می‌شود. رنگ صورتی ادرار تا چند روز پس از سیستواورتروگرام عادی است.

 در صورت مشاهده هرکدام از موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:

☑ قرمز بودن ادرار و وجود لکه‌های خون در ادرار

☑ عدم توانایی دفع ادرار تا ۸ ساعت پس از آزمایش

☑ احساس تب، لرز و درد شدید در ناحیه شکم و پهلو که ممکن است علائم عفونت کلیه باشد.

☑ داشتن علائم عفونت ادراری که خود شامل موارد زیر است:

✔ احساس درد و سوزش هنگام دفع ادرار

✔ احساس دفع ادرار به‌صورت مکرر و مقدار اندک

✔ تراوش و قطره‌قطره شدن ادرار

✔ قرمز بودن و کدر بودن ادرار همراه با بوی نامطبوع

✔ درد و احساس سنگینی در پایین شکم

ویتامین ها و مکمل هایی برای افزایش گردش خون در اندام تناسلی

نتیجه ی سیستواورتروگرام

نتیجه آزمایش سیستواورتروگرام ممکن است بلافاصله پس از عکسبرداری آماده باشد یا اینکه ۱ الی ۲ روز بعد آماده گردد.

عوامل تأثیرگذار بر عکسبرداری

به دلیل برخی موارد ممکن است نتیجه عکسبرداری مفید واقع نگردد. برخی از این دلایل عبارت‌اند از:

  • وجود هرگونه باریوم انما باقی‌مانده در ادرار در نتیجه ی عکسبرداری که کمتر از ۴ روز از آن گذشته است.
  • عدم توانایی در دفع ادرار در هنگام عکسبرداری و بر اساس فرمان پزشک
  • درد ناشی از سوند موجود در مجرای ادرار

نکته: سیستواورتروگرام به دلیل عوارض ناشی از پرتو ایکس هرگز در زنان باردار استفاده نمی‌شود.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.3/5 - (42 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

  • برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر شهزاد چهارشنبه ۱۰ خرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 236 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما دکتر عزیز. من قبلا" هم ازتون یه سوالی در مورد زگیل تناسلی پرسیدم و اینکه درد در ناحیه ی کشاله ران داشتم. سونوگرافی از کشاله ران انجام دادم و نتیجه طبیعی بود و هیچ نورد خاص و مشکوکی دیده نشد. آزمایش تایپ و نوع HPV رو هم دوباره توسط نمونه برداری که دکتر زنان ازم گرفت، انجام دادم. و جواب نوع 6 و LR بود. ولی دکتر زنان تا حالا مجاری ادراری و مثانه و رحم منو چک نکرده. ضمن اینکه هفته پیش 3 روز از محلول پدوفیلین استفاده کردم و دچار وضعیت بسیار افتضاحی شدم. به نحوی که کل واژن و مقعدم از قرمزی و کنده شدن پوست و تورم و خارش و ... نابود شد. دوباره رفتم پیش دکتر زنان، ایشون گفت که پماد آلفا، بتامتازون و زینک اکساید رو ترکیب کنم و هر 8 ساعت به کل قسمت لب های داخلی واژن و مقعد بمالم. و قرص مترونسدازول 250 هم بهم داد که تا 10 روز بخورم. من با گذشت 2 روز از مصرف این دارو و پمادها کمی بهتر شدم ولی هنوز برای راه رفتن و نشستن مشکل دارم. دکتر آیا میشه بدون استفاده از این محلول پدوفیلین درمان بشم ؟ ضمن اینکه مشکل من خیلی حاد نبود، ولی الان با این سوختگی و وضعیت حاد شده. یه سوال دیگه : من احساس میکنم که روی پلک سمت چپم درست کنار مژه هم داره یه چیزه خیلی کوچیکی ایحاد میشه، آیا میتونه به این مریضی ادتباطی داشته باشه ؟ و یه سوال دیگه: من مدتی است که از وقتی که دچار این زگیل شدم، بعضی وقتا احساس گرفتگی توی گلوم دارم و سرفه های همراه خلط هم دارم. آیا لازم هست که حلق و گلوم هم چک بشه ؟ دکتر امکان داره عفونت توی حنجره یا حلق یا گلوی من باشه ؟ یا این قسمت هاوهم آسیبی دیده باشن ؟ خیلی خیلی ممنونم از لطفتون دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۰ خرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      بابت گلو بهتر به متخصص گوش و حلق و بيني مراجعه كني
      براي زگيل ها بعد از برطرف شدن زخم و التهابات ليزر را پيشنهاد مي دهم.
      مشكل مژه ات ارتباطي به اين قضيه نداره.
  • تصویر کاربر كاوه جمعه ۵ خرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 142 مشاهده پرسش
    سلام من در تاريخ ٨.٣ وقت گرفتم اينترنتي ولي قبلش ترجيح دادم يك توضيح مختصري براتون داشته باشم تا بعد. من از نظر بدني در وضعيت متوسط و حتي لاغر محسوب ميشم وزن متغيير ٧٠ الي ٧5 قد ١٨٠ سن ٣٢ سال از نظر ظاهري هم بيبي فيس هستم با ريش كم. موي سر خوب ولي موي صورت و سينه كم و موي كمر تا پا پر. تعدد رابطه جنسي داشتم ولي يك رابطه منظم و طولاني خير چون ازدواج نكردم. تقريبا از وقتي ٣٠ سالم شد دنبال دكتر گوارش براي تغذيه و چاق شدن بودم و كلي تست و بررسي كه همه چيز نرمال بود. پارسال مشكل حاد استرس و بي خوابي پيدا كردم كه پزشك قلب رفتم و تست گرفت و مشكل تپش قلب و بي خوابي رو با متورال 5٠ و كلروديازپوكسايد كنترل كرد ولي درمان نه. من داشتم دنبال مكمل هاي ورزشي رو مطالعه ميكردم كه با علايم كمبود تستوسترون آشنا شدم و احساس كردم بايد يهرچكاپ بشم انشاله روز دوشنبه مزاحمتون ميشم براي بررسي اين موارد. موفق باشيد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۵ خرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      منتظر حضورتان هستم
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۲ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 942 مشاهده پرسش
    سلام من 22 سالم نامزاد دارم. آب حموم گاهی خیلی سرد گاهی خیلی گرم میشد7 یا 8 بار اب داغ شد یه دفعه روببضه پاهام ریخت پوست بیضم قرمز شد بعد چندساعت خوب شد دردم نداستم اثری هم نبود ایا امکان عقیم شدنم هست؟ چند بارم در زمستان باد سشوار رو بدنم بعد حموم میگرفتم زودتر خشک شه رو الت بیضه هامم میگرفتم گرم گرم درحد گرم میشد. خیلی نگرانم اقا دکتر ایا باعث عقیم شدن میشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۲ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر میرمحمد دوشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 116 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید از کجا بفهمیم ببضه ها هر جفتشون از کار افتاده است اگه از کار افتاده باشید چه نشانه های دارد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      مهم ترین نشانه در ظاهر کوچک شدن شدید بیضه هاست
      اما راه قطعی با آزمایش هورمونی و آزمایش اسپرم می باشد
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۵ فروردین ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 148 مشاهده پرسش
    سلام اقاي دكتر سوال من در مورد كرم سيكالفيت هست كه بايد سريع بعد از ليزر استفاده شود يا چند روز بعد براي تسريع بهبود زخم و اينكه اثري نموند
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۵ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      به محل ليزر بستگي دارد اگر در نواحي چين دار و مرطوب بدن هست بهتر است با چهار الي پنج روز تاخير كرم سروع شود در ديگر نواحي مي توان از روز اول استفاده كرد.
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر