همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری، اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

دارو برای درمان سنگ ادراری

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) (مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد. اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند، می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ های ادراری

رهایی از سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند. توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (52 امتیاز)
  • تصویر کاربر Mehran یکشنبه ۲۰ اسفند ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 802 مشاهده پرسش
    سلام پسری هستم 32 ساله و مجرد و از سنین پایین خودارضایی میکردم و رابطه جنسی نداشتم و الانم ندارم
    من سال 93 برای اینکه چند سال بود ادرارم به صورت منقطع و قطع و وصل شدن می اومد، شروعش تاخیر داشت و بعد از ادرار بیشتر اوقات احساس داشتم که ادرار دارم ولی مثانه م کامل تخلیه نمیشه و به زور باید آخرشو تخیله میکردم دکتر رفتم که بعد از سونوگرافی برام قرص سیپروفلوکساسین 500 و ترازوسین آریا 2 نوشت و گفت التهاب مثانه داری و طبیعیه و مصرف قرصا هم تاثیر خاصی روم نداشت

    گذشت و امسال دوباره پیش یه دکتر دیگه رفتم که ای کاش نمیرفتم
    چون بعد از شرح حال و گفتن اینکه من خودارضایی میکنم و قبلا هم زیادتر اینکارو انجام میدادم بعد از انجام سونوگرافی گفت ممکنه پروستاتت عفونت کرده باشه و برام قرص افلوکسیر(افلوکساسین) 200 و امنیک 0.4 میلی گرم نوشت که بعد از خوردن این قرصا خوب که نشدم هیچ احساس ناراحتی و بدتر شدن ادرار داشتم
    و با مراجعه دوباره به همون دکتر برام نوار مثانه نوشت و چون وقتی در سونوگرافی مثانه که پر میشد به شدت برای تخلیه چون ادرار منقطع می اومد واقعا اذیت میشدم و ادرارم به سختی تخلیه میشد نوارو انجام ندادم که در نهایت به پیشنهاد خودش مجبور به انجام سیستوسکوپی شدم
    بعد از سیستوسکوپی دکتر بهم گفت خروجی مثانه ت یه مقدار تنگ شده و داخل مثانه همه، صاف و منظمه ولی داخل مثانه شما یه مقدار نامنظمه و برام قرص تامسولوسین 0.4 و باکلوفن 25 نوشت و گفت که برات یه مقدار میل زدیم ولی بعد دو هفته برمیگرده...که الان بعد از 6 7 ماه واقعا شرایطم نسبت به قبل از پیش این دکتر رفتن بدتر شده (ادارا منقطع میاد و بیشتر از قبلا طول میکشه تا شروع بشه، آخر ادرار قطره قطره میشه و بیشتر اوقات بعد از ادرار احساس دارم که ادرار دارم ولی تخلیه نمیشه) خواهش میکنم کمکم کنید چون رفتم دکتر که خوب بشم بتونم ازدواج کنم نه اینکه بدتر شم
    نتیجه آخرین سونوگرافی و جواب سیستوسکوپی دکتر رو براتون بپیوست میفرستم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۰ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      با توضیحاتی که فرمودید به نظر من بهتر است نوار مثانه یا همان تست یورودینامیک را حتما انجام دهید تا به ریشه یابی و علت مشکل شما بیشتر کمک کند
  • تصویر کاربر احمد جمعه ۱۸ اسفند ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 905 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من 46 سال دارم شهریور سال 95 متوجه شدم psaبرابر 4 شده است سنوگرافی دادم حجم پروستات 77 سی سی شده بود دکتر برام تامسولیسن نوشته و یک سال است استفاده میکنم .
    بهمن 95 psaبرابر 5شد که پس از مصرف تاوانکس در اردیبهشت ماه psa 3.4شد در مرداد امسال رفتم ازمایش دوباره psa= 5 شده بود و دو ماه اریترومایسین مصرف کردم شده 3.86 بعد از یک ماه مجدد رفتم ازمایش psa شده 3.79 (در این یک ماه فقط تامسولیسین مصرف کردم). در ضمن در اخرین ازمایش حجم پروستات شده 65سی سی و نسبت freepsa/psa=28 در دی ماه رفتم ازمایش psa 4.6 سوال بنده این است که ایا مصرف انتی بیوتیک را دو ماه دیگر ادامه دهم یا خیر ؟ خیلی نگرانم خواهش میکنم مرا راهنمایی کنید(در تمام ازمایشات نسبت psa /freepsaاز 24 کمتر نشده است)
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۸ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      اگر علائم ادراری ندارید نیازی به استفاده از آنتی بیوتیک نیست و فقط تامسو را ادامه دهید
      بالارفتن PSA یک علامت است نه یک بیماری و لذا در مواردی که علت آن عفونت باشد نبایستی نگران باشبد
    2. تصویر کاربر احمد جمعه ۱۸ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      ممنون اقای دکتر
      علائم اداری کم و زیاد میشود و شامل درد در کشاله ران راست و در زیر شکم ، سرعت ادار هم کم است
    3. تصویر کاربر احمد جمعه ۱۸ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      ممنون اقای دکتر
      علائم ادراری کم و زیاد میشود و شامل درد در کشاله ران راست و درد زیر شکم ، سرعت ادرار هم کم است
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۸ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      پس تامسولوسین و سلکسیب و آنتی بیوتیک برای دو الی سه ماه استفاده کنید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر جوادعلیزاده سه شنبه ۱۵ اسفند ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    باسلام.بنده چندوقتیست که باتأخیرکم درشروع ,سوزش,درددرهنگام ادرارمواجه شده ام. دوسه قطره انتهای ادرارکه خوب تخلیه نشده همراه باخون وبعضی موارد بالخته میباشدبعدادرارهم چندقطره بی اختیارازمن خارج میشود.گرگرفتگی ودرد مابین مقعد وبیضه هم دارم.موقع نشستن هم کمی اذیت میشوم.هرچندوقت یکبار به همراه ادرار یک مایع سفیدرنگ هم ازمن خارج میشودکه فکرکنم عفونت باشد.تکررادراردر شب ندارم.بسیارنگرانم. راهنمایی کنید. باتشکرعلیزاده42ساله ازمشهد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۵ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      من هم فکر می کنم که عفونت باشد ولی ابتدا توصیه می کنم آزمایش ادرار و سونوگرافی از کلیه ها و مثانه و پروستات انجام دهید و بعد براساس نتیجه ی آن بایستی درمان شوید
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۴ اسفند ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 709 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    میخواستم بدونم آیا مصرف ماریجوانا تاثیری بر عفونت و التهاب مجاری ادرار و مخصوصا پروستات میگذاره
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۴ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      خیر تاثیری ندارد
  • تصویر کاربر حسام دوشنبه ۱۴ اسفند ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 336 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر .من 28 سالمه و نزدیک به 1ساله که ترشح قطرات خون از الت تناسلیم دارم.این قضیه بصورت مدام نیست ولی صبح حا که از خواب بلند میشم در لباس زیرم دو سه قطره لکه ی خون میبینم.در سمت راست مثانه هم کمی خفیف درد دارم .به 3الی 4 دکتر مراجعه کردم که بعد انواع ازمایشهای سونوگرافی داپلر ، ازمایش ادرار و.... اتفاق نظر رو روی فتق کوچک در ناحیه راست مثانه و واریکوسل درجه 3 دانستند ولی راجب ترشح خون هم نظر نبودند تااین که چند ماه قبل بنده به دو دکتر جدید مراجعه کردم و با ازمایشهایی از قبیل سی تی اسکن و... یک دکتر گفت شما التهاب پروستات داری و انتی بیوتیک و قرص کاهنده ی فشار خون داد که اونارو مصرف کردم ترشحاتم کمتر شد ولی وقتی قرص مصرف نمیکنم و یا تحرک زیادی دارم و یا ارضا میشم صبحش خون رو هرچند جزیی میبینم ،درد سمت راست رو هم دارم که به سمت کشاله میزنه،و نمیدونم که ایا فقط از فتق هست یا به پروستات مربوطه.لطفا نظرتون رو اعلام کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۴ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      گرچه التهاب پروستات می تواند این علائم را بدهد ولی کمتر باعث بروز لکه خون در لباس زیر می شود می خواستم بدانم که سیستوسکپی هم شده اید و اگر شده اید نتیجه اش چه بوده است؟ ونیز متاهل هستید؟ و اگر مجرد هستید سابقه رابطه ی جنسی هم داشته اید؟
    2. تصویر کاربر حسام دوشنبه ۱۴ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام روزتون بخیر.سیستوسکپی نشده ام ولی این نکته را عرض کنم که عامل وجود خون در ادرار توسط ازمایش های مکرر ادراری منتفی بوده ، و بنده هیچگونه مشکلی در نحوه ی ادرار اعم از (سوزش ، تکرر ادراری و...)در طول شبانه روز رو ندارم .بنده درحال حاظر مجرد هستم،و سابقه ی رابطه ی جنسی را نیز در گذشته داشته ام.حدود 40 روز هم انتی بیوتیک طبق تجویز دکتر مصرف کردم ولی بعد از قطع مصرف و گذشته 1هفته دوباره لکه ی خون را مشاهده کردم.دکتر امکان پاره شدن وریدها در پروستات در گذشته وجود دارد؟ چون این لکه ی خون فقط در صبح شب هایی که بنده فعالیت بدنی زیاد یا غذای زیاد و تند و یا کارهایی که باعث انقباض پروستات مثل عمل نعوظ میشوند رو انجام میدهم ،مشاهده میشود.
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۴ اسفند ۹۶( 7 سال پیش)
      امکان پاره شدن وریدها نیست ولی در مواردی که پروستات ملتهب باشد مویرگ ها شکننده می شوند و اگر فشاری به پروستات وارد شود یا پروستات منقبض شود باعث بروز خونریزی می شود ولی ترجیحا توصیه می کنم سیستوسکپی هم انجام دهید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احسان جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    با سلام.خلاصه مشکلی که دارم اینه که چند روز پیش متوجه وجود خون در ادرار خود شدم به این صورت که پس از قطع ادرار به اندازه ی 5 یا 6 قطره خون از من خارج شد.این وضعیت تا 2 بار مراجعه به سرویس بهداشتی ادامه داشت و سپس قطع شد و بنده دیگر اهمیتی ندادم، چون احتمال دفع شن از کلیه می دادم(با اینکه سابقه نداشتم) تا اینکه پس از 3 روز دوباره به این مشکل دچار شدم.با توجه به اینکه خون پس از ادرار می آید و با ادرار مخلوط نیست،لطفا با مشاوره خود بنده را کمک نماییدکه آیا مشکل جدی است یا خیر(با توجه به این که تابحال مشکل کلیوی و مثانه ای نداشته ام) با تشکر از محضر شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خونی که منشا آن کلیه یا مثانه باشد با ادرار مخلوط می شود و در نتیجه کل ادرار خونی می شود اما خونی که در انتهای ادرار می آید منشا آن از پروستات می باشد. لذا احتمال عفونت و التهاب پروستات معمولا مطرح می باشد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    اقای دکتر من 2هفتس ک فهمیدم سنگ کلیه دارم و دقیقا از زمانی ک این درد سراغم اومده مقدار منی که ازم میاد خیلی کم شده و رنگشم تغییر کرده.میخواستم ببینم به سنگ کلیه ام مربوط میشه یا ربطی نداره
    پیشاپیش تشکر میکنم از پاسخ شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سنگ کلیه ربطی به منی و رنگ آن ندارد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    سلام.خدمت شما.دکتر من در بیضه چپم یه لایه پوستی 1×1 مبینم که وقتی به پوست بیضه دان نزدیکش میکنم سیاهه..شبیه لخته شدن خون که روی بیضه سمت چپم سواره...جای نگرانی هست یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام بدون رویت ضایعه مذکور و معاینه نمی توان نظری داد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی