همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری، اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

دارو برای درمان سنگ ادراری

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) (مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد. اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند، می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ های ادراری

رهایی از سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند. توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (49 امتیاز)
  • تصویر کاربر پژمان دوشنبه ۲۴ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 750 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام
    جناب آقای دکتر بنده 31 سال سن دارم و مدت چندین ماه هست که درد بیضه راست داشتم در قسمت نوک بیضه به همراه درد پهلو ولی اخیرا یک ماه اخیر کشاله رانم درد گرفته و حساس به لمس شده و پهلو راستم دردش زیادتر شده و کمی هم سمت چپ همین طور احساس ناراحتی در ناحیه مقعد که همه اینا با فعالیت و راه رفتن زیاد بیشتر میشن 15 روز پیش دکتر 6 عدد جنتامیسین هر 12 ساعت و سیپروفلوکساسین 500 هر 8 ساعت به مدت 10 روز به من دادند ولی هیچ دردی از من دوا نکرد و بدترم شدم سونوگرافی انجام دادم فایلش ضمیمه می باشد و همه چیز نرمال بود فقط 80 سی سی باقی مانده ادراد بود و دکتر گفتند پروستاتم بزرگ شده و فرستادند سونوگرافی ترانس رکتال از سیستم انزالی و پروستات جواب به شرح زیر بود:
    پروستات دارای ابعاد عادی و اکوژنیسیته عادی است در متن P.Z ضایعه فضاگیر قابل ذکر وجود نداشت.
    کپسول جراحی و زوایای base پروستات intact بودند.
    افزایش ضخامت مخاطی /بی نظمی / فیبروز چشمگیر و اکوهای شناور درونی مشهود است. تغییرات مشابه در ej ducts و ورومونتانئوم مشهود است. ضخامت مخاطی سمیتال وزیکول دو طرف 2/4-1/9 میلیمتر و در وازدفران 2/6 و 2/3 میلیمتر اندازه گیری شد.
    ابعاد پروستات 35*27*41 میلیمتر و حجم آن 21 سی سی اندازه گیری شد.
    نظریه: علائم تورمی مزمن به همراه التهاب حاد super imposed در سیستم ejaculatory به شرح بالا.
    خیلی نگرانم آقای دکتر اینا یعنی چی چی کار باید بکنم تورو خدا کمکم کنید خیلی استرس گرفتم از یه طرف هم درداش کلافم کرده چاره چیه ؟؟ خواهش میکنم کمکم کنید چون ایشون بعد از این همه آزمایش و هزینه ای که کردم تازه فرمودند باید برم سیستوسکوپی خدمت خودشون بالای یک ملیونم هزینشه من چیکار باید بکنم آیا واقعا این کار لازمه؟؟
    در ضمن تشخیصشون پروستاتیت مزمن بود چون سال پیشم این عوارض رو داشتم و کارم حتی به کلون اسکوپی هم کشید که خدارو شکر سالم بود
    لطفا راهنمایی بفرمایید با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر پژمان چهارشنبه ۱۹ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      با سلام
      آقای دکتر خواهش میکنم جواب دهید
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      تشخیص پروستاتیت مزمن صحیح است ولی در این مقطع نیاز به سیستوسکوپی نیست اما درمان طولانی مدت حداقل به مدت 6 ماه نیاز دارد. نگران نباشید با دارو قابل درمان تا حد زیادی هست.
    3. تصویر کاربر پژمان جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      با سلام و تشکر از پاسخ شما
      دکتر جان من دو هفتهای هست که افلوکساسین 300 هر 12 ساعت می خورم قطعش کنم؟
      حضورا خدمت شما برسم برای شروع دارو درمانی؟
      با تشکر از لطف شما
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      افلوکساسین را ادادمه دهید به اضافه قرص دیکلوفناک 50 میلی هر 8 ساعت و قرص پرازوسین 1 میلی هر 12 ساعت
    5. تصویر کاربر پژمان شنبه ۲۲ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      مرسی دکتر جان واقعا لطف دارید
      فقط این افلوکساسین رو تا چند وقت باید ادامه بدم و با همین دوز هر 12 ساعت 300mg یا کاهش دوز بعد از مدتی؟
      ممنون از لطف شما
    6. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۳ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      یک ماه
    7. تصویر کاربر پژمان یکشنبه ۲۳ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      دکتر جان واقعا خیلی بزرگواری میفرمایید که بدون چشم داشت اینطوری به درد بیماران توجه میکنید
      فقط جناب دکتر من برای سردردام روزی 2تا پروپرانول 10 و شبی نصف دپاکین 500 و شبی نصف نورتریپتیلین و توپیرامات 1 میلی گرم یک چارم هر 12 ساعت
      میخواستم ببینم اینا با پرازوسین و دیکلوفناک تداخل ندارن ضمنا من ریفلاکس معده هم دارم دیکلوفناک مشکلی ایجاد نمیکنه؟
      با سپاس
    8. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۴ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      تداخل ندارند ولی دیکلوفناک روی معده تاثیر منفی دارد
    9. نمایش سایر 7 پاسخ
  • تصویر کاربر کامران یکشنبه ۱۶ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید جوانی 28 ساله هستم دچار بزرگی پروستات (25 سی سی ) قرص هورمونی مثل فیناستراید و تامسولوسیون نمی خواهم مصرف کنم شنیدم قرص هایی هست که هورمونی نیستند وفقط عضلات پروستات را شل می کنند. آیا درست است ؟ اگر بلی نام قرص چیست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۶ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      تامسولوسین هورمونی نیست و کارش شل کردن عضلات پروستات است
  • تصویر کاربر جواد دوشنبه ۱۰ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 324 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشدی!در جواب سوال بنده فرمودید قطره قطره شدن ادرار درمان دارد ولی مـدسفانه نگفتید به چه شکل؟آیا از راه عمل جراحی،یا دارو یا ورزش و... است؟هزینه حدودی درمانش چقدر میشه؟لطفا جوا بدید تامن بتونم باجور کردن شرایط مزاحم شما در مطبتون بشم!راجبه سفتی الت هم قرص معرفی کرئپدید آیا باید همیشه خورده شه یا بایکبار مصرف درمان همیشگی داره؟راجبه زودانزالی هم بیحسی موضعی گفتید،آیا راه دیگری نیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۰ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      زودانزالی درمان قطعی ندارد ولی با درواروهایی مثل بیحس کننده های موضعی و قرص هایی مثل پاروکستین و سرترالین می توان آنرا کنترل کرد ولی تا زمانی که دارو مصرف می کنید موثر است و با قطع دارو مشکل مجددا ظاهر می شود
      اسپری لیدوکائین 10% یا کرم زیالا-پی یکی از این داروهاست. 20 تا 25 دقیقه قبل از مقاربت و حتی قبل از سفت شدن آلت به کلاهک آلت یا کلاهک به اضافه نیمه انتهایی آلت یا تمام آلت (بر حسب شدت زود انزالی و میزان سفتی آلت). اگر از کاندوم استفاده نمی کنید بعد از احساس بی حسی و قبل از شروع روابط جنسی آلت خود را بشورید.
      برای سفتی آلت بایستی دارو را دائمی استفاده کنید برای مورد اخر هم نیاز به بررسی بیشتر مثت تست یورودینامیک هست
  • تصویر کاربر جواد شنبه ۸ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 389 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید.آقای دکتر از چند سالپیش بنده موقع دفع مدفوع از آلت ادرار همرا با منی دفع میکردم وبا مراجه به متخصص این مشکل حل شد ولی بعد از مدتی پس از دفع ادرار،ادرار بنده قطره قطره شده وبا استبراء هم کامل تخلیه نمی شود.به دکتر نیز مراجعه و هر بار قرص هایی نظیر باکلوفن وپروترال یا سیتریزین البته اگه اسمشو درست وارد کرده باشم به من دادند که متأسفانه وضع بدترشد وبعد ازاون دچار زود انزالی شدم!متأهل هستم ولی رابطه جنسی تدارم وچندبار با دستارضا شدم که ارضا شدن بنده به یکدقیقه هم نمیرسه!چطور میتونم این قطره قطره شدن رو از بین ببرم؟آیا درمان داره؟ بنظر شما برای سفت شدن بیشتر آلت هنگام تحریک ودیرتر ارضاء شدن من باید چکاری انجام بدم؟ممنون میشم راهنمایی کنید چون حدود دوماه دیگر عروسی میکنم ومیخام قبلش مشکل حل بشه!باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۸ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      بله قطره قطره ادرار کردن درمان دارد.برای نعوظ بهتر از قرص تادالافیل و برای زود انزالی از بی حس کننده های موضعی استفاده کنید
  • تصویر کاربر روح چهارشنبه ۵ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    آقای دکتر پدر من 74 سالشه دوسال پیش عمل پروستات داشتن پارسال زمستان بود که ران پاکنار مجاری اداری زگیل هایی شبیه به بادکنک دید که با مراجعه به متخصص پوست رفع شد اما بعد یک ماه سمت چپ و راست زیر شکمشون انگاری دوتا لوله مانند بود که مثل سنگ سفت شده بود که با اسرار هم نیومدن به پزشکشون مراجعه کنن که بعد یک ما بیضه هاشون خیلی تورم کرد با مراجعه به متخصص گفتند که هیدروسل که به سرطان بیضه تبدیل شده الان هم بیضه هاشون خیلی بزرگ شده البته دکترشون که میگه بیضه ها تورم نکردن یه مایعی تو کیسه بیضه جمع شده که دو تا قرص دادن که مصرف کنن که متاسفانه اسمشون یادم نیست اما خب پدرم یه سفر مشهد رفتن که باعث شد کمرشون بد جوری درد بکنه که دکترشون هم گفتن که همون بیماری به کمرشون زده که دیگه قرص ها رو مصرف نکردن الان از آمپول هایی که هر سه ماه یک بار میزنن مصرف میشه که اولیش رو 29 اردیبهشت 93 تزریق شده دوماه تو همون حالت تورم داشتن که ماه سوم خوب شده بود وکیسه بیضه تو اندازه ی معمولی بود که تا نوبت مرحله ی دوم بشه دوباره تورم کرد مرحله دوم 26مرداد زدن که هنوزم تورم دادرن و خوب نشده اسم یکی از آمپول هاشون زوناتا هستش ولی دومی رو نمیدونم الان هم کمرشون به شدت درد میکنه اصلا دراز نمیتونن بکشن و نشسته میخوابن سوال اینه اقای دکتر که پدرمون تنها راه درمانشون همون آمپول های سه ماه یک بار یا راه درمان دیگه ای هست اگر راه درمان دیگه ای هست ما یه نوبت بگیریم تا حضوری مراجعه کنیم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۵ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      گرچه اطلاعات شما ناقص است ولی ظاهرا پدر شما به سرطان پروستات متاستاتیک مبتلا هستند که احتمالا مهره های کمری را هم درگیر کرده است که در این مرحله بهترین درمان همان هورمون درمانی با آمپول های ماهانه یا هر سه ماه یک بار است و درمان دیگری ندارد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احسان جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 379 مشاهده پرسش
    با سلام.خلاصه مشکلی که دارم اینه که چند روز پیش متوجه وجود خون در ادرار خود شدم به این صورت که پس از قطع ادرار به اندازه ی 5 یا 6 قطره خون از من خارج شد.این وضعیت تا 2 بار مراجعه به سرویس بهداشتی ادامه داشت و سپس قطع شد و بنده دیگر اهمیتی ندادم، چون احتمال دفع شن از کلیه می دادم(با اینکه سابقه نداشتم) تا اینکه پس از 3 روز دوباره به این مشکل دچار شدم.با توجه به اینکه خون پس از ادرار می آید و با ادرار مخلوط نیست،لطفا با مشاوره خود بنده را کمک نماییدکه آیا مشکل جدی است یا خیر(با توجه به این که تابحال مشکل کلیوی و مثانه ای نداشته ام) با تشکر از محضر شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خونی که منشا آن کلیه یا مثانه باشد با ادرار مخلوط می شود و در نتیجه کل ادرار خونی می شود اما خونی که در انتهای ادرار می آید منشا آن از پروستات می باشد. لذا احتمال عفونت و التهاب پروستات معمولا مطرح می باشد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 428 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    اقای دکتر من 2هفتس ک فهمیدم سنگ کلیه دارم و دقیقا از زمانی ک این درد سراغم اومده مقدار منی که ازم میاد خیلی کم شده و رنگشم تغییر کرده.میخواستم ببینم به سنگ کلیه ام مربوط میشه یا ربطی نداره
    پیشاپیش تشکر میکنم از پاسخ شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سنگ کلیه ربطی به منی و رنگ آن ندارد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 374 مشاهده پرسش
    سلام.خدمت شما.دکتر من در بیضه چپم یه لایه پوستی 1×1 مبینم که وقتی به پوست بیضه دان نزدیکش میکنم سیاهه..شبیه لخته شدن خون که روی بیضه سمت چپم سواره...جای نگرانی هست یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام بدون رویت ضایعه مذکور و معاینه نمی توان نظری داد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی