همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری، اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

دارو برای درمان سنگ ادراری

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) (مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد. اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند، می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ های ادراری

رهایی از سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند. توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (49 امتیاز)
  • تصویر کاربر مشا پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 634 مشاهده پرسش
    با سلام
    حدود 14 ماه پبش جهت افزایش زمان فعالیت جنسی به دکتر ارولوژیستی مراجعه نمودم و به مصرف قرص های پارکسیتینا بلوفارما تجویز شدم.
    پس از مدت دو ماه به علت درد شدید در ناحیه معده از ادامه مصرف قرص ها دست کشیدم و از ان به بعد با هر گونه فعالیت فیزیکی دچار درد در pelvic floor،ناحیه شکم، بیضه ها و ران چپ شده ، به بسیاری از غذا ها واکنش نشان داده و انزال دردناک دارم. درد پس از انزال و ورزش هایی از قبیل دوچرخه سواری به اوج خود میرسد.
    لطفا بفرمایید که علت بیماری بنده چیست و چگونه می توان آنرا درمان کرد؟
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش)

      سلام
      منظورتان از  pelvic floor دقیقا کجاست؟!

    2. تصویر کاربر مشا پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش)
      جناب دکتر با عرض احترام

      منظور از ناحیه مشخص شده با خط ابی در عکس میباشد که حدفاصل بین بیضه ها و مقعد قرار دارد (احتمالا در فارسی با "کف لگن" معادل میشود).
      ضمنا کلیه ازمایشات صورت گرفته تاکنون از سلامت روده ها گزارش داده و موردی از عفونت در خون و ادرار مشاهده نگردید.

      با سپاس
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش)

      سلام

      علل متعددی میتونه داشته باشه از علل عصبی تا گوارشی و تا مشکلات ادراری-تناسلی
      با توجه به نرمال بودن بررسی هایی که فرمودید به نظرم ریشه عصبی-روانی دارد چون ارگان های متعددی رو تحت تاثیر خود قرار داده لذا یک روانپزشک یا متخصص مغز و اعصاب بهتر میتونه به شما کمک کند.

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر سعید یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 492 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام. اینجانب دچار مشکل درد و تیر کشی در ناحیه سمت چپ زیر شکم هستم که گاهی نیز به قسمت پشتی (ناحیه های پایین کمر) میزند. تشخیص شما در مراجعه حضوری خدمت شما، عفونت ادراری و مثانه و التهاب پروستات بود. البته در معاینه بالینی بیضه ها سالم بودند. جواب ازمایش و سونوگرافی را خدمت شما ارسال میکنم. داروهای تجویزی شما سلکوکسیب 100 (هر 12 ساعت) و سیپروفلوکساسین 500 (هر 12 ساعت) بود. طی یک هفته ای که این داروها را مصرف میکنم بهترم از قبل هستم اما باز درد دارم؛ بویژه در هنگام راه رفتن. آیا این داروها را ادامه دهم؟ لطفا نظر نهایی تان را با توجه به ازمایش و سونوگرافی بفرمایید. بسیار متشکرم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش)

      سلام

      با توجه به گزارش سونو شما مبتلا به فتق هستید و علت درد هم‌همین فتق هست بهتره داروها را تا انتها احتیاطا ادامه دهید و اگر درد ازار دهنده هست از شکم بند کشی حین زیاد راه رفتن و زیاد ایستادن یافعالیت های سنگین استفاده کنید بطوریکه محل کشاله ران را بپوشاند

  • تصویر کاربر سوها شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 602 مشاهده پرسش
    سلام آقاى دكتر
    در مورد پدرم سوال داشتم. پدرم تقريبا سه ماه ميشه كه عمل سنگ مثانه داشتند بعد از اون هم چون پروستاتشون نياز به جراحى نداشت دكترشان قرص فينوپرست تجويز كردن بعد از عمل يبوست دارن يعنى قرص سيلاكس اينا خوردن ولى فايده نداشت. يبوست دارن و طورى كه همورييد هم اذيت ميكنم. ميخواستم بدونم چرا اينجورى شده؟! چون قبلا نداشت يبوست الان چند روزه شكمشون كار نكرده. ميخواستم بدونم از عوارض دارو پروستات كه ميخورن هست؟! البته امنيك هم مصرف ميكنن
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش)

      سلام

      برای اطمینان من مجدد بررسی کردم فینوپرست چنین عارضه ای ندارد ولی باز می توانید موقتا قطع کنید ببینید یبوست از بین می رود یا خیر

  • تصویر کاربر کیوان شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 441 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام آقای دکتر
    پدر بنده 64 سال سن دارند، تصویر نتایج سونوگرافی پروستات، کلیه ها و آزمایش پروستات را ارسال نمودم
    با توجه به ارقام بالای کراتنین، اوره و بزرگی پروستات و... لطفا نظرتان را در مورد اینکه آیا مشکلی در کلیه های ایشان وجود دارد و یا پروستات نیاز به عمل دارد اعلام فرمایید.
    ایشان بمدت 9 سال بعلت فشار خون قرص لوزار 25، امیلوپرس 5 و یک قرص ژله ای پروستاباریچ مصرف میکند، در ضمن مشکل تکرر ادرار هم دارند.
    با آرزوی سلامتی برای شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش)

      سلام
      کلیه ها مقداری کم کار شده اند ولی با توجه به نتیجه سونو ارتباطی با بزرگی پروستات ندارد و برای پروستات اگر علائم ادراری ازار دهنده دارند  فقط دارو کافی است و برای کلیه توصیه می کنم با متخصص نفرولوژیست مشورت کنید

  • تصویر کاربر کیا شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 397 مشاهده پرسش
    سلام
    اوایل بهمن ماه من عمل فیستول مقعد انجام دادم. قبل عمل در ناحیه بین مقعد و بیضه احساس تورم و سوزش داشتم. بعد از عمل این علایم رفع شدن. اما الان بعد از ۳ ماه که از عملم گذشته مجددا همان علایم سوزش و درد رو دارم. این علایم به التهاب پروستات مربوط میشن یا فیستول مقعد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 5 سال پیش)

      سلام

      با توجه به اینکه بعد از عمل رفع شده به نظر میاد به فیستول مرتبط باشد

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر علی جمعه ۱۱ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 41999 مشاهده پرسش
    سلام من بیمار بودم و الان سالمم.
    من هم همیشه بعد از ادرار ، با اینکه چندین بار استبرا میکردم و بشین پاشو میرفتم و ورزش کگل انجام میدادم و ...
    باز وقتی از دستشویی بلند میشدم و کمی راه میرفتم دو الی سه قطره از من خارج میشد تا جاییکه ماه ها تمام زندگی ام را مخدوش کرده بود . (البته این شرایط فقط بعد از بیرون آمدن از دستشویی بود) حتی درست راه رفتن بعد از دستشویی را هم از من گرفته بود(اگر عادی راه میرفتم ، فشار به مجاری ادرار میامد و قطره هایی که سعی میکردم نگه دارم خارج میشد).
    اگه شرایط شما عین شرایط من هست این راه حل را امتحان کنید:
    این طرز فکر که اگه مایعی که بعدش خارج میشه کش بیاد ، پاکه . کش نیاد ، نجسه . و هزار طرز فکر من دراوردی را دور بریز . ببین پزشک متخصص و عالم دین چی میگه.
    فقیه میگه بعد از استبرا هر آبی اومد بیرون پاکه (درصورتیکه مریض نباشی)
    پس برو پیش دو الی سه تا دکتر متخصص و مشورت بگیر ، ببین مریض هستی یا نه.
    با کمال تعجب و ناباوری اصلا مریض نبودم و درمان من این بود که بهش فکر نکنم.
    وقتی دکتر بهم گفت باور کن نجس نیست ، همون شب دیگه هیچ قطره ای بیرون نیومد.
    امثال این درمان ها را بار ها تجربه کردم بعنوان مثال معده ام پریشان بود و حالم بد میشد دکتر گفت عصبی هست و بهش فکر نکن . و یا قلبم درد میکرد دکتر گفت بهش فکر نکن ، وقتی درموردش فکر نکردم و به آن محل نگذاشتم خوب شدم.
    خیلی از مریضی ها عصبی هست پس همیشه خوب فکر کنیم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۱ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      ممنون از ارائه ي تجربيات خوب تان.
  • تصویر کاربر مهرنازحیدری دوشنبه ۱۶ اسفند ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 696 مشاهده پرسش
    سلام و وقت بخیر. بتازگی متوجه شدیم عموی 55 ساله من دچار شکستگی مهره سوم کمر شده است. بخاطر بی دلیل و ناگهانی بودن شکستکی آزمایشهای مختلفی اتجام شد و متوجه شدیم ایشان سرطان مثانه داشته و متاستاز به استخوان داده است. باتوجه به اینکه ایشان ساکن اهواز است، پزشکان بیمارستان تصمیم دارند ابتدا عمل جراحی مهره شکسته را انجام دهند و بعدازان به درمان سرطان بپردازند اما بنظرما بعداز عمل مهره گذاری، طبیعتا قدرت بدنی افت میکند و توان دریافت شیمی درمانی یا پرتودرمانی نخواهد داشت. نظر شما چیست؟ ممنون میشوم اگر با پرونده پزشکی خدمتتان برسم و توضیحاتی بدهم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۶ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      از آنجایی که شکستگی مهره می تواند با فشار روی رشته های عصبی عوارض جبران ناپذیری بجا بگذارد لذا بهتر است ابتدا مهره ی شکسته درمان و فیکس شود با اینحال برای اطمینان بیشتر بایستی با متخصص جراح مغز و اعصاب و همچنین متخصص اونکولوژی مشورت نمائید.
  • تصویر کاربر وحید یکشنبه ۱ اسفند ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ببخشید دوباره مزاحم شدم استفاده از مدریک برای دفع سنگ کلیه مناسب هست ضرری نداره استفاده طولانی مدت اقای دکتر سنگ 3.5میلمتری وشن درکلیه راستم دارم که درد در ناحیه پهلو وکشاله ران وبیضه دارم در قسمت راست احتمال داره سنگ وارد حالب شده باشه که درد در این نواحی دارم اما دردش شدید نیست دارویی هست که برای دفعش بهتر از مدریک باشه ممنون راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      اين دارو را در درازمدت توصيه نمي كنم. سمگ سه و نيم ميلي نيازي به درمان ندارد و و در صورت جابجايي به داخل حالب بايستي در سونو شواهدي ديده شود.
  • تصویر کاربر على شنبه ۳۰ بهمن ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 337 مشاهده پرسش
    امروز شنبه مورخ 30 بهمن است و هرچه با شماره مطب و موبايل كه در سايت هست تماس ميگيرم كه خدمت برسم و آزمايشات رو ببينيد و درمان رو شروع كنم،هيچكس پاسخگو نيست. چه كنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳۰ بهمن ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      امروز شنبه بين ساعت ٦ تا ٨ تناس بگيريد و براي دوشنبه يا چهارشنبه هماهنگ كنيد
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۳ اسفند ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 2603 مشاهده پرسش
    جناب دکتر ضمن عرض سلام. عرضم به حضورتون بعد از سونو و سی تی مشخص شد چندتا از تومور فوق روی هر دوتا کلیه ام هست که البته کلیه سمت چپ تومور یا تومورهاییربا وسعت هفت سانتیمتر هست. طبق آزمایش دقیق خون هماچوری ندارم. فقط گاهی اوقات سوزش و درد در پهلو ، دور ناف و پشت کمر دارم. البته با توجه به سرچ در اینترنت و آزمایش خون هیچگونه مشکل خونی ندارم ولی گاهی اوقات فشار خونم پایین و بالا میشود. مزاحم شدم از شما مشورت بگیرم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۳ اسفند ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام
      درمان آنژیومیولیپوم به عوامل متعددی بستگی دارد مثل سایز, تعداد, سن و جنس بیمار, وجود علائم, وضعیت کلیه ها و عملکرد اون ها, محل ضایعات و .................
      لذا در مورد شما اولا که اطلاعات خیلی ناقص هست
      دوم اینکه تصمیم گیری کار راحتی نیست چون هر دو کلیه درگیر هست
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی