همه چیز درباره سنگ های ادراری (۲)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری، اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

۱) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

دارو برای درمان سنگ ادراری

۲) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) (مثلا دیکلوفناک سدیم ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی گرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد. اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند، می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

۳) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ های ادراری

رهایی از سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی ۳۲۸ بیمار با سنگ های کمتر از ۱۰ میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از ۵ میلی متر

۶۸%

بزرگ تر از ۵ میلی متر

۴۷%

کوچکتر از ۲ میلی متر

۳۱ روز

بین ۲ تا ۴ میلی متر

۴۰ روز

بزرگ تر از ۴ تا ۶ میلی متر

۳۹ روز

۹۵ درصد سنگ های ادراری تا ۴ میلی متر ظرف ۴۰ روز دفع می شوند. توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از ۱۰ میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (52 امتیاز)
  • تصویر کاربر علي جمعه ۱۴ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    باسلام مجدد.بنده قبلا توضيح دادم كه بعد تبي كه دليلش را نميدانستم و ٨روز طول كشيد احساس سوزش ادرار تا ٣٠دقيقه داشتم و گفتم كه تاوانكس ميخورم و شايد مقداري بهترم.سوال ديگر كه داشتم اين است كه خواستم بدانم كه١-تاوانكس را چند روز ديگر ادامه دهم چون تا الان 30عدد تاوانكس خوردم٢-ايا داروي ديگري هم در كنارش مصرف كنم يا نه ؟٣-ايا اين حس ناخوشايند سوزش و خارش ميتواند به دليل عفونت قارچي(برفك)يا ويروس باشد؟با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۴ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      ۱) درمان آنتی بیوتیکی پروستاتیت گاه تا سه ماه ادامه می یابد گرچه خود من بیشتر از یک ماه نمی دهم.
      ۲) ترازوسین ۲ میلی یا تامسولوسین و
      همچنین آزیترومایسین
      ۳) عف‌ونت های قارچی معمولا در افراد دیابتی یا دارای تقص ایمنی بیشتر دیده می شود و ویروسی که اینهمه طولانی باشد بعید هست
  • تصویر کاربر سلام کریم جمعه ۱۴ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 612 مشاهده پرسش
    09132159095
    سرطان پروستات داشتم عمل کردم
    برای بازگشت توان جنسی قرص تیاگریکس تجویز شده اما بعد از یک هفته استفاده کوچکترین اثری نداشته
    آیا مصرف آنرا ادامه دهم
    مصرف روزانه 25میلی گرم
    متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۴ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      داروها اگر هم موثر باشند حداقل ۶ ماه بایستی استفاده شوند من بجای تیاگریکس قرص تدالافیل ۱۰ میلی یک روز درمیان را توصیه می کنم اکر پاسخ نداد روش بعد کاشت پروتز هست
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 187 مشاهده پرسش
    سلام و عرض احترام
    مدتیست بالای استخوان رانم میسوزد و قسمت سمت راست شکمم تیر شدیدی میکشد همچنین مقعدم گاهی تیر میکشد و هنگام ادرار نیز سوزش خفیف دارم.
    همچنین بنده فیلم محرک زیاد میبینم و مدت طولانی آلتم بحالت نعوظ شده میماند .
    حدود یکسال پیش دکتر مرا معاینه انگشتی از طریق مقعد نمود و گفت پرستات بزرگ نشده.
    این مشکلات پیش امده ناشی از چیست و خطرناک است.چطور برطرف میشود.
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      خیر خطرناک نیستند ترجیحا بهتر است مدتی تحریکات جنسی تان محدود و کمتر شود و سونوگرافی از سیستم ادراری و کشاله ران راست انجام دهید
  • تصویر کاربر حسين یکشنبه ۹ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 238 مشاهده پرسش
    آيا انجام بيوپسي ضرر خاصي دارد كه در همان ابتدا نبايد انجام داد يا به عنوان يك عمل تكميلي كه براي بيمار اطمينان خاطر ايجاد كند انجام آن بهتر است؟
    مشكل هزينه آن را ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۹ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر علي سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    با سلام.بنده چند روز پس از يك تب ٨روزه شديد ٣٩-4٠درجه اي دچار احساس خارش و سوزش خفيف در الت تناسلي شده و چند مرتبه دكتر رفتم كه هر كدام نظري دادند تا اين كه يك ماه قبل يكي از پزشك ها فرمودند كه التهاب پروستات هست و الان 6ماه از شروع بيماري ميگذرد و من درمان جدي را از ٢5روز قبل با خوردن تاوانكس روزي ١عدد به دستور پزشك اغاز كردم يعني تا بحال ٢5 عدد تاوانكس خوردم.شايد مقداري بهتر شده ام ولي حس سوزش و خارش در الت مخصوصا زماني كه الت را ماساژ ميدهم در الت وجود دارد و اين سوزش فقط بعد ادرار به مدت ٣٠ دقيقه در جايي كه الت به بدن وصل ميشود وجود دارد.خواستم محبت كنيد و نظر خود را در اين باره بدهيد.ضمنا من وسواس براي تخليه ادرار داشتم از زمان كودكي و براي مقدار كم ادرار به دستشويي ميرفتم ايا اين وسواس مي تواند موجب اسيب اسفنكتر بر اثر زور زدن باشد؟ضمنا من موقه انزال هم سوزش ندارم. سنم ٢5هست.و روي التم هم سوريازيس بود كه بر طرف شد.با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      علائم شما می تواند به دلیل عفونت ادراری یا عفونت پروستات باشد و درمان ماسبی هم برایتان شروع شده است ولی گاه نیاز به درمان طولانی تری هست. گرچه بخشی از مشکل شما بدلیل وسواس تان نیز می باشد ولی نه به این معنی که اسفنکتر اسیب دیده است.
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احسان جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    با سلام.خلاصه مشکلی که دارم اینه که چند روز پیش متوجه وجود خون در ادرار خود شدم به این صورت که پس از قطع ادرار به اندازه ی 5 یا 6 قطره خون از من خارج شد.این وضعیت تا 2 بار مراجعه به سرویس بهداشتی ادامه داشت و سپس قطع شد و بنده دیگر اهمیتی ندادم، چون احتمال دفع شن از کلیه می دادم(با اینکه سابقه نداشتم) تا اینکه پس از 3 روز دوباره به این مشکل دچار شدم.با توجه به اینکه خون پس از ادرار می آید و با ادرار مخلوط نیست،لطفا با مشاوره خود بنده را کمک نماییدکه آیا مشکل جدی است یا خیر(با توجه به این که تابحال مشکل کلیوی و مثانه ای نداشته ام) با تشکر از محضر شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      خونی که منشا آن کلیه یا مثانه باشد با ادرار مخلوط می شود و در نتیجه کل ادرار خونی می شود اما خونی که در انتهای ادرار می آید منشا آن از پروستات می باشد. لذا احتمال عفونت و التهاب پروستات معمولا مطرح می باشد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت دکتر جباری
    اقای دکتر من 2هفتس ک فهمیدم سنگ کلیه دارم و دقیقا از زمانی ک این درد سراغم اومده مقدار منی که ازم میاد خیلی کم شده و رنگشم تغییر کرده.میخواستم ببینم به سنگ کلیه ام مربوط میشه یا ربطی نداره
    پیشاپیش تشکر میکنم از پاسخ شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      سنگ کلیه ربطی به منی و رنگ آن ندارد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    سلام.خدمت شما.دکتر من در بیضه چپم یه لایه پوستی 1×1 مبینم که وقتی به پوست بیضه دان نزدیکش میکنم سیاهه..شبیه لخته شدن خون که روی بیضه سمت چپم سواره...جای نگرانی هست یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام بدون رویت ضایعه مذکور و معاینه نمی توان نظری داد
درحال دریافت اطلاعات
مقالات مرتبط

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی