همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری، اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

دارو برای درمان سنگ ادراری

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) (مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد. اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند، می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ های ادراری

رهایی از سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند. توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (52 امتیاز)
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 18640 مشاهده پرسش
    باعرض سلام و خسته نباشید مجدد اقای دکتر بنده برای تشخیص مشکلاتی که قبلا خدمتتون عرض کردم به سونوگرافی رفتم و مشخص شد که یک کیست 10mm تو پروساتت بنده رویت شده امروز به پزشک مراجعه کردم برای تشخیص مشکلم و تجویز دارو ، دکتر این قرص هارو واسم تجویز کرد: اکسی بوتینین5 و باکلوفن 10 میخواستم ببینم این داروها فایده ای در روند بهبودی من دارن؟ ی سوال دیگه هم دارم همونطور که قبلا عرض کردم از 10 اسفند پارسال به دلیل مشکلات پوستی و التهاب شدید جوش بنا به تجویز پزشک راکوتان مصرف کردم که تقریبا تا الان حدود 300 تا مصرف کردم و از 23 اسفند هفته ای یک بار توی هفته مصرف میکنم میخواستم بدونم ایا مصرف این قرص ها در کنار قرص پر عارضه راکوتان عوارضی نداره؟مشکلاتی که در ویزیت قبل با شما مطرح کردم: (با عرض سلام و خسته نباشید بنده 19 سال سن دارم و احساس میکنم دچار مشکل تنگی لوله ادارار هستم بنده ادرارم به طور کامل تخلیه نمیشه و حدود یک دقیقه بعد از خروج از دستشویی ادرارم به صورت چکه چکه میاد البته فقط چند قطره ولی کماکان احساس میکنم که دوباره ادرار میخواد تخلیه بشه البته در این مورد نه همیشه فقط گاهی ولی مسئله چکه چکه کردن همیشه اتفاق میفته و این مسئله خیلی من رو آزار میده ی مشکل دیگه هم دارم مشکل نعوظ و کم تحریک شدن نسبت به قبل که با انجام خودارضایی فهمیدم که مشکل نعوظ دارم و زمانی که شروع به خودارضایی کردم بعد از 15 دقیقه آلتم از حالت نعوظ خارج شد و به حالت اولیه خودش(کوچیک) برگشت و دیگه نتونستم ادامه بدم البته بعضی از شب ها توی خواب جنب میشم معمولا هفته ای یا دو هفته ای یک بار که نسبت به پارسال و سال های قبل کم تر شده و البته هر روز صبح حالت نعوظ آلت بعد از بیدار شدن واسم اتفاق میفته. ی مسئله دیگه هم هستم و اونم انحنای آلت هست التم بیش از حد متمایل به سمت بالا هست در زمان نعوط 40 درجه به سمت بالا میره و راست کردنش درد رو به همراه داره در ضمن حدود یک سال این علائم واسم به وجود اومده به جز انحنای الت که از قبل همینطوری بود و در ضمن از اسفند 94 بنا به تجویز پزشک شروع کردم به مصرف قرص راکوتان اوایل هر روز میخوردم به مرور کم تر تا... توی این بازه زمانی هفته ای دوتا مصرف میکنم میخواستم بدونم ممکنه از عوارض قرص پر عارضه راکوتان باشه یا دلایل دیگه ای داره در ضمن اینم بگم که خیلی بی تحرک هستم و از انجام هر گونه ورزشی اجتناب میکنم که البته مصمم شدم از هفته بعد به ورزش بدنسازی برم منتظر پاسختون هستم؟)
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      کیست پروستات اهمیت چندانی نداشته و درمانش دارویی نیست گرچه در کل نیازی هم به درمان ندارد. من خیلی با دارو برای شما موافق نیستم و بیشتر ترجیح می دهم بررسی بیشتری شامل تست یورودینامیک انجام دهید
    2. تصویر کاربر محمد یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      اقای دکتر اگر نیازی به درمان ندارد پس این مشکلاتی که من دارم خود به خود که خوب نییشه این چکه چکه کردن ادرار بعد از دستشویی و تخلیه نشدن کامل ادرار من رو ازار میده و در ضمن این اواخر احساس میکنم میل جنسی بنده به شدت کاهش یافته این موضوع خیلی منو نگران کرده.
      ممنون میشم سوال من در مورد مصرف دارو ها رو جواب بدید من قرص راکوتان مصرف میکنم مصرف این قرص ها در کنار راکوتان توصیه میشه یا نه صبر کنم دوره درمان راکوتان تموم بشه بعد شروع به خوردن این داروها بکنم ممنون از حوابتون.؟
    3. تصویر کاربر محمد یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      اقای دکتر ی مورد دیگه هم هست که میخواستم خدمتتون عرض کنم من به شدت بی تحرک هستم و اصلا خیلی کم پیش میاد که ورزش بکنم ممکنه از بی تحرکی زیاد باشه این مشکلی که واسم بن وجود اومده؟
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      بله احتمالش هست بویژه اینکه تحرک و ورزش علاوه بر تاثیرات جسمانی ، شادابی روح و روان را نیز در بر خواهد داشت
    5. تصویر کاربر محمد یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      ممنون میشم سوال من در مورد مصرف دارو ها رو جواب بدید من قرص راکوتان مصرف میکنم مصرف این قرص ها در کنار راکوتان توصیه میشه یا نه صبر کنم دوره درمان راکوتان تموم بشه بعد شروع به خوردن این داروها بکنم ممنون از حوابتون.؟
      واقعا معذرت میخوام فقط میخوام مطمئن بشم که مشکلی واسم پیش نمیاد این سوال رو مطرح کردم ولی جواب ندادید؟
    6. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      در مورد مصرف راکوتان با دیگر قرص بایستی از پزشک معالج متخصص پوست سوال کنید. احتیاطا بهتر است با هم مصرف نشوند
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر سیروس دوشنبه ۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 293 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر عزیز؛سپاس فراوان از پاسخ دهی حضرتعالی.
    بنده ۴۰ سال سن دارم و مدتی است از تکرر ادرار به خصوص در شب و روز، کاهش قطر و جریان ادرار،درد در مرکز کمر حدود مهره های l4 و l5 ، درد زیر مثانه ،تاخیر در ادرار و گاهی احتباس و.. با مراجعه به ارولوژیست و انجام آزمایش و سونوگرافی و عدم مشاهده عفونت،psa طبیعی ،پروستات طبیعی،مثانه طبیعی و عدم برگشت ادرار و کلیه های طبیعی در سونوگرافی پزشک تشخیص پروستاتیت مزمن و تجویز تاوانکس و امنیک نمود.مصرف داروها ادامه دارد اما با توجه به انتهای دوره ی دارویی(۸هفته)بهبودی حاصل نشده است.ضمنا گاهی احساس درد در پهلوها هم دارم.
    لازم به ذکر است نزدیک صبح وقتی چند ساعت خواب عمیق داشته باشم قطر ادرار نسبتا طبیعی و با فشار است،برخلاف دیگر ساعات شبانه روز..
    آقای دکتر عزیز یکی از همکاران بزرگوارتان در تهران تاکید دارند که این بیماری درمان ندارد و فرد باید با آن بسازد؛نظر حضرتعالی چیست؟ آیا درمان ندارد و تا آخر عمر با این عوارض آزار دهنده باید ساخت؟ چه باید کرد؟ضمنا فشار روانی و استرس بنده نسبتا بالاست.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۴ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      قبل از هرگونه اظهار نظری در مورد درمان ناپذیری مشکل شما به نظر من بهتر است تست یورودینامیک انجام دهید تا شرایط تان دقیق تر بررسی شود.
  • تصویر کاربر احمدمصورزاده یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 184 مشاهده پرسش
    آ یادرصورت برداشتن پروستات نیازی به ادامه مصرف بیکولامیدودیفرلین وجوددارد؟ بااحترام وآرزوی سلامتی
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      اگر بعد از عمل میزان PSA به حداقل لازم برسد و افزایش نیز نیابد نیازی به داروهای بیکالوتامید و دیفرلین نیست
  • تصویر کاربر بهروز یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 327 مشاهده پرسش
    بهروز ع باسلام واحترام بنده از جانبازان جنگ شیمیایی هستم که بعد از جنگ که با ازدواجم در یک زمان بود دچارقطع ادار شدم که پس از مراجعه به متخصص عمل باز شدن مجاری انجام شد ومتاسفانه سال بعد نیز همان مشکل را پیدا کردم ودوباره عمل شدم وطبق نظر پزشک دو راه پیشنهاد شد اول سوند زدن توسط خودم دوم عمل هرسال که بنده سوند نلاتون 16را دو ،سه سال انجام دادم تا در مسافرت به مشهد که 25روز معوق شد نتوانستم سوند بزنم ووقتی در اهواز اقدام کردم سوند وارد کجا شد نمیدانم مثل ادرار کردن خون جاری شد وبه هر صورت به بیمارستان مراجعه ودوباره عمل شدم و....آخرین بار سال 94عمل شدم که به علت تورمی بودن پرستات وقطع ادرار وآمدن لخته خون بدون هیچ آزمایشی با دوربین مجاری باز شد که متاسفانه اخیرادو روز است که خون بصورت صورتی ابتدابعد لخته ای آمد به نظر جنابعالی این مشکل کهبرای ،، پیش آبراه ،،پیش آمده حل میشود واین رسوبات از خون میباشد یا نه میتواند خطر ناک باشد یا با زدن سوند ونهایت عمل مشکل حل میشه وآیا علم پیشرفت نکرده که این امراض که دکترا میگن بسیار نادر است خوب شود ممنون میشم راهنمایی فرمایید از اهواز ،،دکتر جراح سید مجتبی جزایری بیمارستان آریا تمام عملهادر ضمن قند دارم ،چربی خون دارم ،مشکل قلبی وفنر گذاری هم کردم ،که از همه بدتر مشکل عصبی بخصوص استرس ووزوززگوش و.....مربوط به جنگ است
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۳ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      برای ارزیابی وضعیت فعلی تان توصیه می کنم ابتدا عکس رنگی از مجرای ادراری تان بگیرید تا دقیق تر بتوان در مورد شرایط تان و درمان مناسب تصمیم گیری کرد
  • تصویر کاربر بهنام شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 339 مشاهده پرسش
    باعرض سلام اقای دکتر پدرم 4ماه است که عمل باز پروستات انجام دادن و بعد از عمل دچار احتباس ادراری شدن که بعد از انجام سیستوسکوپی گفتن که دچار تنگی گردنه مثانه شدن و برای برطرف کردنش دوبار تا حالا میل زدن و فایده ای نداشته و بعد از در اوردن سوند دوباره دچار احتباس ادراری میشوند .اکنون راه چاره ای برای ما وجود دارد تا مشکل تنگی گردنه مثانه بر طرف شود.(درضمن پدرم 57ساله هستن).با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      در برخی موارد خاص امکانش هست ولی خیلی اوقات خیر لذا ابتدا بایستی عکس رنگی گرفته و سیستوسکپی شوند تا بتوان نظر دقیق تری داد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احسان جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    با سلام.خلاصه مشکلی که دارم اینه که چند روز پیش متوجه وجود خون در ادرار خود شدم به این صورت که پس از قطع ادرار به اندازه ی 5 یا 6 قطره خون از من خارج شد.این وضعیت تا 2 بار مراجعه به سرویس بهداشتی ادامه داشت و سپس قطع شد و بنده دیگر اهمیتی ندادم، چون احتمال دفع شن از کلیه می دادم(با اینکه سابقه نداشتم) تا اینکه پس از 3 روز دوباره به این مشکل دچار شدم.با توجه به اینکه خون پس از ادرار می آید و با ادرار مخلوط نیست،لطفا با مشاوره خود بنده را کمک نماییدکه آیا مشکل جدی است یا خیر(با توجه به این که تابحال مشکل کلیوی و مثانه ای نداشته ام) با تشکر از محضر شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خونی که منشا آن کلیه یا مثانه باشد با ادرار مخلوط می شود و در نتیجه کل ادرار خونی می شود اما خونی که در انتهای ادرار می آید منشا آن از پروستات می باشد. لذا احتمال عفونت و التهاب پروستات معمولا مطرح می باشد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    اقای دکتر من 2هفتس ک فهمیدم سنگ کلیه دارم و دقیقا از زمانی ک این درد سراغم اومده مقدار منی که ازم میاد خیلی کم شده و رنگشم تغییر کرده.میخواستم ببینم به سنگ کلیه ام مربوط میشه یا ربطی نداره
    پیشاپیش تشکر میکنم از پاسخ شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سنگ کلیه ربطی به منی و رنگ آن ندارد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    سلام.خدمت شما.دکتر من در بیضه چپم یه لایه پوستی 1×1 مبینم که وقتی به پوست بیضه دان نزدیکش میکنم سیاهه..شبیه لخته شدن خون که روی بیضه سمت چپم سواره...جای نگرانی هست یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام بدون رویت ضایعه مذکور و معاینه نمی توان نظری داد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی