همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

درد کلیه (Renal Colic)

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده  و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) ( مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد.  اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ کلیه

رهایی از سنگ های ادراری

#دفع خودبخوی سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند.

توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (45 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر موسوی جمعه ۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    خانمی 38 ساله هستم من سابقه سنگ کلیه دارم که قبلا دفع شده (4 ماه قبل ) اما نمیدانم از چه نوعی بود ضمن اینکه در خانواده مادرم سابقه سنگ اسید اوریکی دارد و چون باهم هستیم وخوراکی هایی هم که میخوریم مثل هم هست ممکنه من هم سنگم اسید اوریک باشد ؟
    در حال حاضر چند روز قبل هم یک ذره (شبیه سنگ )فوق العاده ریز دفع شد و من گاهی احساس حرکت یک سنگ ریز را در حالب یا کلیه دارم که گاها مثل سوزن به پهلو فرو میرود اما دردی ندارم اصلا. هیچ ضمن اینکه مایعات را تا 8 لیوان آب میخورم در روز ،کار خاصی باید انجام بدهم ؟
    سوال دیگرم این هست که آیا مصرف شکلات تلخ مضر هست برای کلیه وایجاد سنگ ؟
    سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام
      اب ۱۲ لیوان در روز بخورید
      ورزش کنید
      گوشت کمتر بخورید
      ازمایش چکاپ‌سنگ‌بدهید
      شملات برای سنگ‌مضر هست
  • تصویر کاربر مینا سه شنبه ۲۴ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 421 مشاهده پرسش
    سلام خانمی 48 ساله هستم
    یه هفته قبل به خاطر درد شدید کلیه سونوگرافی کردم یه سنگ به طول 8 میلی متر در پروگزیمال حالب در فاصله ی 3 سانتی از UPJ دارم. بعد از اون درد شدیدی که داشتم دیگه درد خیلی شدید نداشتم فقط در حد گرفتگی لحظه ای هست ضمن اینکه از همون موقع قرص تامسولوسین و cystone و قطره ی سنکل ام مصرف میکنم به نظر شما امکان دفع کردنش هست؟ واینکه چه مدتی میتونم تلاش کنم برای دفع سنگم وقتی توی حالبه؟ اگر دفع نشه میشه این سنگ رو با سنگ شکنی برون اندامی ام شکست یا حتما باید TU L انجام بشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۴ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      احتمال دفعش بالا نیست و شنگ شکن برون اندامی مناسب تر است

  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۲۴ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 295 مشاهده پرسش
    سلام دکتر عزیز بنده۳۷سالمه چندین سال قبل درد در پهلو و کلیه داشتم اما مقطعی بود پیگیر نشدم الان رفتم سونوگرافی کلیه انجام دادم در کلیه سمت چپ کیست اینترانال به دیامترmm ۲۲ در بخش میانی کلیه چپ رویت شد،به نظر شما جای نگرانی هست؟کیست باید برداشته بشه؟سپاس از پاسخگوییتون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۳ آذر ۹۸( 4 سال پیش)
    2. تصویر کاربر محمد شنبه ۲۳ آذر ۹۸( 4 سال پیش)
      ممنون دکتر جان،اما گاهی وقتها دردم خیلی شدید،شما پیشنهادات چیه؟ به نظر شما جراحی بشه کیست برداشته بشه دردم خوب میشه؟
    3. تصویر کاربر محمد شنبه ۲۳ آذر ۹۸( 4 سال پیش)
      ج
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۴ آذر ۹۸( 4 سال پیش)
      معلوم نیست که علت درد کیست باشد شاید منشا درد از کمرتان باشد
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر مشهدی سه شنبه ۲۱ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    با سلام و‌خسته نباشید
    چند ماهی هست که مثانه من خوب تخلیه نمیشه رفتم سونوگرافی و حدودا 70 سی سی ادرارم باقی میمونه دکتر رفتم قرص ترازوسین و‌افلوکینول و سلبرین 100 برام تجویز کردن بعد از یک ماه که رفتم دکتر ادرار کمتری داخل مثانم باقی میمونه ولی باقیمانده ادرارم نسبت به قبل از خوردن داروها خیلی سخت تر تخلیه میشه دکتر میگه باید سیستوسکوپی انجام بدم میخوام ببینم راهی وجود نداره به جز سیستوسکوپی؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۱ آبان ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      نوار مثانه هم می توانید بگیرید

  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۱۳ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر
    چندین ماه دچار مشکل شدم،بطور کامل نمیتونم ادرار کنم همراه با درد و فشار، بعد از چند قطره ادرار خون میومد،و خارش شبانه داخل التم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۳ آبان ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      قاعدتا باید سیستوسکپی شوید

درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر