همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری، اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

دارو برای درمان سنگ ادراری

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) (مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد. اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند، می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ های ادراری

رهایی از سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند. توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (52 امتیاز)
  • تصویر کاربر رجب شنبه ۱۸ فروردین ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 286 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید
    اینجانب رجب علی رستمی 36 ساله نزدیک به 9 سال می باشد که به هر گذشت چند روز از آخرین انزالی که انجام شده است عموما بعد از ادارم که با سوزش مجرای اداری بین ناحیه مقعد و بیضه ها می باشد و یک مایعی مانند منی یا عفونت لزج مانند از من خارج می شود که بعد از بیضه هایم به شدت ورم و درد می گیرند اوایل این اتفاق بعد از 8 روز از آخرین انزالم اگر که سکس نمی داشتن اتفاق می افتاد تا این که این فاصله زمانی به 5 روز و همچنین به 3 روز تا اینکه یک مدتی باید هر روز انزال انجام می گرفت تا اینکه بیضه های ورم نکند و درد نگیرد پیش خیلی از پزشکان در شهرستان بجنورد رفته ام اما هر کدام نظر دارند زمانی که بیضه هایم ورم میکند رفتم پیش پزشک گفتن واریکوس شدید می باشد در آزمایشات و سونوگرافی واریکوسل خفیف نشان می دهد و وقتی که انزال انجام می گیرد و بیضه هایم ورم و درد ندارد پیش همان پزشک رفتم گفته اند اصلا چیزی به عنوان واریکوسل در وجودت نمی باشد اخیر پزشک مهدی قاضی در مشهد مقدس با معاینه پشت بیضه هایم از طریق مقعد که بسیار درد شدیدی هم داشت گفتند که پروستاتیت مزمن دارد
    در این خصوص داروها و قرض های زیادی نیز استفاده نموده ام مانند تاوانکس(تا حدودی تاثیر داشت ) افلوکساسین – سیپروفلوکساسین – تامسولین( موقع استفاده تنگی نفس شدید می گیرم)گابابنتین( تا حدودی تاثیری داشته )
    قابل عرض می باشد که بند نزدیک به دو سالی می باشد دچار اختلالات شدید جنسی (‌نعوظ – زود انزالی )‌نیز شده ام که داروهای مختلفی در این خصوص از جمله واردنافیل – داپوکسیتن – تادالافیل – سیلند نافیل- آمپول تستسترون و ... استفاده نموده ام که متاسفانه به جز سردرد های شدید و ... هیچ گونه تاثیری نداشتند .
    ضمنا نزدیک به 10 سال می باشد به علت فشارخون بالا داروهای (‌آملودیپین 5 و لوزاتان 25 )‌مصرف می نمایم
    و اخیرا تحت نظر روانپزشک داروهای ضد افسرودگی و ضد استرس و اضطراب استفاده می نمایم .
    لطفا راهنمایی ام نماید در خصوص درد بیضه هایم و ورم شدیدی که دارم چه کار کنم چه داروی مصرف نمایم
    آیا عمل جراحی تاثیری دارد – اگر عمل نمایم عوارضی نداشته باشد
    با مشکل زود انزالی و نعوظ چکونه برخورد نماید احتمال دارد این مشکلات از پروستاتیت باشد
    احتمال دارد بیماری ام از عوامل روانی باشد
    لطفا کمک نمایید
    در شهرستان بجنورد که هر پزشکی یک نظر دارد
    مشهد نیز پیش چند تا از همکاران تان رفته ‌دکتر یارمحمدی-پیشنماز- عباسیون- توکلی- شمسا-قاضی) آنها نیز هر کدام یک چیزی می گویند .
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۸ فروردین ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      پوزش بابت تاخیر در پاسخ.
      من متن شما را چندین بار مطالعه کردم و با توجه به جمیع جهات و مطالبی که مرقوم فرمودید به نظرم ریشه ی مشکلات شما جنبه ی عصبی و روانی دارد و شاید به همین خاطر هست که پزشکان زیادی هم رفته اید و داروهای زیادی که غالبا روی جسم شما تاثیر داشته تا سیستم عصبی و روانی شما بی تاثیر بوده است ولی گاباپنتین (که بیشتر تاثیر روی بخش عصبی دارد) به گفته ی خودتان تا حدودی موثر بوده است. البته زودانزالی علت نامشخصی دارد و درمان قطعی ندارد و کم توانی جنسی تان بخشی بدلیل همین مشکلات عصبی و بخشی بخاطر داروهای فشار خون بویژه لوزارتان می باشد.
      به عقیده من ورزش، پرهیز از استرس و درمان مشکلات روانی باعث بهبود شرایط شما خواهد شد و در این مدت بهتر است بیشتر از مشاوره های روانشناسی بصورت مداوم و نه مقطعی بهره مند شوید.
  • تصویر کاربر صبا شنبه ۴ فروردین ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت جناب اقای دکتر.
    یکی از نزدیکان بنده در سن 42 به پروستات دچار شده، با وجود نمونه برداری گفته شده که از نوع بدخیم هست و باید جراحی بشه، نوع جراحی گفته شده رادیکال پروستاتکتومی است.
    با وجود انجام این عمل فرد توانایی جنسی از دست میده و قادر به تشکیل زندگی مشترک نیست؟؟؟
    ایا بعد از این نوع عمل بیمار به بی اختیاری ادرار دچار میشه؟؟؟
    بعد از عمل نامبرده نیاز به اشعه درمانی ماهانه هست؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۴ فروردین ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      دو عارضه ی احتمالی بعد از جراحی رادیکال پروستاتکتومی هست
      اولی بی اختیاری ادراری که البته احتمالش کم هست
      دوم ناتوانی جنسی که احتمالش بیشتر هست و در این موارد اگر بعد از گذشت دو سال از عمل همچنان ناتوان بود می تواند عمل کاشت پروتز انجام دهد
      گاه در موارد عود موضعی بعد از عمل نیاز به پرتو درمانی هم هست البته گاهی نه همیشه
  • تصویر کاربر کریم شنبه ۴ فروردین ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جباری.من ۴۸ ساله هستم و حدود ۵ ماه پیش یک رابطه واژینال با کاندوم با یه روسپی داشتم دو هفته بعد به درد خفیف پشت بیضه و ورم بیضه جزیی و سوزش ادرار خیلی کم مبتلا شدم .رفتم دکتر متخصص اورولوژی تا حالا انواع انتی بیوتیک ها از قبیل افلاکسین و لووفلوکسین که بخاطر اینکه دردم بیشتر شد قطع کردم ولی دو دوره داروهای اریترومایسین و داکسی سایکلین ۱۵روزه و یک دوره ازیترومایسین ۱۲ روز و سفیکسیم ۱۶ روز را کامل مصرف کردم که خوب میشدم ولی بعد از یک تا دو هفته درد با علائم بدتر از قبل برمیگشت. دردهایی که قبلا اصلا نداشتم از قبیل درد داخل مقعد ، اطراف مقعد و درد آلت تناسلی.دکترم تشخیص عفونت مزمن پروستات داده .ضمنا سونوگرافی اندازه پروستات نرمال،psa=0.5 آزمایش منی نرمال و آزمایش ادارار همه چیز منفی جز WBC=2-3 شده بود.سوالم اینستکه چرا با مصرف اینهمه انتی بیوتیک دردم بیشتر شده و دردهای جدیدی به من اضافه شده اند؟ آیا من به عفونت مزمن پروستات مبتلا شده ام؟آیا مصرف این آنتی بیوتیکها با عث شده من مبتلا به این بیماری بشوم؟ چه روشی برای بهبودی ارائه میفرمایید ؟ چونکه زندگی شخصی و کاریم را تحت تاثیر قرار داده است . دکترم دوباره ۱۸ قرص ازیتروماسین ۲۵۰ میلی تجویز کرده و تاکید کرده که در صورتیکه دردم خیلی زیاد شد مصرف کنم.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۴ فروردین ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      به نظر من هم پروستاتیت مزمن هست و در این موارد گاه لازم به مصرف طولانی مدت انتی بیوتیک گاه تا ۳ ماه نیز هست تا عفونت را ریشه کن کند
  • تصویر کاربر سجاد جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 241 مشاهده پرسش
    با سلام
    حدود دو سال پیش مقداری خون در منی دیده شد که بعد از دو سه هفته برطرف شد و از اون به بعد چن ماهی یبار مشاهده شده، یک بار به متخصص مراجعه کردم و دارو نوشت و نسبت به دفعه های قبلی خیلی سریعتر خوب شد و گفت جای نگرانی نداره.
    بعضی وقتا کمی سوزش هنگام انزال دارم که خیلی جزئیه
    لازم به ذکره که اولین باری که خون مشاهده شد بعد از استفاده از یه کاندوم فوق تاخیری(مضاعف) بود.
    آیا نیاز به پیگیری بیشتر هست؟
    برای اقدام به بارداری مشکلی ایجاد میکنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۳ فروردین ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر عليرضا چهارشنبه ۱ فروردین ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 277 مشاهده پرسش
    سلام جناب دكتر. ديروز نوار مثانه و نتيجه ي ديگر آزمايشها را كه به دليل تكرر ادرار و ادرار قطره قطره پس از اتمام دستشويي مي آمد براي شماارسال كردم. شما داروي ترازروسين تجويز كرده بوديد. كه ظاهرا براي كوچك كردن پروستات مي باشد. ميخواستم بپرسم با توجه به اينكه در شرف ازدواج هستم آيا مصرف اين دارو روي ميل جنسي يا نعوذ تاثير گذار هست يا خير و اگر جواب مثبت است ايا راه حل دارويي يا جراحي بي عارضه اي جهت جايگزيني وجود دارد؟ و آيا اصلا مساله ي مثانه ي عصبي در مورد مشكل من مطرح نيست؟ضمنا من دوره مصرف داروهاي انتي بوتي نين و يورسين رو هم طي كردم ولي جواب نگرفتم. با توجه به مساله ي ازدواج واينه نمي خواهم كه طرف مقابلم آسيب ببيند و همچنين مساله طهارت براي انجام نماز حل مشكل براي من اهميت زيادي دارد. خراهشا من رو راهنمايي كنيد.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱ فروردین ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام
      روی میل جنسی اثری ندارد ولی موقتا در برخی کمی توان را کاهش شاید بدهد
      دارو یا جراحی جایگزین کم عارضه تر ندارد
      مثانه تان عصبی نیست
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احسان جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    با سلام.خلاصه مشکلی که دارم اینه که چند روز پیش متوجه وجود خون در ادرار خود شدم به این صورت که پس از قطع ادرار به اندازه ی 5 یا 6 قطره خون از من خارج شد.این وضعیت تا 2 بار مراجعه به سرویس بهداشتی ادامه داشت و سپس قطع شد و بنده دیگر اهمیتی ندادم، چون احتمال دفع شن از کلیه می دادم(با اینکه سابقه نداشتم) تا اینکه پس از 3 روز دوباره به این مشکل دچار شدم.با توجه به اینکه خون پس از ادرار می آید و با ادرار مخلوط نیست،لطفا با مشاوره خود بنده را کمک نماییدکه آیا مشکل جدی است یا خیر(با توجه به این که تابحال مشکل کلیوی و مثانه ای نداشته ام) با تشکر از محضر شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خونی که منشا آن کلیه یا مثانه باشد با ادرار مخلوط می شود و در نتیجه کل ادرار خونی می شود اما خونی که در انتهای ادرار می آید منشا آن از پروستات می باشد. لذا احتمال عفونت و التهاب پروستات معمولا مطرح می باشد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    اقای دکتر من 2هفتس ک فهمیدم سنگ کلیه دارم و دقیقا از زمانی ک این درد سراغم اومده مقدار منی که ازم میاد خیلی کم شده و رنگشم تغییر کرده.میخواستم ببینم به سنگ کلیه ام مربوط میشه یا ربطی نداره
    پیشاپیش تشکر میکنم از پاسخ شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سنگ کلیه ربطی به منی و رنگ آن ندارد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    سلام.خدمت شما.دکتر من در بیضه چپم یه لایه پوستی 1×1 مبینم که وقتی به پوست بیضه دان نزدیکش میکنم سیاهه..شبیه لخته شدن خون که روی بیضه سمت چپم سواره...جای نگرانی هست یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام بدون رویت ضایعه مذکور و معاینه نمی توان نظری داد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی