همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

درد کلیه (Renal Colic)

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده  و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) ( مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد.  اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ کلیه

رهایی از سنگ های ادراری

#دفع خودبخوی سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند.

توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (45 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر میثم سه شنبه ۲۰ مرداد ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 223 مشاهده پرسش
    سلام خدمت اقای دکتر
    دکتر میشه بگین این توده پولیپویید ایا سرطانی هس یا نه
    یا کشنده هس یا نه یا بعد از گذشت چند ماه که بزرگتر شده سرطانی میشه یا نه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۰ مرداد ۹۴( 9 سال پیش)
      همانطور که خدمتتان عرض کردم گزارش پاتولوژیست بعد از نمونه برداریست که سرطانی بودن یا نبودن آنرا مشخص می کند ولی برفرض اگر سرطانی باشد از آنجائیکه توده های مثانه براحتی از داخل مجرای ادراری قابل دسترسی است لذا می توان آنرا بدون جراحی باز برداشت لذا قابل کنترل بوده و غالبا کشنده نیست بشرطی که پیگیری مستمر و منظمی صورت گیرد
  • تصویر کاربر سجاد چهارشنبه ۳ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    با سلام
    من 29 سال سن دارم . الان که فصل تابستان است در خانه ها از کولر استفاده میشود..من شب درست جلو کولر میخوابم و باد کولر به بدنم میزند و صبح که از خواب بیدار میشوم سوزش ادرار پیدا میکنم.و این سوزش تا روزها در ادرارم باقی میماند..وقتی یک جا میمانم و تحرک ندارم احساس سوزش ندارم.
    .ولی وقتی تحرکم زیاد میشود و دو سه کیلومتر راه میروم سوزش ادرارم شدید میشود و رنگ ادرارم قهوه ای و شبیه خون میشود. به نظر شما مشکل من چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۳ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      به نظر من بایستی معاینه شده و آزمایش و سونوگرافی انجام دهید تا مشکل مشخص شود ولی در کل زیاد آب خوردن را به شما توصیه می کنم
  • تصویر کاربر محمدنجان شنبه ۱۶ خرداد ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترباتشکرازسایت خوبتون.من ٢١سالمه ک پارسال سنگ حدود١١میل توکلیه ی راستم داشتم ودکترگفت بایدعمل بشی وقتی عمل شدم گفت لوله دبل جی گذاشتم چون حالبت تنگ بودبعد١٠روزنه تنهاسنگ دفع نشده بودبلکه حالبمم سوراخ شده بودکه برای ترمیمش جراحیم کرد.الان یکسال ازاون قضیه میگذره بازم سنگ توکلیه هام هست من دلیلشونمیدونم ومجردم ازاینکه توزندگیم دچاردردسربشوم خیلیمیترسم واسترس دارم کاملاخودموباختم چون ازپارسال دکترم نتونسته درمانم کنه اگه میشه کمکم کنیدبرای دفع سنگم ورفع استرسم وایابازم سنگ میسازه کلیم من فکرمیکنم سنگای پاوسالم هنوزدفع نشده وآی وی پی دادم ن تنگی حالب دارم ن کلیه هام مشکل داره رنگ ادرارمم شفافه خیلی ممنون میشم اگه میشه حضوریم مزاحم میشم.تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۶ خرداد ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      بدون دیدن مدارک و عکس های موجود نمی توانم نظری بدهم
  • تصویر کاربر الناز شنبه ۲ خرداد ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    سلام مجدد. ببخشید اگه امکانش هست در مورد اتصالات برده بکارت و مثانه ی کم تو ضیح بدین و دوم اینکه ممنون میشم ی عکس از لگن زن چه قسمت جلو و چه از بشت و سوم اینکه از نظر شما برده آسیب دیده چه برده ای است یعنی اگه چه طوری باشه به اون می گید اسیب دیده. خواهش میکنم به تک تک سوالات به ترتیب باسخ بدید. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲ خرداد ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      بهتره با متخصص زنان مشورت کنید
  • تصویر کاربر مجاهد یکشنبه ۶ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 301 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من دانشجوی علوم ازمایشگاهی هستم یک سالی میشه تو ازمایشگاههای مختلف کار میکنم(بیشتر قسمت بیوشیمی) هر تستی درخواست میشه خیلی سوال تو ذهنم میاد نمونشون چندتان که زیر نوشتم

    1 ) دلیل درخواست urea و creat با VDRL اوره و کراتینین مربوط به کلیه هستن و VDRL هم که تست حساسی برا سفلیسه(البته اختصاصی نیست برا سفلیس)

    2) دلیل درخواست alp با کلیسم و فسفر

    3)یا مثلا اوریک اسید با alp

    خوشحال میشم منو راهنمایی کنید

    مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۶ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      سلام
      ارتباط چندانی بین این ها وجود ندارد گاهی بیمار درخواست چک آپ می کند و پزشک هم به درخواست پزشک می نویسد
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر