همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری، اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

دارو برای درمان سنگ ادراری

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) (مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد. اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند، می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ های ادراری

رهایی از سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند. توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (52 امتیاز)
  • تصویر کاربر سعید دوشنبه ۵ فروردین ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر ضمن تبریک سال نو میخواستم با توجه به این که در ایام تعطیلات هستیم و دکتری در دسترسمان نیست برای شما جواب ازمایشی را بفرستم و نظر خود را بدهید با توجه به این که بیماری پروستات به صورت ارثی در خانواده ما هست
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۴ فروردین ۹۸( 6 سال پیش)
      سلام
      اگر چه میزان psa در حد طبیعی است ولی با توجه به اینکه نسبت به ازمایش قبلی به میزان قابل توجهی بالار رفته بهتره سه ماه بع تکرار ش‌ود.
    2. تصویر کاربر سعید دوشنبه ۵ فروردین ۹۸( 6 سال پیش)
      با سلام ونشکر از جوابتون البته چیزی که خیلی نگرانمون کرده ایشون به مدت تقریبا پنج سال قرص فیناسترید هم میخورن و بردرشون اذر ماه تشخیص سرطان پروسات دادن وگرید دودادن ممکنه ابشون هم خدای نکرده اینجور باشن
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۵ فروردین ۹۸( 6 سال پیش)
    4. تصویر کاربر سعید دوشنبه ۵ فروردین ۹۸( 6 سال پیش)
      با تشکر سن ایشون 65 هست
    5. تصویر کاربر سعید دوشنبه ۵ فروردین ۹۸( 6 سال پیش)
      ببخشید دمن سوالهام کلی نمیپرسم خیلی آشفته هستن به خاطر برادرمون که گرید دو سرطان بدخیم داشتن و خدا را شکر عمل تا اینجا با موفقییت گذشت ولی ایسون دنبال کارهای قبا و بعد از عمل بودن جواب تمام آزمایشها میگرفتم تا دست سی به دکتر پیدا بکنیم تو اینترنت سرچ میکردن جلو جلو مطالعه میکردن ممکمنه بر اثر استرس باشه بالا رفته
    6. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۵ فروردین ۹۸( 6 سال پیش)
      خیر
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۳ فروردین ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 239 مشاهده پرسش
    بعد نزدیکی موقع انزال یکم آب منی ازم خارج میشه ولی آخراش رنگش عوض میشه و آب منی خونی میاد دلیلش چیه بنظرتون ؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳ فروردین ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۲۹ اسفند ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 337 مشاهده پرسش
    سلام سونوگرافی انجام دادم و در سونو ذکر The prostate is enlarged measuring 24cc and calcification in the central part of prostate is noted suggestive of chronic episode of prostatitis No peripheral part mass lesion is noted check of psa is recommended و در آلتم درد و سوزش دارم و داخل بیضه ام درد دارم مشکلی است باید چه کار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۹ اسفند ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر حامد شنبه ۳ فروردین ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 321 مشاهده پرسش
    سلام چند سال پیش ورم پروستات گرفتم به غیر از مشکلات ادراری که برام پیش آورد یعنی همه علائم پروستاتیت را داشتم ولی الان بعد از 5 سال استفاده از انواع دار وهای شیمیایی و گیاهی مشکلات ادرای ام خیلی بر طرف شده ولی میل جنسی ام را کم کرده والان داره کم کم روی نعوظ ام مشکل ساز میشه متعهل هستم و کیفیت زندگی ام را کم کرده حتی ارگاسم هم خیلی مشکل شده منی ام خیل سخت در میاد جهش نمی خوام فقط روان در بیاد دکتر آیا مشکلات جنسی آن داعمی است و روز به روز بدتر خواهد شد از آینده میترسم 37 سالمه با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳ فروردین ۹۸( 6 سال پیش)
      سلام
      کم توانی جنسی علل متعددی دارد که بخشی جسمی و بخشی از آن عوامل فکری و روانی است. از علل جسمی می توان به اختلالات هورمونی و اختلالات عروق و اعصاب مربوط به آلت تناسلی اشاره کرد. بیماری هایی نظیر دیابت، فشار خون بالا، بالا بودن چربی خون و اختلالات عصبی در ناحیه کمر و داروها بویژه برخی از داروهای فشار خون و داروهای اعصاب و روان، رژیم های ناسالم مخصوصا رژیم پرچربی، سیگار، مواد مخدر و روانگردان، عدم تحرک و ورزش منظم، استرس و فشارهای روانی و عدم رضایت مندی از زندگی و شرایط موجود، بالا بودن ساعات کار و کم بودن زمان لازم برای استراحت و در کنار خانواده بودن همه بخشی از علل کم میلی و کم توانی جنسی است. لذا در ابتدا نیاز به معاینه و انجام تست های لازم توسط ارولوژیست هست. در صورت طبیعیی بودن ارزیابی های لازم توسط متخصص ارولوژی توصیه می شود برای مشاوره به روانشناسی که در زمینه روابط جنسی فعالیت می کند مراجعه کنید. یادتان باشد در خیلی از موارد کلید درمان در دستان خودتان هست و با تغییر سبک و شیوه ی زندگی می توانید فعالیت جنسی مطلوب و رضایت بخشی را داشته باشید. در آخر اگر بیماری قلبی یا فشار خون کنترل نشده ندارید گاهی هم می توانید از قرص های کمکی مثل سیلدنافیل ۵۰ میلی گرمی یکساعت قبل از رابطه استفاده کنید. از شایع ترین عوارض احتمالی این قرص سردرد، گرفتگی بینی و تاری دید می باشد و مصرف همزمان آن با برخی از داروهای قلبی ممنوع می باشد.
  • تصویر کاربر آرش شنبه ۳ فروردین ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 304 مشاهده پرسش
    با سلام
    پدر من 63 سالشه و 5 سال پیش جراحی پروستات داشتند.اما تو این 5 سال همچنان سوند بهشون وصله و ادرارشون رو نمیتونن کنترل کنن تو این 5 سال تحت نظر پزشکشون تو سنندج بودن و هر دوماه یکبار ویزیت میشن و آزمایش میدن اما باز هم psa پروستاتشون از حد نرمال بالاتره و باید واکسن Microrelin s.r 11.25mg رو بصورت ماهانه و یا سه ماهه بزنن.
    حالا جناب دکتر سوالم اینه که این واکسن Microrelin تا کی باید زده بشه و با عوارض پوکی استخوانی که داره چه باید کرد و آیا راه دیگه ای داره ؟ و چرا جراحی هم بعد از عمل تاثیری نداشته امکانش هست که بخوبی عمل نشده باشن؟همچنین آخرین آزمایش های psa و عکس استخوان رو پیوست کردم و لطف کنید نظرتون رو بفرمائید و ما رو راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳ فروردین ۹۸( 6 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احسان جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 382 مشاهده پرسش
    با سلام.خلاصه مشکلی که دارم اینه که چند روز پیش متوجه وجود خون در ادرار خود شدم به این صورت که پس از قطع ادرار به اندازه ی 5 یا 6 قطره خون از من خارج شد.این وضعیت تا 2 بار مراجعه به سرویس بهداشتی ادامه داشت و سپس قطع شد و بنده دیگر اهمیتی ندادم، چون احتمال دفع شن از کلیه می دادم(با اینکه سابقه نداشتم) تا اینکه پس از 3 روز دوباره به این مشکل دچار شدم.با توجه به اینکه خون پس از ادرار می آید و با ادرار مخلوط نیست،لطفا با مشاوره خود بنده را کمک نماییدکه آیا مشکل جدی است یا خیر(با توجه به این که تابحال مشکل کلیوی و مثانه ای نداشته ام) با تشکر از محضر شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خونی که منشا آن کلیه یا مثانه باشد با ادرار مخلوط می شود و در نتیجه کل ادرار خونی می شود اما خونی که در انتهای ادرار می آید منشا آن از پروستات می باشد. لذا احتمال عفونت و التهاب پروستات معمولا مطرح می باشد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    اقای دکتر من 2هفتس ک فهمیدم سنگ کلیه دارم و دقیقا از زمانی ک این درد سراغم اومده مقدار منی که ازم میاد خیلی کم شده و رنگشم تغییر کرده.میخواستم ببینم به سنگ کلیه ام مربوط میشه یا ربطی نداره
    پیشاپیش تشکر میکنم از پاسخ شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سنگ کلیه ربطی به منی و رنگ آن ندارد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    سلام.خدمت شما.دکتر من در بیضه چپم یه لایه پوستی 1×1 مبینم که وقتی به پوست بیضه دان نزدیکش میکنم سیاهه..شبیه لخته شدن خون که روی بیضه سمت چپم سواره...جای نگرانی هست یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام بدون رویت ضایعه مذکور و معاینه نمی توان نظری داد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی