انحنای آلت تناسلی و راه های درمان آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله مطالعه می کنید:

انحنای آلت تناسلی (Penile Curvature or Peyronie’s disease) مشکلی نادر است. در مطالعاتی که در این زمینه انجام گرفته است، یک مطالعه میزان وقوع آن را حدود 1% و مطالعه دیگری این بیماری را شایعتر دانسته و میزان شیوع آن را 4 تا 10 درصد گزارش کرده و علت آن را نیز مشخص نکرده است. در یک مطالعه دیگر نیز علت آن را نقص در رشته های کلاژن ذکر کرده اند.

در ارزیابی بیمار، گرفتن شرح حالی از سوابق جنسی و پزشکی برای تشخیص کافی است. معاینه آلت تناسلی حین نعوظ تشخیص را مسجل می کند. عملکرد نعوظ معمولا نرمال است اما در خمیدگی های شدید ممکن است نعوظ هم مختل شود. تنها درمان انحنای مادرزادی آلت، جراحی است که در هر زمانی از بلوغ قابل انجام است. روش های جراحی آن مشابه بیماری پیرونی است که در بخش بعدی به آن پرداخته خواهد شد.

انحنای آلت

بیماری پیرونی Peyronie’s disease

میزان شیوع بیماری پیرونی بین 0.4 تا 9 درصد بوده و علت آن ناشناخته است. ولیکن صدمات و ضربات عروقی جزیی تکرار شونده (repetitive microvascular injury or trauma) به دیواره اجسام غاری آلت، پذیرفته ترین فرضیه ایست که در مورد علت این بیماری مطرح شده است. بیماری پیرونی با یک فرایند التهابی شروع می شود. این التهاب حاد طولانی، باعث جایگزینی بافت نگهدارنده (connective tissue) طبیعی توسط یک پلاک فیبروتیک غیر قابل انعطاف می شود.

تشکیل پلاک می تواند باعث ایجاد خمیدگی و انحنا شود و در صورتی که انحنا شدید باشد ممکن است مانع دخول آلت به داخل واژن (مهبل) شود. شایع ترین بیماری ها و عوامل خطری که به همراه این بیماری دیده می شوند عبارتند از دیابت، بالا بودن فشار خون، اختلالات چربی، گرفتگی عروق قلبی، اختلالات نعوظ، سیگار، و مصرف زیاد الکل. بیماری Dupuytren’s contracture در افرادی که بیماری پیرونی دارند شایع تر است.

بیماری پیرونی می تواند یک بیماری مزمن یا پیشرونده باشد. این بیماری دو فاز دارد. فاز اول همان فاز التهاب حاد است که ممکن است با درد در حالتی که آلت شل است یا نعوظ دارد بروز کند و با یک ندول یا پلاک نرم و انحنای آلت آشکار می شود. در فاز دوم یا فاز فیبروتیک، یک پلاک سفت قابل لمس که می تواند در آن رسوب کلسیم دیده شود (Calcification) بروز می کند که در این فاز بیماری انتظار می رود بیماری ثبات یافته و پیشروی آن قطع شود.

با گذشت زمان انحنای آلت در 30 تا 50 درصد بیماران بدتر می شود، در 47 تا 67 درصد بیماران انحنا تغییری نکرده و  در 3 تا 13 درصد بیماران بهبود خود بخود رخ می دهد. بهبود در انحنای آلت معمولا در مراحل ابتدایی بیماری رخ می دهد تا در فاز نهایی بیماری (یعنی زمانی که پلاک تشکیل شده و کلسیفیکاسیون متراکم تشکیل شده است). در 90 درصد بیماران درد با گذشت زمان و معمولا در 12 ماه اول بعد از شروع بیماری برطرف می شود.

این بیماری علاوه بر ایجاد تغییر در عملکرد و فیزیولوژی آلت، باعث پریشانی در مردان شده به طوری که 48 درصد آقایان دچار افسردگی خفیف تا متوسط شده و آنان را جهت بررسی و درمان به سمت ارولوژیست سوق می دهد.

بیماری پیرونی

درمان های غیر جراحی

درمان های غیرجراحی اصولا در بیمارانی توصیه می شود که در مراحل اولیه و فاز حاد بیماری هستند، یعنی در زمانی که تازه علائم ظاهر شده و پلاک ایجاد شده نرم و غیرمتراکم بوده و هنوز کلسیفیکاسیون (رسوب کلسیم در بافت) رخ نداده است. درمان های غیرجراحی شامل داروهای خوراکی، تزریق به داخل پلاک و درمان های موضعی می باشد. درمان های غیر جراحی در فاز مزمن و ثبات یافته بیماری نقشی ندارد. هیچ داروی مشخصی توسط انجمن پزشکی اروپا برای درمان بیماری پیرونی تائید نشده است. فقط داروی potassium para-aminobenzoate یا همان (Potaba) توسط FDA آمریکا برای درمان بیماری پیرونی “احتمالا موثر” شناخته شده است.

با توجه به اینکه نتایج مطالعات بر روی درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی اغلب متناقض می باشد لذا توصیه به درمان های غیر جراحی مشکل می باشد.

درمان های خوراکی شامل موارد زیر است:

☑️ Vitamin E مطالعات اثر بخشی این دارو را در انحنا و سایز پلاک نشان ندادند.

☑️ Potassium para-aminobenzoate (Potaba) بر روی تسکین درد در استفاده یک دوره 12 ماهه اثر داشته و از پیشرفت انحنای آلت جلوگیری می کند و سایز پلاک را شاید کاهش دهد ولی روی کاهش انحنای آلت که از قبل بوجود آمده اثری ندارد.

☑️ Tamoxifen

☑️ Colchicine

☑️ Acetyl esters of carnitine

☑️ Pentoxifylline

درمان غیر جراحی انحنای آلت

درمان های تزریق داخل ضایعه (پلاک) شامل موارد زیر است:

☑️ Steroids

☑️ Verapamil

☑️ Clostridial collagenase

☑️ Interferon

درمان های موضعی شامل موارد زیر می باشد:

☑️ Verapamil

☑️ Iontophoresis

☑️ Extracorporeal shock wave lithotripsy (SWL)

☑️ Traction devices

☑️ Vacuum devices

جمع بندی توصیه های درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی

درمان های غیر جراحی اساسا برای درمان بیمارانی که در فاز اولیه بیماری هستند توصیه می شود. این روش در بیمارانی انتخاب می شود که برای جراحی مناسب نیستند یا در مواقعی که جراحی توسط بیمار مورد پذیرش قرار نمی گیرد.

توصیه های درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی

درمان خوراکی با POTABA ممکن است باعث کاهش قابل توجه در اندازه پلاک و درد آلت شده و از پیشروی انحنای آلت پیشگیری کند.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) وراپامیل منجر به کاهش قابل توجه انحنای آلت و حجم پلاک می شود.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) کلستریدیال کلاژناز (clostridial collagenase) ممکن است باعث کاهش قابل توجهی در زاویه انحراف آلت، پهنا و طول آلت شود.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) اینترفرون ممکن است باعث بهبود انحنای آلت، سایز و تراکم پلاک و درد شود.

ژل وراپامیل 15% ممکن است باعث بهبود انحنای آلت و سایز پلاک شود.

درمان با امواج ماوراء صوت (ESWL) تاثیری در بهبود انحنا و سایز پلاک ندارند و نبایستی برای این منظور استفاده شوند اما ممکن است برای درد آلت سودمند باشند.

وسایلی که آلت را در حالت کشش قرار می دهند و همچنین وکیوم ممکن است انحنا را کاهش و طول آلت را افزایش دهند.

تزریق داخل ضایعه (پلاک) توسط استروئید ها (کورتن)، کاهش قابل توجهی در انحنای آلت، سایز پلاک یا درد آلت ایجاد نمی کند.

درمان های خوراکی با ویتامین E و تاموکسیفن کاهش قابل توجهی در انحنای آلت، سایز پلاک یادرد ایجاد نمی کنند و برای این منظور نبایستی استفاده شوند.

دیگر درمان های خوراکی (استرهای استیل، کارنیتین، پنتوکسی فیلین) توصیه نمی شوند.

انحنای آلت تناسلی مردان

درمان جراحی انحنای آلت

اگرچه درمان های غیر جراحی برای بیماری پیرونی ( انحنای آلت غیر مادرزادی) نعوظ دردناک را بهبود می بخشند، ولی فقط درصد کمی از بیماران مجددا صاحب آلت صافی خواهند شد. هدف از جراحی تصحیح انحنای آلت تناسلی و ایجاد یک مقاربت و رابطه جنسی لذت بخش می باشد. جراحی فقط در بیمارانی توصیه می شود که حداقل 3 ماه از زمان تثبیت بیماری پیرونی (یعنی زمانی که انحنای آلت دیگر افزایش نمی یابد) گذشته باشد، اگرچه بعضی پزشکان یک دوره 6 تا 12 ماه انتظار بعد از تثبیت بیماری را توصیه می کنند.

اهداف و خطرات جراحی بایستی برای بیمار توضیح داده شود بطوری که بیمار بتواند یک تصمیم آگاهانه بگیرد. موضوعاتی که بایستی بیمار از آن ها مطلع باشد شامل خطر احتمال کوتاه شدن آلت، احتمال اختلال در نعوظ، احتمال گزگز آلت تناسلی، احتمال عود مجدد انحنا، احتمال لمس بخیه های زیر پوست می باشد.

دو نوع اصلی جراحی ترمیمی برای انحنای آلت مادرزادی و بیماری پیرونی(انحنای آلت غیر مادرزادی) وجود دارد:

1) روشی که در آن آلت تناسلی کوتاه تر می شود.در این روش ترمیم بر روی بخش محدب آلت انجام می شود.

2) روشی که در آن آلت تناسلی بزرگ تر می شود. در این روش ترمیم بر روی بخش مقعر آلت انجام می شود و نیاز به گرافت و استفاده از بافت پیوندی می باشد.

درمان انحنای آلت تناسلی

در افرادی که علاوه بر بیماری پیرونی، اختلال در نعوظ هم دارند که به درمان های دارویی پاسخ نداده است علاوه بر تصحیح جراحی انحنا، بایستی برایشان پروتز هم تعبیه نمود. انتخاب مناسب ترین روش جراحی به عواملی همچون طول آلت، شدت انحنا و وضعیت عملکرد نعوظ بستگی دارد. انتظار بیمار قبل از جراحی نیز بایستی مد نظر باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.3/5 - (279 امتیاز)
  • تصویر کاربر ايمان پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 366 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت جناب دكتر ديشب اواخر شب ساعت ١٢ دچار درد شديد كليه شدم بطوري كه اول فكر كردم دچار گرفتگي كمر شدم بعد متوجه شدم كليه هام هست كه اصلا نميتونستم بايستم بمدت ١٠ دقيقه زمينگيرم كرد و رفته رفته بهبود پيدا كردم و خوابيدم تا صبح به دسشويي رفتم و قبل از رفتن دسشويي سوزش و در آلتم احساس ميكردم و در دسشويي اول ادارم با لخته خون بود و مابقي ادارم رنگ تيره داشت كه با سوزش خاصي خارج شد ناگفته نماند من از چندين سال قبل دچار سنگ كليه و مثانه هستم. علت چي مي تونه باشه؟ حركت سنگ بوده؟ يا موضوع جدي تره؟ ٢٨ سالمه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام
      به احتمال خیلی زیاد حرکت سنگ هست و توصیه به انجام سونوگرافی می شود
  • تصویر کاربر . پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 3733 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و عرض ادب خدمت جناب آقای دکتر محمد جباری .
    6 ماه قبل ، با این شک که به بیماری پیرونی مبتلا شده ام به مطب شما مراجعه کردم .
    در مطب شما به 3 نشانه اشاره کردم که می توانست علائم بیماری پیرونی باشد .
    نشانه اول ) دور تا دور آلت من ، زیر پوست ختنه گاه ، جسمی سخت مانند استخوان وجود داشت .
    نشانه دوم ) آلت من قبل از نعوظ کامل ، شکل یک ساعت شنی را به خود می گرفت .
    نشانه سوم ) آلت من در هنگام نعوظ به مقدار خیلی ناچیز ، به سمت بالا و راست انحنا داشت .
    این 3 نشانه را از سن 12 سالگی مشاهده کردم ولی در سن 17 سالگی به مطب شما آمدم .
    شما پس از انجام معاینه فرمودید که خوشبختانه به بیماری پیرونی مبتلا نشده ام و علت این مشکل ، اختلال در خون رسانی بافت اسفنجی آلت است و نگران نباشم .
    اما متاسفانه امروز برای نخستین بار دردی را در ناحیه کوچکی از الت تناسلی خود احساس کردم و نگران شدم .
    این درد فقط در یک ناحیه از آلت رخ می دهد .
    این درد هر چند ساعت یکبار ظاهر می شود .
    مدت زمان این درد دو الی چهار ثانیه است .
    این درد به صورت تیر کشیدن است و آن ناحیه تیر می کشد .
    بعد از تیر کشیدن تا چند ثانیه ، نبض و ضربان در آن ناحیه وجود دارد.
    و این روند در طول روز ادامه دارد ، یعنی هر یک ساعت یکبار به مدت چند ثانیه آن قسمت از آلت تیر میکشد و بعد از آن تا چند ثانیه هم در آن ناحیه نبض و ضربان وجود دارد .
    هیچ ضربه ای به آلت من وارد نشده و قرمزی یا کبودی هم روی آن وجود ندارد .
    بعد از گذشت 5 سال از مشاهده ی آن 3 نشانه ای که من گمان میکردم علائم پیرونی است ، برای اولین بار دردی نسبتا خفیف شبیه به تیر کشیدن را احساس کردم و کمی نگران هستم که شاید این درد نشانه ی بیماری پیرونی باشد .
    آقای دکتر خواهشی که از شما دارم این است که لطفا بگویید این درد نشانه ی چیست ؟؟ و من جهت رفع این درد چه کاری باید انجام دهم ؟؟؟؟
    ضمنا من 17 سال دارم /باسپاس فراوان از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام
      نمی توانم بگویم درد نشانه ی چیست ولی درد الزاما نشانه پیرونی است و بابت رفع درد می توانید مدت کوتاهی ویتامین e مصرف کنید
  • تصویر کاربر عبالرضا پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    بعداز سنگ شکن آلت تناسلیم بدجور زخم شده طوری که ادرار کردن برام کابوس شده از درد کلیه بیشتر شده البته بعد از سنگ شکن دوباره درون اندامی سنگ رو بیرون آوردن ولی زجر زیادی میکشم برا ادرار
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام
      دقیقا چه کاری برایتان انجام شده برای بیرون آوردن سنگ لطفا شرح عمل را عکس گرفته و بفرستید
  • تصویر کاربر عادل پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 1148 مشاهده پرسش
    قرص confido ، از گروه داروسازي himalaya رو چه جوري مصرف كنم؟چند عدد در روز؟كلاً چه تعدادي بخورم؟چه زمان هايي بخورم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام
      قرص کانفیدو یک داروی تجاری است و تاثیری روی زودانزالی ندارد
  • تصویر کاربر علیرضا پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. اگه به عکسایی که از آلتم دادم نگاه کنید. من نزدیک جلوش مقداری خمیدگی به طرف پایین وجود داره. من اصلن راضی نیستم ازش و هم اینکه هم برای ارتباط هم وقتای دیگه اذیتم میکنه... دلم میخواد صاف و تو راستای یه خط مستقیم باشه و اینجوری سرش به طرف پایین خمیده نباشه!..میخواستم ببینم آیا قابل عمل کردن هست که صاف بشه و اگه میشه هزینه و مدت درمانش رو هم بهم بگید..ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام
      به نظر من ارزش ندارد و توصیه به عمل نمی کنم
    2. تصویر کاربر علیرضا پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 9 سال پیش)
      میشه بگید عملش عوارض داره یا نه ...که ریسک داشته باشه...من دوس دارم صاف باشه اصن اینجوری راضی نیستم از فرمش
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 9 سال پیش)
      عوارض درد حین نعوظ، کوتاهی آلت، عود مجدد انحنا، لمس گره های بخیه عمل زیر دست هست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر reihan پنجشنبه ۱۵ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 773 مشاهده پرسش
    سلام من خانم مجرد هستم با سي سال سن كه داراي ميوم در بخش شكمي رحم ميباشم دوره هاي بسيار دردناك داشته و خستگي مفرط با مراجعه به دكتر اين ها را دليل ميوم نميداند از شما سوال داشتم ايا براي بارداري مشكل ايجاد ميشود و ايا دوره. هاي دردناكم و خستگي از علل ميوم ميباشد با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سوال شما در حیطه تخصصی متخصص زنان می باشد
  • تصویر کاربر امیرحسین دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 545 مشاهده پرسش
    سلام
    من 19 سال سن دارم و میخواهم بدانم آیا سایز آلت در حالت شل 5 و در حالت نعوظ 13 سانت نرمال است یا نه؟ اگر نه روشی برای افزایش سایز معرفی نمایید.
    بنده از مشکل زود ارضایی نیز رنج میبرم. آیا به خاطر خود ارضایی میباشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      13 نرمال هست و زود ارضایی ارتباطی با خودارضایی ندارد
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۱۹ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 500 مشاهده پرسش
    سلام. در پاسخ به سوالت افراد مختلف فرموده اید که آلت اکثر افراد انحراف (بیشتر به سمت چپ) دارد و اگر در رابطه مشکلی ایجاد نکند (زاویه ی کمتر از 30 درجه) نیازی به عمل جراحی ندارد. دستگاهی به نام device extender در سایت ها تبلیغ می شود که ادعا می کنند می تواند: 1- طول و قطر آلت را زیاد کند. 2- انحراف آلت را کم کند یا از میان ببرد.
    آیا به نظر شما این دو ادعا صحیح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۹ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      تاثیرش خیلی کم هست و خیلی اوقات بی تاثیر
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 752 مشاهده پرسش
    باسلام. دکتر من به دستور شما دستگاه وکیوم گرفتم اما روش استفاده از اون رو بلد نیستم اگر ممکن برام روش کار با وکیوم رو برام بفرستین. من مشکل کوچکی آلت دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      روش استفاده از وکیوم را در سایت گروه مهندسی پزشکی همراه مطالعه کنید و اگر نبود با کارشناسان آن مشورت نمائید فقط یادتان باشد زیاده روی نکنید چون کشش زیاد آسیب می رساند
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط