درد کلیه چپ ممکن است ناشی از عفونت یا یک بیماری زمینه ای باشد. این ارگان ها که در طرفین پهلوها قرار دارند، به پردازش مواد زائد کمک کرده، و در نهایت، بدن این ضایعات را بصورت ادرار از خود خارج می کند. ما در این مقاله، به بررسی علل بالقوه درد کلیه چپ، همراه با سایر علائم و گزینه های درمانی برای آن می پردازیم.
درد کلیه چپ نشانه ی چیست؟
در ادامه مطلب با بیان علائم درد کلیه چپ و درمان هر کدام، به بررسی درد کلیه چپ می پردازیم:
۱_ کمبود آب بدن (دهیدراتاسیون)
عدم نوشیدن آب کافی ممکن است باعث درد کلیه شود. اگر فردی دچار کم آبی باشد، مواد زائد در کلیه ها جمع شده و باعث انسداد می شوند. علائم کم آبی شدید می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تغییرات خلق و خو
- افکار نامشخص
- احساس گرمای بیش از حد
- یبوست
درمان استاندارد کم آبی نوشیدن مایعات زیاد است، اما در موارد حاد، ممکن است فرد برای تأمین آب بدن به مایعات داخل وریدی نیاز داشته باشد.
۲- درد کلیه چپ و عفونت کلیه
ورود باکتری به کلیه چپ، می تواند باعث ایجاد عفونت گردد. باکتری ها می توانند از مجاری ادراری وارد کلیه ها شوند و به طور خاص، عفونت مجاری ادراری درمان نشده (UTI)، می تواند به کلیه سمت چپ منتقل شود. برخی علائم شایع درد کلیه چپ به دلیل عفونت عبارتند از:
- دردی وحشتناک
- استفراغ
- بوی بد یا کدر بودن ادرار
- سوزش یا درد هنگام ادرار کردن
- خون یا چرک در ادرار
- لرز یا تب
- حالت تهوع
- درد در ناحیه کمر یا کشاله ران
- درد مبهم پهلو
در صورت داشتن هر یک از علائم فوق، باید به پزشک مراجعه کنید. در بیشتر موارد، پزشک از بیمار نمونه ادرار می گیرد تا تشخیص دهد، چه نوع عفونتی در ادرار فرد وجود دارد. پزشک معمولاً عفونت کلیه را با آنتی بیوتیک معالجه می کنند. اما در موارد شدیدتر، ممکن است فرد برای دریافت آنتی بیوتیک و مایعات داخل وریدی به بیمارستان منتقل شود.
۳- سنگ های کلیه
سنگ کلیه زمانی ایجاد می شود که نمک و مواد معدنی در کلیه جمع شده و رسوباتی که به آنها سنگ کلیه می گوییم را ایجاد کنند. سنگ های کوچک معمولاً از کلیه ها عبور می کنند و علامتی ایجاد نمی کنند. اما سنگ های بزرگتر وقتی از طریق مجاری ادراری از کلیه ها به سمت مثانه حرکت می کنند، و یا در کلیه ها گیر کنند، باعث ناراحتی و درد می شوند. وجود سنگ در کلیه می تواند با علائم زیر همراه باشد
- خون در ادرار
- درد در هنگام ادرار کردن
- استفراغ
- حالت تهوع
- درد شدید در پشت یا شکم
توصیه های پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه
پیشگیری از سنگ کلیه
درمان معمول سنگ کلیه شامل نوشیدن مایعات برای دفع سنگ و مصرف داروهای مسکن بدون نسخه است. اما برای سنگ های بزرگتر، پزشک ممکن است یکی از روش های درمانی زیر را توصیه کند:
سنگ شکنی موج شوک:
شکستن سنگ کلیه با استفاده از امواج
یورتروسکوپی
ابزاری به نام یورتروسکوپ به پزشک اجازه می دهد سنگ های کلیه را ببیند و در مواردی سنگ های کوچک را با استفاده از همان دستگاه از بدن خارج کند.
داروها
مصرف داروهایی که به حل شدن سنگ کمک می کنند.
۴- کیست در کلیه
کیست های خوش خیم یا غیر سرطانی کیسه های پر از مایع هستند. آن ها می توانند در یک یا هر دو کلیه ایجاد شوند و معمولاً علامتی ایجاد نمی کنند. اگر کیست خیلی بزرگ شود، امکان ترکیدن و یا آلوده شدن آن است.اگر کیست در کلیه چپ باشد، این امر می تواند باعث درد در کلیه چپ و علائمی از جمله:
- درد آزاردهنده در قسمت فوقانی شکم، پهلو یا پشت
- تب
- حساسیت
کیست های کوچک معمولاً نیازی به درمان ندارند. اما در صورت لزوم، گزینه های درمانی عبارتند از:
اسکلروتراپی
پزشک ابتدا از یک سوزن بلند برای تخلیه کیست استفاده می کند و سپس با استفاده ازالکل آن را سفت می کند.
لاپاراسکوپی
جراح با استفاده از ابزاری به نام لاپاراسکوپ کیست را از بدن خارج می کند.
۵- کلیه پلی کیستیک
کلیه پلی کیستیک یک بیماری ژنتیکی است که باعث تشکیل چندین کیست در یک یا هر دو کلیه می شود. کلیه پلی کیستیک می تواند شکل کلیه ها را تغییر دهد و منجر به نارسایی کلیه یا بیماری های دیگری شود. و علائمی مانند:
- فشار خون بالا
- خون در ادرار
- درد در یک یا هر دو کلیه
- سنگ کلیه
- عفونت ادراری
ممکن است فرد تا زمانی که کیست های کلیه پلی کیستیک بزرگ نشوند، علامتی را تجربه نکند.
آیا کیست ساده کلیه خطرناک است؟
کیست کلیه
درمان کلیه پلی کیستیک معمولاً شامل مصرف دارو برای کند کردن آسیب کلیه ای است که فشار خون بالا ایجاد می کند. سایر توصیه ها شامل ایجاد تغییر در سبک زندگی است، مانند، ترک سیگار یا عدم مصرف آن، ورزش یا انجام فعالیت های بدنی حداقل ۳۰ دقیقه در روز، ۷ تا ۸ ساعت خواب در شب، داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل، کاهش استرس و کاهش وزن در صورت اضافه وزن.
۶- درد کلیه چپ بر اثر گلومرولونفریت
گلومرولونفریت گروهی از بیماری ها گفته می شود، که می توانتد باعث التهاب کلیه شده و به گلومرول که خون را فیلتر می کند آسیب برساند. اگر صدمه ای به کلیه ها وارد شود، کارایی آن ها کاهش پیدا می کند و در نهایت می توانند منجر به نارسایی کلیه شوند. گلومرولونفریت دو نوع حاد و مزمن را شامل می شود. گلومرولونفریت حاد به طور ناگهانی اتفاق می افتد و می تواند عفونت هایی مانند گلودرد را به همراه داشته باشد. علائم آن می تواند شامل موارد زیر باشد:
- خون در ادرار
- صورت پف کرده در صبح
- کاهش دفعات ادرار
گلومرولونفریت حاد ممکن است خود به خود برطرف شود. در صورت عدم بهبودی، پزشک ممکن است داروهایی را برای کمک به تضعیف سیستم ایمنی بدن، همچنین تخلیه مایعات اضافی در کلیه ها را توصیه کند. اما گلومرولونفریت مزمن به آرامی ایجاد می شود و ممکن است در نتیجه تغییرات سیستم ایمنی بدن یا دلایل ناشناخته بوجود آید. علائم آن می تواند شامل موارد زیر باشد:
- فشار خون بالا
- خون در ادرار
- تکرر ادرار شبانه
- تورم در مچ پا یا صورت
- ادرار حباب دار یا کف دار
برای گلومرولونفریت مزمن، گزینه های درمانی عبارتند از: کنترل فشار خون، مصرف قرص های کلسیم، استفاده از داروهای ادرار آور، خودداری از مصرف پروتئین، پتاسیم و نمک اضافی.
۷- هیدرونفروز
هیدرونفروز بیماری است که باعث تجمع ادرار در کلیه ها می شود. هیدرونفروز زمانی اتفاق می افتد که انسداد در دستگاه ادراری از تخلیه کامل ادرار از کلیه ها جلوگیری کند. هیدرونفروز اغلب در نتیجه عفونت یا انسداد، مانند سنگ کلیه اتفاق می افتد. این بیماری ممکن است علامتی ایجاد نکند، اما علامت اصلی آن درد است که ممکن است، در پهلوها یا کشاله ران باشد. علائم دیگر آن عبارتند از:
- عدم توانایی تخلیه کامل مثانه
- بی اختیاری ادرار
- حالت تهوع
- افزایش تمایل به ادرار کردن
- تب
در بیشتر موارد، پزشک باید ابتدا بیماری زمینه ای فرد را درمان کند تا کلیه ها تخلیه شوند. در برخی موارد، ممکن است پزشک نیاز به تخلیه ادرار اضافی داشته باشد.
۸- تنگی شریان کلیوی آترواسکلروتیک
تنگی شریان کلیوی آترواسکلروتیک (RAS) زمانی رخ می دهد که رسوبات چربی، رگ های خونی را که به کلیه می رسند را، مسدود یا محدود کند. اگر فردی تحت درمان قرار نگیرد، این شرایط می تواند به کلیه ها، مغز و قلب آسیب برساند. علائم تنگی شریان کلیوی آترواسکلروتیک می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بروز ناگهانی فشار خون بالا، به ویژه پس از سن ۵۵
- عدم بهبودی فشار خون، با مصرف سه داروی فشار خون یا بیشتر
- نارسایی کلیوی بدون علت مشخص
- نارسایی ناگهانی کلیوی پس از اولین استفاده از مهار کننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)
- تجمع سریع مایعات در ریه ها
- افزایش اوره در خون
درمان تنگی شریان کلیوی آترواسکلروتیک ممکن است ترکیبی از تغییر سبک زندگی و دارو برای رفع سلامت کلی قلب و عروق فرد باشد.
در چه مواردی برای درد کلیه چپ به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت داشتن درد مکرر یا شدید در سمت چپ، باید به پزشک مراجعه کنید. در صورت همراه بودن سایر علائم با درد، مانند تب یا سرگیجه، باید فورا با پزشک خود مشورت کنند. چنین علائمی می توانند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد، که نیاز به درمان دارد.
درمان درد کلیه سمت چپ
پزشک چندین سوال درباره علائم، زمان بروز آن ها و شدت درد از شما می پرسد. وی همچنین معاینه فیزیکی برای ارزیابی سلامت عمومی فرد و سطح درد یا حساسیت به تماس در پهلوها انجام می دهند. همچنین ممکن است چندین آزمایش یا تصویربرداری برای تعیین علت درد کلیه چپ تجویز کند، ازمایشاتی مانند:
- آزمایش خون
- آزمایش ادرار
- سونوگرافی کلیه
دکتر محمد جباری متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی
با درمان های سرطان کلیه آشنا شوید:
درمان سرطان کلیه