انحنای آلت تناسلی و راه های درمان آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

انحنای آلت تناسلی (Penile Curvature or Peyronie’s disease) مشکلی نادر است. در مطالعاتی که در این زمینه انجام گرفته است، یک مطالعه میزان وقوع آن را حدود 1% و مطالعه دیگری این بیماری را شایعتر دانسته و میزان شیوع آن را 4 تا 10 درصد گزارش کرده و علت آن را نیز مشخص نکرده است. در یک مطالعه دیگر نیز علت آن را نقص در رشته های کلاژن ذکر کرده اند.

در ارزیابی بیمار، گرفتن شرح حالی از سوابق جنسی و پزشکی برای تشخیص کافی است. معاینه آلت تناسلی حین نعوظ تشخیص را مسجل می کند. عملکرد نعوظ معمولا نرمال است اما در خمیدگی های شدید ممکن است نعوظ هم مختل شود. تنها درمان انحنای مادرزادی آلت، جراحی است که در هر زمانی از بلوغ قابل انجام است. روش های جراحی آن مشابه بیماری پیرونی است که در بخش بعدی به آن پرداخته خواهد شد.

انحنای آلت

بیماری پیرونی Peyronie’s disease

میزان شیوع بیماری پیرونی بین 0.4 تا 9 درصد بوده و علت آن ناشناخته است. ولیکن صدمات و ضربات عروقی جزیی تکرار شونده (repetitive microvascular injury or trauma) به دیواره اجسام غاری آلت، پذیرفته ترین فرضیه ایست که در مورد علت این بیماری مطرح شده است. بیماری پیرونی با یک فرایند التهابی شروع می شود. این التهاب حاد طولانی، باعث جایگزینی بافت نگهدارنده (connective tissue) طبیعی توسط یک پلاک فیبروتیک غیر قابل انعطاف می شود.

تشکیل پلاک می تواند باعث ایجاد خمیدگی و انحنا شود و در صورتی که انحنا شدید باشد ممکن است مانع دخول آلت به داخل واژن (مهبل) شود. شایع ترین بیماری ها و عوامل خطری که به همراه این بیماری دیده می شوند عبارتند از دیابت، بالا بودن فشار خون، اختلالات چربی، گرفتگی عروق قلبی، اختلالات نعوظ، سیگار، و مصرف زیاد الکل. بیماری Dupuytren’s contracture در افرادی که بیماری پیرونی دارند شایع تر است.

بیماری پیرونی می تواند یک بیماری مزمن یا پیشرونده باشد. این بیماری دو فاز دارد. فاز اول همان فاز التهاب حاد است که ممکن است با درد در حالتی که آلت شل است یا نعوظ دارد بروز کند و با یک ندول یا پلاک نرم و انحنای آلت آشکار می شود. در فاز دوم یا فاز فیبروتیک، یک پلاک سفت قابل لمس که می تواند در آن رسوب کلسیم دیده شود (Calcification) بروز می کند که در این فاز بیماری انتظار می رود بیماری ثبات یافته و پیشروی آن قطع شود.

با گذشت زمان انحنای آلت در 30 تا 50 درصد بیماران بدتر می شود، در 47 تا 67 درصد بیماران انحنا تغییری نکرده و  در 3 تا 13 درصد بیماران بهبود خود بخود رخ می دهد. بهبود در انحنای آلت معمولا در مراحل ابتدایی بیماری رخ می دهد تا در فاز نهایی بیماری (یعنی زمانی که پلاک تشکیل شده و کلسیفیکاسیون متراکم تشکیل شده است). در 90 درصد بیماران درد با گذشت زمان و معمولا در 12 ماه اول بعد از شروع بیماری برطرف می شود.

این بیماری علاوه بر ایجاد تغییر در عملکرد و فیزیولوژی آلت، باعث پریشانی در مردان شده به طوری که 48 درصد آقایان دچار افسردگی خفیف تا متوسط شده و آنان را جهت بررسی و درمان به سمت ارولوژیست سوق می دهد.

بیماری پیرونی

درمان های غیر جراحی

درمان های غیرجراحی اصولا در بیمارانی توصیه می شود که در مراحل اولیه و فاز حاد بیماری هستند، یعنی در زمانی که تازه علائم ظاهر شده و پلاک ایجاد شده نرم و غیرمتراکم بوده و هنوز کلسیفیکاسیون (رسوب کلسیم در بافت) رخ نداده است. درمان های غیرجراحی شامل داروهای خوراکی، تزریق به داخل پلاک و درمان های موضعی می باشد. درمان های غیر جراحی در فاز مزمن و ثبات یافته بیماری نقشی ندارد. هیچ داروی مشخصی توسط انجمن پزشکی اروپا برای درمان بیماری پیرونی تائید نشده است. فقط داروی potassium para-aminobenzoate یا همان (Potaba) توسط FDA آمریکا برای درمان بیماری پیرونی “احتمالا موثر” شناخته شده است.

با توجه به اینکه نتایج مطالعات بر روی درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی اغلب متناقض می باشد لذا توصیه به درمان های غیر جراحی مشکل می باشد.

درمان های خوراکی شامل موارد زیر است:

☑️ Vitamin E مطالعات اثر بخشی این دارو را در انحنا و سایز پلاک نشان ندادند.

☑️ Potassium para-aminobenzoate (Potaba) بر روی تسکین درد در استفاده یک دوره 12 ماهه اثر داشته و از پیشرفت انحنای آلت جلوگیری می کند و سایز پلاک را شاید کاهش دهد ولی روی کاهش انحنای آلت که از قبل بوجود آمده اثری ندارد.

☑️ Tamoxifen

☑️ Colchicine

☑️ Acetyl esters of carnitine

☑️ Pentoxifylline

درمان غیر جراحی انحنای آلت

درمان های تزریق داخل ضایعه (پلاک) شامل موارد زیر است:

☑️ Steroids

☑️ Verapamil

☑️ Clostridial collagenase

☑️ Interferon

درمان های موضعی شامل موارد زیر می باشد:

☑️ Verapamil

☑️ Iontophoresis

☑️ Extracorporeal shock wave lithotripsy (SWL)

☑️ Traction devices

☑️ Vacuum devices

جمع بندی توصیه های درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی

درمان های غیر جراحی اساسا برای درمان بیمارانی که در فاز اولیه بیماری هستند توصیه می شود. این روش در بیمارانی انتخاب می شود که برای جراحی مناسب نیستند یا در مواقعی که جراحی توسط بیمار مورد پذیرش قرار نمی گیرد.

توصیه های درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی

درمان خوراکی با POTABA ممکن است باعث کاهش قابل توجه در اندازه پلاک و درد آلت شده و از پیشروی انحنای آلت پیشگیری کند.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) وراپامیل منجر به کاهش قابل توجه انحنای آلت و حجم پلاک می شود.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) کلستریدیال کلاژناز (clostridial collagenase) ممکن است باعث کاهش قابل توجهی در زاویه انحراف آلت، پهنا و طول آلت شود.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) اینترفرون ممکن است باعث بهبود انحنای آلت، سایز و تراکم پلاک و درد شود.

ژل وراپامیل 15% ممکن است باعث بهبود انحنای آلت و سایز پلاک شود.

درمان با امواج ماوراء صوت (ESWL) تاثیری در بهبود انحنا و سایز پلاک ندارند و نبایستی برای این منظور استفاده شوند اما ممکن است برای درد آلت سودمند باشند.

وسایلی که آلت را در حالت کشش قرار می دهند و همچنین وکیوم ممکن است انحنا را کاهش و طول آلت را افزایش دهند.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) توسط استروئید ها (کورتن)، کاهش قابل توجهی در انحنای آلت، سایز پلاک یا درد آلت ایجاد نمی کند.

درمان های خوراکی با ویتامین E و تاموکسیفن کاهش قابل توجهی در انحنای آلت، سایز پلاک یادرد ایجاد نمی کنند و برای این منظور نبایستی استفاده شوند.

دیگر درمان های خوراکی (استرهای استیل، کارنیتین، پنتوکسی فیلین) توصیه نمی شوند.

انحنای آلت تناسلی مردان

درمان جراحی انحنای آلت

اگرچه درمان های غیر جراحی برای بیماری پیرونی ( انحنای آلت غیر مادرزادی) نعوظ دردناک را بهبود می بخشند، ولی فقط درصد کمی از بیماران مجددا صاحب آلت صافی خواهند شد. هدف از جراحی تصحیح انحنای آلت تناسلی و ایجاد یک مقاربت و رابطه جنسی لذت بخش می باشد. جراحی فقط در بیمارانی توصیه می شود که حداقل 3 ماه از زمان تثبیت بیماری پیرونی (یعنی زمانی که انحنای آلت دیگر افزایش نمی یابد) گذشته باشد، اگرچه بعضی پزشکان یک دوره 6 تا 12 ماه انتظار بعد از تثبیت بیماری را توصیه می کنند.

اهداف و خطرات جراحی بایستی برای بیمار توضیح داده شود بطوری که بیمار بتواند یک تصمیم آگاهانه بگیرد. موضوعاتی که بایستی بیمار از آن ها مطلع باشد شامل خطر احتمال کوتاه شدن آلت، احتمال اختلال در نعوظ، احتمال گزگز آلت تناسلی، احتمال عود مجدد انحنا، احتمال لمس بخیه های زیر پوست می باشد.

دو نوع اصلی جراحی ترمیمی برای انحنای آلت مادرزادی و بیماری پیرونی(انحنای آلت غیر مادرزادی) وجود دارد:

1) روشی که در آن آلت تناسلی کوتاه تر می شود.در این روش ترمیم بر روی بخش محدب آلت انجام می شود.

2) روشی که در آن آلت تناسلی بزرگ تر می شود. در این روش ترمیم بر روی بخش مقعر آلت انجام می شود و نیاز به گرافت و استفاده از بافت پیوندی می باشد.

درمان انحنای آلت تناسلی

در افرادی که علاوه بر بیماری پیرونی، اختلال در نعوظ هم دارند که به درمان های دارویی پاسخ نداده است علاوه بر تصحیح جراحی انحنا، بایستی برایشان پروتز هم تعبیه نمود. انتخاب مناسب ترین روش جراحی به عواملی همچون طول آلت، شدت انحنا و وضعیت عملکرد نعوظ بستگی دارد. انتظار بیمار قبل از جراحی نیز بایستی مد نظر باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.3/5 - (278 امتیاز)
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    سلام دکتر روز بخیر چند سوال از حضورتون داشت:
    1)برای ریشه کن کردن hpv باید لبنیات رو کاملا حذف کنیم؟
    2)از بین قرصahcc پاورفیت و پاپلیکس کدوم موثره تره به اعتقادتون؟
    3)احساس سوزش در مجاری اداری نشونه چیه؟ با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      دکتر روز بخیر چند سوال از حضورتون داشت:
      1)برای ریشه کن کردن hpv باید لبنیات رو کاملا حذف کنیم؟...............................خیر
      2)از بین قرصahcc پاورفیت و پاپلیکس کدوم موثره تره به اعتقادتون؟ .....................پاورفیت
      3)احساس سوزش در مجاری اداری نشونه چیه؟....................علل زیادی میتونه داشته باشه مثل عفونت، التهاب و ...
  • تصویر کاربر ناصر دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 167 مشاهده پرسش
    مدت بیشتر از سه سال است روی بیضه سمت راستم یه توده در اومده روی بیضه چپم هم هست ولی کوچک تره. و بیضه درد میگیره و زیر شکمم و کمرم هم درد میگیره.
    میخواستم نظر شمارو بدونم و اینکه پیش چه دکتری باید برم متاسفانه بخاطر خجالت تاحالا نتونستم به پزشک مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به متخصص ارولوژی (متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی) مراجعه کنید
  • تصویر کاربر علوی دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترببخشیدمن 18 سال دارم ومجردم می خواستم بدونم که پمادی هستش که برای ازبین بردن غده ی چربی درکلاهک الت که زده راازبین ببرم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      اقای دکترببخشیدمن 18 سال دارم ومجردم می خواستم بدونم که پمادی هستش که برای ازبین بردن غده ی چربی درکلاهک الت که زده راازبین ببرم؟......................خیر
  • تصویر کاربر مهران دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من پسری 19 ساله هستم و بی ادبیه طول التم 11 تا 12 سانتی متر است ... و دارای الت پرده دار هستم چند تا سوال دارم این که انجام عمل باعث میشه به طول الت افزوده شه و این افزایش چند سانت است
    و بعدا این که من در چند تا سایت راست یا دروغ خوندم هزینه عمل بسته به بیمارستان 2 یا 3 م است... و من این هزینه رو ندارم و رو ندارم به خانوادم بگم و اگرم بگویم اونا چنین مبلغی ندارن و فقیر هستیم ...
    می خواستم بگم ک میشه من این عمل رو بعد از شاغل شدن و قبل از ازدواج در سنین بالاتر (بالای 25.26 سال) انجام دهم ... و اگر در ان سنین انجام دهم به سایز التم افزوده میشه؟؟؟ یا نه فقط در این سنین افزوده میشه ؟
    لطفا شما هزینه عمل هم بگویید ...
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      برداشتن پرده ی آلت به سایز واقعی آلت چیزی اضافه نمی کند بلکه ظاهر و نمای آن را بهتر می کند و به نظر بزرگ تر نشان می دهد. میزان این بزرگی بستگی به شدت و میزان پرده ی آلت دارد هرچه پرده بزرگ تر و بیشتر باشد نتیجه بعد از جراحی هم بهتر خواهد بود. انجام آن زمان خاصی ندارد و در هر سنی می شود انجام داد.
  • تصویر کاربر Alireza چهارشنبه ۱۴ شهریور ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 379 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من سه سال پیش استمنا کردم و یک بار هم مانع از خروج مایع منی شدم. بعد یه مدت طولانی درد در مجاری و بیضه و گاهی اوقات پا احساس کردم. دکتر رفتم آزمایش دادم گفت چیزی نیست، دوباره رفتم آزمایش دادم و گفت خون توی ادرارته و گفت تنگی مجرا داری، دوباره بعد دوماه دو بار دیگر هم پیش دکتر رفتم و آزمایش دادم گفت خون توی ادرار وجود نداره و سونوگرافی هم دادم مثانه و کلیه و پروستات. تو جواب پروستات سالم ولی گفت التهاب پروستات داری الآن من نمیدونم تنگی مجرا دارم یا التهاب پروستات؟
    چیکار کنم؟؟؟!!
    17 سال سن دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      الان مشل خاصی دارید؟
      تنگی مجرا فقط با عکس رنگی از مجرا مشخص می شود مگر آنکه فقط سوراخ ادرار تنگ باشد که این با معاینه مشخص می شود.
    2. تصویر کاربر Alireza دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      بله سه شب هست مجاری یهو درد میگیره و ول میکنه و کاهش جریان ادرار هم دارم. موقع مدفوع هم مقعد درد میگیره. به نظرتان پروستاته یا تنگی مجرا؟ دو تا دکتر گفتند ورم پروستات و یکی دیگه هم گفت تنگی مجرا. چیکار کنم؟
    3. تصویر کاربر Alireza دوشنبه ۱۲ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      بله سه شب هست مجاری یهو درد میگیره و ول میکنه و کاهش جریان ادرار هم دارم. موقع مدفوع هم مقعد درد میگیره. به نظرتان پروستاته یا تنگی مجرا؟ دو تا دکتر گفتند ورم پروستات و یکی دیگه هم گفت تنگی مجرا. چیکار کنم؟
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      به نظر من هیچکدام. درد گذراست و نباید بهش توجه کنید
    5. تصویر کاربر Alireza سه شنبه ۱۳ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      کاهش جریان ادرار و درد مقعد هنگام مدفوع رو چیکار کنم؟
      به نظرتان سیاهدانه رو مصرف کنم یا نه؟
    6. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۴ شهریور ۹۷( 7 سال پیش)
      مصرف کنید
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر reihan پنجشنبه ۱۵ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 764 مشاهده پرسش
    سلام من خانم مجرد هستم با سي سال سن كه داراي ميوم در بخش شكمي رحم ميباشم دوره هاي بسيار دردناك داشته و خستگي مفرط با مراجعه به دكتر اين ها را دليل ميوم نميداند از شما سوال داشتم ايا براي بارداري مشكل ايجاد ميشود و ايا دوره. هاي دردناكم و خستگي از علل ميوم ميباشد با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سوال شما در حیطه تخصصی متخصص زنان می باشد
  • تصویر کاربر امیرحسین دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 532 مشاهده پرسش
    سلام
    من 19 سال سن دارم و میخواهم بدانم آیا سایز آلت در حالت شل 5 و در حالت نعوظ 13 سانت نرمال است یا نه؟ اگر نه روشی برای افزایش سایز معرفی نمایید.
    بنده از مشکل زود ارضایی نیز رنج میبرم. آیا به خاطر خود ارضایی میباشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      13 نرمال هست و زود ارضایی ارتباطی با خودارضایی ندارد
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۱۹ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 491 مشاهده پرسش
    سلام. در پاسخ به سوالت افراد مختلف فرموده اید که آلت اکثر افراد انحراف (بیشتر به سمت چپ) دارد و اگر در رابطه مشکلی ایجاد نکند (زاویه ی کمتر از 30 درجه) نیازی به عمل جراحی ندارد. دستگاهی به نام device extender در سایت ها تبلیغ می شود که ادعا می کنند می تواند: 1- طول و قطر آلت را زیاد کند. 2- انحراف آلت را کم کند یا از میان ببرد.
    آیا به نظر شما این دو ادعا صحیح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۹ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      تاثیرش خیلی کم هست و خیلی اوقات بی تاثیر
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 743 مشاهده پرسش
    باسلام. دکتر من به دستور شما دستگاه وکیوم گرفتم اما روش استفاده از اون رو بلد نیستم اگر ممکن برام روش کار با وکیوم رو برام بفرستین. من مشکل کوچکی آلت دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      روش استفاده از وکیوم را در سایت گروه مهندسی پزشکی همراه مطالعه کنید و اگر نبود با کارشناسان آن مشورت نمائید فقط یادتان باشد زیاده روی نکنید چون کشش زیاد آسیب می رساند
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط