اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

انحنای آلت تناسلی و راه های درمان آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

انحنای آلت تناسلی (Penile Curvature or Peyronie’s disease) مشکلی نادر است. در مطالعاتی که در این زمینه انجام گرفته است، یک مطالعه میزان وقوع آن را حدود 1% و مطالعه دیگری این بیماری را شایعتر دانسته و میزان شیوع آن را 4 تا 10 درصد گزارش کرده و علت آن را نیز مشخص نکرده است. در یک مطالعه دیگر نیز علت آن را نقص در رشته های کلاژن ذکر کرده اند.

در ارزیابی بیمار، گرفتن شرح حالی از سوابق جنسی و پزشکی برای تشخیص کافی است. معاینه آلت تناسلی حین نعوظ تشخیص را مسجل می کند. عملکرد نعوظ معمولا نرمال است اما در خمیدگی های شدید ممکن است نعوظ هم مختل شود. تنها درمان انحنای مادرزادی آلت، جراحی است که در هر زمانی از بلوغ قابل انجام است. روش های جراحی آن مشابه بیماری پیرونی است که در بخش بعدی به آن پرداخته خواهد شد.

انحنای آلت

بیماری پیرونی Peyronie’s disease

میزان شیوع بیماری پیرونی بین 0.4 تا 9 درصد بوده و علت آن ناشناخته است. ولیکن صدمات و ضربات عروقی جزیی تکرار شونده (repetitive microvascular injury or trauma) به دیواره اجسام غاری آلت، پذیرفته ترین فرضیه ایست که در مورد علت این بیماری مطرح شده است. بیماری پیرونی با یک فرایند التهابی شروع می شود. این التهاب حاد طولانی، باعث جایگزینی بافت نگهدارنده (connective tissue) طبیعی توسط یک پلاک فیبروتیک غیر قابل انعطاف می شود.

تشکیل پلاک می تواند باعث ایجاد خمیدگی و انحنا شود و در صورتی که انحنا شدید باشد ممکن است مانع دخول آلت به داخل واژن (مهبل) شود. شایع ترین بیماری ها و عوامل خطری که به همراه این بیماری دیده می شوند عبارتند از دیابت، بالا بودن فشار خون، اختلالات چربی، گرفتگی عروق قلبی، اختلالات نعوظ، سیگار، و مصرف زیاد الکل. بیماری Dupuytren’s contracture در افرادی که بیماری پیرونی دارند شایع تر است.

بیماری پیرونی می تواند یک بیماری مزمن یا پیشرونده باشد. این بیماری دو فاز دارد. فاز اول همان فاز التهاب حاد است که ممکن است با درد در حالتی که آلت شل است یا نعوظ دارد بروز کند و با یک ندول یا پلاک نرم و انحنای آلت آشکار می شود. در فاز دوم یا فاز فیبروتیک، یک پلاک سفت قابل لمس که می تواند در آن رسوب کلسیم دیده شود (Calcification) بروز می کند که در این فاز بیماری انتظار می رود بیماری ثبات یافته و پیشروی آن قطع شود.

با گذشت زمان انحنای آلت در 30 تا 50 درصد بیماران بدتر می شود، در 47 تا 67 درصد بیماران انحنا تغییری نکرده و  در 3 تا 13 درصد بیماران بهبود خود بخود رخ می دهد. بهبود در انحنای آلت معمولا در مراحل ابتدایی بیماری رخ می دهد تا در فاز نهایی بیماری (یعنی زمانی که پلاک تشکیل شده و کلسیفیکاسیون متراکم تشکیل شده است). در 90 درصد بیماران درد با گذشت زمان و معمولا در 12 ماه اول بعد از شروع بیماری برطرف می شود.

این بیماری علاوه بر ایجاد تغییر در عملکرد و فیزیولوژی آلت، باعث پریشانی در مردان شده به طوری که 48 درصد آقایان دچار افسردگی خفیف تا متوسط شده و آنان را جهت بررسی و درمان به سمت ارولوژیست سوق می دهد.

بیماری پیرونی

درمان های غیر جراحی

درمان های غیرجراحی اصولا در بیمارانی توصیه می شود که در مراحل اولیه و فاز حاد بیماری هستند، یعنی در زمانی که تازه علائم ظاهر شده و پلاک ایجاد شده نرم و غیرمتراکم بوده و هنوز کلسیفیکاسیون (رسوب کلسیم در بافت) رخ نداده است. درمان های غیرجراحی شامل داروهای خوراکی، تزریق به داخل پلاک و درمان های موضعی می باشد. درمان های غیر جراحی در فاز مزمن و ثبات یافته بیماری نقشی ندارد. هیچ داروی مشخصی توسط انجمن پزشکی اروپا برای درمان بیماری پیرونی تائید نشده است. فقط داروی potassium para-aminobenzoate یا همان (Potaba) توسط FDA آمریکا برای درمان بیماری پیرونی “احتمالا موثر” شناخته شده است.

با توجه به اینکه نتایج مطالعات بر روی درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی اغلب متناقض می باشد لذا توصیه به درمان های غیر جراحی مشکل می باشد.

درمان های خوراکی شامل موارد زیر است:

☑️ Vitamin E مطالعات اثر بخشی این دارو را در انحنا و سایز پلاک نشان ندادند.

☑️ Potassium para-aminobenzoate (Potaba) بر روی تسکین درد در استفاده یک دوره 12 ماهه اثر داشته و از پیشرفت انحنای آلت جلوگیری می کند و سایز پلاک را شاید کاهش دهد ولی روی کاهش انحنای آلت که از قبل بوجود آمده اثری ندارد.

☑️ Tamoxifen

☑️ Colchicine

☑️ Acetyl esters of carnitine

☑️ Pentoxifylline

درمان غیر جراحی انحنای آلت

درمان های تزریق داخل ضایعه (پلاک) شامل موارد زیر است:

☑️ Steroids

☑️ Verapamil

☑️ Clostridial collagenase

☑️ Interferon

درمان های موضعی شامل موارد زیر می باشد:

☑️ Verapamil

☑️ Iontophoresis

☑️ Extracorporeal shock wave lithotripsy (SWL)

☑️ Traction devices

☑️ Vacuum devices

جمع بندی توصیه های درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی

درمان های غیر جراحی اساسا برای درمان بیمارانی که در فاز اولیه بیماری هستند توصیه می شود. این روش در بیمارانی انتخاب می شود که برای جراحی مناسب نیستند یا در مواقعی که جراحی توسط بیمار مورد پذیرش قرار نمی گیرد.

توصیه های درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی

درمان خوراکی با POTABA ممکن است باعث کاهش قابل توجه در اندازه پلاک و درد آلت شده و از پیشروی انحنای آلت پیشگیری کند.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) وراپامیل منجر به کاهش قابل توجه انحنای آلت و حجم پلاک می شود.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) کلستریدیال کلاژناز (clostridial collagenase) ممکن است باعث کاهش قابل توجهی در زاویه انحراف آلت، پهنا و طول آلت شود.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) اینترفرون ممکن است باعث بهبود انحنای آلت، سایز و تراکم پلاک و درد شود.

ژل وراپامیل 15% ممکن است باعث بهبود انحنای آلت و سایز پلاک شود.

درمان با امواج ماوراء صوت (ESWL) تاثیری در بهبود انحنا و سایز پلاک ندارند و نبایستی برای این منظور استفاده شوند اما ممکن است برای درد آلت سودمند باشند.

وسایلی که آلت را در حالت کشش قرار می دهند و همچنین وکیوم ممکن است انحنا را کاهش و طول آلت را افزایش دهند.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) توسط استروئید ها (کورتن)، کاهش قابل توجهی در انحنای آلت، سایز پلاک یا درد آلت ایجاد نمی کند.

درمان های خوراکی با ویتامین E و تاموکسیفن کاهش قابل توجهی در انحنای آلت، سایز پلاک یادرد ایجاد نمی کنند و برای این منظور نبایستی استفاده شوند.

دیگر درمان های خوراکی (استرهای استیل، کارنیتین، پنتوکسی فیلین) توصیه نمی شوند.

انحنای آلت تناسلی مردان

درمان جراحی انحنای آلت

اگرچه درمان های غیر جراحی برای بیماری پیرونی ( انحنای آلت غیر مادرزادی) نعوظ دردناک را بهبود می بخشند، ولی فقط درصد کمی از بیماران مجددا صاحب آلت صافی خواهند شد. هدف از جراحی تصحیح انحنای آلت تناسلی و ایجاد یک مقاربت و رابطه جنسی لذت بخش می باشد. جراحی فقط در بیمارانی توصیه می شود که حداقل 3 ماه از زمان تثبیت بیماری پیرونی (یعنی زمانی که انحنای آلت دیگر افزایش نمی یابد) گذشته باشد، اگرچه بعضی پزشکان یک دوره 6 تا 12 ماه انتظار بعد از تثبیت بیماری را توصیه می کنند.

اهداف و خطرات جراحی بایستی برای بیمار توضیح داده شود بطوری که بیمار بتواند یک تصمیم آگاهانه بگیرد. موضوعاتی که بایستی بیمار از آن ها مطلع باشد شامل خطر احتمال کوتاه شدن آلت، احتمال اختلال در نعوظ، احتمال گزگز آلت تناسلی، احتمال عود مجدد انحنا، احتمال لمس بخیه های زیر پوست می باشد.

دو نوع اصلی جراحی ترمیمی برای انحنای آلت مادرزادی و بیماری پیرونی(انحنای آلت غیر مادرزادی) وجود دارد:

1) روشی که در آن آلت تناسلی کوتاه تر می شود.در این روش ترمیم بر روی بخش محدب آلت انجام می شود.

2) روشی که در آن آلت تناسلی بزرگ تر می شود. در این روش ترمیم بر روی بخش مقعر آلت انجام می شود و نیاز به گرافت و استفاده از بافت پیوندی می باشد.

درمان انحنای آلت تناسلی

در افرادی که علاوه بر بیماری پیرونی، اختلال در نعوظ هم دارند که به درمان های دارویی پاسخ نداده است علاوه بر تصحیح جراحی انحنا، بایستی برایشان پروتز هم تعبیه نمود. انتخاب مناسب ترین روش جراحی به عواملی همچون طول آلت، شدت انحنا و وضعیت عملکرد نعوظ بستگی دارد. انتظار بیمار قبل از جراحی نیز بایستی مد نظر باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.3/5 - (277 امتیاز)
  • تصویر کاربر فریبا شنبه ۲۸ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 399 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من و همسرم تازه ازدواج کردیم و در شرف ۲۸ سالگی هستیم با توجه به اینکه قبل از ازدواج رابطه جنسی نداشتم و الان به زگیل تناسلی مبتلا نیستم می خواستم واکسن گارداسیل رو بزنم.
    اما یک سری مطالبی درباره عوارض حاد این واکسن توی اینترنت خوندم مثل احتمال کوری، فلج شدن و ... که تو بعضی از سایت های خبری بعد از برنامه ماه عسل بوجود اومد.
    می خواستم بدونم این صحبت ها چقدر حقیقت داره و آیا جای نگرانی هست یا با خیال راحت برای واکسن اقدام کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۸ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      اما یک سری مطالبی درباره عوارض حاد این واکسن توی اینترنت خوندم مثل احتمال کوری، فلج شدن و ... که تو بعضی از سایت های خبری بعد از برنامه ماه عسل بوجود اومد. می خواستم بدونم این صحبت ها چقدر حقیقت داره و آیا جای نگرانی هست یا با خیال راحت برای واکسن اقدام کنم؟.........................واکسن عارضه ی جدی ندارد و مورد تائید سازمان های معتبر جهانی مثل FDA آمریکا است.

  • تصویر کاربر علی شنبه ۲۸ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    سلام و وقت بخیر. دکتر من مبتلا به زگیل تناسلی هستم جدیدا به دلیل ابتلا بدن خودمو چک می کنم و برای اولین با قسمت زیر الت تناسلی رو بررسی کردم و زائده و برجستگی های زیادی به شکل های مختلف دیدمو می خواستم بدونم کدام یک مطابق با عکس های پیوست مربوط به زگیل هستند؟
    2- دکتر شما زگیل داخل مقعدی رو هم چک و درمان می کنید؟ اگر خیر به کدوم تخصص باید رجوع کنم و آیا در مطب قابل بررسی است یا باید بیمارستان برم؟
    3- فاصله زیادی با تهران دارم در صورتی که شما حضور من را برای معاینه لازم بدانید و در صورتی که تخیص مثبت باشه ایا همون روز ویزیت امکانش هست که لیزر کنید؟
    4- خیلی زندگی سخت شده بعد از فهمیدن راجع به این بیماری، ترس زیادی برای مراجعه حضوری به دکتر دارم. زمانی که به موضوع فکر می کنم احساس سوزش و حرارت در ناحیه مقعد میکنم ولی زمانی که مشغول کار دیگری باشم یا این حس رو ندارم یا خیلی کم هست نمی دونم تلقین هست یا واقعا چیزی هست از طرفی از ترس اینکه تشخیص مثبت باشه جرات نمیکنم برم دکتر. آیا اگر این موضوع رو پیگیری نکنم سرطانی میشه و مجبور میشم در صورت عدم جواب به شیمی درمانی کلستومی کنم؟
    ممنون از اینکه وقت میزارید تا به ادم های مستاصل ببی منت کمک کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۸ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      این عکس هایی که فرستادید هیچکداک زگیل نیستند برای مقعد و داخل مقعد به متخصص گوارش مراجعه کنید.

  • تصویر کاربر نرگس شنبه ۲۸ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    ۳۱ساله هستم و متاهل
    ۲روزه تبخال زدم البته به تشخیص دکتر دارو داد یک روز مصرف کردم احساس میکنم کرم و زدم بهتر نشد بدتر هم شد ۱۰روز قبل رفته بودم لیزر الان دکتر لیزرم میگه بیا فریز کنم لطفا بهترین راه و پیشنهاد بدید من کارمندم و اصلا نمیتونم محل کارم حاضرشم نه میتونم بشینم نه بخوابم نه راه برم تمام واژنم متورمه لطفا کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۸ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      بدون معاینه نمی توانم نظری بدهم و تشخیص را مطرح کنم و توصیه ی درمانی مطرح کنم فقط می توانم بگویم که درمان تبخال تناسلی دارویی است نه لیزر و فریز یا کرایو.

  • تصویر کاربر معین شنبه ۲۸ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 212 مشاهده پرسش
    سلام دکتر عزیز
    خسته نباشید
    لطفا بفرمایید خانمی که مبتلا به hpv هستش و pcr مثبت داره ولی علایم بالینی نداره آیا لیزر موهای زاید ناحیه تناسلی میتونه انجام بده ؟؟؟ و این لیزر باعث عود و تظاهرات بالینی برای hpv نمیشه؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۸ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      لطفا بفرمایید خانمی که مبتلا به hpv هستش و pcr مثبت داره ولی علایم بالینی نداره آیا لیزر موهای زاید ناحیه تناسلی میتونه انجام بده ؟؟؟.............بله

      و این لیزر باعث عود و تظاهرات بالینی برای hpv نمیشه؟؟؟؟.................خیر

  • تصویر کاربر مهسا شنبه ۲۸ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 244 مشاهده پرسش
    سلام.اقای دکتر من 3 ماه پیش ازمایش دادم.اچ پی وی 6‌و 11 بود نتیجه.چند روز متوجه شدم هیچ کدوم از زگیل ها نیستن دیگه.هیچ درمانی هم به جز تقویت سیستم‌ایمنی نکردم.ممکنه دفع شده باشه ویروس یا اصلا ممکنه زگیل نبوده و جواب ازمایش اشتباه بوده باشه؟و یکی هم اگه هم زگیل بوده و دفع شده با نزدیکی دوباره با همسرم ممکنه دوباره همون 6 و 11 رو بگیرم یا بدن در مقابلش پادتن ساخته؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۸ مهر ۹۷( 7 سال پیش)

      سلام

      ممکنه دفع شده باشه ویروس یا اصلا ممکنه زگیل نبوده و جواب ازمایش اشتباه بوده باشه؟...........................هر دو حالت ممکنه

      و یکی هم اگه هم زگیل بوده و دفع شده با نزدیکی دوباره با همسرم ممکنه دوباره همون 6 و 11 رو بگیرم یا بدن در مقابلش پادتن ساخته؟.....................اگر همسرتان مبتلا باشن احتمال ابتلای مجدد هست

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر reihan پنجشنبه ۱۵ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 752 مشاهده پرسش
    سلام من خانم مجرد هستم با سي سال سن كه داراي ميوم در بخش شكمي رحم ميباشم دوره هاي بسيار دردناك داشته و خستگي مفرط با مراجعه به دكتر اين ها را دليل ميوم نميداند از شما سوال داشتم ايا براي بارداري مشكل ايجاد ميشود و ايا دوره. هاي دردناكم و خستگي از علل ميوم ميباشد با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سوال شما در حیطه تخصصی متخصص زنان می باشد
  • تصویر کاربر امیرحسین دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 524 مشاهده پرسش
    سلام
    من 19 سال سن دارم و میخواهم بدانم آیا سایز آلت در حالت شل 5 و در حالت نعوظ 13 سانت نرمال است یا نه؟ اگر نه روشی برای افزایش سایز معرفی نمایید.
    بنده از مشکل زود ارضایی نیز رنج میبرم. آیا به خاطر خود ارضایی میباشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      13 نرمال هست و زود ارضایی ارتباطی با خودارضایی ندارد
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۱۹ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 480 مشاهده پرسش
    سلام. در پاسخ به سوالت افراد مختلف فرموده اید که آلت اکثر افراد انحراف (بیشتر به سمت چپ) دارد و اگر در رابطه مشکلی ایجاد نکند (زاویه ی کمتر از 30 درجه) نیازی به عمل جراحی ندارد. دستگاهی به نام device extender در سایت ها تبلیغ می شود که ادعا می کنند می تواند: 1- طول و قطر آلت را زیاد کند. 2- انحراف آلت را کم کند یا از میان ببرد.
    آیا به نظر شما این دو ادعا صحیح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۹ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      تاثیرش خیلی کم هست و خیلی اوقات بی تاثیر
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 733 مشاهده پرسش
    باسلام. دکتر من به دستور شما دستگاه وکیوم گرفتم اما روش استفاده از اون رو بلد نیستم اگر ممکن برام روش کار با وکیوم رو برام بفرستین. من مشکل کوچکی آلت دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      روش استفاده از وکیوم را در سایت گروه مهندسی پزشکی همراه مطالعه کنید و اگر نبود با کارشناسان آن مشورت نمائید فقط یادتان باشد زیاده روی نکنید چون کشش زیاد آسیب می رساند
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط